luni, aprilie 21, 2008

ANAF...


Referitor la depunerea declaraţiilor fiscale prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, Direcţia Comunicare, Relaţii Publice şi Mass Media din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală vă transmite următoarele:
ÎN ATENŢIA CONTRIBUABILILOR
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), în îndeplinirea obiectivului său strategic major, aplică cele mai moderne şi rapide metode, atât în ceea ce priveşte declararea şi plata obligaţiilor fiscale, cât şi în ceea ce priveşte comunicarea cu contribuabilii, urmărindu-se astfel reducerea birocraţiei.
Pentru simplificarea procedurii de depunere a declaraţiilor fiscale, plătitorii de impozite, taxe şi contribuţii pot apela la metoda de depunere a declaraţiilor fiscale prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, prin utilizarea semnăturii electronice.
Semnarea electronică a declaraţiilor fiscale se poate efectua prin intermediul unui certificat digital emis de ANAF sau prin utilizarea certificatului digital eliberat de un furnizor acreditat privind semnătura electronică.
Certificatul digital este eliberat gratuit de ANAF şi poate fi utilizat de către contribuabil numai în relaţia cu organul fiscal. Precizăm că, începând cu data de 1 mai 2008, certificatele digitale vor putea fi solicitate numai furnizorilor de servicii de certificare acreditaţi, în condiţiile Legii nr. 455/2001.
Pentru a intra în posesia unui certificat digital, persoana împuternicită pentru semnarea declaraţiilor fiscale trebuie să se înregistreze ca utilizator al serviciului „Depunere declaraţii on-line”, aflat pe site-ul Ministerului Economiei şi Finanţelor, portalul ANAF. Totodată, persoana împuternicită va completa şi transmite electronic cererea pentru obţinerea certificatului fiscal (formularul 140), pe care o poate obţine accesând portalul ANAF (http://anaf.mfinante.ro / secţiunea: asistenţa contribuabili / toate formularele, cu explicatii / formularul 140).
Un exemplar tipărit, semnat şi ştampilat de contribuabil, va fi depus de către persoana împuternicită pentru semnarea declaraţiilor fiscale, în termen de 30 de zile de la transmiterea electronică a cererii, la administraţia financiară unde contribuabilul îşi are domiciliul fiscal. La cererea tipărită se vor anexa o copie după documentul de identitate al solicitantului, în original şi copie, precum şi un document eliberat de contribuabil, din care să rezulte dreptul solicitantului de a semna declaraţiile fiscale.
Menţionăm că pentru declararea unei obligaţii de plată pentru aceeaşi perioadă de raportare, contribabilul nu va putea utiliza simultan mai multe metode de depunere a declaraţiilor fiscale. În situaţia în care s-au utilizat mai multe căi de transmitere pentru aceeaşi obligaţie fiscală, va fi înregistrată prima declaraţie depusă.
Informatii suplimentare privind dispozitiile Ordinului ministrului economiei şi finanţelor nr.858/2008 privind depunerea declaraţiilor fiscale prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, se pot obţine prin accesarea Portalului ANAF, http://anaf.mfinante.ro, secţiunea „Legislaţie - Noutăţi legislative”, prin intermediul serviciilor/ birourilor/ compartimentelor de asistenţa contribuabililor din cadrul unităţilor fiscale din raza teritorială de activitate, sau apelând la tel. 031.40.39.160 - Centrul de asistenţă a contribuabililor.


C O M U N I C A T D E P R E S Ă

In numai două săptămâni, peste 3.500 de firme au optat pentru depunerea online a declaraţiilor fiscale
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) face publice informaţii referitoare la gradul de utilizare a aplicaţiei de transmitere electronică a declaraţiilor fiscale de către agenţii economici.
În ultimile 2 săptămâni (1-15 aprilie 2008) peste 3.500 de agenţi economici au utilizat aplicaţia pentru transmiterea declaraţiilor.
Conform Ordinului ministrului economiei şi finanţelor nr. 858/2008, publicat în Monitoriul Oficial nr. 242/28.03.2008, se pot depune în acest mod următoarele declaraţii :
§ 100 Declaraţie privind obligaţiile de plată la bugetul de stat ;
§ 101 Declaraţie privind impozitul pe profit ;
§ 102 Declaraţie privind obligaţiile de plată la bugetele asigurările sociale şi fondurilor speciale ;
§ 103 Declaraţie privind accizele ;
§ 120 Decont privind accizele ;
§ 130 Decont privind impozitul la ţiţeiul din producţia internă ;
§ 300 Decont de taxă pe valoarea adăugată ;
§ 301 Decont special de taxă pe valoarea adăugată ;
§ 710 Declaraţie rectificativă.
“Utilizarea sistemului de depunere electronică a declaraţiilor de către agenţii economici contribuie la transparenţa şi, în acelaşi timp, la creşterea eficienţei activităţii angajaţilor din cadrul administraţiei fiscale. Agenţii economici au opţiunea de a utiliza un sistem confortabil, disponibil în orice moment al zilei, de luni până duminică. Ne aşteptăm ca numărul utilizatorilor să crească, având în vedere că suntem în plină perioadă de raportări”, a declarat Daniel CHIŢOIU, preşedintele ANAF.
Sistemul de depunere electronică a declaraţiilor de către agenţii economici a fost extins la nivel naţional în anul 2008 şi este disponibil pe site-ul ANAF, http://anaf.mfinante.ro, de el putând beneficia aproximativ 700.000 de agenţi economici din întreaga ţară.

Niciun comentariu: