joi, iunie 05, 2008

Băsescu vrea să modernizeze Constituţia


Preşedintele României, Traian Băsescu, a participat astăzi, la şedinţa de constituire a Comisiei de Analiză a Regimului Politic şi Constituţional Românesc, informează un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale remis AMOS News.
http://www.europarl.europa.eu/eplive/expert/photo/20070201PHT02654/pict_20070201PHT02654.jpg

În alocuţiunea de început a şedinţei de constituire a Comisiei de Analiză a Regimului Politic şi Constituţional Românesc, şeful statului a arătat că este „de mare importanţă ca un grup de specialişti neutri să privească puţin în Constituţia României, aş spune în regimul politic din România aşa cum el este înfăţişat de Constituţie. Şi m-ar interesa punctul de vedere al unor specialişti de talia dumneavoastră cu privire la ceea ce ar trebui revizuit în Constituţie, în aşa fel încât statul să fie funcţional.

Mai mult decât atât, dincolo de funcţionalitatea instituţiilor, de posibilităţile de deblocare a crizelor, ar fi de mare interes pentru mine un punct de vedere al dumneavoastră cu privire la împărţirea administrativă a ţării, pe care, nu vă ascund, personal o consider depăşită. Împărţirea pe judeţe nu permite dezvoltările regionale, nu permite o viziune regională în ceea ce priveşte chiar investirea banilor de la Uniunea Europeană.

The image “http://www.lucman.ro/catalog_images/products/small/2007/04/constitutia-romaniei.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.The image “http://www.librarie.net/coperti/constitutiasteaua.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.The image “http://www.librarie.net/coperti/coperta_22256.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Am convingerea că cei care vă aflaţi aici, despre mulţi dintre dumneavoastră, fac o paranteză, ştiu că aveţi multe lucrări, unele le-am şi citit, legate de Constituţie, lucrări destul de critice uneori, personal consider că România are nevoie de modernizarea statului, modernizare care nu poate veni decât din modernizarea propriei Constituţii.

Nu discutăm despre posibilitatea să scriem o Constituţie, nu este treaba mea şi nici a unei comisii, este treaba Parlamentului, dar m-ar interesa ca într-un timp rezonabil să avem un document care pe de-o parte să constate şi să vă asumaţi ca specialişti, ca tehnicieni, ca oameni de drept, din punct de vedere tehnic, critici asupra deficienţelor Consituţiei şi poate într-o lucrare, alături de partea critică, şi soluţii, nu trebuie să fie una singură, ci mai multe. Cred că ar fi de mare interes în primul rand o dezbatere publică, în al doilea rand un material ştiinţific care să poată fi pus la dispoziţia Parlamentului.

Cam aceasta este intenţia pe care eu o am şi v-aş mulţumi dacă aţi accepta să lucraţi la această temă şi cred că ar fi extrem de utilă nu numai mie, nu numai politicienilor, ci chiar românilor. Este clar că aceşti ultimi trei ani au arătat deficienţe consistente ale Constituţiei şi o lucrare de analiză a regimului politic din România, făcută într-o asemenea echipă, cred ar fi de interes public deosebit”, a concluzionat preşedintele Traian Băsescu.

Comisia beneficiază de un Consiliu stiintific onorific care include personalităţi recunoscute ale mediului intelectual şi universitar. Acest Consiliu este alcătuit din doi membri: Mattei Dogan, savant francez de origine română şi Aurelian Crăiuţu, profesor la Universitatea Indiana.

Comisia de Analiză a Regimului Politic şi Constituţional Românesc condusa de Ioan Stanomir, profesor la Facultatea de Stiinte Politice a Universitatii Bucuresti este alcatuita din urmatorii membri: Marius Bălan, lector doctor, Universitatea Al. I. Cuza, Iaşi, Radu Carp, conferenţiar la Universitatea din Bucureşti, Dacian Dragoş, conferentiar si prodecan al Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicarii de la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj, Manuel Guţan, conferenţiar la Facultatea de Drept a Universităţii Lucian Blaga, Sibiu, Iulia Motoc, profesor la Universitatea din Bucureşti, membră a United Nations Human Rights Committee, Elena Simina Tănăsescu, profesor si prodecan la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii din Bucureşti, Veress Emöd, doctor în drept la Universitatea din Pecs, Ungaria si Constantin Valentin, profesor la Facultatea de Drept, Universitatea de Vest.

Niciun comentariu: