vineri, iunie 20, 2008

Corina CREŢU: Eurooptimism - Despre alianţa PDL - PNG


Alianţa surprinzătoare, dar nu şi neaşteptată, dintre PD-L şi PNG-CD în Consiliul General al Capitalei, care a dat naştere unei majorităţi fragile, ne aruncă înapoi în timp, în perioada 2001-2004.
The image “http://www.adevarul.ro/usr/imagini/2501-151105-_gigibecalimfx.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Atunci Traian Băsescu a făcut tot ce depindea de el pentru a nu se înţelege cu majoritatea consilierilor PSD. Ne-având un proiect pentru Bucureşti, proiect pe care l-a înlocuit cu glumiţe de genul ardeiului iute de pe afişe, Traian Băsescu a întreţinut conflictul cu primarii de sectoare şi cu Consiliul General drept trambulină pentru ambiţiile sale politice.

Acum, după ce a pierdut alegerile de la Bucureşti, pentru că, aşa cum plastic remarca Adrian Năstase, Traian Băsescu a reuşit această „performanţă” fără să candideze, doreşte să transforme înfrângerea în victorie prin reducerea rolului Primarului General la acela de „manager” al femeilor de serviciu din Primărie, cum se exprima un parlamentar PD-L.

Prin intermediul Primăriei Generale a Capitalei Traian Băsescu încearcă să relanseze PD-L şi jocul politic în favoarea sa, personal, din perspectiva alegerilor parlamentare şi prezidenţiale. Asta explică şi reţinerea sa în a da verdicte şi a cere căderea unor capete, după contra-performanţele lui Blaga şi ale partidului la Capitală. Nu de un partid scindat şi intrat în febra luptelor pentru putere are nevoie, cu atât cu cât nici el nu mai este Zeus cel Atotputernicul, ci a fost retrogradat la statutul de semizeu, care implică o doză mare de mortalitate(politică).

Şi aşa ne vom întoarce la ceea ce ştim mai bine în politică: conflictul cu orice preţ! Nu am fost adepta ideii că un partid intră în campanie electorală a doua zi după alegeri. Este o abordare lipsită de orizont şi periculoasă, mai ales pentru partidul care a pierdut alegerile. Pentru că asta estompează erorile şi creează o falsă solidaritate, amânând deciziile de fond. Nu cred nici că demisiile sau decapitările făcute la cald servesc binele partidelor.

Acum Traian Băsescu se va concentra pe situaţia de la Bucureşti, unde va juca singurul joc pe care, cum spuneam, ştie să-l joace. Acela al conflictelor pe bandă rulantă, care să-l ţină pe el şi partidul al cărui adevărat şef este în atenţia mediilor de informare în masă. Se va construi imagistic un nou „sistem ticăloşit”, prin „altoirea” lui Sorin Oprescu la PNL şi punerea la îndoială a independenţei sale. Apoi vor fi inventate „grupurile de interese” pesedisto – peneliste - opresciene, care vor fi invocate în combaterea oricărei decizii pe care o va lua Primarul General. În acest fel vor fi puşi la adăpost şi oamenii partidului din Primărie, şi afacerile celor care au finanţat opulenta şi agresiva campanie a lui Vasile Blaga şi a candidaţilor PD-L. Pentru cine citeşte ziarele favorabile Cotrocenilor este imposibil să nu fi remarcat aceste abordări.

Traian Băsescu şi PD-L sunt vitali interesaţi în eşecul lui Sorin Oprescu, eşec care le va servi în campania pentru alegerile parlamentare şi prezidenţiale. Mai ales prezidenţiale, unde un candidat independent ar avea mari şanse de câştig. Ca o paranteză, deja se vorbeşte despre o posibilă strategie de combatere a „candidatului independent”, prin „fabricarea” altei candidaturi, cea a Monicăi Macovei.

Nu va conta faptul că acest eşec planificat şi pus în operă de PD-L şi de Traian Băsescu va afecta grav interesele bucureştenilor. Aşa cum s-a întâmplat în ultimii opt ani, aşa cum se tot întâmplă din 1990 încoace.

http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/2/2/7088/2579283/10/corina-cretu.jpg

Într-un fel, bucureştenii sunt acum ostaticii intereselor lui Traian Băsescu şi ale PD-L. Ceea ce este, cred, o dovadă de imoralitate din partea unui om care este Preşedintele României şi a unui partid care visează să conducă singur România.

Din păcate, în Consiliul General nu s-a constituit o majoritate pentru Bucureşti, ci una pentru Traian Băsescu şi pentru promovarea jocurilor lui politice Şi, din pacate, nu se întrevăd mari şanse ca lucrurile să se schimbe în bine.

http://www.emm.ro/UserFiles/Image/Foto%20Maramures/Politic/PC/Codrut%20Seres%20Corina%20Cretu.jpg

2 comentarii:

Anonim spunea...

Multumesc inca o data. O sa incerc sa fac - cum m-ai sfatuit - un pictorial, dar mai ales o arhiva foto. Numai bine iti doresc si mult succes. O seara frumoasa!

Bibliotecaru spunea...

Mulţumesc pentru vizită şi aştept cu interes viitoarele materiale.