marți, iunie 03, 2008

DNA...


2 iunie 2008
Nr. 125/VIII/3

BULETIN DE PRESĂ

Biroul de Informare şi Relaţii Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupţie în luna mai, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Timişoara au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

MICULESCU IOAN CORNEL, primar al comunei Secaş, jud. Timiş, în sarcina căruia au fost reţinute infracţiunile de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în forma tentativei, şi instigare la fals intelectual;

BUREŞIN SERGIU-ADRIAN, agent agricol în cadrul aceleiaşi primării, în sarcina căruia au fost reţinute infracţiunile de complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în forma tentativei, fals intelectual şi fals material în înscrisuri oficiale.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada aprilie-mai 2007, inculpatul Miculescu Ioan Cornel a depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Timiş două cereri de plată pentru a accesa programul de acordare a unor ajutoare financiare persoanelor fizice şi juridice care exploatează terenuri agricole, program finanţat din Fondul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală (FEADR). În concret, inculpatul a solicitat suma de 43.507,37 euro, pretinzând că utilizează o suprafaţă totală de 881,96 ha teren aflat pe raza comunei Secaş.
În sprijinul cererilor sale, pentru a face dovada utilizării suprafeţei pentru care a solicitat sprijin financiar din fonduri europene, inculpatul Miculescu Ioan Cornel a depus la APIA Timiş o adeverinţă falsă, emisă, la cererea sa, de inculpatul Bureşin Sergiu-Adrian, din care rezultă în mod nereal că Miculescu Ioan Cornel figurează în Registrul agricol al comunei Secaş, sat Secaş, cu suprafaţa de 851,03 ha teren. În realitate, după cum reiese din actele de urmărire penală efectuate în cauză, suprafaţa utilizată de inculpatul Miculescu Ioan Cornel şi de familia acestuia a fost doar de aproximativ 21 ha teren.
După emiterea acestui act, pentru ca datele înscrise în adeverinţa falsă să fie conforme menţiunilor din Registrul agricol al Comunei Secaş, inculpatul Bureşin Sergiu-Adrian a falsificat Registrul agricol pe anul 2007 al comunei Secaş, înscriind la poziţia corespunzătoare inculpatului Miculescu Ioan Cornel suprafaţa totală de 873,56 ha.
Deoarece nu a fost efectuată nicio plată ca urmare a cererilor depuse de inculpat, APIA Timiş nu s-a constituit parte civilă în procesul penal.

Dosarul a fost înaintat Judecătoriei Timişoara.

2. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor MIRON MIHAI, asociat unic şi administrator al S.C. BIOTERRA S.R.L, com. Doştat, jud. Alba, POPESCU ARMANDO MIHAI, director general adjunct al S.C. BIOTERRA S.R.L. şi LINUŢ OLIVIA ILIANA, angajat al aceleiaşi societăţi comerciale, în sarcina cărora a fost reţinută infracţiunea de folosirea sau prezentare de documente false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
La data de 27 august 2004, între Agenţia SAPARD şi S.C. BIOTERRA S.R.L. com. Doştat, jud. Alba a fost încheiat un contract de asistenţă financiară ce avea ca obiect finanţarea proiectului intitulat „Amenajare sistem irigaţii, amenajare sală de muls şi achiziţie maşină tehnologică de administrat furaje” în localitatea Boz, com. Doştat, jud. Alba, firma beneficiară având ca obiect principal de activitate desfăşurarea de activităţi în domeniul zootehniei. Inculpata Linuţ Olivia Iliana a fost numită reprezentant legal al proiectului iar după plecarea acesteia de la firma respectivă, în locul ei a fost desemnat inculpatul Popescu Armando Mihai.
La data de 24 februarie 2005, cei trei inculpaţi au depus la Autoritatea Contractantă o cerere de plată pentru decontarea cheltuielilor necesare proiectului. La această cerere au anexat două documente justificative (facturi fiscale emise de două firme private) reprezentând contravaloarea unor lucrări de construcţie în interesul proiectului, facturi ce aveau un conţinut inexact, necorespunzător situaţiei faptice concrete, deoarece lucrările respective fuseseră efectuate anterior perioadei de începere a contractului. În plus, aceste lucrări au fost executate de către o societate comercială (alta decât firmele care au emis cele două facturi) care îl avea ca director general pe inculpatul Popescu Armando Mihai şi care avea acelaşi acţionariat ca şi S.C. BIOTERRA S.R.L., beneficiara proiectului.
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 35.816,81 lei (aproximativ 9.680 euro), sumă care a fost restituită de inculpaţi pe parcursul cercetărilor.

Dosarul a fost înaintat Judecătoriei Sebeş.

3. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Piteşti au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:
COMĂNESCU VALENTIN, administrator la SC FANIROM COM SRL Vaideeni, judeţul Vâlcea în sarcina căruia au fost reţinute infracţiunile de schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals intelectual şi uz de fals, ambele în forma participaţiei improprii;
TEODORESCU ION, administrator la SC FLANION ELECTRO PRODEXIM SRL Bucureşti, în sarcina căruia a fost reţinută complicitate la infracţiunea de schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

La data de 12 noiembrie 2002, între Ministerul Dezvoltării şi Prognozei, A.D.R. – S-V Oltenia şi SC FANIROM COM SRL Vaideeni, judeţul Vâlcea a fost încheiat un contract finanţat din fonduri PHARE, proiectul fiind intitulat „Înfiinţarea unei fabrici de panificaţie-patiserie”. Obiectivul general declarat al proiectul a fost achiziţionarea unei linii tehnologice pentru panificaţie şi patiserie.
Pe parcursul derulării acestui proiect, în perioada ianuarie 2003 – iunie 2003, inculpatul Comănescu Valentin, în calitate de responsabil pentru implementarea proiectului şi reprezentant legal al beneficiarului SC FANIROM COM SRL Vaideeni, fiind ajutat de inculpatul Teodorescu Ion, a schimbat destinaţia sumei de 1.321.913.478 ROL din suma totală de 1.332.200.000 ROL acordată de Autoritatea Contractantă – M.I.E. din bugetul general al Comunităţilor Europene. Această sumă a fost utilizată pentru a plăti datoriile către diferiţi furnizori, datorii care nu aveau legătură cu proiectul finanţat din fonduri nerambursabile.
De asemenea, în perioada aprilie 2003 – august 2004, inculpatul Comănescu Valentin a întocmit în fals mai multe documente (notă de recepţie, fişa mijlocului fix, facturi fiscale etc.) pe care le-a folosit pentru a justifica achiziţionarea bunurilor în cadrul proiectului.
De asemenea, inculpatul Comănescu Valentin i-a determinat pe reprezentanţii A.D.R. S-V Oltenia să întocmească, la data de 5 august 2004, documentul intitulat „Lista de verificare şi Raportul vizitei la faţa locului”. În acest document au fost făcute menţiuni nereale cu privire la achiziţionarea unui utilaj, document ce mai apoi a fost folosit în vederea obţinerii tranşei finale a împrumutului nerambursabil.


În perioada aprilie – septembrie 2003, inculpatul Teodorescu Ion a întocmit în fals mai multe documente (ordine de plată, facturi fiscale, declaraţie de origine bunuri etc.) pe care le-a folosit în acelaşi context, respectiv acela de a justifica din punct de vedere scriptic achiziţionarea utilajului.
Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice şi Locuinţelor s-a constituit parte civilă cu suma de 128.360,61 lei RON, (echivalentul sumei de 38.512,03 euro), reprezentând costuri neeligibile şi sume necheltuite în cadrul contractului de finanţare „Înfiinţarea unei fabrici de panificaţie”.
În vederea recuperării acestui prejudiciu s-a dispus luarea măsurilor asigurătorii prin instituirea sechestrului penal asupra imobilelor inculpaţilor.
Dosarul a fost înaintat Judecătoriei Horezu.

4. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Iaşi au dispus trimiterea în judecată a inculpatului CĂRARE MARINEL, asociat şi administrator la S.C. „Agro Investments” S.R.L. Iaşi şi S.C. Cereal Group S.R.L. Iaşi, în sarcina căruia s-au reţinut două infracţiuni de evaziune fiscală.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada august 2005 – ianuarie 2007, inculpatul Cărare Marinel, în calitate de asociat şi administrator al S.C. „Agro Investments” S.RL. Iaşi şi S.C. „Cereal Group” S.R.L. Iaşi, a produs bugetului general al statului, prin aceleaşi procedee, un prejudiciu de 5.137.557, 14 RON.
În concret, inculpatul nu a condus evidenţele fiscale conform actelor normative în vigoare în cazul niciuneia din cele două societăţi comerciale şi în această modalitate nu a evidenţiat operaţiunile comerciale efectuate (comerţ cu ridicata al cerealelor, seminţelor şi furajelor) şi nici veniturile realizate, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale (plata impozitului pe profit şi a taxei pe valoarea adăugată).
De asemenea, inculpatul a făcut declaraţii inexacte cu privire la sediul principal al S.C. Cereal Group S.R.L, sustrăgându-se în acest fel de la efectuarea verificărilor financiar fiscale efectuate de către Direcţia Generală a Finanţelor Publice Iaşi. Astfel, cu ocazia înfiinţării S.C. „Cereal Group” S.R.L., inculpatul a declarat ca sediu social locuinţa particulară a tatălui său, imobilul fiind cu o singură cameră, impropriu pentru a funcţiona o societate comercială.
Dosarul a fost înaintat Judecătoriei Iaşi.

Niciun comentariu: