marți, iunie 03, 2008

DNA...


3 iunie 2008
Nr. 129/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:
CANDET CRISTINEL VASILE, fost director general al Agenţiei Domeniilor Statului (A.D.S) şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al A.D.S. în sarcina căruia a fost reţinută infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată şi
CIOBANU MIHAI, fost Director al Direcţiei de urmărire contracte din cadrul Agenţiei Domeniilor Statului, în sarcina căruia a fost reţinută infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada iulie – august 2001, inculpatul Candet Cristinel Vasile, în calitate de director general al A.D.S. şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al A.D.S., cu ştiinţă, nu a respectat procedura legală privind darea în folosinţă a suprafeţelor agricole din Insula Mare a Brăilei, procedura de selectare a potenţialilor investitori şi nu a dispus direcţiilor din subordine efectuarea activităţilor premergătoare încheierii unui contract, fapt care a avut drept consecinţă aprobarea şi încheierea în mod nelegal a contractului de arendă nr.1/28.08.2001 cu S.C. TCE 3 BRAZI SRL Piatra Neamţ pentru suprafaţa agricolă de 56.559 ha, situată în Insula Mare a Brăilei.
La momentul iniţierii procedurilor de încheiere a acestui contract, în exploatarea agricolă şi administrarea S.C. INSULA MARE A BRĂILEI S.A. era implicată firma REEN IMPORT-EXPORT SRL, printr-un contract de management înregistrat la Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor la data de 24 mai 2001. De altminteri, în anul 2000-2001, finanţarea înfiinţării culturilor a fost asigurată de către S.C. REEN IMPORT-EXPORT SRL, în baza unui contract de asociere în participaţiune încheiat la data de 17 aprilie 2000.
Totodată, inculpatul a dispus modificarea contractului-cadru de arendă existent în cadrul A.D.S., omiţând să insereze în conţinutul proiectului de contract supus aprobării Consiliului de Administraţie o clauză privind sumele investite de S.C. REEN IMPORT EXPORT SRL în Insula Mare a Brăilei şi modalitatea în care această societate va putea să recupereze aceste sume. În plus, inculpatul nu a dispus direcţiilor din subordine ca la predarea terenului către S.C. TCE 3 BRAZI SRL să se efectueze inventarierea producţiei existente în Insula Mare a Brăilei, precum şi analiza stadiului lucrărilor agricole, a culturilor şi evaluarea producţiei.
Pe cale de consecinţă, prin exercitarea abuzivă a funcţiei deţinute, în legătură cu încheierea contractului de arendă cu S.C. TCE 3 BRAZI S.R.L., inculpatul Candet Cristinel Vasile a păgubit Agenţia Domeniilor Statului cu suma de 28.008.391,63 RON, sumă pe care instituţia păgubită a fost obligată de către Curtea de Apel Ploieşti să o achite către S.C. REEN IMPORT EXPORT SRL.
În luna august 2004, inculpatul Ciobanu Mihai, în calitate de director al Direcţiei de urmărire contracte din cadrul Agenţiei Domeniilor Statului, cu ştiinţă, nu a urmărit executarea contractului de arendă nr.1/28.08.2001. În plus, la data de 9 august 2004, a semnat un act adiţional la contractul antemenţionat, diminuând în mod nelegal cuantumul arendei ce ar fi trebuit achitată de către S.C. TCE 3 BRAZI S.R.L. cu contravaloarea a 13.942 tone grâu, motivată de o pretinsă destufizare a Insulei Mari a Brăilei efectuată de S.C. TCE 3 BRAZI SRL. Prin aceasta s-a creat patrimoniului A.D.S. o pagubă în sumă de 3.205.103,08 euro.
În vederea recuperării prejudiciului, s-a aplicat măsura sechestrului penal pe un imobil aparţinând inculpatului Candet Cristinel Vasile.
Dosarul a fost înaintat Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti.

3 iunie 2008
Nr. 127/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus trimiterea în judecată în stare de libertate a inculpaţilor:

-STOIAN ALBULESCU ION – fost director al Zonei de Operare Băicoi din cadrul S.C PETROM S.A, pentru săvârşirea a două infracţiuni de luare de mită, pentru folosirea în mod direct de informaţii ce nu erau destinate publicităţii, precum şi pentru permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii;
-LIXANDRU VIRGIL, pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită şi complicitate la permiterea accesului la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii;
-PETRIŞOR DANIELA, pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită şi complicitate la permiterea accesului la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii;
-STOIAN ALBULESCU MIRELA DANIELA pentru complicitatea la infracţiunea de luare de mită;

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
Inculpatul Stoian Albulescu Ion, în calitate de director al Zonei de Operare Băicoi din cadrul S.C PETROM S.A, la sfârşitul anului 2006, a beneficiat de informaţii referitoare la intenţia S.C PETROM S.A de a achiziţiona terenuri necesare pentru realizarea unui depozit de deşeuri şi a două staţii de bioremediere în cadrul proiectului „Abandonări şi deşeuri PETROM”, cunoscând atât cerinţele pe care trebuia să le îndeplinească aceste terenuri, cât şi locaţia acestora, implicându-se personal în identificarea lor.
Deşi informaţiile nu erau destinate publicităţii, inculpatul Stoian Albulescu Ion a înţeles să profite de acestea, în scopul obţinerii atât pentru sine cât şi pentru alte persoane apropiate, a unor substanţiale foloase materiale necuvenite.
Astfel, inculpatul Stoian Albulescu Ion a folosit în mod direct informaţiile nedestinate publicităţii, achiziţionând personal un teren în suprafaţă de 5.000 mp la preţul de 4.000 lei pe care, ulterior, l-a concesionat S.C PETROM S.A., obţinând un folos necuvenit în sumă de 343.000 lei, reprezentând redevenţa încasată în baza contractului încheiat cu Zona de Operare Băicoi.
Totodată, inculpatul Stoian Albulescu Ion a permis accesul la aceste informaţii nedestinate publicităţii unor persoane neautorizate - respectiv Lixandru Virgil şi Petrişor Daniela - cărora le-a comunicat faptul că S.C. PETROM S.A. va achiziţiona terenuri în zona Moreni, respectiv extravilanul oraşului Băicoi.
Obţinând aceste informaţii, inculpatul Lixandru Virgil a achiziţionat la preţul de 30.000 lei un teren în suprafaţă de 3 ha situat în extravilanul comunei I.L. Caragiale, judeţ Dâmboviţa, pe care, într-un interval de timp foarte scurt, l-a concesionat către S.C. PETROM S.A. – Zona de Operare Băicoi, reprezentată de inculpatul Stoian Albulescu Ion, în schimbul unei redevenţe de 3.381.000 lei.
Pentru informaţiile furnizate şi încheierea contractului de concesiune în condiţii avantajoase inculpatului Lixandru Virgil, Stoian Albulescu Ion a pretins şi primit de la acesta, în conturile personale, suma totală de 1.705.000 lei reprezentând aproximativ jumătate din redevenţa încasată de fostul său coleg de facultate şi prieten, Lixandru Virgil.
Inculpata Petrişor Daniela, în baza informaţiilor comunicate de Stoian Albulescu Ion, a cumpărat 3 terenuri la preţul total de 35.200 lei ce au făcut obiectul contractelor de concesiune încheiate cu Zona de Operare Băicoi, în schimbul unei redevenţe totale de 1.750.260,4 lei.
De la Petrişor Daniela, Stoian Albulescu Ion a pretins şi primit, prin intermediul soţiei sale – Stoian Albulescu Mirela Daniela, un teren în suprafaţă de 15.052 mp în valoare de 15.000 lei pe care, ulterior, l-a şi concesionat societăţii pe care o reprezenta, obţinând o redevenţă în sumă de 1.032.567,2 lei.
În vederea confiscării sumelor de bani şi contravalorii terenului ce au făcut obiectul infracţiunilor de luare şi dare de mită - 1.720.000 lei (peste 500.000 euro) precum şi a foloaselor materiale necuvenite obţinute cu titlu de redevenţă de către inculpaţi - în total 6.508.827,6 lei (aproximativ 2.000.000 euro), s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra unor bunuri imobile şi mobile ce aparţin inculpaţilor Stoian Albulescu Ion, Stoian Albulescu Mirela Daniela, Lixandru Virgil şi Petrişor Daniela.
Dosarul a fost înaintat Tribunalului Prahova.

Niciun comentariu: