marți, iunie 03, 2008

Guvernul României...


Alocuţiunea domnului Călin Popescu-Tăriceanu, Prim-Ministrul României cu ocazia Zilei Naţionale a Republicii Italiene

Domnule Ambasador,
Domnilor miniştri,
Excelenţele voastre domnilor ambasadori,
Doamnelor şi Domnilor,
Este o deosebită plăcere să fim alături de dumneavoastră cu ocazia aniversării Zilei Naţionale a Republicii Italiene. Cu acest prilej, doresc să vă adresez, dumneavoastră, domnule Ambasador, şi poporului italian prieten, în numele meu şi al Guvernului României, felicitări, împreună cu cele mai bune urări. Împărtăşim acest moment aniversar împreună cu membrii comunităţii româneşti din Italia şi ai celei italiene din România, pe care îi salut cu toată prietenia. Relaţiile dintre România şi Republica Italiană, întemeiate pe bogate legături istorice, afinităţi culturale şi idealuri comune, se bazează pe un puternic parteneriat strategic. Aceste relaţii au astăzi o mai mare forţă prin apartenenţa comună la Uniunea Europeană şi la structurile euroatlantice.
Domnule Ambasador,
Doamnelor şi Domnilor,
Prezenţa comunităţii româneşti în Italia şi a celei italiene de afaceri în România este un capital preţios, pe care avem datoria să îl punem în valoare şi să îl respectăm cum se cuvine. În acest context aniversar, cred că merită să subliniem aportul valoros pe care sutele de mii de cetăţeni români, bine integraţi în societatea italiană, îl au la dezvoltarea economică a regiunilor şi oraşelor în care trăiesc. Cu aceeaşi plăcere, remarc contribuţia importantă a companiilor italiene la dezvoltarea şi modernizarea economiei româneşti. Italia este al doilea partener comercial al României. Peste 23.000 de companii cu capital italian îşi desfăşoară activitatea în sectoare de bază ale economiei româneşti şi contribuie la crearea a mii de noi locuri de muncă. Zeci de comunităţi locale din România şi-au multiplicat şansele de dezvoltare, de integrare economică şi socială şi datorită investiţiilor italiene. Avem multe interese comune, care nu trebuie puse în pericol de unele fapte izolate. Este în interesul nostru comun să continuăm promovarea valorilor europene şi să ne opunem forţelor care aduc atingere acestui sistem de valori.
Această convingere mi-a fost confirmată şi de dezbaterile prilejuite de recenta Adunare generală a UNIMPRESA România, la care am participat cu mare plăcere. Salut cu această ocazie prezenţa activă a firmelor şi băncilor italiene în viaţa economică şi socială a României, inclusiv prin realizarea unor proiecte cu fonduri europene în beneficiul comunităţilor locale. În curând vom avea ocazia să analizăm împreună cu Preşedintele Consiliului de Miniştri al Italiei, domnul Silvio Berlusconi, agenda bilaterală şi viitoarele proiecte comune. Vom discuta cu acest prilej şi soluţii care să răspundă la preocupările recente faţă de unele cazuri izolate de infracţionalitate, care nu trebuie să umbrească relaţiile noastre bilaterale sau atitudinea faţă de românii din Italia. Sunt convins că este în interesul comun european ca principiul liberei circulaţii a cetăţenilor Uniunii Europene să nu fie afectat prin măsuri unilaterale şi sperăm ca dialogul nostru pe această temă să fie productiv.
În încheiere, doresc să vă adresez domnule Ambasador mulţumirile mele şi ale Guvernului României pentru contribuţia pe care o aveţi la întărirea parteneriatului româno-italian şi la promovarea spiritului distinct, european, în relaţia dintre cetăţenii ţărilor noastre. Cu toate că nu este un prilej de rămas bun, vreau să subliniez personal contribuţia deosebită la cultivarea acestei relaţii între Italia şi România pe care aţi avut-o în calitate de ambasador, la eforturile pe care le-aţi făcut în mod constant pe durata mandatului, pe care le cunosc foarte bine şi le apreciez, atât pentru promovarea Italiei în România cât şi pentru promovarea României în Italia şi pentru toate aceste lucruri, eu personal vă mulţumesc şi vă sunt recunoscător.
Participarea Primului-ministru Calin Popescu Tariceanu la manifestarile prilejuite de Ziua Nationala a Italiei

2.06.2008







Premierul Călin Popescu-Tăriceanu l-a primit astăzi pe ministrul afacerilor externe al Republicii Tunisiene, Abdelwahab Abdallah.
În cadrul întrevederii au fost trecute în revistă relaţiile bilaterale, în plan politic, social şi economic, cei doi oficiali subliniind necesitatea creşterii, în special a schimburilor la nivel economic.
Premierul Călin Popescu-Tăriceanu a subliniat faptul că este necesar ca România, stat membru al Uniunii Europene, şi Tunisa, unul dintre statele africane din vecinătatea UE, să susţină proiectul european pentru crearea cadrului de stabilitate şi securitate politică, socială şi economică, în bazinul mediteraneean.
„Este datoria noastră să contribuim la dezvoltarea întregii regiuni mediteraneene”, a subliniat primul-ministru.
Şeful diplomaţiei tunisiene i-a adresat premierului Călin Popescu-Tăriceanu invitaţia de a efectua o vizită oficială în Tunisia, invitaţie acceptată de primul-ministru. „O vizită la acest nivel ar impulsiona relaţiile dintre ţările noastre”, a spus ministrul de externe Abdelwahab Abdallah, precizând că ţara sa este interesată de implicarea companiilor româneşti în proiecte de infrastructură, construcţii şi exploatarea resurselor.
Premierul Călin Popescu-Tăriceanu a precizat, în acest context, că va invita, cu ocazia vizitei în Tunisa, şi o delegaţie de oameni de afaceri, care să participe la un forum economic.
Primirea ministrului afacerilor externe al Republicii Tunisiene, Abdelwahab Abdallah


2.06.2008



Niciun comentariu: