vineri, iunie 06, 2008

Guvernul României...


Primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu i-a invitat pe bucureşteni să celebreze "Ziua Mediului", renunţând la deplasarea cu maşina în favoarea bicicletelor sau a mersului pe jos
„Invit pe toţi concetăţenii mei să încerce să facă acest lucru, nu aş spune acest efort, din două considerente: în primul rând Bucureşti este un oraş foarte poluat. În al doilea rând, cred că astfel vor contribui la uşurarea traficului, la reducerea acestor dopuri care blochează circulaţia oraşului, iar timpul de deplasare va fi mult mai scurt şi va fi în avantajul tuturor", a declarat şeful Executivului.
În această dimineaţă, premierul Tăriceanu a sosit pe bicicletă la sediul Guvernului. El afirmat că utilizarea unui astfel de mijloc de transport poate să contribuie la diminuarea poluării. "În străinătate e o practică curentă de a se regrupa mai multe persoane care să meargă pe acelaşi traseu cu o singură maşină, tocmai pentru a reduce densitatea traficului. Din păcate, la noi, lumea neglijează complet tot ce înseamnă vehicule pe două roţi, începând cu bicicletele şi terminând cu cele cu motor. În oraşele aglomerate din Europa, fie că vorbim de Paris sau de Roma, Atena, Madrid, o să vedeţi foarte multă lume care foloseşte scutere, biciclete. Am văzut în Germania chiar şi cu trotinete, " a arătat primul-ministru.
Şi alţi membri ai Executivului au renunţat astăzi la maşini, în drumul spre birou. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Camelia Spătaru, ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, au venit la serviciu cu metroul, iar ministrul Apărării, Teodor Meleşcanu, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, şi ministrul de Interne, Cristian David, au venit pe jos. Ministrul Comunicaţiilor, Karoly Borbely, s-a deplasat spre birou cu bicicleta, iar ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor, Laszlo Borbely, a folosit acelaşi mijloc de transport pentru a merge la târgul de construcţii CAMEX de la Târgu Mureş.

Declaraţii de presă ale Primului-ministru Călin Popescu-Tăriceanu cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului
Reporter: Cum a fost drumul?
Călin Popescu-Tăriceanu: Foarte plăcut. Se ajunge mai repede cu bicicleta decât cu maşina, faci şi puţină mişcare, cred că realmente foarte multă lume ar trebui să reconsidere acest mijloc de deplasare. Nu cred că este singurul, nu vreau să spun că dacă eu am venit astăzi pe bicicletă, toată lumea ar trebui să meargă pe bicicletă. Dar dacă o să vă uitaţi în oraş, o să vedeţi că, în general, maşinile care sunt destul de voluminoase, au o singură persoană. În străinătate, este o practică obişnuită de a se regrupa mai multe persoane care să meargă pe acelaşi traseu cu o singură maşină, tocmai pentru a reduce densitatea traficului, însă, din păcate, la noi, lumea neglijează complet tot ce înseamnă vehicule pe două roţi începând cu bicicletele şi terminând cu cele cu motor. În oraşele aglomerate din Europa, fie că vorbim de Paris sau de Roma, Atena, Madrid, o să vedeţi foarte multă lume care foloseşte scutere, biciclete, am văzut în Germania chiar şi cu trotinete, venind de la metrou şi plecând mai departe. Puteţi spune că este originalitate dar esenţa, în final, este aceeaşi.
Peste tot în marile oraşe este o aglomeraţie foarte mare şi nu întotdeauna soluţiile tehnice reuşesc să rezolve problema. Nu ar fi cazul Bucureşti-ului, unde de 8 ani de zile din păcate nu s-a făcut nimic, nu s-a construit o parcare nouă, metroul nu a fost extins, liniile de transport public, de asemenea, sunt destul de puţine şi, în general, infrastructura trebuie încă mult îmbunătăţită.
Am remarcat totuşi câteva iniţiative - crearea pistelor pentru biciclişti – e un lucru foarte bun şi îmi doresc din tot sufletul ca pe lângă această problemă de trafic foarte mulţi cetăţeni să aibă în vedere şi problema de protecţie a mediului, pentru că maşinile sunt într-adevăr poluante. Chiar dacă au foarte multe îmbunătăţiri tehnice în ultima perioadă, acestea nu pot rezolva în totalitate problema poluării de care România nu trebuie să rămână străină şi indiferentă.
Reporter: Ce mesaj daţi de Ziua mediului?
Călin Popescu-Tăriceanu: Invit pe toţi concetăţenii mei să încerce să facă acest lucru, nu aş spune acest efort, din două considerente: în primul rând, Bucureşti-ul este un oraş nu poluat, ci foarte poluat şi, în al doilea rând, cred că vor putea să contribuie la uşurarea traficului, la reducerea acestor dopuri care blochează circulaţia oraşului şi timpul de deplasare va fi mult mai scurt şi va fi în avantajul tuturor.
Reporter: Ce bicicletă aţi folosit astăzi?
Călin Popescu-Tăriceanu: Bicicleta mea. Nu au importanţă caracteristicile tehnice, important este că are două roţi, pedale şi un lanţ.
Reporter: Aţi spus că în ultimii 8 ani nu s-a făcut nimic în Bucureşti. E o critică la adresa foştilor primari, domnul Băsescu şi domnul Videanu?
Călin Popescu-Tăriceanu: Nu e o critică, e o constatare. Sunt bucureştean, născut şi crescut aici, şi văd cum a evoluat traficul. Evident văd că nu a existat o viziune la nivelul municipalităţii, o viziune de dezvoltare, de urbanism, de modernizare a oraşului care să îi permită să absoarbă acest flux de automobile şi de călători şi, după cum vedeţi, suportăm cu toţii consecinţele.
Reporter: Veţi mai veni la Guvern cu bicicleta?
Călin Popescu-Tăriceanu: Bineînţeles.

Premierul Călin Popescu-Tăriceanu l-a primit astăzi, la Palatul Victoria, pe ministrul italian al dezvoltării economice, Claudio Scajola. În cadrul întrevederii au fost evocate relaţiile tradiţionale excelente dintre cele două ţări şi parteneriatul strategic consolidat româno–italian, care asigură cadrul necesar intensificării dialogului politic.

Prezenţa comunităţii româneşti din Italia şi a comunităţii de afaceri italiene din România a fost unul dintre punctele aflate pe agenda discuţiilor, cei doi oficiali subliniind faptul că acestea sunt „punţi” pentru valorificarea relaţiilor dintre cele două ţări.
Premierul Călin Popescu-Tăriceanu a adus în discuţie pachetul de măsuri adoptat recent de Guvernul italian şi a exprimat speranţa ca acesta să fie compatibil cu reglementările europene. „Acţiunile izolate ale unor dintre cetăţenii români aflaţi în Italia nu trebuie să afecteze imaginea României şi relaţiile excelente dintre ţările noastre”, a spus premierul Călin Popescu-Tăriceanu. Ministrul italian al dezvoltării economice a precizat că „marea majoritate a românilor din Italia sunt integraţi în comunitate” şi că aceştia contribuie cu circa 1% la constituirea produsului intern brut.
Premierul Călin Popescu-Tăriceanu a reiterat disponibilitatea autorităţilor române de a coopera cu cele italiene.
„Aştept cu interes întâlnirea cu preşedintele Consiliului de Miniştri, Silvio Berlusconi, pentru că avem multe lucruri comune de discutat,” a afirmat primul-ministru.
Ministrul italian al dezvoltării economice a precizat că relaţiile dintre cele două ţări rămân, în continuare, la un nivel foarte bun, şi că nu vor avea de suferit de pe urma unor astfel de evenimente izolate.
În ceea ce priveşte relaţiile economice, şi acestea se situează, în continuare, la un nivel foarte ridicat. Premierul Călin Popescu-Tăriceanu a invitat potenţialii investitori italieni să se îndrepte şi spre alte domenii, cum ar fi energia şi agricultura. „Prezenţa celor 23.000 de firme italiene în România ajută la dezvoltarea economiei româneşti, precum şi la consolidarea relaţiei bilaterale”, a spus premierul Călin Popescu-Tăriceanu.

Primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu a semnat astăzi Decizia privind eliberarea lui Marius Octavian Popa, la cerere, din funcţia de comisar general, cu rang de secretar de stat, al Gărzii Naţionale de Mediu.
De asemenea, premierul Tăriceanu a semnat o decizie privind numirea lui Gheorghe Constantin Rusu în această funcţie.
Gheorghe Constantin Rusu a absolvit Facultatea de Hidrotehnică din cadrul Institutului de Construcţii Bucureşti şi este doctor inginer din anul 1982 în cadrul acestui institut. În prezent, el ocupă funcţia de Director al Direcţiei Control Programe de Infrastructură din cadrul Departamentului de Control al Guvernului.
Deciziile intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României.

Bugetul Consiliului local al Municipiului Bacău va fi suplimentat cu suma de 5 milioane de lei, în scopul asigurării serviciului public de alimentare cu energie termică a populaţiei.
Guvernul a aprobat, în şedinţa de ieri, suplimentarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2008, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2008, pentru finanţarea cheltuielilor curente sau de capital. Banii vor fi alocaţi din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2008.
Suplimentarea a fost necesară având în vedere că asigurarea cu energie termică a populaţiei este un serviciu de interes economic general, cu tarif reglementat, iar costurile suportate de societatea furnizoare din prestarea acestui serviciu depăşesc veniturile acesteia. Se evită astfel limitarea sau sistarea alimentării cu apă caldă a populaţiei, şcolilor, spitalelor şi altor unităţi social-administrative din municipiul Bacău, în condiţiile în care societatea care prestează acest serviciu are ca unic acţionar Consiliul local.

Guvernul a aprobat alocarea sumei de 2,788 milioane lei pentru reabilitarea sistemului de producere a energiei termice prin utilizarea surselor de energie termică regenerabilă în cadrul Sanatoriului Balnear şi de Recuperare Mangalia
Banii sunt alocaţi din Fondului elveţian de contrapartidă constituit din contravaloarea în monedă naţională a ajutoarelor acordate Guvernului României de Guvernul Confederaţiei Elveţiene.
De asemenea, Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Mangalia asigură suma de 736.013,4 lei, reprezentând cofinanţarea proiectului, din bugetul propriu de venituri şi cheltuieli.
Background:
Prin acest proiect se vor optimiza performanţele sistemului de încălzire şi preparare a apei calde de consum şi a consumului de agent termic destinat actului medical în cadrul Sanatoriului Balnear şi de Recuperare din oraşul Mangalia. Astfel, va creşte siguranţa şi eficienţa în funcţionare a acestuia, se vor reduce consumurile de combustibil lichid şi, implicit emisiile de poluanţi (CO, CO2).

Primirea ministrului dezvoltarii economice din Republica Italiana, Claudio Scajola


Deplasare pe bicicleta, pentru marcarea Zilei Mondiale a Mediului







sursa foto : CAPP

Niciun comentariu: