marți, iunie 03, 2008

ONU îndeamnă la acţiune în problema crizei alimentare


Secretarul General al ONU a cerut şefilor de state prezenţi la un summit privind securitatea alimentară să ia "decizii dure" dacă este necesar pentru a opri creşterea preţurilor produselor alimentare.
http://www.gipa.com.vn/gipa/modules/News/pic/1179911401_Ban-Ki-Moon.jpg

"De ani de zile, preţurile în scădere ale produselor alimentare şi producţiile tot mai mari au adormit lumea", a declarat Ban Ki-moon în ajunul unui summit de trei zile al Organizaţiei ONU pentru Hrană şi Agricultură care va avea loc la Roma."Guvernele au amânat decizii dure şi au trecut cu vederea faptul că trebuie investit în agricultură", a afirmat Ban Ki-moon, adăugând că "astăzi, literal, plătim preţul. Dacă nu va fi rezolvată cum trebuie, această problemă va atrage după sine o multitudine de alte crize - va afecta creşterea economică, progresul social şi chiar securitatea politică în lume".Ban va cere astăzi statelor cu ocazia summitului să reducă o gamă foarte largă de taxe din agricultură, interdicţii de a exporta şi tarife la import, pentru a ajuta milioane de persoane să facă faţă celor mai mari preţuri ale produselor alimentare din ultimii 30 de ani.Secretarul General al ONU va cere SUA şi altor state să elimine fondurile acordate pentru combustibilul bazat pe produse alimentare, cum ar fi etanolul, care încurajaseră fermierii să cultive recolte mai degrabă pentru scopuri energetice decât pentru consum."Încercăm să obţinem măcar un acord privind problema biocombustibilor şi subvenţiilor care să nu fie în detrimentul nevoilor persoanelor sărace", a declarat un oficial ONU la New York.Recomandările lui Ban sunt incluse într-un raport de 38 de pagini care va fi prezentat la summit.Implementarea acestor măsuri ar putea costa 15 miliarde de dolari.ONU va cere SUA şi altor state dezvoltate să negocieze un acord cu statele sărace pentru a scădea preţurile produselor agricole.Ban Ki-moon va cere alocarea de subvenţii pentru ca fermierii săraci să poată cumpăra mai multe îngrăşăminte şi seminţe.Pe termen lung, se speră să crească producţia în ferme prin sporirea investiţiilor în agricultură, irigaţii şi infrastructură, a declarat oficialul ONU.


ONU critică autorităţile italiene pentru legile împotriva imigranţilor ilegali

Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului Louise Arbour a criticat dur recenta decizie a guvernului italian de incriminare a imigraţiei ilegale şi atacurile recente asupra taberelor de ţigani.

The image “http://www.olny.nl/RWANDA/Lu_Pour_Vous/Dossier_Special_Habyarimana/louise_arbour.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Louise Arbour a declarat la Geneva că "în Europa, politicile represive şi gesturile xenofobe şi intolerante îndreptate împotriva imigranţilor şi a minorităţilor nedorite reprezintă o serioasă îngrijorare".

"Italia nu este singura ţară europeană unde legi şi reguli extrem de dure au fost luate în considerare sau adoptate", a precizat un purtător de cuvânt al Biroului Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului, după discursul Înaltului Comisar ONU Louise Arbour în care se vorbise şi despre situaţia din Italia.

"Nu este Italia unica ţară europeană unde au avut loc atacuri împotriva străinilor, dar aici au avut loc cele mai recente", a precizat oficialul ONU.

Guvernul italian şi-a exprimat "stupoarea şi îngrijorarea" provocate de criticile Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului Louise Arbour privind introducerea infracţiunii de imigraţie clandestină.

Referirea lui Arbour în ultimul său discurs de la Geneva "la politici represive şi măsuri xenofobe şi intolerante împotriva imigraţiei clandestine şi minorităţilor nedorite probabil este bazată pe informaţii imprecise", a declarat ambasadorul italian la organizaţiile internaţionale de la Geneva Giovanni Caracciolo di Vietri, intervenind după luarea de cuvânt a Înaltului Comisar ONU.

"Este un decret de lege adoptat de parlament", a răspuns preşedintele Italiei Giorgio Napolitano jurnaliştilor care i-au cerut să comenteze criticile Vaticanului şi ONU privind măsura arestării persoanelor acuzate de imigraţie clandestină. (Călin Angheluţă)

Niciun comentariu: