joi, iunie 05, 2008

Ordonanţa de urgenţă privind activitatea CNSAS, în dezbaterea Comisiei Juridice a Senatului


Senatorii din Comisia juridică au dezbătut ieri o ordonanţă de urgenţă privind asigurarea continuităţii activităţii CNSAS, fără însă a o supune la vot, pentru că în sală nu exista cvorum. L-am întrebat pe senatorul Şerban Nicolae din partea PSD la ce concluzii au ajuns.

Şerban Nicolae: Deocamdată suntem încă la începutul dezbaterii şi sunt câteva chestiuni de principiu care împart, să spunem aşa, taberele. Ordonanţa 24 a apărut pe fondul deciziei Curţii Constituţionale, care a declarat ca neconstituţională vechea lege de organizare a CNSAS. La rândul meu, am propus un proiect de lege care găsea o altă soluţie, pornind de la principiul referitor la locul şi rolul CNSAS în societatea românească.

[dosar.JPG]

Şi care ar fi acest loc şi rol după părerea dvs, domnule senator?

Şerban Nicolae: Acest consiliu, acest eu ştiu să spune instrument de cercetare a istoriei recente ar trebui să fie un consiliu pentru studierea arhivelor Securităţii. Eu cred că în arhivele Securităţii, în special în ceea ce priveşte dosarele de urmărire informativă, dosarele de colaborare...

În viziunea dvs, în acest proiect se vorbeşte şi de deconspirarea foştilor ofiţeri de Securitate, a celor care au făcut poliţie politică.

Şerban Nicolae: Se vorbeşte, dar se vorbeşte într-o altă manieră. Din punctul meu de vedere, deconspirarea trebuie făcută prin publicarea informaţiilor pe care CNSAS le triază, le analizează, le studiază şi le poate da publicului spre ştiinţă.

Ştiţi foarte bine că această atitudine a dat naştere unor interpretări cum că s-ar intenţiona prin acest nou proiect tocmai blocarea deconspirării, că există poate dorinţa de a proteja anumite persoane. Au existat declaraţii dintr-o anumită parte a clasei politice.

Daţi-mi voie să cred că sunt în mare măsură tot declaraţii politicianiste aşa, cu un uşor iz demagogic, mai ales /într-un an electoral/. În fapt, au trecut 18 ani de la revoluţie, biologic foarte mulţi din cei care au fost colaboratori ai Securităţii sau chiar agenţi operativi ca angajaţi ai fostelor structuri de Securitate au cam dispărut din viaţa publică sau încep să dispară.

(Prin Monitoring Media: Radio BBC , Ora: 07:00)


http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/1/4747/2446846/1/rl.jpg


The image “http://civicmedia.ro/acm/images/stories/Deconspirati/Smaranda1.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.


http://www.transilvaniaexpres.ro/images/cnsas-dosare.jpg

Niciun comentariu: