marți, iunie 03, 2008

Preşedintele României


Mesajul preşedintelui României, Traian Băsescu, cu prilejul Zilei Internaţionale a Copilului
Preşedintele României, Traian Băsescu, a adresat tuturor copiilor din România un mesaj cu prilejul Zilei Internaţionale a Copilului.
Vă prezentăm textul integral al mesajului:
„Ziua internaţională a copilului constituie un prilej de bucurie pentru noi toţi.
Azi, 1 iunie, gândurile noastre bune trebuie să se îndrepte, în special, către copiii care se află în dificultate, către acei copii care suferă. Faţă de toţi aceştia avem datoria şi puterea să facem mai mult.
O societate nu poate progresa dacă nu-şi ocroteşte copiii. O societate poate progresa numai dacă oferă generaţiilor tinere o educaţie mai bună decât cea primită de părinţii lor.
Dragi copii, de ziua voastră, vă urez tuturor la mulţi ani!”

Alocuţiunea preşedintelui României la preluarea copatronajului festivalului „Zilele Culturale ale Băncii Centrale Europene”, ediţia 2009
Preşedintele României, Traian Băsescu, a participat luni, 2 iunie a.c., la Frankfurt, în Republica Federală Germania, la manifestările dedicate aniversării a 10 ani de la înfiinţarea Băncii Centrale Europene şi a Sistemului European al Băncilor Centrale.
La finalul concertului de închidere a manifestărilor aniversare din acest an, şeful statului român a susţinut o alocuţiune cu prilejul preluării de către România a Înaltului Patronaj al „Zilelor Culturale ale Băncii Centrale Europene – ediţia 2009”.
Vă prezentăm integral alocuţiunea susţinută de şeful statului:
„Domnule Preşedinte,
Permiteţi-mi să vă adresez felicitări pentru momentul aniversar pe care îl celebrăm împreună şi mulţumiri pentru contribuţia dumneavoastră personală la reuşita acestui festival. Interpretarea magistrală la care tocmai am fost martori onorează nu numai Orchestra Europa, dar şi pe cei care, iniţiind acest festival, au realizat că adevărata bogăţie a Europei este reprezentată de tezaurul său cultural.
În acest sens, invitaţia adresată României de a participa, în calitate de ţară-temă, la ediţia din 2009 a „Zilelor Culturale ale Băncii Centrale Europene”, ne onorează, dar şi ne obligă.
Doamnelor şi Domnilor,
În primul an al prezenţei României în cadrul Uniunii Europene, în 2007, am avut privilegiul de a fi în centrul atenţiei naţiunilor europene prin intermediul oraşului Sibiu, o nouă capitală europeană a culturii care s-a arătat demnă de această învestitură. Nu am fi avut această ocazie de a prezenta europenilor cultura română fără iniţiativa Luxemburgului şi sprijinul Germaniei şi al celorlalţi prieteni din Uniunea Europeană.
Astăzi, România are o nouă ocazie de a se face cunoscută, sau recunoscută, în faţa concetăţenilor săi europeni prin cultură
Aderarea României la Uniunea Europeană nu constituie originea procesului nostru de înnoire ca societate, care a demarat cu aproape 20 de ani în urmă. Dar este cu siguranţă punctul care a marcat accelerarea acestui proces de modernizare, care se reflectă cu aceeaşi vigoare şi în planul creaţiei culturale. De-a lungul întregului an 2009, vom reveni la Frankfurt cu mostre ale acestei modernităţi care se naşte.
Succesul filmului românesc este recunoscut pe plan mondial. Tinerii noştri cineaşti au reuşit să plece acasă şi cu un Urs de Aur de la Berlinală, în anul 2004 şi, recent, cu două Globuri de Aur la Cannes.
Tânăra literatură românească este în plină expansiune europeană. România este prezentă anual la cele două mari târguri internaţionale de carte, de la Frankfurt şi Leipzig. Numeroase nume româneşti s-au impus în spaţiul german, prin traduceri ale operelor lor de către importante edituri germane.
Teatrul românesc va fi în curând prezent chiar la Frankfurt, cu o reverenţă adusă marelui Goethe: spectacolul Faust al lui Silviu Purcarete.
Vom celebra la Frankfurt nu numai cultura românească, ci şi istoria şi prezenţa contemporană a comunităţii germane din România, ea însăşi un izvor de valori culturale care îmbogăţesc identitatea României.
Vom mai veni la Frankfurt în calitate de stat membru al zonei euro şi ne vom lua locul în concertul orchestrat sub bagheta preşedintelui Jean-Claude Trichet.
Există voinţa politică în România de a adera la euro în termenul pe care ni l-am asumat, respectiv anul 2014. Nu este cu siguranţă uşor să impui o disciplină fiscală severă în condiţiile în care suntem în plin avânt de recuperare a decalajelor faţă de celelalte state UE. Însă nu vom considera că eforturile noastre sunt prea mari, dată fiind convingerea noastră, generalizată în România, că o economie sănătoasă şi stabilă constituie condiţia principală pentru prosperitatea cetăţenilor români.
Astăzi euro este cea de-a doua monedă ca importanţă, mâine ea va deveni prima. Suntem onoraţi ca ţară să participăm la realizarea acestui deziderat.
Vă mulţumesc.”

01 iunie 2008 - Participarea preşedintelui României, Traian Băsescu, la scrutinul pentru alegerile locale

02 iunie 2008 - Participarea preşedintelui României, Traian Băsescu, la aniversarea a 10 ani de la înfiinţarea Băncii Centrale Europene şi a Sistemului European al Băncilor Centrale

',CAPTION,'Preşedintele României', WIDTH, 300);" onmouseout="return nd();" onclick="window.open('pop.php?_RID=img&img=15517.jpg', 'wind', 'top=10,left=10,width=800,height=700,scrollbars=yes,resizable=yes'); return false;">
(Galeria Foto - Autor Sorin Lupsa)

Niciun comentariu: