vineri, iunie 20, 2008

Preşedintele României


COMUNICAT DE PRESA

(20 iunie 2008)

REF: Declaraţie de presă a preşedintelui României, Traian Băsescu, la finalul lucrărilor Consiliului European de vară

Preşedintele României, Traian Băsescu, a participat în perioada 19-20 iunie a.c., la Bruxelles, la lucrările Consiliului European de vară. La încheierea reuniunii, preşedintele României a susţinut o declaraţie de presă. Vă prezentăm integral textul declaraţiei:

„Punctul cel mai fierbinte de pe ordinea de zi este legat de procesul de ratificare a Tratatului de la Lisabona. Subiectul a intervenit pe ordinea de zi în urma referendumului din Irlanda, a eşecului referendumului din Irlanda, din 12 iunie a.c., şi a comportat discuţii extrem de serioase. Concluzia a fost că toate statele membre trebuie să ratifice Tratatul înainte de alegerile pentru Parlamentul European. În acest sens, un optim ar fi undeva în luna februarie, anul viitor, martie cel mai târziu, să se încheie procesul de ratificare.

De asemenea, Consiliul a stabilit ca procesul de ratificare să continue în toate celalalte state în care procesul nu a fost încheiat, pentru că exista şi abordarea: dacă s-a ratat referendumul din Irlanda, să se stopeze procesul de ratificare. Decizia a fost ca toate statele membre să continue acest proces, în aşa fel încât alegerile din iunie 2009 pentru Parlamentul European să se desfăşoare cu Tratatul de la Lisabona ratificat şi în vigoare.

Cu această ocazie s-a făcut şi o analiză a stadiului în care se află procesul de ratificare în statele în care încă nu s-a trecut prin Parlament. Nu se întrevăd dificultăţi. Singurul semn de întrebare cu privire la rapiditate este legat de Cehia, care are tratatul la Curtea Constituţională - şi aici nimeni nu poate spune în cât timp se va termina analiza la Curtea Constituţională şi care va fi decizia Curţii Constituţionale. În rest, nu există probleme nicăieri.

Ca să înţelegem foarte bine implicaţiile neratificării Tratatului - nu o să intru în toate detaliile, doar cele care sunt vizibile şi uşor de înţeles de oricine - Tratatul de la Lisabona modifică şi numărul de europarlamentari pentru fiecare stat. Deci, este extrem de dificil să imaginezi alegerile pentru Parlamentul European din iunie fără să ai Tratatul ratificat. De asemenea, preşedintele Parlamentului European nu mai intră în numărul de parlamentari.

Un alt element: conform Tratatului, Parlamentul European devine un co-partener al Consiliului Uniunii Europene. Sistemul co-deciziei este introdus şi toate actele Comisiei trebuie validate, aprobate de Parlament. Acesta este un aspect. Un alt aspect este că în momentul de faţă Uniunea funcţionează pe Tratatul de la Nisa. În lipsa Tratatului de la Lisabona, Uniunea Europeană are atât: 27 de state. Nu putem discuta despre Croaţia, care este aproape gata, nu putem discuta despre Balcanii de Vest. Mecanismele de reprezentare sunt construite, conform Tratatului de la Nisa, pentru 27 de state. Vă dau un exemplu: conform Tratatului de la Nisa, un stat, un comisar, dar 27 de state. Cum este reprezentată Croaţia, care la anul va fi gata de intrare? Deci sunt dificultăţi extraordinare. Practic, Uniunea nu mai poate funcţiona pe Tratatul de la Nisa. Cred că aceste elemente sunt suficiente, legate de tratat, nu le-aş mai dezvolta.

Aş face o foarte scurtă trecere în revistă, pe chestiuni de interes nu numai european, dar şi de interes bilateral sau parte a interesului nostru major în regiune. S-a declanşat Parteneriatul pentru mobilitate cu Republica Moldova, deci lucrurile merg înainte în ceea ce priveşte uşurarea accesului cetăţenilor Republicii Moldova la deplasare, la muncă pe piaţa Uniunii Europene. De asemenea, aş face precizarea că în concluzii se consolidează perspectiva europeană a Balcanilor de Vest şi, din acest punct de vedere, ar trebui doar să vă informez că în acest moment toate statele din Balcanii de Vest au semnat un acord de stabilizare şi asociere cu Uniunea Europeană.

De asemenea, în ceea ce priveşte Serbia, se menţionează în mod expres necesitatea unei apropieri cât mai mari a Serbiei de Uniunea Europeană, dar şi invers. Şi problematica vizelor pentru Serbia, accesul cetăţenilor sârbi din Uniunea Europeană, este o chestiune care a fost deschisă prin concluziile de astăzi ale Consiliului European. În sfârşit, un alt motiv de satisfacţie care ne vizează în mod direct, este legat de faptul că în concluziile acestui Consiliu se stabileşte necesitatea dezvoltării unui parteneriat estic al Uniunii, deci faza incipientă cândva pentru parteneriatul mediteranean. Iată că lucrurile se dezvoltă şi miezul acestui parteneriat de fixează pe sinergia Mării Negre. Cam atât, în câteva cuvinte. Vă mulţumesc.”

Participare la lucrările Consiliului European la Bruxelles
Galeria Foto - Autor Sorin Lupsa

Niciun comentariu: