vineri, iunie 06, 2008

Preşedintele Traian Băsescu a participat la şedinţa de constituire a comisiei de analiză a regimului politic şi constituţional românesc


Preşedintele Traian Băsescu consideră că România trebuie să se modernizeze şi că ultimii ani au arătat deficienţe ale Constituţiei, care ar trebui remediate. Şeful statului, care a discutat cu membrii Comisiei pentru analiza regimului constituţional, crede, pe de altă parte, că actuala împărţire teritorială a ţării este depăşită. Despre poziţiile exprimate de preşedinte şi rolul comisiei, în relatarea Alinei Stănuţă.
http://english.people.com.cn/200502/11/images/0210_B25.jpg
Reporter: Comisia, spune şeful statului, va trebui să elaboreze un document tehnic, care să conţină deficienţele actualei Constituţii, dar care să şi propună soluţiile pentru un stat funcţional. Traian Băsescu declara, de asemenea, că aşteaptă de la specialiştii din comisie şi un punct de vedere cu privire la împărţirea administrativ-teritorială a ţării.
Traian Băsescu: România are nevoie de modernizarea statului, modernizare care nu poate veni decât din modernizarea propriei ei Constituţii. Nu discutăm despre posibilitatea să scriem o constituţie, nu e treaba mea şi nici a unei comisii, este treaba Parlamentului, dar m-ar interesa să avem un document care să constate critici asupra deficienţelor Constituţiei. Este clar că aceşti ultimi trei ani au arătat deficienţe consistente.
Reporter: Preşedintele acestei comisii, profesorul de drept constituţional Ioan Stanomir, consideră binevenită iniţiativa şefului statului.
Ioan Stanomir: Cred că există un moment istoric definibil prin necesitatea de a moderniza instituţiile statului şi mai cred că este nevoie ca un segment cât mai larg al societăţii şi elitei noastre academice şi profesionale să fie implicat în acest efort.
(Prin Monitoring Media: Radio România Actualităţi, Ora: 07:00)

Profesorul de drept Ioan Stanomir explica pentru Cotidianul care sint marile hibe ale actualei Constitutii a Romaniei si sugereaza citeva dintre modalitatile de iesire din marele impas constitutional in care ne aflam.

Avem o Constitutie bolnava! Nu e o axioma, ci un fapt constatat tot mai des in ultima vreme. Unde trebuie ea sa fie "operata"?

Situatia actuala a Romaniei, din punct de vedere politic, este departe de a fi un accident. Iluziile celor care au vazut in Legea fundamentala un instrument operational si european se cer raportate la realitatea unei guvernari pe cale de a deveni complet paralizata.

Orice interogatie relativa la reforma Constitutiei nu poate evita abordarea sistemica.

Niciun comentariu: