vineri, iunie 20, 2008

Traian Băsescu refuză să răspundă la întrebări lipsite de inteligenţă


Atenţie ziarişti!
Băsescu refuză să răspundă unei ziariste, spunându-i că întrebările trebuie să probeze inteligenţă
Preşedintele Traian Băsescu a refuzat, vineri, la Bruxelles, să răspundă unei întrebări a unei ziariste, corespondent al RFI, spunându-i acesteia că orice răspuns are nevoie de o întrebare care să probeze o minimă inteligenţă.

La încheierea lucrărilor Consiliului European, şeful statului şi premierul au susţinut o declaraţie comună de presă la finalul căreia Traian Băsescu a anunţat că nu este timp pentru întrebări şi că va da detalii în plus referitoare la ce s-a discutat la Consiliu în avion, la întoarcerea spre România.

Cu toate acestea, corespondentul RFI l-a întrebat pe şeful statului dacă, în condiţiile în care până anul viitor nu se va ratifica în toate ţările UE Tratatul de la Lisabona şi va rămâne în vigoare cel de la Nisa, România este dispusă să renunţe la postul de comisar european.

Traian Băsescu nu a răspuns la întrebare, dar, îndreptându-se spre ieşire, i-a spus ziaristei care-i adresase întrebarea, în momentul în care a ajuns lângă ea, că orice răspuns are nevoie de o întrebare care trebuie să probeze un minim de inteligenţă.

Oricât de, ... hai să nu spun cum, ar părea un asemenea răspuns, poate că este semnalul unei noi ere, semnalul unei inteligenţe obligatorii, atât din partea presei, dar mai ales din partea politicienilor. Poate că şi presa ar trebui să se simtă vizată şi să cenzureze fiecare vorbă neconformă cu un nivel minim de inteligenţă.

3 comentarii:

N. Raducanu spunea...

Nu inteleg ultimul aliniat al postarii dvs. Este ironic, dar la adresa cui? Propunerea cu minimul de inteligenta necesara trebuie luata in serios? Dar atunci cine sa evalueze coeficientul IQ al ziaristului, dar mai ales al politicianului, inainte de deschiderea gurii? Pentru mine remarca lui Basescu tine de categoria celei cu "tiganca imputita". Bine ca nu i-a dat o palma, in loc sa-i raspunda cuviincios !

Anonim spunea...

Intrebarea este pentru oricine cat de cat preocupat de problemele UE asa cum a calificat-o Basescu, care cred ca se gandea la sutele de asemenea ziceri cu care ne inunda intreaga mass media romaneasca.
Basescu are (ca si mine cred eu) un aparat cu care masoara prostia, dar numai dupa ce este comisa si nu inainte cum afirma aiurea un ,a carui zicere daca as considera-o intr-un anume fel, as fi considerat nedelicat precum a fost si Basescu.

Bibliotecaru spunea...

@ N. Raducanu
De ce ironic? Politica românească joacă un fel de faţa-ascunselea cu presa. Presa adresează o întrebare, politicianul răspunde relativ nimic, după care presa încropeşte scenarii care mai de care mai abracadabrante. O minimă cantitate de inteligenţă ar însemna nu atât întrebări şi răspunsuri savante ci o eleganţă şi normalitate instituţională. Politicianul nu există fără mass-media, mass-media are preponderent încasări din ştiri politice. Este evident o relaţie de interdependenţă. Inteligenţa minimă la care fac referire ar însemna revenirea la scopul iniţial al acestei colaborări, anume buna şi corecta informare. Mi se pare stupid ca eu, cetăţeanul care ar trebui să fiu informat, să nu primesc niciodată acea informaţie de care am nevoie şi să primesc în schimb giumbuşlucuri. Această ştire a fost comentată bogat dar mesajul preşedintelui şi premierului a fost un simplu preambul la apendicele spus în drum spre ieşire. Ce fel de ştire este ce a spus preşedintele cu un picior în afara uşii, de ce trebuia să fie asta o ştire pe toate canalele, are o relevanţă pentru România? A spus Băsescu "Ţigancă împuţită", a luat Piedone carnet, cutare politician are vilă... Vai, s-a simţit ziarista jignită şi atunci toată presa a sărit în ajutorul ei. De ce nu comentează nimeni şi partea a doua de adevăr. Omul spune că nu vor fi alte comentarii şi un ziarist adresează totuşi o întrebare. Din punctul meu de vedere nici Traian Băsescu şi nici ziarista nu au respectat regula jocului şi s-au comportat inadecvat, amândoi au fost nesimţiţi, amândoi şi-au încălcat prevederile deontologice. În plus, ce răspuns putea să-i dea Băsescu?

Sunt zeci de probleme care ne frig ca naţiune şi noi discutăm de ce spune preşedintele când citeşte ziarul pe WC. Ieri a murit unul dintre marii regizori ai României şi nu s-a cutremurat nici un deontolog din ăştia de la media. Nu i-am găsit măcar o poză pe net. Nici cea mai mare parte a actorilor români nu au o poză cumsecade pe net, nici măcar politicienii. Ce are importanţă în această lume?

Da! Doresc o minimă inteligenţă. Vreau reacţii mai mature şi mai inteligente, şi de la Băsescu, şi de la Tăriceanu, şi de la Geoană, şi de la presă. Vreau să se termine o dată cu spectacolul ăsta grotesc în care trăiesc zilnic, vreau să nu mai existe dobitoci care să tragă cu dinţii de putere, vreau ca Românii să nu mai se închine la câteva mii de dumnezei locali, aroganţi şi plini de ei, oameni mărunţi scăpaţi în bani şi demnităţi şi naşi ai traficului de influenţă.

Am pretenţia şi de la populaţia asta care-şi dă ciclic cu mucii-n fasole să se maturizeze şi ea o dată şi să gândească mai profund decât reflectă astăzi realitatea. Cel mai mare idiot poate ţine necondiţionat cu un partid sau altul, cu un baron local sau altul. Şi unul cu trei minute de şcoală poate înţelege "cine nu-i cu noi e împotriva noastră". De ce prostia corupe pe cei deştepţi la un fel de demenţă? Vreau ca naţiunea să se scuture de această demenţă şi să manifeste iar sclipiri de inteligenţă.

Sunt prea exagerat în pretenţiile astea. OK! Atunci să şadă toţi în nesimţirea lor şi să vină lideri care să ne recite realizările guvernului, pentru că rapoartele la Congresele PCR au reînceput să apară, aplauzele au reînceput să apară, lozincile au reînceput să apară, diferenţa este că acum sunt mai multe partide şi există o bătaie între ele, dar mentalitatea PCR este identică acum la fiecare dintre partide, aceleaşi mâncătorii, acelaşi trafic de influenţă, aceiaşi minciună, aceiaşi linguşire, acelaşi popor orb. Va veni o altă generaţie care va judeca pe cei de acum, in corpore, pentru că sunt personaje umane declasate.

Cam asta am vrut să spun.