sâmbătă, octombrie 10, 2009

Din ciclul "mai bine poet, decât dictator", poezie către cetăţeanul poet Traian Băsescu




Dragă domnule Băsescu,
Dacă poezia aceasta este scrisă de dumneavoastră şi nu este de largă inspiraţie, atunci mai bine aţi încerca să uitaţi politica şi să vă apucaţi de poezie (Slavă Domnului, mai sunt exemple în politica românească!) pentru că preşedinţi se mai găsesc, poeţii sunt puţini. Cum ar fi ca să primim la cutia de scrisori, în loc de pliantele electorale, o carte de versuri din partea candidatului? Oricât de bun preşedinte aţi fi, ţara are nevoie în acest moment de poeţi. Dacă îmi permiteţi, am să fac şi eu o parafrază la poezia domniei voastre. Nu ar fi frumos ca politicienii să se dueleze în versuri? Dau eu startul... voi fi un pic agresiv numai ca să impulsionez duelul versurilor în lumea politică.

Gheorghe Florescu: O leapşă în versuri pentru poetul Traian Băsescu
(citeşte şi dă-o mai departe)

Nici Zeus nu-i deasupra voastră
Şi el priveşte tot în sus
La chipul vostru brav cu faţa rasă
Şi gândul zbuciumat şi nesupus.

Iar după ani de zi nefastă,
Întors aţi vrea la Cotroceni
Ca să lucraţi partidului o castă
De laici cuvioşi mascaţi, în fapt mireni
şi arivişti de dincolo de mască...

Călcată în picioare e glia sfânt natală,
Mergând la sărbători de interes local
La care tot poporul dă năvală,
Să vadă preşedintele, localnic hiperboreal,
Coborât în public cu campania electorală.

Poporul este azi golit de sentimente
L-aţi aşezat cuminte-n cintirim
Ca să bălească după astfel de evenimente
Şi de un alt escu să ne amintim.

De-s trandafirii trei sau doar unul e pe siglă
Politica vorbeşte de acelaşi legământ.
Măsura e şi ea aceiaşi, indiferent de riglă
Când se măsoară aşezarea în pământ.

De-a fi un escu, de-o fi oană,
De iese cetăţeanul să voteze Crin,
Electoratul simte sputa scursă grosolan pe geană
Şi-arsura stomacală de al foamei chin.

http://www.lipsticktracez.com/reggie/2009/05/06/saturn_1000.jpg
"El Sueño de la Razon Produce Monstruos"
(sursa: http://www.lipsticktracez.com/reggie/2009/05/goyas-world-on-ovation.php)

joi, octombrie 08, 2009

To bell, or no bell


Discutam acum puţin timp pe un "blog de intelectual" că Nobelul este accesibil românului în zona literaturii, dar că, pe lângă o carte bună, este nevoie şi publicarea ei în 5 sau 10 limbi de circulaţie internaţională.

Numai ce am terminat discuţia şi...

"... scriitoarea germană Herta Muller, născută în România, unde a și trăit până în 1987, a luat Premiul Nobel pentru Literatură..."

Când raţionam eu că românii au nevoie să fugă din România pentru a ajunge şi ei mai cunoscuţi prin lume... şi când mai raţionam şi că http://shelf-life.ew.com/2009/10/08/herta-muller-nobel-literature/

... citesc pe un blog politic cunoscut, un comentariu de doamnă profesoară cu specialitate filologie... (şi care nu se bucură de respectul meu)

"Pentru ce carte a luat asta Premiul Nobel că nu scrie nicăieri?… Ştie cineva?"

Stimata doamnă Herta Müller a luat Premiul Nobel cu justificarea..."who, with the concentration of poetry and the frankness of prose, depicts the landscape of the dispossessed"

http://nobelprize.org/mediaplayer/index.php?id=1175&player=1


http://nobelprize.org/mediaplayer/index.php?id=1176

Vorba domnului preşedinte Traian Băsescu, mai avem nevoie de nişte profesori de tinichigerie. Mai mulţi făuritori de tinichele, mai puţin filosofi...

marți, octombrie 06, 2009

Harry Tavitian si Cserey Csaba pentru copiii cu autism


Paşi Înainte în ritm de jazz la Cluj cu Harry Tavitian şi Cserey Csaba pentru copiii cu autism

Vineri 9 octombrie 2009 la ora 19, pianistul Harry Tavitian şi percuţionistul Cserey Csaba, nume de marcă ale jazzului, vor cânta la Cluj în beneficiul copiilor cu autism. Concertul va avea loc în Sala de Concerte a Academiei de Muzică Gheorghe Dima.

Evenimentul este organizat de Centrul de Asistenţă Psihologică pentru Copii Adolescenţi şi Tineri - „Paşi Înainte”. Fondurile obţinute vor fi folosite pentru procesul de recuperare psihologică a copiilor cu autism, beneficiari ai Centrului.

Biletele se găsesc la casieria Filarmonicii, în clădirea Casei de Cultură a Studenţilor. Costul unui bilet este de 40 RON.

Harry Tavitian: “Mă bucur să cânt iaraşi la Cluj şi sper că fanii de jazz să ni se alature în această campanie care vine în sprijinul copiilor cu autism. Jazzul este prin excelenţă arta dialogului aşa că m-a impresionat situaţia acestor copii pentru care comunicarea cu lumea din jur se face cu mare greutate. Prietenul Csaba chiar are printre elevii de la şcoala sa de tobe de la Satu Mare şi copii afectaţi de această boală”.

Asociaţia îşi propune ca fondurile strânse cu ocazia acestui concert de binefacere să fie folosite pentru susţinerea intervenţiei psihologice şi însoţirea în grădiniţă a copiilor cu autism din familii defavorizate.

Rata autismului a crescut foarte mult: se estimează că unul din 160 de copii se nasc cu autism. Un studiu realizat recent în Marea Britanie arată că serviciile oferite persoanelor cu autism costă aproximativ 1,6 miliarde $/an, dar cu ajutorul intervenţiei timpurii costurile se pot reduce cu două treimi.

Datele furnizate de către Clinica de Psihiatrie Infantilă indică faptul că în Cluj sunt aproximativ 200 de cazuri înregistrate de copii cu autism, multe cazuri fiind încă nedepistate. Intervenţia timpurie (realizată în primii ani de viaţă) este esenţială pentru o recuperare eficientă. Terapia validată ştiinţific pentru recuperarea copiilor cu autism este terapia comportamentală, iar pentru ca recuperarea să se facă adecvat este nevoie de 1-4 ore de terapie zilnic, în funcţie de gradul de afectare (autism uşor, mediu, sever). Costul terapiei variază între 25-60 lei pe şedinţă. De asemenea, recuperarea necesită kinetoterapeut, logoped, însoţitor în grădiniţă sau şcoală. Costul minim lunar pentru o intervenţie eficientă este de aproximativ 1200 RON.

Pe lângă aceste dificultăţi, familiile copiilor cu autism se izbesc de cele mai multe ori de piedici sociale in integrarea copiilor in grădiniţe şi şcoli, copiii fiind discriminaţi şi izolaţi social. Acest fenomen se produce în mare parte din cauza lipsei de informare a comunităţii asupra specificului acestei tulburări. Experienţa noastră ne-a arătat că un grup informat este mult mai tolerant şi mai dispus să participe activ la susţinerea copilului şi familiei copilului cu autism. De aceea, prin acest proiect, ne propunem să informăm asupra simptomatologiei autismului şi să sensibilizăm clujenii asupra problemelor cu care se confruntă familiile acestor copii. Dorim să încurajăm comunitatea să îşi asume partea de responsabilitate socială, oferindu-i posibilitatea să sa implice direct în finanţarea terapiei copiilor cu autism.

http://harrytavitian.files.wordpress.com/2009/10/afis-concert-tavitian-cserey.jpg?w=450&h=630

Mai multe detalii la:

http://www.pasiinainte.xhost.ro şi www.harrytavitian.wordpress.com

Informaţii la tel: 0742019045; 0743-463546; 0745 782 554.

Video cu Harry Tavitian & Cserey Csaba http://www.youtube.com/watch?v=7jhFdIe5rcI
http://www.tv-net.ro/Video-Harry-Tavitian-si-Cserey-Csaba-lansare-album-de-colinde+901

(sursa: Harry Tavitian)

duminică, octombrie 04, 2009

vineri, octombrie 02, 2009

Grandoarea creaţiei


Suntem îndoctrinaţi de evoluţie... funcţia crează organul. Dacă trebuie să mergi, ai picioare, dacă trebuie să zbori, ai aripi, dacă trebuie să gândeşti, ai creier, dacă trebuie să înoţi ai aripioare înotătoare...

Înainte de a se descoperi designul ca metodă de înfrumuseţare pentru obiecte, omul crea uneltele sale pe baza nevoii de ele. Astăzi ele sunt frumoase pentru că nevoia de ele înseamnă creaţie, iar omul a fost la un moment dat creator.

http://www.aafr.ro/aafr/membrufotomare/aafr-56-2-20090607-yr68c4hc.jpg
http://www.aafr.ro/aafr/membrufotomare/aafr-56-4-20090605-ir6b5mts.jpg
http://www.aafr.ro/aafr/membrufotomare/aafr-56-3-20090605-kdf36f2f.jpg
http://www.aafr.ro/aafr/membrufotomare/aafr-56-2-20090605-kk0nw9zx.jpg
http://www.aafr.ro/aafr/membrufotomare/aafr-56-1-20090605-m2tmv4tb.jpg
http://www.aafr.ro/aafr/membrufotomare/aafr-56-1-20090530-m550f96b.jpg
http://www.aafr.ro/aafr/membrufotomare/Beraru-Armand-9-xldlux34-Impreuna.jpg
http://www.aafr.ro/aafr/membrufotomare/Beraru-Armand-7-xldlux34-Flacara.jpg
http://www.aafr.ro/aafr/membrufotomare/Beraru-Armand-6-xldlux34-Culee.jpg
http://www.aafr.ro/aafr/membrufotomare/aafr-56-1-20090626-2ggpvq97.jpg
http://www.aafr.ro/aafr/membrufotomare/aafr-56-2-20090918-lamedbw5.jpg
http://www.aafr.ro/aafr/membrufotomare/aafr-56--20090918-seckjnv0.jpg
http://www.aafr.ro/aafr/membrufotomare/aafr-56-2-20090626-ueird1pa.jpg
http://www.aafr.ro/aafr/membrufotomare/Beraru-Armand-5-xldlux34-Casa%20scarii.jpg
(sursa: Beraru Armand, http://www.aafr.ro/portofolii-56.htm)

Artistul fotograf Armand Beraru s-a nascut in Cernauti (1932), a emigrat in Israel in 1964 din Bucuresti si locuieste în orasul Haifa. Pensionar dupa 45 de ani in industria metalurgica, dintre care 32 de ani în întreprinderi din Israel. S-a ocupat de fotografiere mai intîi ca amator 40 de ani, urmînd la început cursurile organizate pe lînga Monetaria Statului din Bucuresti, iar în prezent este membru al Uniunii Artistilor Plastici din Israel.
http://www.romanianjewish.org/en/images/A_BERARU.JPG
(sursa: http://www.romanianjewish.org/ro/index_fcer_01_15.html)