marți, octombrie 06, 2009

Harry Tavitian si Cserey Csaba pentru copiii cu autism


Paşi Înainte în ritm de jazz la Cluj cu Harry Tavitian şi Cserey Csaba pentru copiii cu autism

Vineri 9 octombrie 2009 la ora 19, pianistul Harry Tavitian şi percuţionistul Cserey Csaba, nume de marcă ale jazzului, vor cânta la Cluj în beneficiul copiilor cu autism. Concertul va avea loc în Sala de Concerte a Academiei de Muzică Gheorghe Dima.

Evenimentul este organizat de Centrul de Asistenţă Psihologică pentru Copii Adolescenţi şi Tineri - „Paşi Înainte”. Fondurile obţinute vor fi folosite pentru procesul de recuperare psihologică a copiilor cu autism, beneficiari ai Centrului.

Biletele se găsesc la casieria Filarmonicii, în clădirea Casei de Cultură a Studenţilor. Costul unui bilet este de 40 RON.

Harry Tavitian: “Mă bucur să cânt iaraşi la Cluj şi sper că fanii de jazz să ni se alature în această campanie care vine în sprijinul copiilor cu autism. Jazzul este prin excelenţă arta dialogului aşa că m-a impresionat situaţia acestor copii pentru care comunicarea cu lumea din jur se face cu mare greutate. Prietenul Csaba chiar are printre elevii de la şcoala sa de tobe de la Satu Mare şi copii afectaţi de această boală”.

Asociaţia îşi propune ca fondurile strânse cu ocazia acestui concert de binefacere să fie folosite pentru susţinerea intervenţiei psihologice şi însoţirea în grădiniţă a copiilor cu autism din familii defavorizate.

Rata autismului a crescut foarte mult: se estimează că unul din 160 de copii se nasc cu autism. Un studiu realizat recent în Marea Britanie arată că serviciile oferite persoanelor cu autism costă aproximativ 1,6 miliarde $/an, dar cu ajutorul intervenţiei timpurii costurile se pot reduce cu două treimi.

Datele furnizate de către Clinica de Psihiatrie Infantilă indică faptul că în Cluj sunt aproximativ 200 de cazuri înregistrate de copii cu autism, multe cazuri fiind încă nedepistate. Intervenţia timpurie (realizată în primii ani de viaţă) este esenţială pentru o recuperare eficientă. Terapia validată ştiinţific pentru recuperarea copiilor cu autism este terapia comportamentală, iar pentru ca recuperarea să se facă adecvat este nevoie de 1-4 ore de terapie zilnic, în funcţie de gradul de afectare (autism uşor, mediu, sever). Costul terapiei variază între 25-60 lei pe şedinţă. De asemenea, recuperarea necesită kinetoterapeut, logoped, însoţitor în grădiniţă sau şcoală. Costul minim lunar pentru o intervenţie eficientă este de aproximativ 1200 RON.

Pe lângă aceste dificultăţi, familiile copiilor cu autism se izbesc de cele mai multe ori de piedici sociale in integrarea copiilor in grădiniţe şi şcoli, copiii fiind discriminaţi şi izolaţi social. Acest fenomen se produce în mare parte din cauza lipsei de informare a comunităţii asupra specificului acestei tulburări. Experienţa noastră ne-a arătat că un grup informat este mult mai tolerant şi mai dispus să participe activ la susţinerea copilului şi familiei copilului cu autism. De aceea, prin acest proiect, ne propunem să informăm asupra simptomatologiei autismului şi să sensibilizăm clujenii asupra problemelor cu care se confruntă familiile acestor copii. Dorim să încurajăm comunitatea să îşi asume partea de responsabilitate socială, oferindu-i posibilitatea să sa implice direct în finanţarea terapiei copiilor cu autism.

http://harrytavitian.files.wordpress.com/2009/10/afis-concert-tavitian-cserey.jpg?w=450&h=630

Mai multe detalii la:

http://www.pasiinainte.xhost.ro şi www.harrytavitian.wordpress.com

Informaţii la tel: 0742019045; 0743-463546; 0745 782 554.

Video cu Harry Tavitian & Cserey Csaba http://www.youtube.com/watch?v=7jhFdIe5rcI
http://www.tv-net.ro/Video-Harry-Tavitian-si-Cserey-Csaba-lansare-album-de-colinde+901

(sursa: Harry Tavitian)

Niciun comentariu: