duminică, mai 23, 2010

Ce-aţi făcut în ultimii 5 ani?


După revoluţie era celebră întrebarea, "Ce-ai făcut în ultimii cinci ani?". Ultimii cinci ani descopereau atunci colaboratori cu Securitatea ca poliţie politică, acopereau torţionari şi "securişti răi", introduceau în ceaţă activişti mai buni sau mai răi cu poporul... Dacă m-ar întreba, serios, cineva astăzi ce am făcut în ultimii cinci ani, aş ridica din umeri pentru că nu aş cunoaşte răspunsul. Astăzi îmi pare că de o viaţă nu mai fac nimic important, că timpul se scurge ca într-un borcan cu miere, la ralanti, şi picătura ce urmează seamănă izbitor cu cea care tocmai s-a scurs.

Nu toţi au însă acest imobilism... DOVADA!

SAPTAMANA MASCA (24-30 mai) marcheaza aniversarea a 20 de ani de existenta a Teatrului Masca. Avand in vedere ca Istoria este versiunea evenimentelor trecute asupra cărora oamenii s-au pus de acord (Napoleon Bonaparte) ne-am gandit ca nu ar fi lipsit de interes sa va infatisam noi – in cateva episoade :) – istoria noastra.

1990

- 24 mai, 1990 – Se semneaza Hotararea de Guvern pentru înfiintarea Teatrului MASCA, teatru de gest, pantomima si expresie corporala, singura institutie teatrala cu acest profil din Romania.

- 1 iulie, 1990 – Incepe sa functioneze Teatrul MASCA in subsolul unei cladiri din cartierul Aviatorilor, Str. Aleea Alexandru. Nu exista niciun fel de dotari. Se aduce de acasa tot ceea ce era necesar pentru inceperea activitatii (masini de scris, coli de hartie, plicuri,s.a.). Se amenajeaza prin eforturi financiare proprii sala de repetitii, avand 20 de metri patrati. Se folosesc masinile actorilor, se aduc costume vechi de la alte teatru, se aduce aparatura de sunet a prietenilor etc. Din cei care au inceput atunci, doar Mihai Malaimare – director, actriţa Ana-Maria Paslaru, actorul Sorin Dinculescu si regizoarea Anca Florea mai fac parte in prezent din trupa.

- 5 august, 1990 – Are loc prima reprezentaţie a teatrului, realizată într-un timp record de cei şase actori angajati la 1 iulie: Ana-Maria Paslaru, Dalila Gall, Sorin Dinculescu, George Toropoc, Florentin Duse, Tudorel Filimon si Mihai Malaimare. Spectacolul este prezentat în aer liber la „Cafeneaua Muzeului Literaturii Romane”.

- august, 1990 - Teatrul Masca sustine primul turneu în ţară, la Costineşti.

- 30 septembrie, 1990 – “CLOVNII” – Prima premieră a Teatrului MASCA are loc în sala amenajată de actorii trupei, din Str. Biserica Amzei, nr. 5-7. Printre colaboratori se afla Anda Călugăreanu si Mircea Constantinescu.

- 29 octombrie, 1990 – Are loc a doua premiera a noului teatru, cu spectacolul ,,MEDIEVALE”.

- decembrie, 1990 – Are loc primul turneu peste hotare al Teatrului MASCA, în 12 oraşe din Franţa, la Festivalul Itinerant al Clovnilor.

1991

- martie-mai, 1991 - In aceasta perioada, Teatrul Masca produce spectacolele “OINA” si “MANTAUA”.

- iunie, 1991 – Masca susţine primele spectacole de stradă din România, jucate pe locul fostului Teatru Naţional, pe Calea Victoriei. Au loc trei reprezentaţii cu “CLOVNII” şi o paradă stradală.

- iulie, 1991 – Primele reprezentaţii jucate de un teatru în spitale (premieră în România postbelică) – Spitalul “Budimex”, Spitalul “Fundeni”.

- septembrie, 1991 - Primul turneu în Egipt – Cairo, la Festivalul Internaţional de Teatru Experimental .

- septembrie, 1991 – Se deschide prima şcoală de Teatru Gestual din România, cu o durată de un an. Din cei 10 elevi de acum, cu vîrste cuprinse între 14 şi 16 ani, trei vor fi cuceriţi definitiv de scenă, absolvind peste ani Academia de Teatru şi Film Bucureşti. Cursurile sînt ţinute de actorii şi regizorii teatrului.

- octombrie, 1991 – Turneu în Tunisia la “Zilele Teatrului de la Carthagina”.

- noiembrie-decembrie, 1991 – Primele spectacole ale teatrului în Casele de copii din Bucureşti.

1992

- martie, 1992 – Are loc premiera spectacolului “A MURIT MOARTEA, MĂI !” ,inspirat de proza lui Ion Creangă;

- aprilie, 1992 – Directorul teatrului, actorul şi regizorul Mihai Mălaimare, este invitat să conferenţieze despre teatrul de gest, pantomimă şi expresie corporală în 10 oraşe americane.

- mai, 1992 – Masca pleaca in turneu în Ungaria, la Gyula şi Budapesta, cu ,, A murit moartea,măi!”

- 1 iunie, 1992 – După doi ani de activitate, timp în care publicul abia se obişnuise cu noul teatru şi învăţase drumul spre acesta, în strada Biserica Amzei nr.5-7, Teatrul MASCA rămâne fără sediu, datorită unor grave erori judiciare şi a dezinteresului arătat de Ministerul Culturii. Toate acestea, în ciuda succeselor pe care teatrul le obţine în acest timp în ţară, dar mai ales în turneele peste hotare, unde face să se vorbească despre România şi cultura românească în termeni foarte elogioşi.

- septembrie, 1992 – În urma unor repetiţii desfăşurate în condiţii total improprii – numai nopţile, într-o sală de clasă a liceului “Sf. Sava” – la cel de-al doilea turneu în Egipt, la Cairo şi Alexandria, trupa este din nou încununată de un mare succes de critică şi de un alt premiu.

- septembrie, 1992 – Turneu în Slovacia la invitaţia personală a Ambasadorului acestei ţări la Bucureşti, un fidel spectator al companiei MASCA.

- septembrie-octombrie, 1992 - Lipsită de posibilitatea de a repeta, fără şansa de a putea susţine spectacole în faţa publicului pe care îl cucerise în cei doi ani de la înfiinţare, trupa teatrului ia hotărîrea de a organiza, în semn de protest faţă de indiferenţa autorităţilor – Ministerul Culturii şi Primăria Capitalei, o stagiune în aer liber, de două săptămîni, în Piaţa Victoriei, vis-a-vis de Guvernul României. În presa vremii apar articole despre acest protest inedit, iar manifestările de simpatie oferite de publicul bucureştean vor rămîne în memoria celor care au dormit în stradă şi au jucat impecabil, zi de zi, la orele 13.00, timp de 15 zile, spectacole în aer liber.

- noiembrie, 1992 – Teatrul MASCA obţine, prin Hotărîre de Guvern, în administrare clădirea din strada Biserica Amzei 5-7, Hotărâre care nu va fi pusă niciodată în aplicare datorită unor grave abuzuri ale justiţiei române.

- decembrie, 1992 – În ciuda acestor greutăţi pe care le întîmpină în România, trupa Teatrului MASCA este din nou invitată, pentru o lună, în Franţa cu un spectacol de clovni în colaborare cu o trupă similară din Franţa. Premiera “CORABIA CLOVNILOR” are loc la Strasbourg în faţa a peste 5000 de spectatori. Printre oraşele în care Teatrul “MASCA” a evoluat se numără şi celebrul Cannes, unde reprezentaţia a avut loc chiar în sala în care se decernează premiile celebrului festival de film.

1993

- ianuarie-februarie, 1993 – Au loc o nouă serie de reprezentaţii oferite gratuit în Casele de copii, în spitale, în Aziluri de bătrîni. Teatrul Masca participă la diferite evenimente – emisiuni de televiziune, târguri, expoziţii, lansări de produse – acţiuni care contribuie din plin la crearea unei imagini extrem de favorabile pentru Teatrul MASCA – un TEATRU ALTFEL.

- martie-octombrie, 1993 – Prima stagiune în aer liber a Teatrului MASCA – se prezintă spectacole în parcuri, pe maidane, pe stradă. Toate spectacolele sînt oferite gratuit publicului spectator.

Numărul celor care participă la spectacolele trupei este impresionant, iar trupa îşi modifică treptat mijloacele de expresie pentru a putea face faţă confruntării cu publicul în locurile cele mai diverse. Spectacolele se adaptează la condiţia de teatru de stradă, jocul actorilor devine mai direct, ilustraţia muzicală capătă un loc de frunte în spectacole, la fel ca şi mişcarea scenică.

- mai, 1993 – Continuă seria turneelor peste hotare, de această dată în Turcia – la Istanbul, la Festivalul Internaţional de teatru, cu “Mantaua”. Din nou succes de critică şi de public, după cum consemnează presa turcă.

- mai-octombrie, 1993 – Încep turneele în ţară, unde trupa este din ce în ce mai solicitată la diferite manifestări artistice în aer liber.

- septembrie, 1993 - O nouă prezenţă peste hotare a companiei MASCA, invitată să prezinte spectacole la Luxemburg pe scena Teatrului Naţional cu ,,Clovnii” şi ,,Medievale”

- noiembrie, 1993 – Teatrul MASCA pleacă într-un nou turneu, la Festivalul de Teatru Alternativ de la Leipzig – Germania cu ,,A murit moartea, măi!”

- decembrie, 1993 – Un alt turneu de o lună în Franţa, unde de altfel va avea loc şi premiera spectacolului “VIS DE CLOVN”, repetat în România în hala unei fabrici din afara Bucureştiului.

De altfel toate premierele teatrului au loc peste hotare, deoarece în România nu se găseşte o sală de spectacole pentru acest teatru.

1994

- ianuarie-martie, 1994 – Se susţin spectacole de binefacere în Bucureşti, repetiţiile pentru reprezentaţii având loc într-o hală a Întreprinderii Aeroteh.

- martie, 1994 – Teatrul MASCA se refugiază cu toate lucrurile într-o cabană de lemn, fără încălzire, fără grupuri sanitare, cu decorurile, costumele şi echipamentele de lumină şi sunet în doar două încăperi în care se află şi birourile. Locul unde a fost găzduit teatrul este Satul de copii “SOS Kinderdorf” – fondat şi administrat de o asociaţie din Austria.

Din nou se dovedeşte că Teatrul MASCA este mai apreciat de reprezentanţi din afara României, decît de cei care hotărăsc destinele teatrului românesc.

- aprilie, 1994 – Se pleaca într-un Turneu în Bulgaria şi Albania.

- mai-septembrie, 1994 – Are loc primul turneu al Teatrului MASCA în Bucureşti. Acesta a strâns 100 de reprezentaţii în aer liber, în cartierele mărginaşe ale Capitalei, cu spectacole din repertoriu, şi peste 30.000 de spectatori, dintre care mai mult de jumătate nu au văzut vreodată vreun spectacol de teatru !

- septembrie, 1994 – “ŞI A VENIT ÎNGERUL…”, spectacol după Gabriel Garcia Marquez. Repetiţiile s-au ţinut la Aeroteh iar premiera spectacolului a avut loc la Teatrul Bulandra – Grădina Icoanei.

- octombrie-decembrie, 1994 – Masca face un turneu prin Universităţi bucureştene cu noua premieră, oferind spectacolele în mod gratuit studenţilor.

1995

- ianuarie-martie, 1995 – Turneu prin Universităţi bucureştene cu noua premieră, spectacole oferite gratuit studenţilor.

- martie-octombrie, 1995 – Stagiune în aer liber a Teatrului MASCA în cartierele mărginaşe ale Capitalei.

- 3 iulie, 1995 – Teatrul MASCA primeşte o nouă Hotărîre de Guvern pentru amenajarea unui teatru în Cinematograful “Pacea” din Militari, Bulevardul Uverturii, 70-72 – Un local dărăpănat, cu risc mare de prăbuşire la cutremur, o sală total improprie spectacolelor trupei MASCA, dar în sfarsit un sediu care este al teatrului. Deocamdată nu sînt fonduri pentru amenajare, iar Hotărîrea de Guvern rămîne deocamdată o simplă hîrtie.

- octombrie, 1995 – Turneu la Skopje – Macedonia, la Festivalul Internaţional al Teatrelor Alternative.

- decembrie, 1995 – Teatrul MASCA este invitat de organizatorii Festivalului Culturii Româneşti în SUA să reprezinte România la prestigiosul Lincoln Center din New-York, Washington şi Philadelphia. Masca se angajeaza in acest turneu care consfiinţeşte valoarea artistică deosebită a trupei.

- 20-31 decembrie, 1995 – Întoarsă din turneu, trupa teatrului participă la spectacole ocazionate de Sărbătorile de iarnă, spectacole organizate în cele mai diverse locuri – spitale, aziluri, pe stradă, în halele fabricilor, în aeroporturi etc.

Continuam istoricul Teatrului Masca. Astazi, perioada 1996-2001.

1996

- ianuarie-martie, 1996 – Trupa teatrului, găzduită într-un hol al Teatrului Naţional, repetă o altă premieră.

- martie-august, 1996 – Un al doilea turneu al Teatrului MASCA în Bucureşti, care reuneşte un număr record de spectatori: 50.000.Din Berceni, în Drumul Taberei, din cartierul Tudor Vladimirescu în Militari, din Colentina în Pantelimon, din Floreasca în Titan, din Aviaţiei în Bucureştii Noi, din Ferentari în Balta Albă, din Dămăroaia în Olteniţei, din Pajura în 13 Septembrie – publicul întîmpină trupa cu bucurie şi participă cu drag la spectacolele oferite gratuit.

- 5 iulie, 1996 – Are loc premiera spectacolului “CONCERT DE PROMENADĂ”, in parcul Tineretului.

- august, 1996 – În sfîrşit, dupa un an de zile de la emiterea Hotărîrii de Guvern, aceasta este aplicată, iar trupa teatrului se mută în clădirea nou primită: fără geamuri, fără lumină sau grupuri sanitare, fără căldură sau magazii pentru decoruri.

- septembrie, 1996 – Un nou turneu în Ungaria la Budapesta, de data aceasta, la Festivalul Internaţional de Teatru de Imagine.

- octombrie 1996 – O altă invitaţie în Slovacia – Bratislava, la Festivalul Internaţional de Teatru Alternativ.

- decembrie, 1996 – “POVESTE DE CRĂCIUN” – premieră, o serie de reprezentaţii în incinta cinematografului “Pacea” din cartierul Militari – noul sediu, cu publicul stînd în picioare şi fără nici un fel de amenajări, cu o aşa-zisă căldură provenind de la o sobă pe motorină, împrumutată de directorul unei fabrici din Alexandria.

1997

- ianuarie-februarie, 1997 – Masca organizeaza “Festivalul Nasurilor Roşii” – primul festival al unei comunităţi, organizat în România. In cadrul festivalului au loc 27 de reprezentaţii, în sala amenajată cu navete de plastic în loc de scaune, 27 de reprezentaţii în aer liber şi alte 10 manifestări stradale oferite de cele nouă trupe prezente în festival.A fost Primul Festival de Clovni din România, care s-a bucurat de un impresionant succes de public.

- aprilie, 1997 – O nouă prezenţă a companiei MASCA peste hotare, de această dată în Germania – la Aachen, în cadrul manifestării ” Zilele României” şi în Belgia – la Bruxelles - cu ,,A murit moartea,Mai!” şi ,,Concert de promenadă”.

- septembrie, 1997 – După doi ani de la primirea sediului din Bulevardul Uverturii, 70-72 încep, în sfîrşit, lucrările de consolidare şi de reamenajare a sediului. Ne vom muta acolo in 2005.

1998

- ianuarie-martie, 1998 – Spectacole in case de copii, in azile de batrani, in spitale.

- 9 mai, 1998 – Teatrul “Masca” este invitat de Delegaţia Comisiei Europene în România să participe la manifestările ocazionate de Ziua Europei. Are loc premiera spectacolului “CABARETUL NAŢIUNILOR”, în Piaţa Charles De Gaulle. Repetiţiile s-au desfăşurat într-o sală a Liceului Traian din Cartierul Tei.

- 5 iulie, 1998 – La Focsani are loc o nouă premieră a teatrului, un eveniment inedit in România: un spectacol în mers – “PARADA”. Spectacolul s-a repetat într-o livada a unui orfelinat.

- iunie-septembrie, 1998 – Turnee în ţară cu spectacolele din repertoriu. Continuă stagiunea bucureşteană în aer liber, desfăşurată tot în cartierele mărginaşe ale Capitalei.

- iunie, 1998 – La închiderea Festivalului “Luna Bucureştilor”, Mihai Mălaimare primeşte Premiul Primăriei Municipiului Bucureşti pentru prezenţa excepţională în viaţa culturală a oraşului, alături de alte nouă personalităţi aparţinînd vieţii culturale.

- iunie, 1998 – Masca sustine o noua premiera – „CANTEC DE CLOVN”.

- iulie, 1998 – Apare volumul scris de Mihai Mălaimare “MAIDANE CU TEATRU” – o istorie sentimentală a Teatrului MASCA. Lansarea volumului este făcută la sediul UNITER.

- septembrie-octombrie, 1998 – Teatrul MASCA este găzduit într-un subsol al unei clădiri aparţinînd Clubului Revoluţionarilor.

- noiembrie-decembrie, 1998 – Teatrul MASCA este găzduit din nou într-o sală a Liceului “Traian” din Cartierul Tei, acolo unde va şi susţine pentru public programul de spectacole “Iarnă cu teatru în cartier”.

1999

- ianuarie-mai, 1999 – Au loc diferite turnee în ţară, alte spectacole în cartierele bucureştene.

- mai, 1999 – Teatrul este invitat la Festivalul Ţărilor din Europa de Est, desfăşurat la Nancy – Franţa.

- mai, 1999 – Are loc o noua premiera – „UN ALT CONCERT DE PROMENADA”.

- mai-iulie, 1999 – O nouă stagiune în aer liber în Bucureşti.

- iunie, 1999 – Inaugurarea în Cartierul Militari a unui parc pentru copii, ce va purta numele MASCA.

- octombrie, 1999 – Premiera “DOMNUL DE POURCEAUGNAC” – după Moliere, o reîntoarcere la text, la un alt fel de text, după 10 ani de tăcere.

- 11-15 octombrie, 1999 – Teatrul MASCA este din nou invitat la Festivalul Internaţional de Teatru de Imagine din Ungaria – la Budapesta, cu premiera “DOMNUL DE POURCEAUGNAC”.

- octombrie 1999-ianuarie 2000 – Se conturează un nou turneu în Universităţile din România în cadrul căruia vor fi oferite gratuit studenţilor reprezentaţii cu premiera “Domnul de Pourceaugnac”

- octombrie, 1999 – Trupa teatrului este găzduită temporar într-o sală de conferinţe aparţinînd Direcţiei de Cultură a Muncipiului Bucureşti.

2000

- martie, 2000 – Perspectiva lansarii unui nou sediu fiind foarte indepartata, trupa teatrului se muta in cladirea fostei case de cultura „Infratirea intre popoare” cartierul Bucurestii Noi – spatiu primit in administrare. In sfarsit – credeam noi – un loc al nostru, cu scena, cabine, magazii pentru decoruri si costume, birouri etc.

- 22 aprilie, 2000 – In Parcul Cismigiu, Teatrul Masca organizeaza pentru prima data in Romania ZIUA

- 24 mai, 2000 – 1O ANI DE LA INFIINTAREA TEATRULUI MASCA a fost sarbatorita alaturi de publicul bucurestean in Parcul Herastrau.

- 27 mai, 2000 – Premiera in Parcul Herastrau a spectacolului “POVESTI DIN ROMANIA”, pregatit pentru participarea la “Expozitia Mondiala” de la Hanovra.

- 27-28 mai, 2000 – „Festivalul Nasurilor Rosii” – A doua editie a acestei manifestari dedicata familiei, organizata de aceasta data in Parcul Herastrau.

- 6 iunie, 2000 – Incurajati de succesul avut la public cu evenimentul din aprilie organizam, tot in premiera pentru Romania, ZIUA MEDIULUI, editia I (ENVIRONEMENT DAY), zi aflata in calendarul manifestarilor ONU, cu sprijinul JTI.

- 9 iunie, 2000 – Teatrul Masca este invitat la Hanovra, Germania la “EXPOZITIA MONDIALA”. Timp de doua saptamani, avand cate 6 spectacole pe zi actorii teatrului anima pavilionul romanesc, avand ecouri extrem de favorabile in presa si la public.

- mai-septembrie, 2000 – Continua proiectul “Teatrul Masca in turneu in Bucuresti”, cu 100 de spectacole prezentate in parcurile bucurestene.

- septembrie, 2000 – Din nou la HANOVRA. Dupa succesul repurtat in vara , Teatrul Masca se reintoarce cu o alta serie de spectacole la „EXPOZITIA MONDIALA” de la Hanovra, Germania.

- octombrie, 2000 – Are loc prima editie a proiectului cultural-educativ dedicat copiiilor bucuresteni – ,,TARGUL DE JUCARII”, in Parcul Herastrau. Copiii din Capitala s-au transformat in mici comercianti, punand la vanzare jucariile vechi, in baza unui concept propus de Teatrul Masca – ‚,JOCUL DE-A AFACEREA”.

- septembrie, 2000 – Teatrul Masca anunta intr-o conferinta de presa festivalul din decembrie: ,,SFARSIT DE VEAC IN BUCURESTI”.

- 6-27 decembrie, 2000 – Are loc deschiderea oficiala a festivalului “SFARSIT DE VEAC IN BUCURESTI” care va reuni pentru trei saptamani, in in sala sau in aer liber, spectacole de teatru si balet, expozitii de arta plastica si fotografie, concerte de opera si colinde, recitaluri de muzica moderna si folk, lansari de carte – toate organizate special pentru acest eveniment.

2001

- ianuarie-februarie, 2001 – Teatrul Masca reia programul „UN SUFLET DE COPIL” – o alta serie de spectacole in spitale de copii, in casele de copii, in scolile pentru copii cu deficiente auditive.

- 24 ianuarie, 2001 – Masca organizeaza ,,Ziua Unirii” in fata teatrului, pentru locuitorii cartierului Bucurestii Noi.

- februarie, 2001 – Teatrul Masca organizeaza impreuna cu Primaria Sectorului 1, ,,Festivalului Cartierului Bucurestii Noi” cu spectacole de teatru, de muzica.

- 4 martie, 2001 – Are loc a II-a editie a TARGULUI DE JUCARII, program cultural educativ ce le propune copiilor bucuresteni „Jocul de-a afacerea”. Aceasta este singura editie care nu s-a desfasurat in Parcul Herastrau.

27 martie-2 aprilie, 2001 – Teatrul Masca este invitat la Festivalul de arta contemporana „PLEINE ART”, organizat la Budapesta – Ungaria. Tot atunci se merge pentru a doua ora la Gyula, oras de la granita cu Ungaria, unde Masca joaca diferite spectacole pentru comunitatea romaneasca.

- 22 aprilie, 2001 – Teatrul Masca revine in Gradina Cismigiu organizand, pentru a doua oara, „ZIUA PAMANTULUI”.

- 4 mai, 2001 – Avanpremiera spectacolului „LA ROMANI” are loc la Hamburg, Germania, Teatrul Masca fiind invitat la „Saptamana culturala a tarilor candidate la integrarea europeana” – manifestare organizata de Primaria orasului Hamburg. Teatrul Masca joaca pe strada centrala a orasului, precum si in Piata Primariei, avand un deosebit succes la public.

- mai, 2001 – Are loc, in parcul Herastrau, premiera spectacolului „LA ROMANI”, un spectacol in miscare, inspirat de datinile populare romanesti.

- 17-25 mai, 2001 – Turneu in Franta, la Paris, cu „Domnul de Pourceaugnac” si „La Romani”.

- 5 iunie, 2001 – A II-a editie a „ZILEI MONDIALE A MEDIULUI” organizata tot in Parcul Herastrau.

- 14 septembrie, 2001 – Are loc evenimentul „SFARSIT DE VACANTA IN HERASTRAU”, un proiect cultural dedicat tinerilor spectatori, eveniment organizat in Parcul Herastrau cu spectacole ale teatrului, ateliere de clovnerie, machiaj, mers pe catalige, jonglerie,.

- 6 decembrie, 2001 – Are loc premiera spectacolului interactiv „BALCI PARIZIAN”.

- 6-12 decembrie, 2001 – Festivalul „MOLIERE-N CARTIER”. Festivalul a reunit toate spectacolele Moliere montate pe scenele teatrelor din Bucuresti si din tara.

- 14 decembrie, 2001 – Teatrul Masca joaca in premiera „GEORGES DANDIN”, muzical popular.

Ce a facut Masca in ultimii 9 ani?

In primele luni dupa Revolutie, era la moda intrebarea “Ce-ati facut in ultimii 5 ani?”. Cum primii 11 ani vi i-am prezentat deja, continuam cu cateva repere ale activitatii noastre. Asa ca astazi raspundem la intrebarea: Ce a facut Masca in ultimii 9 ani?

2002

- 24 ianuarie, 2002 – Masca organizeaza manifestarile dedicate Zilei Unirii in campusul studentesc „Grozavesti”.

- 24 februarie, 2002 – Teatrul participa la Festivalul „DRAGOBETELUI” – Parcul Tineretului, organizat de Primaria Sectorului 4.

- 21-22 martie, 2002 – Masca organizeaza, alaturi de firma Knorr, „PRIMAVARA BUCURESTEANA”, eveniment constand in doua zile cu spectacole interactive de teatru in Parcul Herastrau.

- mai-septembrie, 2002 – Incepe derularea programului cultural „WEEK-END CU TEATRU IN PARCUL HERASTRAU” . De atunci bucurestenii s-au obisnuit cu prezenta Teatrului Masca la intrarea Parcului Herastrau din Piata Charles de Gaulle.

- mai-septembrie, 2002 – Continua derularea programului „MAIDANE CU TEATRU”, serie de spectacole in aer liber organizate in cartierele bucurestene.

- mai, 2002 – Are loc premiera la ,,GARDIENII VESELI“.

- mai, 2002 – Teatrul Masca pleaca in turneu in Danemarca – Copenhaga si Germania – Ulm, cu spectacolele ,,La Români” şi ,,Gardienii Veseli”.

- iunie, 2002 – Are loc a III-a editie a „Targului de jucarii”, desfasurata in Parcul Herastrau.

- iunie, 2002 – Masca organizeaza a III-e editie a „ZILEI MEDIULUI“ in cadrul careia propune o premiera teatrala in Romania: teatru-expozitie. Spectacolul „ORASUL, OAMENII SI MUNTELE” s-a jucat timp de 4 ore in Parcul Herastrau.

- octombrie, 2002 – Turneu Belgia, Bruxelles la Festivalul „Zilele comunitatii franceze” si la Louviere, la sarbatoarea „Zilele Orasului”.

- noiembrie, 2002 – O noua premiera – „CABARET EUROPEAN“.

- 1-23, decembrie 2002 – Festivalul de sfarsit de an al Teatrului Masca a fost dedicat celor de varsta a 3-a si s-a intitulat „IARNA BUNICILOR”.

2003

- ianuarie, 2003 – O noua premiera – „PROSTIA OMENEASCA” – un spectacol fara cuvinte dupa povestea lui Ion Creanga, o reprezentatie care a cucerit micii spectatori. Desi initial fusese pregatita pentru interior, s-a jucat cu mare succes in aer liber.

- februarie, 2003 – Turneu la Iasi si Botosani cu „PROSTIA OMENEASCA”.

- 11 mai, 2003 – A IV-a editie a „Targului de jucarii“, organizata tot in Parcul Herastrau.

- 1 iunie, 2003 – Turneu la Cluj la Festivalul stradal „ALANDALA DAY”. In cadrul acestui eveniment, trupa teatrului Masca sustine 4 spectacole intr-o zi.

- iunie-septembrie, 2003 – Ca in fiecare vara, Teatrul Masca propune bucurestenilor „WEEK-END CU TEATRU IN PARCUL HERASTRAU” si „MAIDANE CU TEATRU”, acesta din urma intr-o noua formula de micro-stagiuni de 4 -5 zile intr-un anumit spatiu.

- iunie, 2003 – Are loc o noua premiera – “REPETITIA“, spectacol-antrenament.

- 5 iunie, 2003 – A IV-a editie a „ZILEI INTERNATIONALE A MEDIULUI” (ENVIRONEMENT DAY), manifestare inclusa in calendarul ONU. La spectacolul organizat in Herastrau, in premiera pentru Bucuresti a fost adus un balon cu aer cald care a facut deliciul spectatorilor. Tot atunci a fost realizat cel de-al 5-lea numar al ziarului „EDITIE SPECIALA”.

- 15 octombrie, 2003 – O noua premiera, spectacolul de commedia dell arte „FARSELE LUI ARLECCHINO“, in regia lui Mihai Serghei Tudor, si scenografia conceputa de Clara Daranga.

- 7 noiembrie, 2003 – Are loc primul spectacol de teatru intr-o statie de metrou in cadrul proiectului „ORASUL DE SUB ORAS“, desfasurat cu sprijinul Primariei Capitalei si Metrorex. Reprezentatia a avut loc in statia Piata Unirii 1 si s-a bucurat de un foarte mare succes la public.

- noiembrie-decembrie, 2003 – „Proiectul „ORASUL DE SUB ORAS” incepe sa capete contur: o serie de 18 reprezentatii sustinute de Teatrul Masca in mai multe statii de metrou au fost primite cu mare interes de bucuresteni. S-a jucat in statiile UNIRII 1 si 2, EROILOR, DRISTOR, TITAN, SUDULUI, UNIVERSITATE, ARMATA POPORULUI, APARATORII PATRIEI.

2004

- ianuarie-decembrie, 2004 – Continua, si se diversifica proiectul „ORASUL DE SUB ORAS” care se bucura de un succes enorm.

- 17 ianuarie, 2004 – Primul vernisaj al unei expozitii de arta contemporana in metroul bucurestean, in cadrul aceluiasi proiect – „ORASUL DE SUB ORAS”.

„IN-CHIP-UIRI SUBTERANE” este titlul instalatiei din Statia „EROILOR”, autori:Lila Passima si Cosmin Manolache, doi tineri artisti contemporani care au fost tentati de o expozitie intr-un spatiu non-conventional.

- 24 ianuarie, 2004 – Are loc al doilea vernisaj de arta ambientala in statia de metrou „UNIVERSITATE”, in cadrul proiectului „ORASUL DE SUB ORAS”. Expozitia „BLOCUL DE SUB NOI” a fost realizata tot de Lila Passima si Cosmin Manolache.

- 27 ianuarie, 2004 – O alta premiera la Teatrul Masca: “CE PARERE AVETI DESPRE DRAGOSTE?”, regia Cristian Rotaru, un spectacol de teatru in dialog.

- 29 februarie, 2004 – In cadrul proiectului “ORASUL DE SUB ORAS” in statiile de metrou Unviersitate, Eroilor si Unirii 1 au loc concerte de muzica simfonica, sustinute de cvartetul “PASSION” (3 viori si 1 violoncel).

- 27 aprilie, 2004 – Are loc premiera la “INTRUSA”.

- mai, 2004 -Teatrului Masca organizeaza in metrou un concert de muzica electronica cu compozitori austrieci, in cadrul programului “ZILELE VIENEI LA BUCURESTI”, initiat de Primaria Bucuresti si Primaria Viena.

- mai, 2004 – In cadrul proiectului “Orasul de sub Oras”, sectia arta contemporana, se verniseaza expozitia “ISTORIA MASCA PE T-SHIRT” . Expozitia este realizata de Anca Florea pe manechinele realizate de Raluca Ghideanu, absolventa a Academiei de Arta, sectia sculptura.

- mai, 2004 – A V-a editie a „Targului de jucarii“, organizata in Parcul Herastrau. Jocul de-a afacerea este indragit de un numar impresionant de copii, realizand in total vanzari de 120.000.000 lei.

- 1 iunie, 2004 – Au loc Spectacole in Herastrau cu “PARADA CLOVNILOR” sustinute pentru copiii bucuresteni, in cadrul proiectului “Vreau sa fiu clovn”.

- 13 iunie, 2004 – A V-a editie a „ZILEI MONDIALE A MEDIULUI” organizata tot in Parcul Herastrau.

- iulie, 2004 – Se initiaza proiectul cultural “Mahalaua mea de vis”. Masca invita la teatru locuitorii cartierelor marginase ale Bucurestilor.

- septembrie, 2004 – Teatrul Masca castiga la Festivalul de teatru de la Plovdiv, Bulgaria – Premiul Special al Juriului pentru spectacolul “Intrusa”.

- octombrie, 2004 – Spectacolul „Intrusa” castiga la Festivalul de teatru de la Piatra Neamt - Marele premiu al festivalului.

- octombrie, 2004 – Teatrul Masca participa la Festivalul “Povestea vorbei”, organizat de Teatrul Al.Davilla din Pitesti.

- 11 decembrie, 2004 – Are loc o noua premiera – “STATUILE”, un spectacol de living statues care s-a bucurat de un real succes de public.

2005

- ianuarie, 2005 – Incepe mutarea in noul sediu din cartierul Militari.

- 15-16 ianuarie, 2005 – Are loc premiera la “FIOR D’AMOR IN BUCURESCI“.

-14 februarie, 2005 – Masca organizeaza “OLD VALENTINE’S DAY” – sarbatoarea indragostitilor (de varsta a treia), in cadrul proiectului “Orasul de sub Oras”.

- aprilie, 2005 – Se fac primele repetitii in noul sediu, aflat inca in curs de amenajare.

- mai, 2005 – Teatrul Masca este invitat la Festivalului International Teatru-Imagine - Targu Mures, cu spectacolul “Intrusa”.

- mai, 2005 – A VI-a editie a „Targului de jucarii“, organizata in Parcul Herastrau.

- iunie, 2005 – A VI-a editie a „ZILEI MONDIALE A MEDIULUI” organizata in Parcul Herastrau.

- mai-septembrie, 2005 – Intreaga vara, Teatrul Masca este prezent in parcurile bucurestene cu o serie de 100 de spectacole desfasurate in cadrul celor doua proiecte deja cunoscute publicului: “MAIDANE CU TEATRU” si “WEEKEND CU TEATRU IN HERASTRAU”.

- 16-18, septembrie 2005 – Teatrul Masca este invitat de Complexul Muzeal Naţional „Moldova” din Iaşi, la “Festivalul Muzicii Mecanice”, cu spectacolul “Fior D”Amor in Bucuresci” – un spectacol de living statues pe muzica anilor ’30.

- 30 septembrie, 2005 – O noua premiera – “FUGA DE BACH IN CARTIER“.

- 30 septembrie-2 octombrie, 2005 – Inainte de deschiderea sediului din Militari se organizeaza, pentru prima data, FESTIVALUL MASCA in amifteatrul in aer liber si in curtea teatrului. Festivalul a cuprins o serie de reprezentatii de teatru, muzica, dans, prezentari de moda, proiectii de film etc. In curte s-a amenajat un spatiu interactiv in care au avut loc spectacole de teatru (“O zi din viata unui actor”) , de muzica clasica (« Ateneul de langa blocul meu”), ateliere machiaj de teatru, confectionare peruci de teatru si de accesorii pentru costumele de scena, expozitie fotografica si concerte.

- 22 octombrie, 2005 – Participare la Festivalul de teatru de la Piatra Neamt cu spectacolele “Oglinda” (avanpremiera) si “Fuga de Bach in cartier”.

- 30, octombrie 2005 – Are loc prima editie a evenimentului “HALLOWEEN LA MASCA”.

- 2 noiembrie, 2005 – Odata cu premiera spectacolului “OGLINDA” are loc deschiderea oficiala a sediului Teatrului Masca, din Cartierul Militari, Bulevardul Uverturii, 70-72, dupa 15 ani in care Masca a avut sediul in subsolul unui partid (PDAR), in sala din Biserica Amzei nr.5, in sala de clasa si intr-un pod al unui liceu bucurestean (Colegiul Sf.Sava, centru), intr-o sala de festivitati a altui liceu (Liceul Traian, cartier Colentina), in sediul unei intreprinderi (AEROTEH) intr-o magazie a unui orfelinat, cand s-a repetat in livada satului (SOS Kinderdorf), intr-un bar al unei asociatii de revolutionari (“Asociatia 21-22″), in sediul Directiei de Cultura Bucuresti din Piata Lahovary, intr-un cinematograf (“Pacea”), in casa de cultura “Infratirea intre popoare” din Bucurestii Noi.

- 11-12 noiembrie, 2005 – Prima editie a Festivalului de teatru european “Masti europene la…Masca”. Este invitat marele om de teatru polonez Josef Szajna. Au loc spectacole cu “Debalage” si vernisajul expozitiei de afise realizate de Szajna.

- noiembrie-decembrie, 2005 – Noi montari cu spectacolele din repertoriu (Intrusa, Prostia Omeneasca, Domnul de Porceaugnac, Farsele lui Arlecchino etc.).

- 27 noiembrie, 2005 – In cadrul Proiectului “Intalnirile Teatrului Masca” are loc spectacolul “Stelele Operetei”.

- octombrie-decembrie, 2005 – Spectacole in statiile de metrou in cadrul proiectului “ORASUL DE SUB ORAS”.

- 1 decembrie, 2005 – Spectacol organizat in amfiteatrul teatrului cu ocazia ZILEI NATIONALE A ROMANIEI, prima editie.

- 6 decembrie, 2005 – “IMPODOBIREA BRADULUI“, prima editie. Un proiect dedicat comunitatii din Militari. Pe scena amfiteatrului actorii si familiile din cartier impodobesc brazii de Craciun si canta impreuna colinde traditionale.

- 17 decembrie, 2005 – “CONCERT DE CRACIUN“, prima editie. Concert sustinut de maestrul Gheorghe Zamfir, cu participarea Orchestrei Teatrului de Opereta “Ion Dacian”.

2006

- ianuarie, 2006 – Aparitia primului numar al ziarului lunar MASCA.

- 29 ianuarie, 2006 – Incepe proiectul cultural “INTALNIRILE TEATRULUI MASCA” cu un spectacol dedicat tinerilor spectatori, prezentat de trupa Teatrului “Ion Creanga”.

- 14-24 februarie, 2006 – Teatrul Masca organizează un maraton al iubirii, cu ocazia zilelor Sf. Valentin şi Dragobete, un proiect complex care include spectacole, concerte de muzică, expoziţii etc. dedicate îndrăgostiţilor, proiect intitulat “DE LA VALENTINE’S LA DRAGOBETE” care a inclus printre altele si proiectul “LACATE DE DRAGOSTE”

- 25 februarie, 2006 – Masca joaca ,,La Romani”, in cadrul Zilelor de Dragobete, la Muzeul Satului

- februarie, 2006 – PAUL URMUZESCU primeste Premiul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România pe anul 2005 pentru muzica de la spectacolul “Oglinda”.

- 8 martie, 2006 – Premiera “FIOR D’AMOR IN BUCURESCI“, intr-o noua viziune, pastrand insa scenariul spectacolului initial.

- mai-septembrie, 2006 – Continua proiectele “Maidane cu teatru” si “Week-end cu teatru in Herastrau”.

- 21 mai, 2006 – A VII-a editie a „Targului de jucarii“, organizata in Parcul Herastrau.

- 30 mai-2 iunie 2006 – Teatrul Masca prezinta doua spectacole la „Zilele Orasului Craiova” si alte doua la „Festivalul de teatru” organizat de Teatrul „Elvira Godeanu din Targu-Jiu.

- 3 iunie, 2006 – A VII-a editie a „ZILEI MONDIALE A MEDIULUI” organizata in Parcul Herastrau.

- 8-10 iunie, 2006 – Invitatie la „Festivalul international de teatru” de la Sfantu Gheorghe, cu spectacolul „OGLINDA”.

- 7 iulie, 2006 – Teatrul Masca inaugureaza seria repetitiilor cu public. Am inceput cu “Cafeneaua”. Un proiect care a suscitat interesul publicului, doritor sa patrunda in tainele facerii si prefacerii unui spectacol.

- 12-17 septembrie, 2006 – Teatrul Masca participa pentru a 3-a oara la Festivalul International de Teatru Experimental de la Cairo, Egipt, cu spectacolul “Intrusa”.

- 29-30 septembrie, 2006 – FESTIVALUL MASCA, editia a 2-a.

- 12 octombrie, 2006 – Are loc premiera la “CAFENEAUA“, scenariul si regia Mihai Malaimare, compozitor Paul Urmuzescu, scenografia Sanda Mitache.

- 15 octombrie, 2006 – Se organizeaza primul eveniment in cadrul proiectului “Intalnirile de aur”, cu Florin Piersic. Proiectul urmareste realizarea intalnirii dintre public si actorii indragiti ai teatrului romanesc.

- 20 octombrie, 2006 – Vernisajul expozitiei de fotografii de teatru “CAFENEAUA” (autor: Livia Geabelea) la statia de metrou “Universitate“, in cadrul proiectului cultural “ORASUL DE SUB ORAS”.

- 29 octombrie, 2006 – A doua editie din ,,Intalnirile de aur“, cu Ileana Stana Ionescu

- 30 octombrie 2006 – “HALLOWEEN LA MASCA“, a 2-a editie.

- 5 noiembrie, 2006 - A treia seara din ,,Intalnirile de aur”, cu Rodica Popescu Bitanescu

- 10-12 noiembrie, 2006 – Festivalului de teatru european, “Masti europene la…Masca”, editia a 2-a. Este invitat actorul Jango Edwards, fondatorul “Festivalului Nebunilor” de la Amsterdam, cu spectacolul “CLASIC DUO”.

- 19 noiembrie, 2006 – ,,Intalnirile de aur “, a patra editie – Stela Popescu

- 18-19/25-26 noiembrie, 2006 – Masca organizeaza evenimentul ,,Salsa la metrou”.

- noiembrie, 2006 – Apare cartea primei editii a Festivalului “Masti Europene la…Masca”

- 1 decembrie, 2006 – ZIUA NATIONALA A ROMANIEI, serbare populara organizata in amfiteatrului teatrului, a 2-a editie.

- 4 decembrie, 2006 – “IMPODOBIREA BRADULUI”, a 2-a editie.

- decembrie, 2006 – “CONCERT DE CRACIUN”, a 2-a editie. Este invitat Corul Patriarhiei Romane “Nicolae Lungu”.

2007

- 19 ianuarie, 2007 – In cadrul proiectului “Teatre din Romania in turneu la Masca”, editia II, ,,Teatrul Valah” din Giurgiu sustine spectacolul “CEALALTĂ MOARTE A IOANEI D’ARC”, de Stefan Tanev.

- 20 ianuarie, 2007 – Teatrul Masca prezinta o noua premiera – ,,Clovnii “.

- 4 februarie, 2007 – ”Europa cheama Marte” este prima întâlnire din proiectul “Întâlnirile UNESCO la Masca“, destinat tinerilor pasionaţi de cultură şi tehnologie.

- 15-16 februarie, 2007 – In cadrul proiectului “Intalnirile Teatrului Masca” este prezenta compania “Le Sablier”, cu spectacolul “Gasparzii, copiii salbatici ai Europei”

- februarie, 2007 – vernisaj de fotografie la metrou in cadrul proiectului “Orasul de sub oras”, realizata de Livia Geabelea: “PORTRETE DE CLOVNI”.

- 23-24 februarie, 2007 – In cadrul proiectului cultural “Intalnirile Teatrului Masca”, sustine spectacole la Masca Teatrul Tineretului din Piatra-Neamt.

- 14 februarie, 2007 – Proiectul “LACATE DE DRAGOSTE“ ajunge la cea de a doua editie.

- 25 februarie, 2007 – Are loc o noua Premiera - “O LOCOMOTIVA SI O GARA”.

- 4 martie, 2007 – Masca organizeaza evenimentul ,,MENINELE IAU METROUL” – constand intr-o expozitie de costume prezentate de studentii UNA, inspirate din tabloul lui Diego Rodriguez Velasquez – “Meninele”. Expozitia are loc la statia de metrou Unirii 2.

- 25 martie, 2007 – Are loc a cincea editie din “Intalnirile de aur“,cu Tamara Buciuceanu.

- 29-30 martie, 2007 – Teatrul Masca prezinta spectacolul “Cafeneaua” la Focsani la “Festivalul Teatrelor”.

- 15 aprilie, 2007 – In cadrul proiectului ,,Orasul de sub Oras”, in statia de metrou Unirii 1, are loc un ATELIER DE PICTURA sustinut de artista plastica Gina Baranovschi.

- 29 aprilie, 2007 – ,,Intalnirile de aur” ajunge la a sasea seara, avandu-l ca invitat pe Virgil Ogasanu.

- 4-7 mai, 2007 – Teatrul Masca participa la “Sampling Bucharest; Zilele Bucurestiului la Viena”.

- 8 mai, 2007 – Participare la “Festivalul international al teatrelor de papusi si marionete” de la Arad cu spectacolul “O Locomotiva si o gara”.

- 12 mai, 2007 – A VIII-a editie a „Targului de jucarii“, organizata in Parcul Herastrau.

- 14-15 mai, 2007 – Masca participa la Festivalul de Teatru „Fara Bariere”- Satu Mare

- 20 mai, 2007 - „Intalnirile de aur“ a saptea editie, cu Valentin Uritescu.

- 24-28 mai, 2007 – A doua deplasare la Viena a Teatrului Masca la “Sampling Bucharest; Zilele Bucurestiului la Viena”.

- iunie, 2007 – A VIII-a editie a „ZILEI MONDIALE A MEDIULUI” organizata in Parcul Herastrau.

- 4-5 iunie, 2007 – Turneu la Targu-Jiu cu spectacolele „Parada Clovnilor”, „Fior D”Amor in Bucuresci” si „Cafeneaua”.

- 27 iunie, 2007 – Turneu organizat de ICR la Festivalul Internaţional de Teatru al Regiunilor Europene de la Hradec Kralove, Cehia cu spectacolul „Intrusa”.

- 1 iulie, 2007 – Teatrul Masca este invitat sa sustina spectacole la Sibiu, cu ocazia evenimentului „Sibiu – Capitala Europeana”.

- 28-30, septembrie 2007 – FESTIVALUL MASCA, editia a 3-a.

- 12 octombrie, 2007 – Deschiderea stagiunii cu o noua premiera “GEMENII” in regia lui Michele Modesto Casarin, medaliat cu Leul de Aur la Bienala de la Venetia. Scenografia – Lucia Lucchese si Sanda Mitache, Masti – Stefano Perocco di Meduna.

- 20 octombrie, 3 si 4 noiembrie, 2007 – “INTALNIRI” – continua seria de evenimente din cadrul proiectului “Orasul de sub Oras”: jazz cu MIRCEA TIBERIAN si mini recitaluri de dans contemporan in coregrafia Izabelei Moldovan in interpretarea studentilor UNATC Bucuresti.

- 7-8 noiembrie, 2007 – Festivalului de teatru european, “Masti europene la…Masca”, editia a 3-a. Invitata este actrita britanica Nola Rae.

- 10-11 noiembrie, 2007 – “INTALNIRI” – continua seria de evenimente din cadrul proiectului “Orasul de sub Oras” cu concerte de muzica traditionale europene PONTICE

- 15 noiembrie, 2007 – Avanpremiera spectacolului “ACTORUL” (intr-o noua montare (cu Mihai Malaimare si Mircea Tiberian) in cadrul Festivalului National de Teatru, spectacol sustinut la Teatrul National “I.L.Caragiale”.

- 23 noiembrie, 2007 – O noua premiera in sala teatrului – “ACTORUL“.

- 1 decembrie, 2007 – Spectacol organizat in amfiteatrul teatrului cu ocazia ZILEI NATIONALE A ROMANIEI, manifestare ajunsa la a 3-a editie.

- 9 decembrie, 2007 – “IMPODOBIREA BRADULUI“, a 3-a editie. Un proiect dedicat comunitatii din Militari.

- 21- 22 decembrie, 2007 – “CONCERT DE CRACIUN“, a 3-a editie. Invitat Mircea Tiberian, Maria Raducanu si “Jazzy Company” cu spectacolul “DE LA COLIND LA GOSPEL, DE LA CLASIC LA FOLK”.

2008

- 27-28 ianuarie, 2008 - Underground in ritm de vioara – „Cvartetul Muschetarilor” in cadrul proiectului “Orasul de sub oras”

- 29 ianuarie-5 februarie, 2008 – Teatrul Masca participa la Carnavalul de la Venetia, invitat de ICR.

- 14 ianuarie, 2008 – Proiectul “Lacatele Dragostei” editia a III-a.

- 14 aprilie, 2008 – Masca primeste din partea UNITER, in cadrul Galei, Premiul Special pentru performanta in teatrul non-verbal: Mihai Malaimare si Teatrul Masca.

- 18 aprilie, 2008 – Se deschide Blogul Teatrului Masca http://teatrulmasca.wordpress.com/

- 24 aprilie, 2008 – “IEPURASUL LA MASCA“, proiect dedicat familiilor din Militari. Acestea sunt invitate la Masca sa vopseasca oua de Pasti impreuna cu actorii Teatrului Masca.

- 8-11 mai, 2008 – In cadrul Festivalului Euroregiunilor Teatrul Masca joaca ,,Actorul” la Blagoevgrad in Bulgaria.

- 17 mai, 2008 - Turneu la Buzau cu ,,La Romani”

- 18-22 mai, 2008 – Masca participa la Festivalul Comediei Romanesti ,,FestCo” cu ,,La romani” si ,,Gardienii veseli”, primind premiul pentru ingenioase momente artistice

- 24 mai, 2008 – In Pacul Herastrau se organizeaza ZIUA TEATRULUI MASCA, sub genericul „Teatrul Masca la majorat“, eveniment aniversar la 18 ani de la infiintare. In cadrul acestui eveniment are loc si premiera spectacolului ,,Actorii”, realizat in colaborare cu Facultatea de Teatru a Universitatii Spiru Haret.

- 25 mai, 2008 – A IX-a editie a „Targului de jucarii”, organizata in Parcul Herastrau.

- 8 iunie, 2008 – A IX-a editie a „ZILEI MONDIALE A MEDIULUI” organizata in Parcul Herastrau.

- 14 iunie, 2008 – Masca joaca ,,Gardienii veseli” si ,,Fior d’amor in Bucuresci” la Targoviste, in cadrul Festivalului „Babel Fest-editia a II-a

- 22 iunie, 2008 – O noua premiera „DOAMNA CU CATELUL”, un alt spectacol in miscare, jucat pe Bulevardul Magheru.

- 22 august, 2008 – O noua premiera - „MATURATOARELE”, in Parcul Herastrau.

- 7-8 septembrie, 2008 – Teatrul Masca participa la Festivalul „Zile si nopti de teatru european la Braila” cu spectacolele ,,Fior d’amor in Bucuresci”, ,,Actorii”, ,,Maturatoarele” si ,,Doamna cu catelul”

- 27-28 septembrie, 2008 – FESTIVALUL MASCA, editia a 4-a.

- 30 septembrie, 2008 – Masca joaca spectacolul ,,La Romani”, in cadrul evenimentului “Piazza di Romania”, organizat de ICR la Milano

- 9 octombrie, 2008 – Masca participa cu spectacolul ,,Gemenii” la ,,Festivalul teatrelor dunarene” de la Giurgiu

- 10 octombrie, 2008 – Stagiunea se deschide cu o noua premiera – “INDRAGOSTITII”, regia Michele Modesto Casarin, Scenografia Lucia Lucchese, Masti Stefano Perocco di Meduna. Are loc si un concert in aer liber al trupei “Arpeggione”

- 2 noiembrie, 2008 – “HALLOWEEN LA MASCA”, a 3-a editie a unui proiect de succes dedicat copiilor; invitat – Robertino, cu un spectacol de magie si iluzionism.

- 4-8 noiembrie, 2008 -Festivalulul de teatru european, “Masti europene la…Masca”, editia a 4-a. Invitata din Franta, actrita Claire Heggen, cu spectacolul “Drumul” si 2 work-shop-uri.

- 4 noiembrie, 2008 – Apare cartea “Jango Edwards la Masca”.

- 21 noiembrie, 2008 – O noua premiera - ,,ACUL CUMETREI GURTON”, regia Mihai Malaimare, muzica Razvan Diaconu, costume Unda Popp, decor Puiu Antemir.

- 22 noiembrie, 2008 – O noua premiera“COCKTAIL“, spectacolul a avut loc in statia de metrou Unirii 2.

- 28-30 noiembrie, 2008 – Teatrul Masca a prezentat spectacolul “La Romani” de Ziua Romaniei, in Spania, la Alcala de Henares. Evenimentul a fost organizat de ICR

- 1 decembrie, 2008 – Spectacol organizat in statia Unirii 2 a metroului bucurestean cu ocazia ZILEI NATIONALE A ROMANIEI, editia a 4-a.

- 2 decembrie, 2008 – Turneu la Teatrul National din Praga organizat de ICR cu ocazia Zilei nationale a Romaniei, cu spectacolul “Actorul”.

- 7 decembrie, 2008 - “IMPODOBIREA BRADULUI“, a 4-a editie. Un proiect dedicat comunitatii din Militari.

- 13 decembrie, 2008 – “CONCERT DE CRACIUN”, a 4-a editie. Invitat Nicolae Furdui Iancu.

2009

- 16 ianuarie, 2009 – O noua premiera – “GHETTO BLASTER“. Un spectacol de Vava Stefanescu, ilustratia muzicala Julien Trambouze, scenografia Damina Bulz.

- 24 ianuarie, 2009 – “Ziua Unirii” – Cu ocazia acestei zile Teatrul Masca nu putea juca un spectacol mai nimerit decat LA ROMANI. A facut-o in statia de metrou Unirii 1. Tot aici a avut loc si o parada de costume de dorobanti.

- 28 februarie-1 martie, 2009 – “TARGUL MARTISORULUI LA MASCA“. Cu aceasta ocazie,a avut loc un targ de martisoare in curtea teatrului, iar publicul feminin al teatrului a avut acces gratuit la spectacol si a primit cate un martisor – a fost cadoul de primavara daruit de Teatrul Masca.

- 14 martie, 2009 – “Muzica tinerelor talente”. Proiectul a constat intr-un concert de muzica clasica ce a avut loc in foyer, inainte de spectacol.

- 17 martie, 2009 - Lansarea jurnalului online de regizor-Mihai Malaimare. Iata un fragment din prima postare : ,, Deschidem astazi un blog special pentru munca la spectacolul „Sluga la doi stapani:, dupa Goldoni. Va fi un jurnal de front, imagini, filmulete ce pot da masura muncii noastre pentru realizarea unui spectacol. Spectatorii nu stiu aceasta bucatarie, ei cred ca lucrurile vin de la sine, practic doar noi putem vorbi, fara sa ne rusinam, de sudoarea care curge pe noi, de micile si inevitabilele esecuri, dar si despre bucuria imensa a fiecarui pas oricat de marunt.”

- 18 martie, 2009 – Lansarea fotojurnalului online privind intreaga activitate a Teatrului Masca, un alt mod de a incerca sa fim cat mai aproape de publicul nostru. ,,Manifestul” acestui gest poate fi cuprins in cateva cuvinte: ,,Pentru ca suntem si intotdeauna am fost un ,,teatru cu personalitate”, ne propunem aici sa va vorbim ,,altfel” despre noi, despre ceea ce se petrece zi de zi in comunitatea teatrului Masca. Ne vom plimba in fiecare ungher, vom incerca sa surprindem tot ceea ce se petrece pentru a va transmite, prin intermediul imaginilor, pulsul unui teatru, de la casa de bilete pana in sala de spectacol.”

- 26 martie, 2009 – Prima transmisie live pe internet – in dorinta neintrerupta de a sustine o legatura solida cu publicul sau, Teatrul Masca face, pentru prima oara in Romania, o transmisie live pe internet a unui spectacol de teatru. De data aceasta a fost spectacolul INTRUSA.

- 13 aprilie, 2009 – in cadrul evenimentului Gala Star, se joaca spectacolul ACTORUL la Teatrul Bacovia din Bacau.

- 16 aprilie, 2009 – “IEPURASUL LA MASCA“, proiect dedicat familiilor din Militari. Acestea sunt invitate la Masca sa vopseasca oua de Pasti impreuna cu actorii Teatrului Masca. Evenimentul a fost transmis live pe internet.

- 25-26 aprilie, 2009 – La invitatia ICR, Teatrul Masca participa la Festivalul Culturii Romane din Cracovia cu spectacolele “La Romani” si” Statuile”

- 3 mai, 2009 - Spectacolul ” Actorul” a fost prezentata la Festivalul de laIasi “Face EuroArt”

- 16 mai, 2009 – Premiera ,,GARDIENII SE INTORC”, in parcul Herastrau. Gardienii se intorc reprezinta continuarea spectacolului de succes Gardienii Veseli. Este pastrata aceeasi reteta ale carei ingrediente sunt muzica, dansul, umorul fin si de bun gust. Comicul de calitate este generat de insasi postura corpului fictiv al gardienilor publici care, ,,ca urmare a unei dorinte intrinsece” se angajeaza in procesul de promovare a culturii prin acest potpuriu de hituri internationale.

- 9 mai, 2009 – A X-a editie a „Targului de jucarii“, organizata in Parcul Herastrau.

- 18-19 mai, 2009 – Participare la Odorheiul Secuiesc la Festivalul de miscare si dans: “Primavara Dansului” cu spectacolul “Statuile”.

- 21-22 mai, 2009 – In cadrul evenimentului ,,Zilele Orasului” se joaca LA ROMANI in Targu Jiu.

- 24 mai, 2009 – In Pacul Herastrau organizam ZIUA TEATRULUI MASCA, eveniment aniversar la 19 ani de la infiintare. Cu aceasta ocazie s-a jucat cel mai nou spectacol din repertoriu – GARDIENII SE INTORC.

- 29 mai, 2009 - in cadrul „Festivalului International de Teatrul B-Fit in the street” se joaca COCKTAIL pe esplanada TNB, precedat de un moment de animatie stradala cu marionete uriase.

- 30 mai, 2009 – Teatrul Masca participa la prima editie a evenimentului ,,Ziua bloggerilor bucuresteni” cu STATUILE, jucat la Casa de Cultura a Studentilor.

- 31 mai, 2009 – La invitatia Arcub, jucam CLOVNII in parcul Cismigiu, in cadrul manifestarilor dedicate zilei copilului.

- 8 iunie, 2009 – A X-a editie a „ZILEI MONDIALE A MEDIULUI” organizata in Parcul Herastrau.

- 14 august, 2009 – Cu ocazia manifestarilor legate de ,,Ziua orasului Braila“, Teatrul Masca este invitat de Primaria orasului Braila si sustine doua reprezentatii in acceasi zi cu LA ROMANI.

- 14-29 august, 2009 – Teatrul Masca participa la proiectul „Bucuresti, cartier de vara”, sustinut de Primaria Generala a municipiului Bucuresti, constand in 3 week-end-uri cu spectacole de teatru in parcurile bucurestene.

- 5 septembrie, 2009 – La invitatia Primariei, Teatrul Masca joaca la Targoviste ,,Gardienii se intorc”, in cadrul ,,Zilelor Orasului”

- 25, 27 septembrie, 2009 – Teatrul Masca participa la Festivalul ,,Sinaia Forever” organizat de Primaria Municipiului Sinaia, cu spectacolele STATUILE, GARDIENII SE INTORC si DOAMNA CU CATELUL

- 30-31 septembrie, 2009 – Festivalulul de teatru european, “Masti europene la…Masca”, editia a 5-a. Invitat din Cehia, actorul Milan Sladek.

- 1 octombrie, 2009 – In holul teatrului Masca se joaca pentru prima oara spectacolul GENEZA – TEATRUL DE 2 MINUTE, in realizarea Laurei Dumitrascu.

- 2 octombrie, 2009 – Are loc premiera spectacolului SLUGA LA DOI STAPANI dupa Carlo Goldoni, in regia lui Mihai Malaimare.

- 16 octombrie, 2009 – Are loc premiera spectacolului REGELE CERB de C. Gozzi, in regia lui Michele Modesto Casarin. Mihai Malaimare si Michele Modesto Casarin participa la o discutie pe tema commedia dell’arte organizata la Libraria Kretzulescu, cu ocazia lansarii de catre Humanitas a unei colectii bilinve de dramaturgie italiana. Actorii Teatrului Masca prezinta cateva momente din SLUGA LA DOI STAPANI de Goldoni si REGELE CERB de Gozzi.

- 20 octombrie, 2009 – Are loc auditia pentru SCOALA DE TEATRU GESTUAL MASCA, reluarea unui proiect al Teatrului Masca. In cadrul acestei scoli se vor preda cursuri de Actorie si Improvizatie, Canto, Dictie, Jonglerie, Acrobatie, Descoperirea propriului clovn.

- 28 octombrie, 2009 – Teatrul Masca participa la Evenimentul ,,Teatrul de Noapte” organizat de ,,Jurnalul National” si Primaria Generala a Municipiului Bucuresti cu spectacolul SLUGA LA DOI STAPANI, care se joaca de la ora 22.00 cu sala arhi-plina.

- 1 noiembrie, 2009 – in cadrul evenimentului ,,Halloween la Masca” are loc un ,,Spectacol de Magie”.

- 2 noiembrie, 2009 – are loc deschiderea cursurilor pentru SCOALA DE TEATRU GESTUAL MASCA

- 8 noiembrie, 2009 – Teatrul Masca aniverseaza 6 ani de existenta ai proiectului ,,Orasul de sub oras”.

- 13 noiembrie, 2009 – La Masca se sarbatoreste ,,Ziua Internationala a Mimului”. Se joaca ACTORUL, spectacol la sfarsitul caruia trei generatii (actorii teatrului si copii de la cursul de teatru pentru cei mici) prezinta impreuna un moment de pantomima.

- 27 noiembrie, 2009 – Are loc premiera spectacolului PRINTESA DIN CASTELUL DE ARAMA, o adaptare dupa Hans Christian Anderssen in regia lui Cristian Pepino.

- 1 decembrie, 2009 – Spectacol organizat in amfiteatrul teatrului cu ocazia ZILEI NATIONALE A ROMANIEI, a 5-a editie.

- 4 decembrie, 2009 – Actorii Teatrului Masca joaca fragmente din CLOVNII pentru copiii de la Spitalul G. Alexandrescu

- 6 decembrie, 2009 – Are loc a V-a editie din ,,Impodobirea Bradului“. Este invitat Mircea Vintila.

- 12 decembrie, 2009 – In statia de metrou Unirii 1, are loc in cadrul proiectului ,,Orasul de sub Oras” parada de costume-personaj din hartie a studentilor masteranzi de la UNA, Sectia Moda, sub coordonarea prof.Conf. Dr. Doina Lucanu. Costumele fac parte din colectia ,,Gradina Hesperidelor“.

- 19 decembrie, 2009 – “CONCERT DE CRACIUN” – invitat este Ducu Bertzi.

2010

- 10 ianuarie, 2010 – Are loc premiera spectacolului PIERROT LUNATECUL, in statia de metrou Unirii 1, spectacol construit intr-o tehnica inedita pentru publicul romanesc – pantomima alba!

- 10-11 ianuarie, 2010Ateneul Underground – in cadrul proiectului ,,Orasul de sub oras” au loc 2 concerte ale formatiei ,,Strings’n Jeans” in statiile de metrou Unirii 1 si Universitate.

- 14 februarie, 2010VALENTINE’s DAY – are loc in amfiteatru un concert al formatiei VITA DE VIE, urmat de un recital JAZZ&LOVE, in Ceainarie.

- 24 februarie, 2010DRAGOBETE - Teatrul Masca marcheaza si sarbatoarea romaneasca a dragostei printr-un concert deosebit la fierastrau muzical si teremin cu Benedict Popescu. Spectatorii primesc turta dulce in forma de inima si visinata.

- 4 martie, 2010 – Are loc premiera spectacolului TANGO (Una Historia de Tango), spectacol realizat de Ioana Macarie.

- 7 martie, 2010 – In amfiteatrul Masca are loc concertul PENTRU VOI, al formatiei Tapinarii, eveniment organizat pentru Ziua Femeii. Seara este completata de spectacolul REGELE CERB.

- 8-15 martie, 2010 – Teatrul Masca participa la Festivalul QUEST FEST, desfasurat la Washington, cu spectacolul INTRUSA. In afara de reprezentatiile cu INTRUSA, Mihai Malaimare sustine acolo 2 work-shop-uri pe tema pantomimei si a teatrului nonverbal

- 13-14 martie, 2010 - in cadrul proiectului Intalnirile Teatrului Masca gazduim Teatrul Dramatic Elvira Godeanu din Targul Jiu cu spectacolele ,,Femeia ca un camp de lupta in Bosnia” si ,,Leonce si Lena”

- 25 martie, 2010 – Jucam spectacolul REGELE CERB in cadrul proiectului Artistii pentru artisti intiat de UNITER

- 27 martie, 2010 – Prezentam spectacolul SLUGA LA DOI STAPANI de ZIUA MONDIALA A TEATRULUI

- 1 aprilie, 2010IEPURASUL LA MASCA , editia a 3-a.

- 11 aprilie, 2010UN IDEAL – in amfiteatrul de la Masca are loc spectacolul UN IDEAL, al trupei de copii DANCE WORLD. Reprezentatia are ca scop strangerea de fonduri, pentru ca membrii trupei de dans sa poata participa la celebrul Festival de la San Remo, unde au fost invitati.

- 1 Mai – 3 Mai 2010 - Week-end cu teatru in Herastrau – deschiderea stagiunii in aer liber cu o suita de 5 spectacole. Transmisie live.

- 7 – 12 mai 2010 - Cu ocazia Zilei Europei, Masca joaca in Spania la Burgos si la Madrid spectacolul “La Romani”.

-15 mai 2010 – Masca este prezenta la “Noaptea Muzeelor” cu doua spectacole: “Statuile” la MNAR si “Muzeul Viu” – spectacol al studentilor Scolii de Teatru gestual, la Muzeul Literaturii Romane.

-24 mai – 30 mai – Maca aniverseaza alaturi de spectatorii sai 20 de ani de la infiintarea in 24 mai 1990. Saptamana Masca este genericul sub care se desfasoara evenimentele dedicate acestei aniversari (spectacole, expozitii de fotografii, parada de costume, lansarea celor doua volume despre istoria teatrului, lansarea CD-urilor cu muzica spectacolelor si a DVD-urilor cu filmarile premierelor, repetitii cu public, work-shopuri cu personalitati ale teatrului european etc.)

(sursa: http://teatrulmasca.wordpress.com/2010/05/20/ce-a-facut-masca-in-primii-6-ani/ http://teatrulmasca.wordpress.com/2010/05/21/ce-a-facut-masca-in-perioada-1996-2001/ http://teatrulmasca.wordpress.com/2010/05/22/ce-a-facut-masca-in-ultimii-9-ani/)

(sursa: http://fotojurnalmasca.wordpress.com/2010/05/23/ultimele-pregatiri-sambata-22-mai/)

Nu-i aşa că este impresionant?

3 comentarii:

Teatrul Masca spunea...

In reperele acestor 20 de ani, am uitat sa precizam poate cel mai important lucru: an de an numarul prietenilor nostri a crescut.

Bibliotecaru spunea...

Cu siguranţă, aşa este.

Ceapros spunea...

nu stiu ce au facut dar nu se vede mare lucru