sâmbătă, noiembrie 17, 2007

imago



(ecou)
Avem un Olteanu. În faţa cui dă el socoteală?
Nu este vorba neapărat de Bogdan Olteanu aici, dar el intermediază ideea. La emisiunea 100% cineva (adică unul dintre cei prezenţi Turcescu, Popescu, Hurezeanu), nu mai ştiu bine cine, l-a întrebat dacă e pregătit să-şi asume răspunderea pentru ce anume provoacă declaraţia sa. Eu aş întreba altfel, dacă SUA ne dădea un şut în popou, putea repara Bogdan Olteanu ceva? Desigur că nu. Mai mult, Bogdan Olteanu nu putea plăti cu mai mult decât că era dat afară din politică. Un politician, oricât de mare ar fi gafă pe care o face, nu prea plăteşte pentru ea. Sigur că sunt legi care “vorbesc” prin articole despre interesul naţional, dar vorba lor se transformă în şoaptă în cazul oamenilor politici, în sensul că la ei nu prea poţi să construieşti un probatoriu.
Se deschide o nouă etapă a gândirii acţiunii politicii. Am impresia că “puterea” nu este benefică omenirii, ne trebuie un sistem care să nu aibă în coadă “craţie”.
Au fost mai multe reacţii împotriva ripostei lui Bogdan Olteanu, foarte puţine au ajuns să fie mediatizate. Probabil că acele declaraţii au fost considerate de mass-media că nu servesc interesului naţional. Am ales două declaraţii care dovedesc care dovedesc că domnul Olteanu nu prea avut nici asentimentul Parlamentului României nici asentimentul Partidului Naţional Liberal când a făcut acea declaraţie.

Surprinzător (pentru mine), preşedintele PSD Mircea Geoană a reacţionat ieri destul de echilibrat, ceea ce dovedeşte că se poate atunci când se doreşte. "Una e să răspunzi la o critică mai mult sau mai puţin justificată, alta e să ai un atac personal la adresa unui înalt reprezentant al unui stat aliat. Bogdan Olteanu a făcut o gafă diplomatică de proporţii".
Geoană mai adaugă că Bogdan Olteanu a făcut "o greşeală de începător în politica internaţională" şi că singura cale ca preşedintele deputaţilor "să spele" parte din greşeala politică este să îşi ceară scuze. Lucrând o perioadă în externe, bănuiesc că ştie Mircea Geoană cam ce implicaţii sunt într-o astfel de declaraţie. Aş putea spune că stilul calm al lui Geoană mă linişteşte un pic, pentru că el spune de fapt că nu vor fi mari implicaţii. Cum domnul Cioroianu nu spune încă nimic, nici preşedintele Băsescu nu spune nimic, vocea domnului Geoană este bine venită.
Mai spune domnul Geoană: "Dacă sunt lucruri pe care le are de reproşat modului în care Ambasada SUA se raportează la instituţia Parlamentului, să o facă prin critici aduse unor proiecte şi nu unor persoane".

Cea de a doua poziţie politică este cea a domnului Crin Antonescu:
„M-am delimitat şi mă delimitez de un anumit aspect din declaraţia preşedintelui Camerei Deputaţilor şi anume comentariile domniei sale privind biografia politică a domnului Taubman. Acest lucru este inacceptabil şi riscă, din punct de vedere diplomatic, să aibă o conotaţie care nu reprezintă în nici un fel punctul de vedere al PNL”. (…) „Cred că, pe conţinut, apropo de aceste modificări adoptate de Parlament la Codul penal şi la Codul de procedură penală, ambasadorul SUA nu este suficient informat sau este chiar dezinformat. Cum a devenit domnul Taubman ambasador chiar nu ne priveşte”. (…) „Nimeni nu a fost sancţionat în PNL pentru declaraţii şi nu asta este problema. Este, însă, o temă pentru PNL o restabilire a raporturilor cu SUA”.
Încă un discurs echilibrat, desigur aici un pic mai aşteptat să fie aşa, deşi în ultima vreme şi parlamentarul Crin Antonescu şi-a construit o imagină sangvină, agresivă (dar aici vorbea despre unul din propriul partid). Domnul Crin Antonescu face o observaţie de bun simţ, Bogdan Olteanu trebuia să aştepte o poziţie oficială. Reacţia lui Olteanu “de capul lui” îngreunează acţiunile propriului partid. În războiul pe care PNL îl are cu Băsescu, preşedintele câştigă până acum în relaţiile externe occidentale, în timp ce Guvernul, printr-un ministru de externe care nu este la înălţimea aceste perioade istorice destul de tulburi, cam dă rateuri. Să ne facem trei cruci mari, să spunem un Tatăl Nostru şi să vedem ce va fi mai departe.

13 comentarii:

Anonim spunea...

Am o intrebare simpla. De ce a facut ambasadorul american aceste declaratii?

Anonim spunea...

A făcut aceste declaraţii în urma discuţiilor prieteneşti cu reprezentanţi ai Centrul pentru Jurnalism Independent şi Agenţia de Monitorizare a Presei. Nu ştiu exact cine anume de la cele două instituţii.
De ce a declarat efectiv ce a declarat, pentru că a fost întrebat şi pentru probabil pregătirea de diplomat a domniei sale are de suferit. Sunt absolut convins că ambasadorul Taubman credea că stă la o şuetă când a făcut aceste declaraţii şi nu că vorbeşte în calitatea sa de ambasador. Trebuie ştiut că relaţiile între ambasadori şi oficialii externelor sunt de cele mai multe ori relaţii de amiciţie nu numai de colaborare. Oamenii aceştia se mai întâlnesc la cocteiluri şi petreceri private. Una este când vorbesc între patru ochi sau în grup restrâns şi alta când sunt persoane reprezentative. Atunci când răzi şi spui bancuri cu Cioroianu, Băsescu, fosti miniştrii de externe, viitori miniştrii de externe... lărgeşti un pic nodul la cravată şi ai impresia că totul e OK. Un diplomat bun însă ştie când trebuie să strângă la loc nodul la cravată şi să vorbească oficial. Domnul Taunman a rămas însă şi în cadrul mass-media prietenul românilor. Sunt absolut convins că nu face în mod voit nici jocul lui Băsescu, nici a altcuiva. Omul este de bună intenţie şi a dat "din casă" ce ştia şi el. De aceea spuneam eu de inabilitate gestului lui. Sunt poate zeci de metode de a rezolva o astfel de problemă pe cale diplomatică, Bogdan Olteanu a ales-o pe singura care era soluţie de stat subdezvoltat.

Anonim spunea...

Nu face jocul nimanui.
Incearca sa faca ce au facut si altii ajutati de putini de la noi, sa ne traga de par in NATO, in UE si cine stie cand in civilizatie.

Anonim spunea...

Ma indoiesc.

Anonim spunea...

Şi eu mă îndoiesc, dar e cel mai probabil din tot ce am pus cap la cap.

Anonim spunea...

A, sa nu credeti ca o face de dragul nostru, dar interesele SUA si ale lumii lor ai pozitioneaza astazi in aceasta situatie, favorabila noua.

Anonim spunea...

@Bibliotecaru
D-l Taubman nu credea ca sta la o sueta, stia prea bine ce face pentru ca nu-i la prima iesire de acest gen.(rog vizualizati www.viitorbleu.blogspot.com)
Eu zic sa nu mai fim atat de grijulii cu acesti americani care se servesc de tine numai cat au nevoie dupa care te arunca la gunoi(sa ne amintim de modul cum s-au purtat cu Ceausescu, cu Saddam, cu Noriega si cu multi, multi altii de care initial s-au servit si dupa aceea...)Asta e politica lor si nu o vor schimba niciodata si de fapt e politica marilor puteri.
Argus

Anonim spunea...

Am citit adresa indicată.

Anonim spunea...

Criteriile dupa care americanii isi numesc ambasadorii in tarile mai putin importante pentru ei nu au nimic de-a face cu diplomatia. Criteriile dupa care poti sa ajungi politician de frunte in Romania tin de esoteric. Iar la intersectia celor doua tipuri de criterii se poate desfasura orice dialog, oricat de aberant. Un adevarat recital de dat cu batul in balta, pe doua voci. De unde se vede ca incompetenta transcende granitele, ca sa nu zic chiar ca le ignora. Cica ultima moda la parvenitii romani este sa-si aleaga nasi cu nume cat mai sonore, asta ii salta automat cu cateva trepte in ochii celorlalti parveniti.

Anonim spunea...

:)
Ultima fiţă este să ai naşi celebri pe care-i terfeleşti, vezi Gigi Becali şi Hagi

Anonim spunea...

Repet:Important este daca interesele noastre actuale in plan intern, ca de asta este vorbim ,coincid sau merg in acelasi sens cu viziunea americana despre politica interna.Si mentionez ca cu a mea ele merg de cand ma stiu exceptie facand Ialta dar nu poti sta numai cu mana intinsa la cel puternic cand altul la fel de puternic se afla peste tine.

Anonim spunea...

Pana la un punct sunt de acord cu tine, ion adrian. Pozitia "aplecat" comporta riscuri majore de natura predosnica, sa zic asa. Insa reactia de maidan si politica de varf se exclud reciproc. Cineva spunea ca a fost o reactie deliberata, ca uneori politica o cere. Omul incerca sa-mi explice ca in felul acesta liberalii se apropie de masa electoratului. Elucubratiile lui Cioroianu cica s-ar inscrie pe aceeasi linie, ar fi cautat sa-i atraga pe cei care ii urasc pe tigani. Ma tem ca ridicatul poalelor in cap abia a inceput.

Anonim spunea...

Fereasaca-ne Doamne toti imbecilii...