miercuri, noiembrie 21, 2007

rüşvet



(mită)
Căci nu există om să nu fi scris o poezie şi nici un partid care să nu aibă pe Hrebenciucul, Iliescul şi pe Miki Şpagă ai lor, în traducere liberă cel care învârte aranjamente şi ce mai e de învârtit, cel care vine ca reprezentant doctrinar şi cel care intermediază spaga la nivel instituţional.
Preşedintele Traian Băsescu a acordat un interviu cotidianului Ziaru. Printre alte declaraţii, cuprins poate de surescitarea declaraţiilor pro “autonomiei ţinutului secuiesc”, a strecurat şi mici lovituri la adresa UDMR. Fragila legătură a fost supoziţia că votul uninominal majoritar în două tururi va duce la nereprezentarea maghiarilor în Parlamentul României. Eu credeam că îngrijorarea se duce în actual sistem de vot pentru că UDMR se apropie de graniţa celor 5%.
"Vor fi reprezentaţi, pentru că nu îmi imaginez că în judeţe precum Harghita, Covasna, Mureş, Bihor, Satu Mare, candidaţii maghiari nu vor obţine o mare parte sau parte din mandate (...). Dar dacă discutăm despre maghiari, trebuie spus că şi ei au probleme la fel de mari precum PSD. Au şi ei Hrebenciucul lor sau pe Miki Şpagă al lor şi, cu siguranţă, Iliescul lor. Credeţi că secuii n-ar vrea să aibă posibilitatea de a opta şi pentru alt reprezentant decât emblematicii Attila Verestoy sau Laszlo Borbely sau Marko Bela? Vă asigur că şi ei sunt percepuţi la fel ca omologii lor din PSD", a exprimat părerea preşedintele Traian Băsescu.
"Sunt destule partide care parazitează viaţa politică. Ştim toţi partide mici care, odată intrate în Parlament, au avut ca singur obiectiv şantajarea partidelor mari în scopuri departe de a fi nobile. Interesele economice şi clientelare au dominat condiţionalităţile impuse de acestea. Este timpul să spunem stop acestui mod de a face politică. Aceste partide au supravieţuit, fie că au un lider unic, fie că au nişte posturi de televiziune. Sunt partide care, de fapt, fac politica unui lider, nu politica cetăţeanului. Dacă nu vor fi în stare să propună candidaţi credibili, cred că nu va plânge nimeni după ele".
Declaraţiile preşedintelui nu se limitează însă la interviuri, le aflăm de peste tot unde există un microfon în stare de funcţiune şi/sau un aparat de înregistrare comutat pe REC, uneori se exprimă îngrijit, alteori în grabă, uneori sesizează o problemă adevărată şi stringentă, alteori comentariul se transformă într-o glumă-gafă...
Ieri domnul preşedinte s-a aflat la Piteşti. Cu această ocazie ţinta preşedintelor a fost un remake, “băieţii deştepţi” din transportul energetic românesc. Cu această ocazie, preşedintele a adresat şi un reproş vizibil Guvernului pentru că nu s-a implicat pentru înlăturarea celor care cumpără kW-ul cu 25 de dolari şi îl vând cu aproape 90 de dolari.
"Băieţii deştepţi achiziţionează şi acum energia cu 25 de dolari kilowattul şi o revând cu 80-90 de dolari kilowattul către populaţie şi companii. A fost posibil ca Guvernul să nu intervină, pentru că interesul celor care au ca ideologie ideologia banului a fost mult deasupra interesului public", a declarat preşedintele Băsescu, fără a face însă precizări suplimentare în legătură la o soluţie pe care ar trebui să o adopte guvernul astfel încât să nu fie o imixtiune în economia de piaţă.Excelenţa sa Robin Barnett şi Traian Basescu, Photo Sorin Lupsa Romanian Presidency

Apoi preşedintele a “explodat” o “bombă” a cărui fitil fusese aprins de ambasadoul SUA la Bucureşti, domnul Nicolas Frank Taubman şi de ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, domnul Robin Barnett, şi a făcut acest lucru ieri la sediul puterii prezidenţiale, Palatul Cotroceni. De data aceasta a existat o declaraţie şi în faţa camerelor închise:
"Chestia cu 6 luni, vă rog să mă credeţi, ar fi fost interesantă şi pentru dosarul Flota, dar interesul meu este ca acest dosar să fie lămurit de procurori şi în instanţă. Aş vrea să-i văd şi pe ceilalţi care beneficiază de acest lucru cum strigă că este nedreaptă prevederea din noul Cod Penal de a avea dreptul de a face urmărire penală doar 6 luni".
Dar această declaraţie este “off the record”, în faţa camerelor deschise preşedintele a vorbit despre faptul că a cerut Parlamentului reexaminarea Legii de aprobare a OUG 60/2006 pentru modificarea Codului de Procedură Penală şi a Codului Penal, în sensul păstrării intacte a prevederilor din ordonanţă. El a spus că respectivele modificări îi favorizează pe cei cercetaţi pentru infracţiuni şi în acelaşi timp obstrucţionează procesul de justiţie. Şeful statului a criticat în declaraţia sa mai ales modificările potrivit cărora o anchetă nu poate dura mai mult de 6 luni decât în cazuri speciale. Desigur, cazuri speciale fiind o metodă de alegere pentru “cunoscători”. Când cazul nu este “special”, avem de-a face cu un “scăpat”, când cazul este “special”, avem de-a face cu un “prins”. Preşedintele Băsescu a fost mai explicit decât de obicei, a scos o foaie de pe care a citit nişte nume în cazul căruia “nu e nimic special”, toţi sunt prea cunoscuţi lumii româneşti pentru a mai fi speciali: Dinu Patriciu, Ovidiu Tender, Radu Mazăre, Adrian Năstase, Codruţ Şereş, Decebal Traian Remeş, Paul Păcuraru, Zsolt Nagy, Tudor Chiuariu şi Şerban Mihăilescu.
Privind lista parcă e ceva de înţeles în “plăcerea” domnului Dinu Patriciu de a suporta cheltuielile de campanie a PSD şi PNL în cazul când acestea se “împacă” într-o guvernare PSD-PNL şi iar parcă se înţelege ceva din zvonul subteran care propulsează această colaborare (un pic contra naturii politice) ca fiind în stadiul “pe vine”.
Desigur Preşedintele chiar trimite spre reexaminare legea de modificare a CPP (era poate necesar să fie “nesigură” până după alegerile pentru Parlamentul European, pentru că ea are biletul plătit spre Monitorul Oficial), adică Legea de aprobare a Ordonanţei de urgenţă 60/2006 pentru modificarea şi completarea Codului de Procedură Penală şi a altor legi. Calificând această lege “un lucru lipsit de precedent” preşedintele i-a lipit eticheta politică “acţiune parlamentară care subordonează interesul public interesului unui infractor”. Pe lângă problema celor “6 luni”, preşedintele a adăugat că ar fi fost de dorit ca modificările la Codul de procedură penală să stabilescă "cu acurateţe" drepturile şi garanţiile procesuale ale persoanelor vătămate prin producerea infracţiunilor.
"Este o acţiune fără precedent în istoria juridică a României, când un Parlament subordonează interesul public celui al presupusului infractor", a declarat Băsescu, punând accentul pe faptul că în loc să fie protejate victimele sunt protejaţi primarul care fură, ministrul care fură, salariatul care fură, infractorul care sparge case noaptea şi hoţul care fură în autobuz
"Modificările operate Codului de procedură penală accentuează drepturile persoanelor care sunt acuzate şi restrâng grav prerogativele organelor de anchetă şi judiciare şi subminează capacitatea acestora de a afla adevărul în cauze penale".
"Au acceptat acest lucru pentru a-şi proteja clientela politică fără să le pese de impactul gestului lor pentru securitatea naţională".
Bineînţeles că preşedintele s-asigurat şi că “ţine cu presa” făcând referire la acele prevederi care pot duce la sancţionarea cu închisoare în cazul în care are loc publicarea de către jurnalişti a înregistrărilor care conţin probe referitoare la presupuse infracţiuni, amintind reglementările CEDO potrivit cărora astfel de înregistrări pot fi difuzate, dat fiind interesul public care în astfel de cazuri primează celui privat.
Aduc aminte că Legea de aprobare a OUG 60/2006 a fost adoptată de Camera Deputaţilor în data de 22 octombrie şi trimisă la promulgare în 5 noiembrie.
Mai sus am sugerat nişte soluţii ale enigmaticei apropieri PNL-PSD. Poate că nu sunt adevărate, poate este rolul întâmplării. Nu pot băga mâna în foc pentru ele, dar tare sunt logice. Sun aşa de logice încât sunt “pe faţă”.
Public ca update orice părere care îmi parvine de la cele două partide şi care oferă o explicaţie mai logică ca a mea. De fapt, să fie super-ofertă, am să le public şi pe cele fără logică, ca drept la replică.

9 comentarii:

Anonim spunea...

Basescu a facut exact ceea ce trebuie, la momentul potrivit si dupa o foarte buna pregatire de artilerie(adica psihologica).
Ipoteza ta este corecta...

PS Are dreptate si cu problema de neconstitutionalitate. Eu am capacitatea sa recunosc adevarul oricand si de oriunde ar veni, adica indiferent de emitator iar in cazul asta emitentul mi-e chiar favorit si simpatic.

Argusdre spunea...

D-le ,dvs. cu asa o capacitate nu cumva v-ati gresit profilul? Bate la ochi deja dupa cata dreptate ii dati marinarului chiar si in situatii cand n-are.Doresc sa va atrag atentia, fara suparare, ca noi acordandu-le credit politicienilor si atunci cand sant departe de el ,gresim flagrant.Dupa aceea ne intrebam :cum de a ajuns cutare pana aici?

Anonim spunea...

Nu pot spune direct ce am de spus, pentru că aş fi dat direct în judecată şi nu am nici o şansă... nu Băsescu e important în comentariul meu şi nici nu spun undeva că are Băsescu dreptate, el este o lampa care bate în ochi... alta este informaţia. Băsescu dă această informaţie, "îi scapă" cumva din discurs... sau poate o strecoară special.
Vă rog să nu mă trageţi de limbă, mai mult decât ce se spune în presă nu am să spun. Dar dacă este evident pentru mine,a r trebui să fie evident pentru oricine :)

Anonim spunea...

Am o rugaminte si daca tie ti-e greu o sa-l rog pe instalator:
Nastase ataca pe blogul lui cererea lui B. de ase rexamina legea si criticile acestuia la adresa ei. Nu stiu daca tu stii dar daca un profan sau unul care nu e in tema perfect cu subiectul merge la un proces va fi pe rand convins de avocatii ambelor parti in probleme care nu sunt absolut evidente.
De aceea daca poti pune fata in fata ordonanta din 2006(a lui Macovei) cu actuala propunere respinsa de Basescu ca sa putem judeca singuri.
Spune-mi daca este posibil?

Anonim spunea...

Unde să pun, la mine pe blog?

Anonim spunea...

Sunt acte cu lungime mare. Varianta Macovei are 6 pagini. Nu prea merge pe un blog o postare atât de lungă, fie ca postare, fie drept comentariu.

Anonim spunea...

Trimitemi-le mie prin mail ca o sa ma ocup eu ca vad ca filibusterul nostru s-a dat la fund.
Oare de ce s-a suparat? La angajat cineva impresionat de nalizele dsale juridice?

Anonim spunea...

MACOVEI
Legea la promulgare

Anonim spunea...

Multumesc. O sa ma ocup.