duminică, noiembrie 11, 2007

Sfantul Mare Mucenic Mina, cel din Mitropolia Cotiani

Sfantul Mina a fost pe vremea imparatiei lui Diocletian si Maximian (286-305), si era din tara Egiptului, crestin cu credinta, iar cu slujba ostas din ceata tribunului Firmilian, aflandu-se in rasarit cu trupa sa, in Cotianiul Frigiei, unde stapanea dregatorul Arghirisc. Deci, acesti imparati pagani au dat porunca in toate partile ca, oricine nu se va inchina zeilor, sa fie pedepsit cu chinuri si cu moarte, incat pretutindeni crestinii erau siliti sa jertfeasca idolilor.

Atunci, fericitul Mina, nesuferind sa vada cinstindu-se ratacirea idoleasca si inchinarea la idolii cei fara de suflet, si-a lepadat ostasia si s-a dus in munte, in pustie, voind mai bine a vietui cu fiarele, decat cu un popor care nu cunoaste pe Dumnezeu. Si, umbla din loc in loc, invatand legea lui Dumnezeu si curatindu-si sufletul cu postul si cu rugaciunea.

Si, trecand multa vreme, s-a facut in cetatea Cotiani un mare praznic idolesc, la care, adunandu-se mult popor paganesc, se faceau jocuri si intreceri, alergari si lupte in cinstea necuratilor zei. Deci, intarindu-se indeajuns si auzind de acest praznic, Sfantul Mina s-a aprins de ravna pentru Hristos si, lasand muntii si pustietatea, a venit in cetate. Si, stand in mijlocul oamenilor, la un loc inalt, a propovaduit cu indrazneala pe Hristos. Prins si adus inaintea dregatorului Arghirisc, acesta l-a osandit sa fie batut fara crutare cu vergi si tarat prin cioburi ascutite, de i-au sfartecat trupul. L-au frecat apoi cu gheme de par aspru, fara mila, l-au ars cu faclii si l-au tras pe o roata.

Dar Hristos isi intarea Mucenicul care, ramanand nestramutat in credinta, striga cu glas mare: "De Dumnezeul meu nu ma voi lepada. Al lui Hristos am fost, sunt si voi fi si idolilor vostri nu voi jertfi, nici le voi pleca genunchiul meu". Acestea auzindu-le dregatorul, a dat cea din urma hotarare, zicand: "Lui Mina ostasul poruncim sa i se taie capul cu sabia". Si asa, Sfantul Mina a luat de la Hristos cununa Mucenicilor.
Constanţa, Parcul Tăbăcăriei, strada Soveja, Biserica Ortodoxă "Sfântul Mare Martir Mina"

7 comentarii:

Anonim spunea...

Gand la gand cu bucurie ! :)
Tocmai ma gandeam sa-ti propun ca subiect de meditatie pomenirea Sfantului Mare Mucenic Mina, praznuit de biserica ortodoxa in fiecare an, pe 11 Noiembrie. Surpriza a fost cu atat mai placuta, cu cat i-am gasit cinstita memoria Sf. Mina in spatiul generos al acestui blog.
Este extrem de binevenita initiativa articolelor cu specific religios pe care le adaugi cu smerenie si cu sarg Duminica de Duminica, intrucat in acest mod reusesti sa cladesti o punte spirituala intre romanii cu credinta sadita in suflet.
Nu pot uita ca in anii studentiei, in aceasta zi de Noiembrie ma gaseam alaturi de sute, poate chiar mii de credinciosi stand si asteptand ore bune dinauntrul unei cozi pluristratificate, sa ajung sa ma rog pentru sanatate si sa sarut moastele facatoare de minuni ale Sfantului Mina...
Asa cum imi amintesc ca am fost la Biserica Sf. Mina cu doua zile inainte de a se savarsi taina cununiei religioase, pentru a primi binecuvantare si intarire duhovniceasca.
Cunoscut in popor ca fiind protectorul pagubosilor, al tuturor celor care au pierdut ceva in viata - averi, case, prieteni, suflet sau sanatate - sa rostim impreuna cu acest prilej o frumoasa rugaciune foarte folositoare si grabnic ajutatoare, inchinata Sf. Mare Mucenic Mina.

O, Preasfinte si intru tot laudate, Mare Mucenice Mina, si de minuni facatorule; primeste aceasta rugaciune de la mine nevrednicul robul tau, caci catre tine, ca la un adevarat izvor de tamaduiri si grabnic folositor si ajutator preaminunat, scap eu ticalosul si catre Sfant chipul icoanei tale cu lacrimi fierbinti ma rog tie: Vezi, Sfinte, paguba mea, vezi saracia si ticalosia mea; vezi bubele si ranile trupului si sufletului meu. De aceea ma rog tie, Fericite si Sfinte Mina, grabeste-te de ma ajuta cu neincetatele si Sfintele tale rugaciuni si ma sprijineste pe mine robul tau. Ia aminte la suspinele mele si nu ma trece cu vederea pe mine ticalosul si scarbitul, ca stiu, Sfinte al lui Dumnezeu, ca de ai si patimit munci grele si chinuri infricosatoare de la cei fara de lege pentru dragostea lui Hristos, dar prin acele suferinte astazi vietuiesti luminat si ai aflat dar de Dumnezeu. Fiindca ne-am incredintat ca si dupa mutarea ta din viata aceasta trecatoare, cine a nazuit la Sfanta biserica ta si cu credinta ti s-a rugat nu a ramas neajutat. Ca cine te-a chemat pe tine intru ajutor si nu l-ai auzit? Sau cine te-a chemat pe tine, de minuni facatorule, si tu l-ai trecut cu vederea? Sau cui, in pagube fiind si alergand spre ajutorul tau, nu i-ai descoperit paguba lui?

Minunile si ajutorul tau m-au facut si pe mine, ticalosul si scarbitul, ca sa alerg la ajutorul tau. Am auzit de negutatorul acela din pamantul Isauriei, care venea la biserica ta spre rugaciuni, nu numai ca ai vadit pe ucigasul sau si l-ai scos din paguba lui dandu-i indarat punga cu galbeni; dar, o! minune, ca si din mort si taiat in bucati, tu l-ai vindecat si l-ai facut sanatos.

Asemenea si lui Eutropie, din mare i-ai scos sluga cu vasul cel de aur tinut in maini, fiindca il fagaduise bisericii tale. Tot asa si femeia Sofia, care venea spre inchinare in Sfant locasul tau, nu numai ca a fost izbavita de ostasul acela ce o silea spre pacat, dar si pe ostas dupa cuviinta l-ai certat. La fel si schiopul care venea la Sfanta biserica ta spre inchinare, cu rugaciunea indata l-ai tamaduit. Asemenea si femeii celei mute, i-ai deschis graiul si vorbea curat. De asemenea atunci cand iudeul daduse prietenului sau crestin o punga cu galbeni, pe care crestinul tagaduia ca a primit-o, jurand pentru aceasta chiar in biserica ta, tu, nu numai ca ai izbavit pe crestin de juramant, dar si evreul, vazand minunea ta, a crezut intru tine si a venit la credinta crestina. Aceste minuni ale tale, Sfinte, m-au facut pe mine a crede ca la orice facere de bine esti gata ajutator si grabnic folositor si minunat. De ceea incredintat sunt ca tot cel ce alearga la tine, cerand cu credinta ajutor, nu-l treci cu vederea. Pentru aceasta si eu cred ca tu acelasi esti, Sfinte, ca atunci si astazi, ca oricine a alergat la tine nu s-a intors neajutat. Pentru aceasta si eu acum, fiind scarbit si in paguba, alerg catre tine cu credinta si cu lacrimi, ingenunchind, si ma rog tie, Sfinte si Mare Mucenice Mina, ca sa te rogi lui Hristos, Fiul lui Dumnezeu, pentru mine pagubasul si scarbitul, celui ce n-a trecut cu vederea rugaciunea ta cea muceniceasca, ci te-a ascultat si te-a intarit si te-a primit in cerestile locasuri. Catre Acela roaga-te ca sa fiu si eu ajutat si miluit pentru rugaciunile tale, si din pagube si necazuri izbavit, ca sa laud si bine sa cuvantez si sa slavesc intru tot laudatul si preaputernicul nume al Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Anonim spunea...

Amin!

Anonim spunea...

Pe cand un nou clip la sectiunea muzicala "O zi, un clip" ? Din 9 Nov. 2007, de la aparitia sensibilei Celine Dion cu emotionanta piesa "Only one road", nu s-a mai intamplat nimic... Ai uitat ca o parte a publicului tau fidel este mare iubitor de muzica si frumos ? :)
Felicitari pentru noua fata a muzeului virtual de "Pictura romaneasca", care acum este si mai usor de parcurs, prin expunerea sistematizata a pictorilor cu lucrarilor lor, ca intr-o adevarata galerie muzeistica creata profesionist...
Si nota 10 pentru "Piter Balet" din "Cultura azi", postat pe 7 Nov. 2007 :)
Astept cu nerabdare urmatoarele evenimente artistice...

Anonim spunea...

Multumesc,
Mi-ai adus aminte de bunica mea materna, cea care mi-a dat ascendenta nobiliara si m-a crescut pana pe la 12 ani si care avea doi sfinti preferati Sf. Mina si Sf. Anton de Padova

Anonim spunea...

Si in Constanata, orasul meu, este o biserica a Sf.Mina, din lemn, situata chiar in Parcul Tabacariei(un parc mare si plin de verdeata, unul dintre locurile cele mai frumoase ale Constantei). Nu stiam toate minunile sfantului, si nici rugaciunea dedicata lui, dar imi placea sa merg la acea biserica, pentru ca e si frumoasa, si asezata intr-un cadru pitoresc.
Multumesc pentru informatii, si felicitari si pentru colaborarea la blogul Comunitatii! Am apreciat mult descrierea detaliata a cetelor ingeresti, pe care o stiam doar schematic.

Anonim spunea...

Ma inspira viata mucenicului Mina. Daca ai materiale electronice cu vietile sfintilor sau parintilor as fi interesat. Multumesc.

Anonim spunea...

http://www.vietile-sfintilor.ro/

Vă recomand să luaţi filocalia.
O găsiti în format PDF, în 12 volume, http://www.esnips.com