luni, noiembrie 19, 2007

Sondaj INSOMAR


Clik pe imagine pentru a o mării.

10 comentarii:

Tudorina spunea...

UDMR-iştii nu cred că se simt prea bine cu 5%.

Anonim spunea...

Dar ei au cel puţin 5% orice ar face, ceilalţi...

Anonim spunea...

Bibliotecarule, pot sa iti ofer cadou un zambet...?

Anonim spunea...

Mulţumesc pentru cadou, l-am primit.

Argusdre spunea...

Sincer va intreb: mai aveti incredere in ceva din tara noastra ?
Aveti incredere in sistemul particular de pensii, caruia SOV ii face reclama zilnica?
Aveti incredere in Parlament, Guvern, Presedinte?
Aveti incredere in partide ?
Deci mai aveti incredere in sondaje?

Anonim spunea...

:) Nu am încredere în sondaje.
Am încredere în instituţii, nu am încredere în acei oameni care sunt dedicaţi profiturilor cu orice preţ, fie că vorbim de profitul financiar, fie că vorbim de profitul politic. România este dominată de oameni care vor să iasă primii, oameni care vor să câştige cu orice cost. Aici este problema, la 1000 de politicieni nu poate fi decât un loc întâi. Şi aceşti oameni aleargă ca şobolanii prin labirint ca să ajungă primii la bucata de caşcaval.
Suntem dominaţi în acest moment de politica scopurilor mărunte şi meschine, o boală care se ia atunci când ajungi la putere. Reforma politică este astfel destul de dificilă. Trebuieşte schimbat nu atât sistemul cât însuşi oamenii şi mentalităţile, concomitent (altfel boala se va lua de la unul la altul şi nu va fi nici un rezultat). Este imposibil de suportat această schilodire a înţelesurilor pentru a obţine propriul înţeles avantajos. De acest lucru mă feresc, acest lucru mă dezgustă, acest lucru îl combat.

Argusdre spunea...

@Bibliotecaru
pai la ora asta "acei oameni care sunt dedicati profiturilor de orice fel" s-au inmultit, s-au extins peste tot ca o raie,inclusiv in institutii,falsificand sau deturnand adevarul care le este nefavorabil.In institutiile in care n-au reusit sa patrunda si-au facut aliati, au cumparat ,
sau au santajat oameni care sa le execute ordinele.Deci , cu alte cuvinte in aceasta tara necinstea, incorectitudinea,impertinenta,sarlatania sunt la ele acasa....

Anonim spunea...

@ Argusdre
Cei care nu fac aşa, cei care nu se aseamănă "Întregii ţări", mai au un ATU. "Interesaţii" nu au apucat să schimbe legea. Dacă se vor înlocui, peste noapte (adică cu alegeri uninominale) cele 1000 de posturi cheie în această ţară cu oameni de mentalitate corectă, un mandat de 4 ani este îndeajuns pentru a bloca politic orice cale de acces a ariviştilor din politică, iar dacă ei sunt blocaţi, vor dispărea treptat şi cei de pe lângă ei. Cei ce au făcut deja ingineriile financiare "corecte" legal, nu vor putea perpetua starea LOR de fapt şi se vor opri la ceea ce au câştigat deja, vor trăi pe consum. Astfel acumularea lor se va reîntoarce în sistemul de capital real legal.
Marea greşeală a politicii "corecte" este că luptă împotriva cuiva. Nu trebuiesc eliminaţi toţi aceşti parveniţi şi îmbogăţiţi. Pe lângă faptul că ar însema o cădere a pieţei financiare, sunt şi foarte greu de doborât, iar doborârea lor nu este un beneficiu real pentru societate, mai mult un consum de resurse comunitare şi publice, şi aşa destul de precar. Aspectul cel mai important este să nu mai permiţi folosirea aceluiaşi sistem de trecere a bunului comun, social, spre bunul propriu. 1000 de oameni cinstiţi şi porniţi "pe treabă", puşi exact acolo unde sunt posturile motrice ale ţării, ar schimba faţa României în 4 ani. După ce totul este pus pe roate, politicul nu ar mai putea interveni în viaţa economică şi raţiunile existenţei politice nu ar mai fi atât de vehemente. Chiar şi cu votul uninominal complet, fără liste, este greu să pui 1000 de oameni potriviţi la locul potrivit. Există însă şi o soluţie plombă, între două stări, şi anume stabilirea unor sarcini precise pentru fiecare om politic pus în funcţie, cu un grafic de sarcină, cu posibilitatea de calcul a randamentului şi cu posibilitatea de a permite poporului să-l demite printr-un referendum local în caz că nu corespunde aşteptărilor. Despre asta însă am mai vorbit. Chiar dacă vin cu soluţii ce par la acel moment stupide, ele îşi găsesc locul într-un plan mai amplu de responsabilizare a clasei politice şi reaşezare a sa pe alte înţelesuri decât astăzi. Încă este prea devreme să vorbesc despre asta.

Argusdre spunea...

@Bibliotecaru
D-le, nu doresc sa va supar dar sunteti un visator.Va puneti prea multe sperante in votul uninominal si ca acesta va indrepta clasa politica si starea de lucruri de la noi, dar nu va fi asa.Lozinca asta,care stim noi de unde vine ,este praf in ochii alegatorilor.Si va dau niste exemple:
-Videanu-ales prin vot uninominal-cu pusibilitatea de a permite poporului sa-l demita, nu a facut nimic pentru cetatenii capitalei;
-Emil Boc-ales ca cel de mai sus, nu a facut nimic pentru Cluj;
-Marinarul-ales prin vot uninominal, va las sa va ginditi ce a facut pentru cetateni; si exemplele sunt multe.
Astea fiind spuse ,eu nu am deloc credinta ca se va indrepta ceva.Si de fapt vom trai si vom vedea cine are dreptate.

Anonim spunea...

Absolut corect, nu contest nimic. Totuşi, raportat la Bucureşti, primarii de sector au deja o logică a uninominalului. Să nu uităm că primarul Vanghelie a învins până şi PSD-ul la alegeri şi a ieşit primar într-un galop de sănătate, deşi curentul general în ţară era contrar lui. Să nu uităm că mai există un primar PSD de sector, sau fost PSD, Nicolae Onţanu. Să nu uităm că uninominalul a lucrat pentru sectorul 3 prin Negoiţă Liviu Gheorghe şi acum arată mult mai bine decât era, au dispărut garajele, s-au refăcut parculeţele pentru copii, s-a refăcut zona verde, aleile, s-au îngrădit zonele unde erau mormane de gunoaie, s-au dărâmat, în zona Titan, nişte clădiri părăsite, s-a mai făcut încă un hipermarket... Eu îl aştept şi la mine în sector.
Să nu uităm Bucureştii au sesizat desigur incompetenţa primarilor incompetenţi şi poate şi-au învăţat lecţia de a vota politic, eu unul nu voi mai vota primarul meu de sector.
Ceea ce însă se uită, cu obstinaţie aş spune, şi este destul de important să nu se uite, consilieri sunt cei care fac mai mult de 50% din ce face primăria ca primărie, teoretic primarul este organ executiv şi ar trebui să execute ce spune consiliu (teoretic), ori consiliul este încă pe liste deci "iresponsabil". Videanu a ieşit pentru că a fost propunerea lui Traian Băsescu într-un moment în care Traian Băsescu era pe val. Eu unul nu auzisem de Videanu până la alegeri (şi sper să nici nu mai aud după ce-şi termină mandatul). Boc la fel (de unde ştiau Clujenii ce anume ar putea face Boc ca primar).
Despre "marinar" nu mă pronunţ, părerile sunt încă împărţite şi, iată", încă nu există un contracandidat. Trebuie să recunoaştem, uninominalul presupune măcar câţiva candidaţi de calibru egal. Votul pro dreapta venea după o perioadă în care stânga devenise foarte arogantă în relaţia cu cetăţenii. Băsescu a fost singura soluţie a momentului în lipsa domnului Stolojan. Probabil că votul a fost mai mult anti PSD decât anti Năstase sau pro Băsescu.
Marea problemă în acest moment este că toate partidele au ajuns arogante şi necooperante. Ruperea candidaţiilor de resursa de putere a partidelor poate fi acel lucru care va salva acest moment istoric.
În condiţiile unei clase politice aşezate şi funcţionale, monopolizată de două forţe (eventual trei) aşa cum se preconizează, se poate reveni la votul pe liste. Până atunci fragmentarea dublă (pe de o parte multe partide, pe de altă parte multe fracţiuni în fiecare partid) nu poate duce la o continuitate prosperă.
Eu pariez pe votul uninominal varianta PSD/preşedinţie, eu risc care poate aduce ceva sau poate prăbuşi totul, dar cine nu riscă nici nu câştigă. Marea problemă este că suntem contra cronometru şi clasa politică din România involuează cu rapiditate. Nu mai putem sta la palavre fără finalitate, trebuie făcut ceva. Dacă nu uninominalul este răspunsul, va trebui găsit altceva cu rapiditate.