duminică, noiembrie 25, 2007

sumo democratia!



(alege democraţie!)
Nimic nu poate fi politic astăzi fără a face referire la vot. Am să mă supun deci şi voi face o radiografie a votului, aşa cum vin ştirile pe MEDIAFAX.

Blaga: E clar cine va câştiga euroalegerile, problema e cu cât
“Nu cred că este dificil de apreciat cu ce partid am votat sau ce am votat la referendum”, a spus Vasile Blaga. “Sper şi eu, ca toată lumea, ca astăzi să se întâmple ceva bun în ţară, în sensul în care, până la urmă, noi, cei din clasa politică, să fim obligaţi să facem legi pentru cetăţeni. E vorba de o încercare, poate nu se va rezolva imediat, dar vom încerca să primenim puţin clasa politică”, a precizat liderul democrat. Întrebat cine va fi câştigătorul alegerilor, Blaga a răspuns: “Câştigătorul nu se pune, problema este cu cât”.

BEC (Biroul Electoral Central) pentru referendum va comunica la orele 12.30, 15.30, 19.30, 22.30, prezenţa la urne

Băsescu le-a cerut românilor să meargă la vot, pentru că apoi "vor fi supăraţi degeaba".

Ora 10, au votat 3,79% dintre cei înscrişi în listele electorale, 3,13% urban, 4,72% rural. Apetenţă pentru vot Teleorman 5,48; Tulcea 5,37; Harghita 5,25; Vrancea 5,08; Vaslui 4,95. Dezinteres pentru vot în Bucureşti 2,69; Ilfov 2,79; Prahova 3,00; Maramureş 3,12.

Românii votează la europarlamentare, dar şi la referendumul pe uninominal. Cele 17.339 de secţii de votare pentru alegerea celor 35 de membri români în Parlamentul European, dar şi pentru a vota cu „da” sau „nu” la referendumul naţional privind introducerea votului majoritar uninominal în două tururi pentru alegerea Parlamentului naţional s-au deschis, duminică dimineaţă, la ora 7.00, fiind aşteptaţi la vot 18.267.634 de alegători.

Geoană a votat la ambele scrutine şi mizează pe un scor bun pentru PSD.

Preşedintele unei secţii de votare a aruncat ştampila în foc. Preşedintele secţiei 521 din localitatea Covaci, Eugen Petruş, a declarat, duminică, faptul că a aruncat din greşeală ştampila de control în focul din sobă. Petruş a spus că făcea curăţenie, înainte de deschiderea secţiilor şi, din greşeală, a aruncat ştampila.

Preşedintele UDMR a votat la Sâncraiu de Mureş.

Năstase, după ce a votat la europarlamentare: La referendumul lui Băsescu nu mă duc!

Tăriceanu nu a votat pentru referendum, considerând că e inutil deoarece există o lege a Guvernului.

Boc speră ca referendumul să fie validat.

Videanu: În urma euroalegerilor, PD va fi clar prima formaţiune politică din România.

Guşă a votat cu speranţa că o anumită clasă politică expirată va începe să dispară uşor-uşor.

Stolojan, interpelat de actriţa porno Alina Plugaru în secţia de vot.

Iliescu nu a votat la referendum şi a apreciat că nu se va înregistra o prezenţă mai mare de 30%.

Voiculescu a votat la europarlamentare, nu şi la referendum.

Vadim Tudor, supărat pe un votant: Asta este mafia PD, a lui derbedeul de Băsescu.

Ora 13, au votat 11.67% dintre cei înscrişi în listele electorale, 10.11% urban, 13.84% rural. Apetenţă pentru vot Harghita 17,83. Dezinteres pentru vot în Bucureşti 9,12.

Peste 50% dintre votanţi au studii primare, restul au studii medii şi universitare.

BEC pentru referendum a soluţionat, în prima parte a zilei de duminică, un număr de nouă sesizări, membrii BEC constatând că toate sunt de competenţa birourilor electorale ale circumscripţiilor, a declarat preşedintele BEC pentru referendum, Niculae Măniguţiu. El a precizat că, din cele nouă sesizări, şapte aparţin PSD Bucureşti, una - PD Dolj şi una - PD Călăraşi.

Ora 16, au votat 19,61% dintre cei înscrişi în listele electorale, 16,12% urban, 34,45% rural. Apetenţă pentru vot Harghita 29,01. Dezinteres pentru vot în Bucureşti 13,85%.

Ora 19, au votat 27,29% dintre cei înscrişi în listele electorale, 23,01% urban, 33,20% rural. Apetenţă pentru vot Harghita 42,62. Dezinteres pentru vot în Bucureşti 19,12%.

Studiul realizat de Centrul pentru Studierea Opiniei şi Pieţei (CSOP) şi difuzat de Realitatea TV indică următoarele scoruri electorale: PD - 31,5%, PSD - 21,1%, PNL - 15,6%, PLD - 6,9%, UDMR - 6,2 %, PNG - 4,6%, Laszlo Tokes - 3,7%, PRM - 3,4%, PC - 2,4%, PIN - 1,6%, PNŢCD - 1,5%, Partida Romilor Pro Europa - 0,9%, Partidul Verde - 0,3%, Partidul Alianţa Socialistă - 0,2%.
Cel realizat de Compania de Cercetare Sociologică şi Branding (CCSB) şi difuzat de Antena 3 relevă următorul scor: PD - 32,7% PSD - 21,40 % din voturi, PNL - 14,60 %, PLD - 6,60 %, UDMR - 6,30 %, PC - 4,20%, PNG - 4,20%, PRM - 3,60%, Laszlo Tokes - 3,30%, PIN - 1,40%, PNŢCD - 0,9%, Partida Romilor Pro Europa - 0,6%.
Exit-poll-ul realizat de CCSB a avut un eşantion de 8140 de alegători din 200 de secţii de votare şi este bazat pe datele culese până la ora 18.30.

Boc: Acest vot confirmă că suntem cei mai puternici din România.

Rus despre Iliescu: Pe întunericul acesta nu îl văd prea bine. "Întotdeauna este loc de mai bine şi totdeauna este loc de mai rău. Acest rezultat ne poziţionează la o cincime şi ceva din totalul electoratului şi trebuie să îl privim ca pe o bază, ca pe o fundaţie de plecare pe care să construim". La analizele realiste eram între 20 şi 30%"."Cine ar fi de vină sau cine ar merita laude? Să nu uităm că partide care în urmă cu patru-cinci ani aveau 7% nu s-au sinucis, au privit cu optimis înainte şi au reuşit acum să aibă mai mult".

Stolojan: PLD şi-a atins obiectivul de a salva liberalismul din România.

CV Tudor anunţă că demisionează din Parlament. Liderul PRM Corneliu Vadim Tudor a anunţat, duminică seara, că va demisiona din Parlament şi că le va cere şi celorlalţi senatori şi deputaţi ai partidului să-i urmeze exemplul, gestul său fiind determinat de faptul că, în opinia sa, formaţiunea sa a fost "furată" la alegerile europarlamentare. Corneliu Vadim Tudor a spus că îşi va depune luni demisia şi că nu se va răzgândi. El a mai anunţat că va convoca, pentru vineri, Congresul extraordinar al partidului, în care va cere tuturor parlamentarilor PRM să demisioneze din Legislativ despre care a spus că este "un Parlament al ruşinii şi al mafiei". Liderul PRM a anunţat că cine va refuza va putea rămâne în Parlament doar ca independent. Exit-poll-urile realizate la alegerile europarlamentare indică un scor de 3,4% pentru PRM, în condiţiile în care pragul electoral este de 5%.

Episcopul reformat Tokes Laszlo a declarat, în urma exit poll-urilor, că în opinia sa a triumfat democraţia, iar situaţia concurenţială pe care a creat-o "a crescut apetitul maghiarilor de a merge la vot". Tokes a declarat, după publicarea exit poll-ului care îl dă viitor parlamentar european că în competiţia sa cu UDMR a câştigat comunitatea maghiară din România. "Rezultatele anunţate la exit-poll ne îndreptăţesc să sperăm. A triumfat democraţia. Situaţia concurenţială pe care am creat-o a fost favorabilă maghiarimii şi ea a răsturnat trend-ul în ce priveşte apetitul pentru vot al maghiarilor. S-a dovedit că ungurii, dacă li se creează condiţiile necesare, pot alege înţelept", a spus Tokes, care s-a pezentat în faţa presei foarte emoţionat şi purtând insigna Ungariei Mari la rever. Tokes a mulţumit alegătorilor din judeţele Harghita, Covasna şli Sălaj, unde a înregistrat rezultate bune, şi a anunţat că principalele sale obiective la Bruxelles sunt autonomia comunitară, învăţământul superior în limba maghiară şi promovarea valorilor creştine. Conform exit-poll-ului realizat de Centrul pentru Studierea Opiniei şi Pieţei (CSOP) şi difuzat de Realitatea TV, UDMR a obţinut 6,2 la sută, iar Tokes Laszlo 3,7 la sută, în timp ce studiul realizat de Compania de Cercetare Sociologică şi Branding (CCSB) şi difuzat de Antena 3 relevă că UDMR a obţinut 6,30 la sută, iar Tokes 3,30 la sută.

Indiferenţa alegătorilor faţă de primele alegeri pentru Parlamentul European şi pentru referendumul privind sistemul de vot uninominal propus de preşedintele Traian Băsescu a prefigurat Partidul Democrat în câştigător detaşat şi previzibil al scrutinului european, în timp ce forma de vot uninominal propusă de preşedinte va mai trebui să aştepte validarea electoratului.

Preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, duminică seară, imediat după aflarea exit poll-urilor, că îi urează episcopului Tokes Laszlo succes în Parlamentul European şi să realizeze ceea ce a promis."Îi doresc domnului Tokes să realizeze tot ce a promis", a spus Marko Bela, întrebat despre o eventuală colaborare cu Tokes Laszlo în Parlamentul European. "Vom vedea, noi bineînţeles vom fi în PPE, cine va mai fi din România e decizia fiecăruia. Noi în mod firesc mergem în PPE. Să clarificăm ceva. Tema subiectul din acest moment nu e candidatul independent, ci programul nostru pentru Parlamentul European", a spus Marko Bela, vădit deranjat de insistenţa presei pe acest subiect. Marko Bela a spus că, pe baza rezultatelor, uniunea va avea doi sau trei reprezentanţi în PE, iar aceştia vor îndeplini toate dezideratele pe care UDMR şi le-a propus în legătură cu PE. "Candidaţii noştri vor realiza tot ce au promis. Deocamdată, noi avem un program, un angajament în legătură cu PE şi anume milităm pentru norme foarte precise şi bune în ce priveşte drepturile minorităţilor şi la nivel de PE, milităm pentru un buget cât mai consistent pentru România, inclusiv pentru dezvoltarea Ardealului, dezvoltarea infrastructurii sau alte domenii legate de UE, cât şi alte deziderate şi bineînţeles vom lucra pentru realizarea acestora", a spus Marko Bela. Preşedintele UDMR a afirmat că reprezentanţii uniunii vor colabora cu toţi europarlamentarii care îi ajută în realizarea acestor scopuri.

Ora 21, au votat 29.12% dintre cei înscrişi în listele electorale, 24,95% urban, 34,89% rural. Apetenţă pentru vot Harghita 45,81. Dezinteres pentru vot în Bucureşti 21,15.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică seara, că referendumul pentru votul uninominal este o lecţie, inclusiv pentru el şi a precizat că nu va înceta să susţină primenirea clasei politice. Traian Băsescu a adăugat că va trebui analizată cu atenţie Legea referendumului, pentru că votul de duminică este proba inechităţii acesteia. Potrivit lui Băsescu, când este vorba de interesul partidelor, cum ar fi cel de a-şi trimite oameni în Parlamentul European, sau când este vorba de un interes politic de demitere a preşedintelui, nu este necesară atingerea unui anumit procent pentru ca votul să fie validat, dar când este vorba de un interes al românilor exprimat clar, cum ar fi cel exprimat duminică de cei care au votat în favoarea uninominalului majoritar, atunci se aplică procentul de validare. Potrivit şefului statului, această situaţie dovedeşte inechitatea Legii referendumului. Băsescu a spus că, din cei aproape 5 milioane de români care s-au prezentat la vot, 4 milioane au votat în favoarea uninominalului. Potrivit lui Băsescu, există un "nucleu dur" al electoratului, care este interesat de viaţa politică românească şi care, prin votul de duminică a demonstrat că doreşte în mod categoric reformarea clasei politice. Şeful statului a susţinut că acest electorat se va simţi frustrat din cauza prevederilor actuale privind condiţiile de validare a referendumului. El a ţinut să sublinieze că peste 80% dintre votanţii tuturor partidelor care au participat la europarlamentare au votat pentru introducerea votului uninominal majoritar, ceea e dovedeşte, în opinia sa, că există în rândul electoratului voinţă de reformare a clasei politice, indiferent de preferinţele politice.

Traian Băsescu a mai declarat că rezultatul euroalegerilor arată "schimbări consistente în ierarhia partidelor", precizând că va ţine cont de aceste schimbări. "Euroalegerile ne arată schimbări consistente în ierarhia partidelor în România. Voi ţine cont de ele pentru că nu mai sunt reflectări ale unor sondaje, ci reprezintă votul românilor", a spus Băsescu. El a ţinut să sublinieze că există un partid care la alegerile din 2004 a câştigat 14% şi a reuşit duminică să depăşească pragul de 30%. Preşedintele a subliniat că există de asemenea un partid care a câştigat duminică 21%, după ce în trecut avusese 38%. "Există şi partide noi, care, în mod spectaculos, au reuşit să treacă pragul. Îmi permit să le felicit pe toate. Felicit în primul rând câştigătorii şi în mod special îi felicit pe cei 35 de parlamentari români care îşi vor ocupa de acum încolo în mod legitim locurile în Parlamentul European", a spus Băsescu. El a ţinut să-i asigure, totodată, de toată compasiunea sa "pe toţi cei care sunt sub prag". "Îi asigur public de tot sprijinul meu (pe europarlamentari – n.r.) în situaţia în care vor înţelege că poziţiile în mod deosebit de politică externă nu pot fi haotice şi că o consultare cu responsabilii de politică externă din ţară este necesară", a spus Băsescu.


(Ruşine oamenilor politici care declară şi în ziua alegerilor că nu se duc la referendum. Politica nu are voie, în nici o circumstanţă, să afecteze însăşi democraţia, iar votul este un act eminamente democratic. Dacă nu doriţi să vă exercitaţi votul, ca simpli cetăţeni, trebuia să spuneţi asta după închiderea urnelor. Îndemnul de a nu participa la vot pentru a câştiga interese politice este absolut josnic.)
Sursa acestor ştiri este fluxul MEDIAFAX şi site-ul oficial al BEC.

9 comentarii:

zapp_robert spunea...

E prima data cand intru pe un blog si realitatea e ca deja ma doare capul de cate prostii mi-a fost dat sa citesc…
Din majoritatea celor scrise se simte cu putere fie partizanatul pentru un partid sau “om politic” anume, fie o totala lipsa a legaturii cu realitatea, depinde de cine scrie.

Votul s-a incheiat, cu rezultatele deja stiute: participare de doi bani! Era previzibil pentru oricine traieste in realitatea romaneasca, asa ca nu prea inteleg de ce se agita unii asa mult!

Hai sa disecam putin votul asta dublu si, ce inseamna el pentru cetateanul de rand:
1 – VOTUL PENTRU DESEMNAREA EUROPARLAMENTARILOR
Ati avut curiozitatea sa urmariti emisiunile TV in care “catindatii” s-au prezentat? Niste terchea-berchea fara nici o personalitate, care la fiecare doua-trei fraze isi aminteau sa pomeneasca ceva despre partidul care I-a pus pe liste, niste tantalai – majoritatea cu ifose de atotstiutori, care habar n-aveau care sunt raspunsurile la probleme elementare de cultura generala. Daca la astea mai adaugam si faptul ca multi dintre ei aratau si se purtau cu degajarea unor vacari scosi din grajd, impachetati in costume noi si trimisi in petit la fata imparatului, avem un tablou aproape complet al pretendentilor pentru posturile de parlamentari europeni…
Sa mergem cu totii la vot! Pentru ce? Sa alegem niste oameni de paie trimisi acolo pe pile de sefii unor partide, ca sa faca ce? Sa ne reprezinte in fata concetatenilor nostri europeni? Cum, cand ei nu se pot prezenta cum se cade nici aici, in fata noastra?
Cine sa-mi apere mie interesele la Bruxelles la o adica? Papitoii si paparudele pe care le-am vazut pe la televizor? Agramatii plini de ifose care care recunosteau cu nonsalanta ca habar n-au care este rostul lor in general si ce cauta pe drumul spre CE in particular?
In conditiile astea, ce sa caut la partea asta de vot? Numai pentru a continua traditia tampita care dainuie de sute de ani pe aici, anume ca trebuie sa alegem raul cel mai mic? Eu nu mai vreau sa aleg intre cel mai rau si cel mai putin rau! Vreau sa aleg pe cei mai buni dintre cei mai buni, pe aceia care-mi dovedesc ca sunt in stare sa-mi apere interesele mele si ale celor apropiati mie, care-mi dovedesc ca-mi sunt superiori si de aceea, ca merita sa-mi dirijeze viata, mie si familiei mele!
M-am saturat de cretini cu ifose si fara minte care pentru ca ocupa fara merit niste pozitii de raspundere, imi incurca mie viata si stalcesc in picioare viitorul copiilor mei! M-am saturat de grandomani care pretind ca se pricep la toate si de fapt nu stiu nimic, dar au nesimtirea si inconstienta de a dirija destinele oamenilor! M-am saturat si mi-e scarba de tariceni, orbani, chiuari, remesi, necolaesti, si cati or mai fi, care au facut praf si pulbere totul in tara asta: finantele, invatamantul, justitia, transporturile, infrastructura de orice fel, medicina, sanatatea!…
Pentru ce sa merg la votul asta? Sa dau si eu apa la moara perpetuarii incompetentei si marsaviei pseudo-politicienilor de aici?!

2 – VOTUL PENTRU “UNINOMINAL”
Care e mai bun? Votul pe liste, sau cel uninominal? Nici unul! Cel cu mitraliera!
In prezent, votam pe liste, iar rezultatele se vad: o clasa politica fara politicieni, formata din hahalere care nu au nici un fel de competenta, de indivizi pentru care “poporul” e doar o masa de manevra… Astia ne conduc de cateva zeci de ani incoace! Ca-s comunisti, liberali, pedisti, taranisti sau pesedisti, tot un drac! Putin le pasa de cei pe care chipurile ii conduc. Lor le pasa doar de propria imbogatire, de propriile aranjamente, de propriile scaune.
In rest? Demagogie, prostie cat cuprinde, lipsa crasa de competenta si o indolenta greu de imaginat! Sunt atat de idioti incat nici macar nu se mai obosesc sa mimeze ca ar face ceva pentru noi, plebea. Si sunt siguri de ei, siguri de imunitatea lor in fata oricui, incat au convingerea ca nu mai meritam nici macar sa se ascunda cand fura si cand ne inseala: isi dau, in cel mai nesimtit dispret, legi pentru majorarea sumelor pe care si le baga in buzunar, legi care le consfintesc marsaviile si furturile, legi care-I acopera cu onoruri nemeritate…
Tu, ca si mine, ai muncit sa ajungi undeva in societate, sa inveti o meserie, sa ai posibilitatea sa-ti cresti copii in cinste, demnitate si indestulare? Ca si mine, esti un prost! Trebuia sa te faci mancator de rahat pe la vreun partid si, in cativa ani ajungeai plin de bani, aveai nu stiu cate doctorate si dirijai acum destinele unei parti a tarii asteia: erai senator, deputat, parlamentar sau poate chiar mai sus, chit ca nu ai fi absolvit nici macar 8 clase…

Necazul e ca avem multi oameni inteligenti in tara asta. Necazul e ca avem multi oameni responsabili si cu suflet pentru cei “de jos”. De ce e un necaz? Pentru ca sunt marginalizati. Pentru ca daca nu sunt marginalizati, sunt prea scarbiti si constienti ca locul lor nu este in cloaca formata din cei care se cred conducatorii nostri…

Ca votam in continuare pe liste sau votam persoane, care e castigul nostru? De unde alegem? Pe cine alegem? Care sunt cei care sa merite sa ne reprezinte? Uitati-va la majoritatea primarilor: au fost alesi din randul cetatenilor oraselor si comunelor, de cetatenii oraselor si comunelor. Si? Marea lor majoritate, n-au facut decat sa devasteze bugetele locale, sa-si distribuie ilegal lucrari platite de cei care I-au ales si in rest, sa le dea cu tifla propriilor alegatori…
Cati dintre primari sunt fara macar o firma de transporturi, de constructii, de produse alimentare, sau de altfel care sa prospere prin contracte masluite, platite din bani publici? A, ca nu au firmele alea pe numele lor? Asta conteaza?
Am dat un exemplu de alesi “uninominal”… Care e castigul pentru societate?
Ca aleg pe liste sau persoane, eu cu ce ma aleg? Tot cu paguba in buzunar, pentru ca de la mine se simt datori sa fure toti, de la primar pana la presedinte!
Si atunci, de ca sa ma mai duc la vot? Sa votez ce? Sa votez pe cine? Sa pierd, fie si putin timp, numai pentru a schimba forma prin care javrele si hahalerele vor continua sa ma batjocoreasca si sa ma fure?

Nu mai tin minte care “destept” zicea ca votul e de fapt esenta democratiei! Nu, eu nu vad asa lucrurile! Eu zic ca esenta democratiei este posibilitatea de a alege, in functie de constiinta si interesele proprii, daca vreau sau nu sa votez.
Pe vremea lui ceausescu, eram obligati sa votam. Care nu vota, era sanctionat, fie administrativ, fie pe linie de partid sau de sindicat… Aia era democratie, pentru ca mergeam toti la vot?

Probabil asta e democratie! Cand eu ma uit urat la unul si ma trezesc anchetat penal si, un martafoi cu ceva functie, calca si ucide omul pe “zebra”, iar in cateva ore e mutata trecerea de pitoni de acolo!
Sau poate e democratic ca eu, care am lucrat 20 de ani in cercetare, sa trebuiasca sa-mi dramuiesc banii ca sa-mi pot achita darile catre stat si sa mai si traiesc, in timp ce patrici si tariceni si catarami, invartesc banii cu lopata, fara sa faca nimic pentru asta. De ce ma leg de ei? Pentru ca ei au “cumparat” imediat dupa ’90 marile fabrici si institute, pentru ca in 1989, eu aveam in buzunar de 5 ori mai multi bani ca ei, dar mie nu mi-a dat nimeni de pomana vreo fabrica! Vi-l mai amintiti pe marele on de afaceri Dan Iosif? In noiembrie 1989, fura caini de rasa ca sa primeasca 25-50 de lei rascumpararea pentru a-I returna, iar in 1990, a ajuns mare patron!… Si cati ca el!!… Dar asta e democratia, nu?

Si pentru ce sa ma duc la vot, oricare ar fi votul ala?
Personal, mi-au ajuns 50 de ani in care am fost batjocorit cand de unii, cand de altii…

Habar n-aveti cat de multi gandesc ca mine! Si atunci, va mai mirati de prezenta insuficienta la vot? Eu zic ca au fost chiar prea multi!
Ticalosii care ne conduc, ar fi meritat ca nimeni sa nu mearga la vot. La nici un fel de vot!

Robert

PS Trebuia sa ne alegem reprezentantii la Bruxelles. Ce ziceti de reprezentantul nostru no. 1 in exterior, marele istoric cioroianu? Cu el si cu urmatorii papagali care vor merge sa vorbeasca (sau sa taca), in numele nostru prin strainatatiuri, avem asigurata o imagine perfecta pe acolo, nu?

Anonim spunea...

Am să vă răspund simplu:
În România democraţia este exprimată prin VOT. Nu există încă o altă modalitate de exprimare a forţei democratice. A alege să nu te foloseşti de exercitarea SINGURULUI mecanism democratic, înseamnă renunţarea la democraţie şi întoarcerea la dictatură.
Eu vă înţeleg frustrarea, şi eu sunt la fel de frustrat. Poate chiar şi mai frustrat dar fiind că în discuţiile mele cu diferite persoane implicate politic mai aflu şi anumite dedesubturi care nu pot fi făcute publice.
Eu am o soluţie pentru dumneavoastră. Implicarea politică. Nu vă place nici un partid, faceţi alt partid, sau găsiţi o modalitate de protest. Ce poate schimba acest stat deoparte? Aşteptând practic ca alţii să ia hotărâri pentru domnia voastră, nu faceţi decât să fiţi un fel de punct mort pe ecranul monitorului. Un punct nu este mare pagubă, dar aţi mai putea vedea ceva dacă v-ar funcţiona numai 30% din pixeli? Fiecare în parte nu pare foarte important, dar se adună...

zapp_robert spunea...

E si nu e asa... Nu pot intra in politica, pentru ca sunt prea scarbit de ce am vazut in timp. Nu pot intra in politica pentru ca mi-e frica: nu de cineva sau de ceva anume, ci de simpla posibilitate de a-mi lasa slabiciunile libere, odata ajuns acolo. M-as simti ca un anti-alcoolic convins, obligat sa traiasca alaturi de o multime de alcoolici... Nu am vocatie de sfant, nici de martir, asa ca presupun ca mai devreme sau mai tarziu, m-as lasa molipsit de viciul din jurul meu.

Nu, nu astept sa ia altii deciziile pentru mine. Am ales sa iau numai hotarari de bun simt si sa-i ignor pe ceilalti. Este si asta o forma de egoism, recunosc, dar cred in acelasi timp ca e si o forma de auto-conservare. pur si simplu, nu mai fac decat ce consider eu ca e bine pentru mine si pentru cei apropiati mie.
Statul? Il fentez cum pot si, de cate ori pot si, nu consider asta un furt, ci un raspuns firesc agresiunii unei societati prost conduse, care nu ma considera a fi decat o sursa de bani si un punct statistic pentru calculele aiuristice facute de unele departamente ale unor ministere...

Votul, nu este SINGURUL mecanism democratic. Democratia inseamna sa ai posibilitatea sa participi la luarea deciziilor ce privesc societatea si participarea ta sa fie luata in seama. Si votul ar putea deveni UNUL dintre instrumentelor democratiei, sunt de acord, dar inca nu e.
In prezent, votul e tot o jucarie a puterii, prin care ei manipuleaza bazandu-se fie pe naivitatea unora, fie pe dorinta de parvenire a altora. De aici si sondajele masluite, statisticile mincinoase si toate celelalte...

Anonim spunea...

Pot fi de acord că votul nu este simplu instrument al democratiei dacă îmi daţi exemplu unui alt instrument.

Despre intratul în politică... Atunci când există pasiune politică orice este subordonat. Atunci când nu există pasiune politică, nu ai ce pierde, eşti liber să-ţi susţi ideile. Cel mai rău este de cei care intră în politică pentru a face bani, ei trag într-adevăr de zona gri a politicii. Dacă nu vreţi să fiţi cu "cei mari", vă puteţi face un partid, o asociaţi de tip ONG, orice, prin care să militaţi.

Dacă şi asta e prea complicat, aveţi un PC legat la internet. Scrieţi persoanelor politice, trimiteţi emailuri, exprimaţi-vă opinia, forţaţi schimbarea gândirii politice. Dacă sunteţi civilizat în exprimare şi aveţi idei pertinente, s-ar putea să aveţi succes.

zapp_robert spunea...

Cum ziceam, persoanele politice de astazi sunt atat de nesimtite si aroganta, incat orice opinie care nu vine de la un superior al lor, este din start ignorata.
Prin forta lucrurilor, am destul de des posibilitatea de a discuta cu diferiti politicieni: de fiecare data cand vorbesc cu vreunul, raman (mereu), uimit de cat de rupti de orice realitate, de cat de "incuiati" si de refractari la orice sugestie sunt. Toti, fara exceptie! Daca as fi intalnit macar unul singur care sa gandeasca sau sa vorbeasca normal, poate ca as fi luat in consideratie sugestia de a activa cumva in directia convingerii politicienilor ca tot ceea ce fac e aiurea, dar asa? Cui prodest?
In 1990, pana pe la jumatatea lui 1991, am facut prostia sa fiu unul dintre consilierii lui Ratiu... Atunci, m-am lecuit definitiv de politica! Politicienii romani, asa cum sunt ei din 1990 pana acum, nu are nevoie de nici un fel de competenta, din contra, se fereste de asa ceva ca dracul de tamaie! Cu cat o persoana are calitati mai pronuntate de demagog, de nesimtit si de lingau, cu atat are sanse mai mari de a urca pe scara politica romana... Aroganta vine pe urma! Soferul cu 4 clase devine doctor si profesor universitar, brancardierul devine sef de sectie in spital, asistentul veterinar devine docent in economie...
Am ales (in seara asta), blogul. poate asa, cineva dintre cei in cauza, va avea rabdare sa citeasca si sa fie suficient de furios sa caute argumentele pentru a-mi combate argumentele. Poate cineva dintre cei in cauza, se va simti jignit de spusele mele si o umbra de bun simt l-ar face sa vrea sa-mi dovedeasca ca gresesc.
Ar fi un inceput...
Daca macar cativa dintre "politicienii" astia si-ar descoperi ascunsa printr-un buzunar uitat vreo firimitura de constiinta, tot ar fi ceva!

Anonim spunea...

1.Corect rezumatul si corect si indemnul la: Sa le fie rusine...
2. Cat timp democratia functioneaza, alegerile sunt valide si alesii intra in paine, cei care nu vin semnifica fie dezinteres din motiv de neimportanta au din motivul injuraturii romanesti :vfmc., iar interpretarea juridica este ca ei au transmis sarcina de a decide celor care s-au dus la vot deci nu au a carti sau a se supara.
3. Pentru europene si-n contradictie cu mentalitatea comunista a turmei votante procentajul este acceptabil,imediat dupa Ungaria si-n fata multora.
4. Pt Referendum cu sectiile de vot pe la etaje superioare poate si-n pod(greu ptr bartrani, nu-i asa Taricene?)si cu o miza nu tocmai vitala mai ales ca mai este o varianta e uninominal(numai sa se faca)rezutatul era previzibil si in fond cca 4mil de votanti cu majoritati covarsitoare de pe la alegatorii tiuturor mi se pare un succes simbolic ptr Presedinte.

Anonim spunea...

@ zapp_robert
Nu renunţaţi la a fi consilier. Ion Raţiu este, pentru mine, cel mai mare politician român cu care am fost contemporan. Măcar de am avea măcar 50 de politicieni asemeni lui Raţiu, nu mi-ar mai fi frică.

Anonim spunea...

@ ion adrian
Dacă procentul de prezentare la alegeri ajungea pentru referendum de 35%, referendumul era câştigat, fără a fi validat. Interesant. Oricum DA a obţinut (nu am calculat, dar cred că da) mai mult decât validaţii la un loc. Dar pe dobitoci nu-i pune pe gânduri asta, tot o dau cu a lor înainte.

Anonim spunea...

Da, i-am castigat un proces, pacat de avocatii slabi sau tradatori pe care i-a avut. Era un amfitrion sarmant. Nu avea destul timp pentru a se informa extensiv si pentru a duce o analiza pana la ultimele consecinte, de aceea am rezerve fata de consilierii Dsale. Pacat.Dumnezeu sa-l odihneasca...