marți, noiembrie 06, 2007

tacitus



(tăcut)
Ssssss… Nu treziţi pe nimeni. Suntem noi PC-ul care ne strecurăm cu o lege respinsă de Comisia de învăţământ.
Era pe timpuri un cântecel patriotic, “Avem în fruntea noastră un fiu al ţării…”. Pe la refren era cu PCR. Citind ştirea despre PC care a strecurat o Lege privind învăţarea limbii române de către etnicii maghiari, adoptată tacit de Parlamentul Român, mi-a tot venit în mine această melodie… Partidul Voiculescu Româniiiiia, Poporul Conservatooor Româniiiiiia. Nu pot găsi o vină PC-ului pentru această aprobare tacită. Pot găsi o vină parlamentului. Sunt absolut convins că o să izbucnească un adevărat scandal şi zău că nu aveam nevoie de o astfel de preocupare în acest moment.
Mai pe larg, Camera Deputaţilor a adoptat ieri în mod tacit o propunerea legislativă a Partidului Conservator privind “uşoara” modificare a legii învăţământului. Ce îmbunătăţiri sunt aduse legii? În modificare se stipulează că ultimul an din învăţământul preşcolar, adică anul pregătitor al grădiniţei, să fie pentru copii aparţinând minorităţilor naţionale din România (vizată este desigur etnia maghiară) un an pregătitor în vederea învăţării limbii române. Din câte ştiu eu, oricum ultimul an preşcolar era un an pregătitor. Nu aici cred că este găselniţa. Iniţiativa legislativă propusă de PC mai prevede, desigur, “printre altele”, că în învăţământul primar, gimnazial şi liceal disciplina limba română se va preda după manuale şi programe şcolare pentru toţi elevii cetăţeni români indiferent de etnie. Adică… adio “româna ca limbă străină”. Dar aceasta nu a fost singura lege tacită a PC-ului, mai există şi o altă propunere legislativă strecurată tot tacit prin Camera Deputaţilor. Cea de a doua lege se referă la modificarea statutului cadrelor didactice. Îmi pare că această lege nu are decât o singură ţintă, încurajarea profesorilor români să profeseze în zonele în care românii sunt minoritari “la ei acasă”. Să nu fiu prea alambicat, mă refer că legea propune ca acele cadre didactice care predau limba şi literatura română în localităţile unde cetăţenii de etnie română sunt minoritari vor beneficia de un spor salarial important, echivalent cu salariu mediu brut pe economie care se adaugă la salariul de bază. Asta da încurajare. 5 noiembrie a fost termenul maximal de dezbatere, cum nimeni nu a dorit dezbatere, voinţa populară reprezentată prin parlament a decis că aceste legi nu au nevoie de amendamente. Preşedintele PC, Dan Voiculescu şi ceilalţi se(m)natori şi deputaţi pot fi mulţumiţi. Eu mă întreb de ce nu au fost dezbateri cât timp comisia de învăţământ respinsese aceste iniţiative legislative. Oare această respingere nu înseamnă că existau obiecţii?

5 comentarii:

Anonim spunea...

Din ce scri tu acolo nu sunt lucruri grave. parlamentul poate ignora e-l consulta o comisie si poate aproba tacit.
Deci e legal, dar este si corect si oportun. Pentru prima nu ma pronunt, dar cred ca trebuie sa fie clar in statul numit Romania constituit istoriceste prin vointa etniei romane si cu axtuala constitutie care de fapt decurge din aceasta modalitate concreta de nastere a statului, limba romana trebuie cunoscuta de toti cetatenii si cat timp cunoasterea romanei nu se realizeaza in detrimentul(in mod real, nu mistificari si teze cu chichite avocatesti udmriste )cunoasterii limbei materne nimeni nu trebuie bagat in seama daca chiraie in limbaj iredentist si asta o spune unul care are descendenta nobila germano-maghiara in stirpe.
In cea ce priveste chestia economica in democratie cele mai bune parghii sunt cele economice ca doar de aceea ne pleaca inteligentele prin parti cu vechime si marime in prosperitate.

Anonim spunea...

Aşa este, nimic ilegal. Nu discut nici despre oportunitatea celor două legi. Salariile profesorilor care lucrează prin sătucuri izolate trebuie să fie mari. Aş mări şi salariilor doctorilor, pompierilor, bibliotecarilor, factorilor poştali, orice fel de slujbaş bugetar, pentru ca să nu mai fugă de lumea complicată şi austeră a satului românesc.
Eu spuneam că trecerea în mod tacit a unei astfel de legi este o notă proastă pentru parlamentul României. De ce? Pentru că precis o să iasă un pui de scandal din partea minorităţii maghiare. Acest scandal putea fi evitat prin dezbaterea legii în parlament. Nu spun că este ceva ilicit, ci un pic de inabilitate din partea parlamentarilor şi clasei politice, în general. Aş fi vrut legea asta să fi intrat pe uşa din faţă nu pe cea din spate, dacă mă înţelegi. Eu simt că Adealul este al României, nu pun problema să fie altfel, dar mai cred că trebuie să le fie mai întâi bine celor de acolo în propria lor casă şi apoi să mă simt eu de aici bine în Ardeal. Când au făcut liceu în limba minoritară, am prezis că nu se vor înghesui prea tare maghiarii să se înscrie la el. Nu sunt mulţi care preferă să-şi restrângă activitatea profesională în Ardeal când are deschisă calea spre întreaga Românie. Tare aş vrea să văd în Parlament, de exemplu, pe cineva care nu cunoaşte limba română şi are nevoie de translator.

Anonim spunea...

Si crezi ca nu ar trebui sa stie sa vorbeste bine romaneste la ei? Eu nu am nimic impotriva, insa sunt destui tineri de etnie carora le pare rau ca nu vorbesc foarte bine romaneste. Sunt constienti ca daca vor un job bun si bine platit au nevoie si de limba romana chiar daca or sti la perfectie alte limbi straine. UDMR nu are timp de scandal, umbla prin Ardeal toti disperati ca sa-si adune suficiente voturi. Si, la urma urmei, ce au pazit ei in Parlament? Ar trebui sa explice si chestia asta ...

Anonim spunea...

Păi asta spun şi eu. Există un război surd. UDMR ar vrea să impună oarecum etnicilor maghiari să se ataşeze tuturor ideilor maghiare, "românii" (scriu aşa pentru că toţi sunt cetăţeni români, dar unii se consideră mai români decât alţii) de la centru blochează fără nici o discriminare tot ce propune UDMR-ul. De fapt politica românească este una pe contre. Zice PNL-ul ceva, PD-ul este invers. Spune UDMR ceva, PRM este invers. S-au format echipe nu de colaborare ci de contre. De exemplu PD şi PSD pot fi contra la PNL, dar PD este şi contra PSD, şi invers. Înainte vreme exista o coalizare în jurul lui PENTRU, acum colaizarea se face în jurul lui CONTRA.
Eu cred că fiecare ar trebui să decidă la el acasă de ce are nevoie. Eu consider că mulţi ar vrea predare în limbile de circulaţie internaţională pentru copii lor, minoritari sau majoritari. Dar, de ce trebuie să judecăm noi pentru ei?
Dacă ei consideră că îi avantajează învăţarea în limba maghiară sau limba spargă, aşa să facă, de ce trebuie să spun eu, de la Bucureşti, invers? Poate că dacă ne-am linişti un pic, nu ar mai fi cazul acestui conflict interetnic. În scurt timp, pentru români a merge în Ardeal va fi acelaşi lucru cu a merge în Valea Loarei şi cei din Paris vor veni în Ardeal tot ca şi cum s-ar duce în Valea Loarei. Euoropa va dispărea în graniţele ei interne. Şi atunci nu e normal să se facă o politică astfel încât să dispară centralismul?
Poate că nu-mi convine ca român să mă văd deposedat de valorile mele culturale, poate că alte ţări nu o să facă asemenea concesii pentru românii care trăiesc la ei. Dar până la urmă se va întâmpla. De noi ţine să păstrăm filonul românesc.

Anonim spunea...

Nu inghit eu deloc demagogia Voiculescului si a partidului-breloc pe care-l tot agita-n sus si-n jos sa nu-l intrebe nimeni de trecutul securist si de banii negri ai tranzitiei, DAR ambele legi mi se par de bun simt. Iar aprobarea tacita e o procedura fireasca. Marsand el pe calea nationalista in cautare de voturi, Voiculescu a facut un bine incurajand invatarea limbii romane si a dascalilor romani in zonele ce se vor ghetoizate de separatistii unguri.