vineri, noiembrie 30, 2007

vetus



(bătrân)
Politică guvernului are dinamica mecanismului bielă manivelă. Nu mă refer aici la mişcarea frecţiei la piciorul de lemn, deşi poate că ar trebui, ci la acel ciclu de tip Răzgândeanu. Există un punct de maxim plasat strategic şi “întâmplător” înainte de alegeri şi apoi un punct de minim, un punct de relaxare de după alegeri.
Momentul t = 3.10.2007
Premierul României, stimatul domn Călin Popescu Tăriceanu, a promis în cadrul festiv al aulei Parlamentului României, cu ocazia discursului rostit la dezbaterea moţiunii de cenzură, că, dacă Guvernul nu va cădea (adică cam ce dorea domnia sa), va începe în cel mai scurt timp discuţii cu partidele politice pe marginea bugetului pe 2008, care ar putea duce la devansarea termenului de majorare a pensiilor. URAAAAA!
"Dacă această moţiune nu va trece, am intenţia să demarez începând de mâine consultările cu toate partidele parlamentare, ţinând cont de ponderea fiecăruia, pentru dezbaterea şi promovarea bugetului, cât şi pe propunerea care vizează devansarea aplicării majorării pensiilor începând din acest an. Pentru a arăta o dată în plus, dacă este nevoie, preocupările noastre privind componenta socială a guvernării".
Momentul t = 4.07.2007
Majorarea pensiilor a fost obiect de studiu al marilor specialişti în finanţe. Analizată atent şi corelată cu restul bugetului, majorarea pensiilor nu va afecta stabilitatea macroeconomică sau investiţiile în educaţie, sănătate şi agricultură, sursele de finanţare bazându-se pe creşterea PIB, a numărului de salariaţi şi a salariilor, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Camelia Spătaru. Eu am înţeles de aici că banii aceia necesari să fie daţi pensionarilor, zăceau în Buget aşa, fără nici un interes special şi nu au nimic împotrivă să facă o mică călătorie cu factorul poştal.
Preşedintele Traian Băsescu cere Guvernului să prezinte sursele de finanţare din care va fi susţinută creşterea pensiilor prevăzută de legea recent adoptată de Parlament. Aha! El a precizat că dacă e să te iei după ce zice Constituţia, la adoptarea unor legi care presupun creşteri de alocări bugetare, cum este cazul creşterii pensiilor, trebuie definite sursele de finanţare. Hmmm! Ce mai contează. România nu mai funcţionează după legi, după Constituţie… ci după muşchi şi demagogie. Creşterea economică, avansul salariilor, numărul mai mare de salariaţi, îmbunătăţirea încasărilor bugetare şi unele transferuri din bugetul de stat la bugetul asigurărilor sociale vor asigura resursele majorării pensiilor, a declarat, suav, ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian. Aş sintetiza eu spusele domnului Varujan, sursa de finanţare este vânzarea blănii ursului din pădure.
Momentul t = 4.07.2007+dt
Premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat că nu va renunţa sub nici o formă la decizia de majorare a pensiilor, precizând că aceasta nu va afecta stabilitatea macroeconomică şi nu trebuie tratată ca o măsură electorală. Sigur că nu este vorba de alegeri ci de înalta conştiinţă cetăţenească.
"Să spui că încercarea de a asigura pensionarilor un nivel de viaţă decent este o măsură de stânga este cea mai mare stupizenie".
“Profesorul” Călin Popescu Tăriceanu a arătat că un partid liberal într-o ţară europeană modernă guvernează nu numai pentru întreprinzători, ci pentru toate categoriile sociale. Mărirea pensiilor nu numai că nu e de mare “stânga” sau de fix “centru”, dar e de “extremă” dreaptă (adevărul e că şi Vadim vroia să mărească pensiile, şi el e de extremă dreaptă, sau nu vroia să mărească pensiile?).
"Majorarea pensiilor nu este o măsură de stânga. Cred că este cea mai mare inepţie pe care am putut să o aud în ultima vreme. Ce aţi vrea să facă un guvern liberal? Patru ani cât stă la guvernare să nu majoreze pensiile ca să nu fie cumva acuzat că ia măsuri de stânga? Este cea mai mare stupizenie care poate fi spusă în legătură cu politicile pe care orice Guvern trebuie să le aibă în vedere".
Pot da eu o sugestie liberală? Eu, eu eu? Pot? Domnule premier liberal Tăriceanu, creşteţi “puterea” României, creşterea economică, salariul în euro, implicit salariul mediu în euro, implicit pensiile şi... într-un moment de luciditate, respectaţi legea. Şi uite aşa creşte pensia fără să fie o măsură demagogică “de stânga”.
Momentul t = 10.07.2007
Premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat că guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, i-a transmis că majorarea pensiilor nu va avea ca efect creşterea inflaţiei, risc care ar putea apărea însă ca urmare a creşterii salariilor. URAAAA! Iată că exista un aviz din partea lui Varujan Vozganian. Dar el era un pic incompetent, vorba lui Traian Băsescu, este nevoie de cel mai longeviv dintre funcţionarii publici: Mugur Isărescu.
"Unii analişti au adus în discuţie posibilitatea ca majorarea pensiilor să genereze inflaţie. Vreau să spun foarte clar, am discutat inclusiv cu guvernatorul Băncii Naţionale care mi-a spus că acest pericol nu există. Există însă un risc pe inflaţie legat de creşterea necontrolată a salariilor, care trebuie avut în vedere atât în sectorul public, cât şi privat", a spus Călin Popescu Tăriceanu, prin voia lui Dumnezeu, premierul României.
De asemenea premierul a trimis un semnal că va monitoriza atent creşterea salariilor în sectorul public şi a cerut reprezentanţilor întreprinderilor mici şi mijlocii să nu majoreze necontrolat salariile în sectorul privat, pentru a evita creşterea inflaţiei. Desigur, privaţii mici şi mijlocii din sectorul public iau şi ei urma prietenilor privaţi, proprietarii de magazine şi tarabe, care sunt de nestăpânit în voinţa lor de a da salarii cât mai mari. Dacă vă uitaţi pe faţa unui vânzător, o să observaţi nu o faţă lungă de foame ci un trup prosper îmbrăcat în ghiuluri şi costume de 20 mii de euro. Iată de ce premierul a garantat că va ţine "sub control" salariile din sectorul public şi a precizat că bugetul pentru anul viitor va fi unul "strâns", care va păstra echilibrul macroeconomic.
Momentul t = 29.11.2007
Premierul Tăriceanu i-a transmis preşedintelui Senatului două adrese în care precizează că nu poate accepta devansarea datei de majorare a pensiilor, de la 1 ianuarie 2008 la 1 noiembrie 2007, şi nici extinderea perioadei de recalculare a pensiilor, propuse de PSD, deoarece ar afecta bugetul. CUUUUUM! Păi nu ai spus că… Nu a zis domnul Varujan, domnul Isărescu, domnia voastră că… Şi acum?!?!?!
Premierul Călin Popescu Tăriceanu i-a transmis preşedintelui Senatului, domnul Nicolae Văcăroiu, vorbind nu ca Persoana Fizică, vorba lui Vanghelie, ci în numele Guvernului, că propunerea PSD de majorare a valorii punctului de pensie la 35,7% din salariul mediu brut începând cu 1 noiembrie 2007, şi nu de la 1 ianuarie 2008, cum este prevăzut în prezent, nu poate fi acceptată deoarece ar induce costuri suplimentare de la bugetul asigurărilor sociale pe acest an de 531, 1 milioane lei, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse ministeriale. Acum nu se mai bat pe “cine măreşte pensiile?, este propunerea nerealistă a PSD? Politica este ceva extraordinar, nu-i aşa?
Tăriceanu a amintit preşedintelui Senatului că Guvernul a majorat deja, începând cu 1 noiembrie, valoarea punctului de pensie cu 30%, de la 416 lei la 541 lei, determinând costuri bugetare suplimentare de circa un miliard de lei, şi s-a angajat prin legea bugetului pe 2008, aflată încă în dezbaterea Parlamentului, să crească valoarea punctului de pensie la 581,3 lei, reprezentând 37,5% din salariul mediu, începând cu anul viitor. Vedeţi, PNL nu este de stânga, de fapt nu vrea să mărească pensiile. Dar nu PNL poarta vina că nu este de stânga, ci PSD care face propunerile astea obscene. Păi de unde bani, de unde un miliard de lei, de unde 300 de mii de euro? Premierul a mai arătat că nu poate fi acceptată nici propunerea PSD de extindere a perioadei de calculare a pensiei pentru datele în care în carnetul de muncă nu sunt înregistrate drepturile salariale, iar asiguratul nu poate prezenta acte doveditoare, explicând că o astfel de "culpă" a angajatorilor din acea perioadă nu poate fi acoperită printr-o măsură legislativă care ar angaja cheltuieli bugetare suplimentare. Şi de ce s-ar acoperi această “scăpare”, angajatul e de vină, trebuia să fi căscat ochii, să ceară dovadă că angajatorul a respectat legea, să se fi dus el să facă plăţi la fondul de pensie… aşa nu se mai poate… pensionarii ăştia! Vor, vor şi iarăşi vor.

Doamnelor, domnişoarelor şi domnilor. Rămâne cum am stabilit! La anul să ţineţi seama că “răzgândelile” acestea nu prea pot fi sancţionate cu “răspunderea ministerială”, poate găsiţi o soluţie la cei care vor introducerea criteriului de performanţă… mai ţineţi minte? Performanţă este atunci când totul este bine şi zumzăie plăcut. O economie care nu face hââârrrr şi nici vrumbeah ci doar bzzzzzzz reprezintă un sistem echilibrat iar randamentul este maxim.

16 comentarii:

pescarusul argintiu spunea...

Lansez si eu o intrebare oarecum legata de domeniul tratat in articol, si anume: Ce formalitati trebuie indeplinite pentru virarea alocatiei de copii prin card bancar si nu prin posta ? Am incercat sa ma lamuresc de pe net dar era destul de evaziv precizata procedura...

Anonim spunea...

@ pescarusul argintiu
Sper ca răspunsul meu să-ţi fie de folos.
Directia Generala pt.Protectie Sociala are sediul pe strada Venerei nr. 6 (pe langa Biserica Silvestru). Numere de telefon: 230.83.30 sau 211.39.32. Suna sa vezi cu ce banci lucreaza si apoi te duci la banca (una din lista pe care ti-o prezinta ei la telefon) care iti convine si iti dechizi un cont de card sau daca ai deja unul de salarii poti sa ceri de la banca un extras de cont, nu are importanta data de cand este extrasul. Apoi te duci cu o copie dupa certificatul de nastere al copilului, extrasul de cont, buletinul sau cartea de identitate a ta in str.Venerei. Cel care are contul deschis trebuie sa fie titularul alocatiei. Daca nu este, celalalt parinte trebuie sa dea o declaratie la notar ca renunta la dreptul ridicarii alocatiei in favoarea celuilalt parinte, dar e mai simplu sa-si faca cont de card cel care este titularul alocatiei. Apoi se merge la adresa din Venerei,in partea stanga unde scrie conturi de card-alocatie, al doilea birou pe stanga prelucreaza datele si peste 2 luni iti intra in cont banii.
Succes!

pescarusul argintiu spunea...

Multumesc frumos.

Pana acum n-am gasit pe nimeni care sa ma lamureasca exact...

Dar din dar se face rai ! :)

Mi s-a cerut de un alt parinte cu 2 baietei sprijinul in aceasta problema, iar eu am apelat la tine, intr-un moment de inspiratie :)

Stiam eu ca esti un sprijin de nadejde la nevoie.

Sa traiesti, Bibliotecarule !

Daca vrei, te tin la curent cu rezolvarea problemei.

Desene Animate spunea...

Ar trebui ca noile de masuri de restructurare economica sa genereze o crestere a alocatiei pt copii (ca tot vorbim despre).Recunosc ca majorarea punctului de pensie nu a respectat un principiu liberal al alocari de resurse, insa era un moment critic si aceasta masura trebuia activata.Adica dupe ce-ti baga psd sula in coaste cum trebuie sa reactionezi: punandu-ti semnatura pe o masura de stanga.Avem deci, razbunare , popor batran fericit.Deci totul e bine.Asta-i politica. Eu totusi nu vad nimic rau in decizia guvernului de majorare a pensiilor( ma raportez la piata politica existenta si la ce legi o guverneaza, nicidecum la ce ar fi normal sau cum ar fi normal sa fie- intr-o lume ideala, o adevarat democratie).In aceeasi idee actualul guvern tariceanu mi se pare totusi cel mai competent din istoria post decembrista.

Anonim spunea...

Sunt Ion Adrian
De 1 decembrie si deci dupa 89 ani:
Excelenta analiza si comentariu.
Te sfatuiesc si te rog sa nu te superi sa faci urmatoarele:
a. S-o trimiti la ziare.com si pe unde mai poti, partide, parlamentari, bloguri de presa mai ales(Cotidianul, R.L.) la ziaristi,analisti, ong(la unele daca ai nevoie iti dau eu adresa in felul urmator:

Dle Presedinte al Romaniei,
Dle Prim Ministru,
Dle Presedinte al Senatului,
Dle Presedinte al Camerei,
Spre stiinta: Toti cei carora le trimiti si am si sugerat desinatari potentiali

Va remit spre stiinta si deliberare interioara dar si publica acum ca se apropie discutia finala pe buget textul pe care l-am publicat pe blogul personal in data de si intitulat

Urmeaza textul tau.

Te rog s-o faci caci este foarte util si pentru tine si blogul tau dar mai ales pentru ce vrei tu sa faci in Romania.
Eu nu vreau sa moara capra vecinului, eu ma bucur pentru fiecare picatura de bine in lume.
Numai bine si succes

Anonim spunea...

PS Iar a reaparut modul care ma blocheaza pe mine in calitate de ion adrian si nu stiu cum sa ma loghez, dar bine macar ca pot sa fiu un Anonim care isi declina identitatea.

Bibliotecaru spunea...

Am văzut ca au schimbat iar la nick, trebuie introdus în dreptul la Nickname.

Anonim spunea...

@ ion adrian
:)
Cele ce am spus eu acolo sunt "analize" pe baza ştirilor. Aportul meu este foarte mic, doar ce am pus informaţia la un loc. Aportul lor este mare, pentru că EI fac aceste ştiri.
Păi:
Dle Presedinte al Romaniei,
Dle Prim Ministru,
Dle Presedinte al Senatului,
Dle Presedinte al Camerei,
nu ştiu ei despre aceste lucruri? Cum să nu ştie, ei le fac. PSD a propus devansarea cunoscând faptul că nu există acoperire bugetară, cu remarca arogantă a domnului Geoană (dacă noi dăm lege este treaba guvernului să găsească resursă), preşedintele ştia şi el din moment ce a cerut, conform legii, resursa bugetară care să acopere diferenţa de bani, preşedinţii celor două camere au studiat deja problema, propunerea venind de la ei, de la parlament.
Ceea ce semnalam eu era că Tăriceanu a dat asigurări numai până au trecut puntea alegerilor, după aceea brusc nu s-a mai putut, lăsând pensionarii cu ochii în zăpadă, pensionari care deja au cheltuit în avans aceşti bani. De ce nu a venit Tăriceanu să spună că nu se poate şi că PSD-ul, adică Mircea Geoană, face o acţiune populistă? Pentru a nu pierde din voturi. Ori nu poţi conduce o ţară după principiu "Orice ca să câştigăm!". Din păcate nu este nimic ilicit în ceea ce a făcut guvernul, aşa că nu am pe cine să sesizez.

Anonim spunea...

ION ADRIAN spune:
Bibliotecarule,
nu ai inteles mecanismul recomandat,cu spre stiinta.Nu e vorba de ilegalitati si sezisari, e vorba de circulatia informatiei si a prezumtiei de buna sau rea credinta. Este arma cea mai puternica pe care o ai pentru a influenta ceva depasind nivelul oarecum masturbator al actiunii doar de blog, caci ii fortezi public sa ia cunostinta de ce se fac ca nu stiu, caci daca in continuare tac li se aplica principiul roman: Cine tace consimte la ce vede(eu adaug si la ce aude)
Intelegi?
Tu posezi aceasta arma caci ai timpul, rabdarea si dorinta de a face ceva si este maximul ce poti face si vei vedea prin anume repercursiuni care vor urma daca si tu ma vei asculta(daca cumva nu va juca si aici orgoliul marunt personal)
PS Mai demult te plangeai ca le-ai scris si ca nu a avut efect. Poate daca foloseai procedeul recomandat de mine ai fi fost mai eficient.
E foarte serios ce-ti spun.
De ce crezi ca am plimbat in media si nu mai stii tu pe unde, intrebarea cheie si-n urma careia s-au intamplat evenimente de presa importante si anume:
Exista undeva o infractoare umarita si numita Laura Vasiliu?
Si sa stii ca am facut asta cu frica fiind constient de importanta alta decat a gestului lui Onan a cele facute de mine si deci foarte deranjante ptr unii din tabara raului.
Ceva similar a facut si AYA cu niste informatii secrete(poate doar necunoscute) pe care le detinea.
Daca nu e suficient ce-ti spun dezarmez, dar voi folosicum voi dori toat ce apare pe blogul tau(numai ca eu nu am forta si perseverenta ta caci dragul meu nu mai sunt tanar cum esti tu, si-n voi este speranta mea, nu pentru mine ci tot pentru voi si copii vostrii(caci copii mei sunteti voi)

Anonim spunea...

Am încercat tot felul de metode. Problema, adevărata problemă, este că omul politic nu se mai teme de votul cetăţenilor. A observat că votul acestora nu schimbă nimic esenţila şi nu se schimbă cu nimic esenţial. Orice le-ai spune este acelaşi rezultat, ori nu le pasă, ori îţi vor răspunde cu nişte bazaconii. Am deja experienţa asta. Acum funcţionez pe principiul introducerii plăcii cu ajustaj cu strângere... Adică nu baţi la mijloc cu putere, nu ai nici o şansă. Baţi uşor când la stânga, când la dreapta... Eu pot spune că deja am observat efecte cu metoda mea. Agresivitatea sperie oamenii, dar dacă o iei, asemeni duşurilor, când cu cald, când cu rece, fără a fi nici foarte cald, nici foarte rece, după un timp organismul nu mai reacţionează violent, se obişnuieşte cu contradicţiile, dar nu întratât să nu mai aibă nici o reacţie, şi rezultatul nu mai este unul de apărare ci unul de adaptare la noile condiţii. Dacă apa ar fi la temepratura optimă, nu ar fi nici o reacţie.

Anonim spunea...

ION ADRIAN dixit:
Vorbe si inactiune pana la urma sau actiune minima de fatada de fapt.
Sunt singurul care stie sa duca un razboi mediatic fara a avea mijloacele celor cu bani asa cum i-am batut si pe securisti pana in `89 fara bani si fara Europa libera in spate. Este cam trist.
Nu conteaza ce raspund ei, conteaza ca asa stiu mult mai multi despre ce spui si ca cineva spune, ori asta este maximul ce poti obtine, adica audienta maxima(la nivelul conditiilor in care te desfasori) in tara si la nevoie si inafara, adica pot fi situatii in care la capitolul spre stiinta(CC la mail) pot apare si ambasade si parlamente straine etc, si toti stiu ca toti au primit acelasi text si atunci s-ar putea sa se mai gandeasca odata inainte de a face ce spui.
Incearca sa gandesti liber de clisee ncearca sa intelegi forta principiului :tacentes...

Anonim spunea...

Parada excelenta:
- o singura coroana cea prezidentiala si fara gestul ipocrit al mangaierii panglicii;
-o plecare sobra cu strangera mainii doar a unuia care a adus cu adevarat glorie Romaniei si-l numesc pe Ilie Nastase

Anonim spunea...

@ Bibliotecaru,
De ce esti asa prevenitor cu AN si de ce te tot scuzi ca nu vrei sa-l critici etc, adica ce vrei de la el si ce speri? Stii desigur ca mie mi-a raspuns de doua ori la aceiasi cestiune, adica cum s-ar spune, am intrat chiar in dialog complet si asta nu schimba nimic in raportarea mea la el, astept sa-l vad pe Literatul care a obtinut o anume citare publica si o regeasca bagare in seama cum va evolua.
Ion Adrian

Anonim spunea...

PS.Si dupa toate dovezile care-ti vin, de ce dracu spui ca mai tii cu Nastase, sigur e dreptul tau dar zau ca nu te inteleg, de ce trebuie sa tii cu cineva?
Spune si tu ca tii cu Ilie Nastase si pentru gloria tenisului si nu ma supar...

Anonim spunea...

@ Ion Adrian
Încă o dată, numele trebuie pus acolo unde scrie Nickname.

Nu sunt dintre cei care doresc "moartea păcătosului". Eu doresc o reformă a clasei politice venită din interior. Dacă impui această reformă din afară, va fi război civil. Nu-mi doresc aşa ceva. Domnul Adrian Năstase este un om cu care se poate discuta, spre deosebire de alţii şi, indiscutabil, a făcut şi foarte multe lucruri bune pentru România şi nu mă refer la cornul cu laptele şi sălile de sport. În plus Adrian Năstase nu este la putere, nici la vârful statului, nici la vârful partidului, ce să am cu el mai mult de o discuţie.
Nu ştiu dacă ţin cu Ilie Năstase, sigur nu ţin cu Ţiriac, un om care m-a dezamgit cumplit.
Aş aplauda oamenii care ajută cu adevărat România cu preţul sacrificiului, nu oameni care fac România cunoscută ca urmare a succesului personal şi al beneficiului propriu. Nu sunt mândru nici de Hagi. Sunt mândru de Doroftei care a înţeles să câştige centura sub culorile Canadei dar să sărute după meci steagul României (cam "pupă-i în bot şi papă-le tot", destul de riscant, nu-i aşa?)...
Am fost mândru de Dobrin, sunt mândru de Mariu Urzică care s-a zbătut fără prea mult folos personal dar cu mult folos românesc. Sunt mândru de acei actori care nu au cu ce trăi de pe o zi pe alta dar ajung pe lemnul scenei şi nu se vede. Şi mai sunt mulţi ca ei... Astfel de oameni îmi trezesc mie mândria de a fi român, pentru ei lupt.

Anonim spunea...

Da se pare ca esti educat si de Paunescu, ai varsta potrivita pentru asta, ce sa fac, nu rezisti demagogiei patriotarde.
S-o lasam balta, fa ce poti tu si cum vrei tu . Eu sunt deja resemnat si doar ma mai tine precum pe Cyrano(avand eu os domnesc, veritabil, in neam ) doar panasul...
Nu reusesc si nici nu ma chinui la urma urmei nici-o paguba acum blogul tau este definitiv lansat asa ca se poate si fara mine.