luni, septembrie 27, 2010
sâmbătă, septembrie 25, 2010
vineri, septembrie 17, 2010
Ana Maria Pislaru
(sursa: http://www.flickr.com/photos/mascateatru/3492311386/#/)
Pantalone - "Regele Cerb"
Gardian - "Gardienii se intorc"
Femeia cu carutul - "Ghetto Blaster"
Doamna Chat - "Acul Cumetrei Gurton"
Ea - "Oglinda
Isabella - "Gemenii"
Femeia cu acordeonul - "Fior D'amor in Bucuresci"
Femeia bogata - "Statuile"
Gardian - "Gardienii Veseli"
Colombina - "Farsele lui Arlechino"
Mireasa - "La Romani"
Fecioara Maria - "Poveste de Craciun"
Actrita - "Actorii"
O femeie de servici - "Parada"
Olandezul/Frantuzoaica - "Cabaretul Natiunilor"
Sotia - "Domnul de Pourceaugnac"
Mama - "Ce parere aveti despre Dragoste?"
Femeia cu tuba - "Concert de Promenada"
Sotia - "Si a venit Ingerul..."
Ea/Moartea - "A murit Moartea, mai!"
Fata/Mama - "Mantaua"
(sursa: http://masca.ro/site/index.php?option=com_content&task=view&id=81&Itemid=74)
marți, septembrie 14, 2010
Se duc, rând pe rând
Compozitorul Anton Şuteu a decedat, luni, la vârsta de 63 de ani, după ce a căzut pe stradă şi, deşi a fost resuscitat timp de 50 de minute, el nu a putut fi salvat, a declarat coordonatorul SMURD Bucureşti, Bogdan Opriţa, citat de Mediafax.
Anton Şuteu a căzut pe stradă, pe Ion Câmpineanu din Capitală, trecătorii chemând ambulanţa.
Medicii de urgenţă l-au găsit în stop cardio-respirator, posibil de la infarct, l-au resuscitat 50 de minute, însă a fost în zadar.
Corpul a dus la Institutul Naţional de Medicină Legală Mina Minovici, pentru pentru stabilirea exactă a diagnosticului.
Compozitorul şi profesorul Anton Şuteu era născut 17 ianuarie 1947.
Din 2005 a fost doctor în muzicologie la Universitatea Natională de Muzică din România, iar din 2006, profesor la catedrele de compoziţie si muzicologie la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti.
El fost distins cu Premiul Gaudeamus la Concursul internaţional din Olanda, în 1979, cu Menţiunea specială a juriului Trandafirul de aur de la Montreux/Elveţia în 1984, cu Premiul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor în 1986 şi 1987, cu Premiul Uniunii Cineaştilor din România în 1991, 1992, 1993, 1995, 1996, cu Premiul Marocului la Casablanca, în 1989) şi cu Ordinul Steaua României în grad de cavaler în anul 2000.
A compus melodii interpretate de Dida Drăgan, Mirabela Dauer, Adrian Daminescu sau Angela Similia.
(sursa: http://www.romanialibera.ro/arte/muzica/compozitorul-anton-suteu-a-decedat-199410.html)(mulţumiri GSMRX http://www.youtube.com/user/GSMRX#p/u)
Puţini compozitori reuşesc să treacă de la muzica simfonică sau de cameră la muzica uşoară (chiar şi invers) ocolind improvizaţia facilă şi fără să se trădeze. Anton Şuteu (17 ianuarie 1947 - 13 septembrie 2010) este, în acest sens, un învingător. Stăpânind tehnica sintetizatorului, a fost de cele mai multe ori propriul său interpret: "Astfel îmi oblig partiturile să vorbească aşa cum vreau eu".
În rubrica sa intitulată Cronica muzicală on-line, Daniela Caraman-Fotea îl evocă astfel pe compozitor: "Desăvârşit profesionist, are armonie şi echilibru clasic; a subordonat tehnologia, expresiei romantice, dispune de elementele consacrate ale şlagărului. "Vrăjeşte" materia sonoră, pictează cu sunete melodii aşezate într-o lume a permanenţelor, cu lirism de luminoasă meditaţie. Anton Şuteu este un compozitor solar!"
Muzica acestui "compozitor solar" şi creator de şlagăre, evergreen-ul Deschideţi poarta soarelui se înrudeşte cu armoniile lui Florin Bogardo - acelaşi unduiri delicate de sunete ce îndeamnă la meditaţie, la visare. Creaţia sa din zona divertismentului (a genului aşa-zis uşor) se dezvăluie mai cu seamă în contrast cu "imperiul agresivităţilor diletante", de ieri şi de azi. Melodiile-poem rămase de la Anton Şuteu (încredinţate Didei Drăgan, Corinei Chiriac, Mirabelei Dauer, Aurei Urziceanu, lui Gabriel Cotabiţă şi câtorva grupuri de solişti din care făceau parte Mircea Baniciu, Ioan Luchian Mihalea, Loredana Groza, Cornel Fugaru, Marius Ţeicu ş.a.) sunt puţine la număr, însă timpul le descoperă noi frumuseţi: Semn de întrebare; Cântaţi cu noi; Voi, oameni de mâine; Să ocrotim copacii înfloriţi; Pacea florilor; Să nu lovim nicicând un porumbel; Drumul iubirii; Lumea suntem noi; Nu-ţi spun adio; Da, recunosc; Cântec despre soare şi pământ; Doar iubirea; Fructul vieţii.
Albumele ambiental-orchestrale editate, cu ani în urmă, pe suport de vinil sau casetă audio (Aspiraţii; Între cer şi pământ; Muzica zodiilor) divulgă şi ele o personalitate aparte, subtilitate şi delicateţe. Atât versiunile cu text, cât şi cele orchestrale sunt realizate cu aportul vocal al Aurorei Andronache.
Şi în cazul lui Anton Şuteu, casele de discuri şi mass media sunt încă datoare să-i restituie itinerarul profesional, fizionomiile expresive, melodice, armonice, coloristice ale creaţiei sale. Muzica sa de factură simfonică, de cameră, film, pentru scenă, pop, jazz sau ambientală este, în cea mai mare parte inedită. Datorită şi "agresivităţilor diletante" mai sus-pomenite, care în ultimii ani au împânzit spaţiul sonor.
(sursa: http://agenda.liternet.ro/articol/12071/Marian-Radulescu/Anton-Suteu-un-compozitor-solar.html)