Aparent, privind dinspre Bucureşti, oraşul Ploieşti este un oraş lipsit de viaţă. Este un concept total greşit. În Ploieşti există o mişcare culturală puternică. Teatrul are trei secţiuni, dintre care cea de revistă îmi era foarte cunoscută acum câteva decenii (sper că este, încă, la fel de bună), Filarmonica „Paul Constantinescu" are în această săptămână două seri de muzică aleasă: Carl Maria von Weber, Johann Sebastian Bach, Maurice Ravel, Wolfgang Amadeus Mozart, Franz Liszt, Felix-Mendelssohn Bartholdy...
La începutul lunii februarie Casa de Cultura a Sindicatelor Ploieşti găzduieşte o Piesă de succes a Bucureştilor, Pluralul Englezesc.
Iată de ce nu este tocmai de mirare evenimentul organizat de Cosmin Faur:
CVARTETUL ARTYS si MUZICA LUMII'' -23 feb. ora 19, Casa de Cultura a Sindicatelor Ploiesti. LET'S MUSIC TOGETHER!!
Depăşind canoanele unei exprimări concertistice tradiţionale, CVARTETUL ARTYS găseşte calea de mijloc între filoanele culturale cele mai diverse, plecând de la tradiţionalismul slav, Очи чёрные pus pe note de Florian Hermann şi popularizat de binecunoscutul Feodor Chaliapin şi mergând până la Libertango, dacă nu fac o confuzie, compus de Ástor Piazzolla undeva prin anii '70.
Desigur, nu pot ştii dinainte ce se va întâmpla în spectacol, dar pot să vă ofer o interpretare a melodiei Astor Piazzolla - Libertango, una din preferatele mele ...
Definiţia intelectualului este una controversată. Personal definesc intelectualul drept persoana care trăieşte preponderent folosindu-şi inteligenţa. Intelectualul nu este neapărat nici om de succes, nici cineva care devine prin activitatea sa un fel de lider al societăţii, nici cel despre care critica spune că ar fi un om capabil, nici un om care are vaste cunoştinţe... Eu înţeleg prin intelectual o persoană care îşi foloseşte intelectul în majoritatea timpului de zi cu zi. Iată un film interesant care face o diferenţă medicală între creaţie şi informaţie, între intelectual şi cultivat.
De ce voi pentru nume, pentru glorie să scriu? Oare glorie să fie a vorbi într-un pustiu? Azi, cînd patimilor proprii muritorii toţi sunt robi, Gloria-i închipuirea ce o mie de neghiobi Idolului lor închină, numind mare pe-un pitic Ce-o beşică e de spumă într-un secol de nimic.
Marin Constantin (n. 27 februarie 1925, Urleta - d. 1 ianuarie 2011) a fost un muzician, compozitor şi dirijor de ansamblu coral român, fondator, dirijor şi director pe viaţă al Corului Naţional de Cameră Madrigal. Este un specialist renumit în muzica renascentistă, cântul gregorian şi baroc, precum şi muzica tradiţională românească. Activitatea sa a fost apreciată entuziast de critici muzicali din întreaga lume, fiind distins cu numeroase premii şi distincţii interne şi internaţionale.
Şi fiul său, Ion Marin, este un dirijor renumit (austriac).
REF: Mesaj de condoleanţe din partea Preşedintelui României
Preşedintele României, Traian Băsescu, a transmis un mesaj de condoleanţe la încetarea din viaţă a compozitorului şi dirijorului Marin Constantin.
Vă prezentăm integral acest mesaj:
„În aceste momente de adâncă tristeţe, doresc să transmit familiei şi celor apropiaţi compozitorului şi dirijorului Marin Constantin sincere condoleanţe. El va rămâne în amintirea noastră drept fondatorul celui mai prestigios simbol al coralei româneşti, Corul Naţional de Cameră Madrigal.
Marin Constantin ne-a cucerit prin talentul, eleganţa şi măiestria artei sale dirijorale. Dedicându-şi cu pasiune întreaga sa viaţă artei corale, el a fost pentru noi toţi un model de modestie şi generozitate.
Dumnezeu să-l odihnească!”
Departamentul de Comunicare Publică 02 Ianuarie 2011 (sursa: http://www.presidency.ro/?_RID=det&tb=date&id=12653&_PRID=lazi)
Dus ca între doi soldati, sunt umilul talmaci în'razboaiele demult declarate între religii, filosofii si istorii, între orgoliu si moarte.
Sunt rabdat si în taina urât de o parte si de cealalta parte.
Dar sunt singurul care trec dintr-o voie în alta, peste santuri adânci, peste sârme ghimpate. Si sunt singurul care spun ca se poate, se poate. (Pasari apocrife, Cartea Româneasca,1988,p35)
si tu nu stii nimic
Viata e un drum pe care tu nu-l vezi, printre copaci si tufisuri si ierburi înalte decât putin în preajma ,furat de o pasare care cânta sau de un miel care te priveste, te priveste cu o dragoste umila, cu rugaminte, cu disperare, si tu nu stii nimic, nu întelegi nimic, te chinui în somn noaptea visând un miel alb care te priveste, care te priveste de la începutul lumii... si te uimesti trezindu-te.
Doamne de când asteapta mielul acesta! de când asteapta mielul acesta,Doamne! si nu l-am vazut! (Pasari apocrife, Cartea Româneasca,1988,p17) (sursa: http://porto-franco.ro/articole.php?show=152/art25&a=Nelu%20Oancea)
Ştirile sunt obţinute din cadrul MEDIAFAX, AmosNews, Rompres, FrontNews, NewsIn şi ediţiile online ale presei şi instituţiilor statului.
OAMENI DE TOATĂ JENA
Frank Zapa[King], pentru minciună, rea voinţă şi simulare de imbecilitate (sau poate că imbecilitatea este reală... acum am îndoieli asupra simulării).
Robert Horvath (CINEAST NEW YORK), pentru că nu are capacitatea intelectuală necesară înţelegerii faptului că afirmaţiile trebuiesc probate. Trebuie să adaug şi o adâncă lipsă de bun-simţ.
Eva, pentru un caracter atât de murdar încât nici măcar nu-l pot exprima aici exprimat pe blogul decent al domnului Vosganian.
vaisamar, mi-a pus răbdarea la încercarea şi nu renunţă nici dincolo de orice limită.
Lista persoanelor care nu se bucură de respectul Bibliotecarului
Anton Constantinescu, pentru autosuficienţă, aroganţă intelectuală şi cenzură.
Silvia Holotiuc, pentru că are un suflet atât de negru încât nu poate fi recuperat.
Cristian Boureanu, pentru comportament ignobil.
Gabriel Preda, pentru lipsa unui minim confort intelectual.
Ion "Adrian" Sebastian, pentru denigrare şi minciună calomnioasă.
Raluca Turcan, pentru cenzurarea repetată a unor mesaje absolut decente.
Traian Băsescu, pentru că nu a avut nici cea mai mică reacţie după ce un român şi-a dat foc în faţa Palatului Cotroceni acuzându-l de dictatură.
Vasile Bleotu, pentru ieşirea necontrolată la adresa doamnei Maria Eugenia Barna nightmare, pentru că este un om cu raţiunile ermetic închise.
Iepurele de Martie pentru insistenţa sa de a fi răutăcios (îmi pare că şi-a dorit să fie aici)