Constanta, 27 august 2009
Zilele Culturii Armane 2009
- prilej de sarbatoare a limbii, a culturii si a traditiilor armanilor -
28-30 august 2009, Constanta si Eschibaba (Stejaru, jud. Tulcea) - Comunitatea Armana din Romania organizeaza cea de-a VI-a editie a evenimentului Zilele Culturii Armane. Cu fiecare an, manifestarea a luat o amploare deosebita, diversificandu-si paleta de activitati cu caracter cultural, in scopul evidentierii si perpetuarii valorilor culturale armanesti.
Pe parcursul celor 3 zile, Constanta si Eschibaba vor gazdui o serie de actiuni culturale de inalta tinuta: expozitie de arta plastica (la Muzeul de Arta, in coordonarea sculptorului Mihai Tugearu), piese de teatru (la teatrul Oleg Danovski, in regia lui Toma Enache), seminar pe tema credintei la armani (la sala de conferinte a hotelului Ibis), recital de poezie si lansare de CD. Participantii la eveniment vor avea ocazia sa admire lucrari ale unor importanti artisti plastici, cunoscuti atat in tara cat si in strainatate, si se vor delecta la vizionarea unor piese de teatru, binecunoscute in intreaga lume, adaptate acum si in limba armana.
Alaturi de toate acestea, muzica si dansurile traditionale, prezentate cu maiestrie si virtuozitate de catre ansamblurile din Romania (Daima, Iholu, Pilisterlu, Boatsea a Pindului) si Grecia (ansamblul din Veria), vor oferi un farmec aparte evenimentului, facandu-l sa ramana in sufletele tuturor.
Punctul culminant al intregului eveniment va fi reprezentat de Corlu mari (Hora mare), un vechi obicei armanesc organizat duminica, 30 august, in localitatea Eschibaba (Stejaru, Tulcea). Respectand traditia, toti participantii la eveniment vor alcatui Corlu Mari, formand un cerc deschis de dimensiuni impresionante, asezarea in hora functionand dupa criterii bine stabilite si cunoscute de catre membrii comunitatii de armani. In trecut, acest obicei era realizat cu diverse ocazii: in zile de sarbatoare, in momentele care marcau urcatul cu turmele la munte sau coborarea la iernat.
Pe langa participantii din Romania, armani din cele 6 filiale teritoriale ale organizatiei noastre, invitati speciali sau reprezentanti mass-media, evenimentul se va bucura de prezenta unor importanti oaspeti din strainatate. Astfel, si-au confirmat sosirea reprezentanti ai organizatiilor armanilor din diverse state, precum Albania, Bulgaria, Grecia, Macedonia, Serbia, Germania, Franta sau Statele Unite. Din partea Convivenza (principala organizatie a reto-romanilor din Elvetia) va participa dl. Romedi Arquint (fost presedinte FUEN) din Franta, ca trimis al renumitei publicatii GEO va participa dl. Franck Vogel, iar de la Universitatea din Varsovia (Polonia) o vom avea ca invitata pe Prof. Ewa Nowicka.
Evenimentul nostru reprezinta inca un prilej de a reliefa faptul ca perpetuarea neamului armanesc este, din punct de vedere istoric, aproape un fapt cu totul desosebit. Fara scoli, institutii sau alte mijloace de a conserva limba si identitatea poporului armanesc, continuitatea lui peste secole pare sa fie un miracol. Totul s-a pastrat si s-a transmis prin viu grai, prin comunicarea orala, printr-un instinct si un fel de incapatanare de a supravietui oricarei incercari, printr-un simt ontic si ontologic cu totul remarcabil.
Pentru detalii: Mihaela Hagea; tel:0728.90.33.60;
e-mail: mihaela.hagea@gmail.com
fara_romania@yahoo.com
http://www.ctarm.org
(sursa: http://www.comunicatemedia.ro/Zilele_Culturii_Armane_2009_ic28722.html)
COMUNICAT DE PRESÃ
(30 august 2009)
REF: Participarea preşedintelui României, Traian Băsescu, la cea de-a VI-a ediţie a manifestării „Zilele culturii armâne”
Preşedintele României, Traian Băsescu, a participat duminică, 30 august a.c., în localitatea Stejaru, judeţul Tulcea, la cea de-a VI-a ediţie a manifestării „Zilele culturii armâne”, ocazie cu care a susţinut următorul discurs:„Bună ziua! Bine v-am găsit! Acum două săptămâni, domnul primar m-a invitat la sărbătoarea dumneavoastră. Îi mulţumesc pentru invitaţie şi vă mulţumesc şi dumneavoastră pentru ospitalitate. Vreau să ştiţi că ştiu bine unde am venit. Ştiu ceva despre istoria şi despre tradiţiile dumneavoastră.
Poate aveţi copii aici şi nu ştiu de unde vin strămoşii dumneavoastră şi am să le spun eu. În 1856, strămoşii de astăzi ai părinţilor voştri, dragi copii, trăiau undeva în Munţii Epirului, într-o localitate numită Gramustea. 20 de ani mai târziu, în 1876, localitatea a fost distrusă de musulmanii din Albania şi Macedonia şi atunci, strămoşii dumneavoastră s-au refugiat undeva lângă Salonic, pe ambii versanţi ai munţilor. A venit însă Războiul Balcanic în 1913 şi în urma acestui război, o parte din neamul dumneavoastră a rămas în Grecia şi o altă parte în Bulgaria, fiind împărţit de frontiera trasată în urma Războiului Balcanic.
Şi strămoşii dumneavoastră au mai avut de suferit şi mai apoi, în urma înţelegerii dintre România, Grecia şi Bulgaria, când s-a stabilit să se facă schimbul de populaţie. Atunci strămoşii dumneavoastră au fost trimişi undeva în Bărăgan, dar nu le-a plăcut, nu puteau să îşi crească oile, şi au venit în Dobrogea în urma strămutării bulgarilor în Cadrilaterul pe care România l-a pierdut în 1940 şi s-au aşezat, pe aceste locuri, Stejaru şi Vasile Alecsandri. Istoria dumneavoastră este una care a fost scrisă cu multă durere de strămoşii dumneavoastră.
V-aţi vândut oile, aţi obţinut aur, aurul vi l-a confiscat regimul comunist. Ceea ce a făcut din dumneavoastră unii dintre cei mai înverşunaţi duşmani ai comunismului de până la 1989. Să sperăm că se vor găsi reparaţiile în timpul următor, dar dincolo de asta am vrut să ştiţi că nu am venit la dumneavoastră fără să am minimul de bun-simţ de a citi ceva despre dumneavoastră.
Vă mulţumesc mult, vă asigur de toată admiraţia mea pentru forţa dumneavoastră de a vă păstra cultura, cântecele şi mai ales respectul pentru muncă.
Vă doresc numai bine! Vă mulţumesc! ”
Departamentul de Comunicare Publică
30 August 2009
(sursa: http://www.presidency.ro/?_RID=det&tb=date&id=11376&_PRID=lazi)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu