marți, februarie 23, 2010

O pledoarie pentru conştiinţă


CONȘTIÍNȚĂ, (rar) conştiinţe, s.f. p. ext. cunoaştere intuitivă sau reflexivă pe care o are fiecare despre propria existentă şi despre lucrurile din jurul său.

Identificarea conştiinţei dezvoltă un Eu care-şi reflectă senzaţiile. Astăzi am luat contact, pentru prima dată, cu un spectacol numit
Black Box Theatre. Stai într-un spaţiu care te izolează de exterior şi percepi o realitate interpretată. Din afara cutiei negre, realitatea este cu totul alta, dar aceasta, nefiind percepută, nu contează. Nu pot spune decât... extraordinar.

2 comentarii:

teatrul masca spunea...

foarte interesant! am facut si noi ceva similar in 2001 la Festivalul "MolierE-n cartier".

Bibliotecaru spunea...

Mă gândeam la un spectacol, în teatru sau chiar în aer liber. Spectatorul petrece jumătate din timp privind piesa respectivă, iar apoi spectatorul să-şi schimbe poziţia şi să vadă realitatea de partea cealaltă a cutiei negre pentru a sesiza că realitatea este cu totul alta decât cea din cutie. Şi aşa există în permanenţă două grupuri de spectatori, cei manipulaţi de lipsa de percepţie şi cei care au percepţia aproape completă, lipsită însă de înţelegerea celui din cutie. Prin rotaţie totul devine un stagiu complet de înţelegere.
Din punctul de vedere al filosfiei, un astfel de spectacol bate ideea din Matrix.