miercuri, august 20, 2008

PSD cere demisia ministrului Sănătăţii şi anunţă depunerea unei moţiuni simple


PSD cere demisia ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu. Social democraţii îi reproşează lui Nicolăescu faptul că doreşte să introducă un program de evaluare a activităţii medicilor, în funcţie de numărul pacienţilor.

Vicepreşedintele PSD, Rodica Nassar a anunţat, astăzi, că oricum va fi depusă o moţiune simplă la Camera Deputaţilor.

Nassar a afirmat că intenţia lui Nicolăescu, de a evalua activitatea medicilor, în funcţie de numărul cazurilor, este de nejustificat şi nu există în niciun spital public din UE.

"Se înţelege că medicii vor fi plătiţi la bucată, iar sindicatele din sistem se opun acestei iniţiative", a explicat vicepreşedintele PSD.

În aceste condiţii, Rodica Nassar i-a cerut ministrului să demisioneze şi să ofere o serie de explicaţii legate de programele naţionale de sănătate (cancer şi diabet) şi de modul în care s-a întocmit lista de medicamente gratuite şi compensate.

Vicepreşedintele PSD a mai adăugat că Ministerul Sănătăţii a pregătit şi o licitaţie de achiziţie a unor softuri în valoare de 15-20 de milioane de euro, chiar dacă aceste programe sunt deja în curs de achiziţionare de către Casa Naţională de Sănătate. Nassar a mai amintit şi de programul naţional de evaluare a stării de sănătate, care va funcţiona la costuri de 300 milioane de euro, în condiţiile în care analizele trebuie să fie gratuite.

"Dacă Nicolăescu nu dă răspunsuri la aceste întrebări, PSD va depune o moţiune simplă, la Camera Deputaţilor. PSD solicită demisia ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, din cauza intenţiei sale de a implementa un program de evaluare a activităţii medicilor în funcţie de numărul pacienţilor", a mai afirmat Rodica Nassar. (Cosmin BUHUŞ - AMOS News)


Proiectul de lege privind salarizarea medicilor în funcţie de performanţă : "un embrion menit să stârnească discuţii"

Astfel a caracterizat purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgenţă Galaţi, dr. Mihai Bucatanschi, proiectul de lege privind salarizarea medicilor în funcţie de performanţă, transmite corespondentul AMOS News.
http://www.galateni.net/forum/download/file.php?id=255&sid=596ed1cd27839b0a2acdf515bd113193
În opinia sa, ideea salarizăriii medicilor în funcţie de performanţă este bună, însă nu se poate aprecia performanţa medicului înainte de a se acredita spitalul şi a se aprecia performanţele acestuia.

“Acest proiect face posibilă apariţia unui sistem concurenţial, între medici, clinici, secţii, în aşa fel încât să-şi atragă câţi mai mulţi clienţi. Eu vreau să spun că este pentru prima dată când se discută despre asta în mediul sanitar. Sunt medic, sunt prins în sistem şi observ că lucrurile încep să se mişte spre bine. Însă, pentru pentru a se putea implementa o astfel de obordare a salarizării sistemului sanitar este nevoie de apariţia unor serii de legi, care să poată diferenţia salariile personalului sanitar, definitivarea fişei postului este foarte necesară, acreditatea spitalelor, evaluarea spitalelor , acreditarea medicilor etc”, a explicat dr. Mihai Butatanschi.

Potrivit dr. Mihai Butatanschi, pentru ca acest proiect de lege să poate fi aplicabil, trebuie stabilite şi elaborate criteriile de evaluare, care să fie avizate de Colegiul Medicilor.

De altfel, dr Mihai Butatanschi a mai adăugat că un medic poate să fie competent şi performant, dar să lucreze într-o unitate medicală care să nu îi pună la îndemână mijloacele necesare şi atunci să fie penalizat, sau în cazul spitalelor, ar trebui apreciat în ce măsură un spital este capabil să facă transplant de ficat.

5 comentarii:

Unknown spunea...

Hey, ce faci ti-ai mai revenit ?
Adica moralu' este mai bun, inca viu?
Uf, deduc ca nu ai grija de nimeni.
Nici nu stii ce fericire este sa ai grija doar de tine. Crede-ma, stiu ce spun. Si nu ma refer doar la copii.
Total : fii tare ( ca fieru, iute ca otelu' ) :))

Bibliotecaru spunea...

Mi-am adus aminte de facultate. Am avut un profesor, mare specialist în Ştiinţa metalelor (omul fusese angajaţi mulţi ani şi la NASA). Şi-a început cursul aşa:
"Dacă astăzi mergeţi pe stradă şi loviţi un fier, după acest curs veţi merge pe stradă şi veţi lovi un OL37. Acel "tare ca fieru', iute ca oţelul" mi-a adus aminte de acel discurs. :)

Unknown spunea...

LOL Buna poanta, da' profesorii astia aveau kit pregatit si-l foloseau mereu ca atare. Un profesor al meu de fizica, Hanzu Ioan, era ciudat rau de tot, asta compara saltul de electroni cu hotii de posete care le agata din fuga. :)

Unknown spunea...

aa OL 37 mai era numit si OLcacat (pardon) loool

Bibliotecaru spunea...

Păi e bine, pentru că eu ştiu ingineri care nu prea înţeleg cum circulă curentul electric prin fire, nu mai vorbesc despre legăturile nucleare slabe. :) Măcar aşa e sugestiv.