duminică, noiembrie 02, 2008

Actori de actori, teatru de teatru, piesă de piesă


Actorul Mihai Mălaimare mă uimeşte pe zi ce trece, parcă retrăieşte în fiecare zi tinereţea fără bătrâneţe a copilăriei. Construcţia conceptuală a Teatrului Mască este o apă învolburată cu piloni vizibil de departe: premierele.
O astfel de premieră pilon cultural este "Acul cumetrei Gurton". Iată fundaţie acestui act cultural povestită de însuşi Actorul:

pb0902072

pb0901911pb0900481

In urma cu multi ani, intrau pe poarta Teatrului National doi tineri absolventi ai Institutului de teatru I.L. Caragiale, Bucuresti, sefi de promotie, fiecare cu gandurile si sperantele sale, fiecare hotarat sa nu cedeze o palma de loc, sa nu rateze nicio sansa, sa ajunga cat mai departe intr-o ierarhie pe care, oricum nu noi, actorii, o stabilim. Drumurile lor nu s-au impletit in teatru decat o singura data, in Fata din Andros, dar fara o semnificatie anume, pur si simplu au fost in aceeasi distributie, un fel de mica oaza, de scurt ragaz in alergarea fiecaruia catre implinirea unui anume destin. Au trecut anii si, intr-o zi, aflandu-se la un pahar de vorba, despre teatru, evident, ea ii spune lui :

- Auzi, as vrea tare mult sa joc un rol de comedie. Unul, dar sa fie strasnic. Ai tu vreun gand, asa, ca sa ma simt extraordinar?

- Am, i-a raspuns el.

Dupa trei luni de munca nebuna, premiera a sosit si amandoi se gandesc, in noptile de insomnie actoriceasca, la toate clipele drumului lor, la toate eforturile si reusitele lor, care se regasesc aici in fiecare cuvant, in fiecare gest, in fiecare privire. Dupa trei decenii si ceva de cand se cunosc joaca in sfarsit impreuna si totul chiar asta este, o joaca. Orgolii, incrancenari, vise desarte, nimic nu mai are prioritate, bucuria jocului este singura care conteaza, care are cu adevarat valoare.

Dupa ani de zile, doi actori care au gasit in teatru cam tot ce se putea isi ofera sansa de a se intalni pe scena doar pentru minunea bucuriei de a se putea juca.

Ea este Olga Delia Mateescu.

El sunt eu. (http://malaimare.wordpress.com/)


(Imagini din repetiţii)

Spectacol in repetitie

Data premierei: 21 noiembrie, ora 20.00

Muzical realizat dupa un text de W. Stevenson din Teatrul Renasterii Engleze

Traducerea: Leon Levitchi

Linistea uneia dintre multele strazi cu case ingramadite ale Angliei renascentiste este tulburata intr-o buna zi de o catastrofa inimaginabila: Cumatra Gurton isi pierde acul. Diccon, haimanaua satului, o acuza pe Doamna Chat de furtul acestuia. Incidentul starneste spiritele in intregul sat, fiind implicati in scandal atat preotul, primarul si politistul, cat si o mare parte a satenilor. Cauza initiala a certei este uitata, lasand loc vechilor intrigi si invidii ascunse.

REALIZATORI:

Regia: Mihai Malaimare

Scenografia: Puiu Antemir

Costume: Unda Popp

Coregrafia: Ioana Macarie

Muzica originala: Razvan Alexandru Diaconu

Asistent scenografie: Sergiu Chihaia

Canto: Haricleea Daniela Badescu

Lupte scenice: Ion Albu

Asistenti regie: Ana Maria Paslaru, Valentin Mihalache

DISTRIBUTIA:

Cumatra Gurton - Olga Delia Mateescu

Hodge - Mihai Malaimare

Doamna Chat - Ana Maria Paslaru

Domnul Baylye - Sorin Dinculescu

Diccon - Aurel Sorin Sandu

Doctorul Rat - Viorel Paunescu

Tib - Ana Daponte

Cock - Valentin Mihalache

Motanul Gib - Razvan Teodorescu

Scapethrift - Andrei Dragulescu

Doll - Ana Turos / Teodora Ionescu

Chirstian - Haricleea Daniela Badescu

In alte roluri:

Alina Craita, Ionut Ghenu, Bogdan Angelescu, Romina Boldasu, Magda Francu,

Gratiela Badescu/Maria Francesca Dogaru, Alexandru Rizescu, Roxana Condurache,

Andi Gonczi, Adriana Bordeanu, Maria Alexe, Alexandra Blejan

Video repetitii

Imagini repetitii

img_1789.jpgimg_1779.jpg

img_1802.jpgimg_1821.jpgimg_2015.jpg


img_2144.jpg




(http://masca.ro)









Acul cumetrei Gurton - de - Wiliam Stevenson (71,16min.) - cu Mircea Albulescu . Adriana Trandafir . Virgil Ogasanu . Dorina Lazar ....

Niciun comentariu: