joi, iulie 15, 2010

Festivalul de la Locarno


http://www.stiridebine.ro/romania-prezenta-la-festivalul-de-film-de-la-locarno

de Madalina Manea

Romania prezenta la Festivalul de Film de la Locarno

La editia din acest an a Festivalului de Film de la Locarno, va fi prezenta si Romania cu lungmetrajul “Morgen”, regizat de Marian Crisan. Festivalul este unul important pentru lumea cinematografica internationala in conditiile in care este considerat a fi al patrulea din Europa.

Marian Crisan este invatat cu participarea la festivalurile internationale de film, in conditiile in care el a castigat in anul 2008 premiul Palme d’Or, la Festivalul de Film de la Cannes. Atunci a obtinut premiul datorita scurtmetrajului “Megatron”. Performanata regizorului roman, din acest an, este si mai de apreciat in conditiile in care acesta este lungmetrajul sau de debut.

Filmul spune povestea unui pescar amator din Transilvania, Nelu, care descopera la granita romano-magiara un imigrant ilegal de origine kurda, iar el impreuna cu sotia sa trebuie sa decida ce vor face cu acesta. In rolurile principale o sa-i puteti vedea pe Andras Hathazi si pe Elvira Rimbu, actori la teatrele din Transilvania.

“Morgen” este primul film din Romania care participa la festival dupa ce in anul 2007 “Restul e tacere”, in regia lui Nae Caramfil, intra in competitie. Tara noastra a mai fost reprezentata la festivalul din Elvetia si in anul 2006, cu lungmetrajul “Hartia e albastra”, de Radu Muntean, dar cel mai mare succes a fost inregistrat in anul 2003 cand filmul “Maria”, debutul lui Peter Calin Netzer, a obtinut mai multe premii, printre care si cel special al juriului.

http://www.stiridebine.ro/inca-un-film-romanesc-la-festivalul-de-la-locarno

de Madalina Manea

Inca un film romanesc la Festivalul de la Locarno

Se pare ca lungmetrajul “Morgen“, regizat de Marian Crisan, nu este singurul film romanesc prezent la cea de-a 63-a editie a Festivalului de Film de la Locarno. In competitia oficiala a mai fost selectat si “Periferic”, in regia lui Bogdan George Apetri.

Pelicula are la baza o poveste scrisa de Cristian Mungiu si Ioana Uricaru, iar scenariul a fost realizat chiar de regizor in colaborare cu Tudor Voican.Pentru Bogdan Apetri, acest film reprezinta debutul sau cu un lungmetraj.

“Periferic” spune povestea unei tinere, pe numele ei Matilda, care este eliberata din inchisoare dupa 24 de ore si care planuieste sa fuga din tara si sa inceapa o viata noua. Insa, in decursul unei singure zi, tanara, interpretata de Ana Ularu, va trebui sa se confrunte cu un trecut in care gasim o familie care a respins-o, un fost iubit, dar si un copil lasat in urma. Este un film romanesc unde o singura decizie iti poate schimba viata.

In aceasta co-productie romano-austriaca ii puteti vedea pe actorii Mimi Branescu, Andi Vasluianu, Ioana Flora sau Timotei Duma, iar coproducatorul filmului este Josef Aichholzer, cel care a castigat in anul 2007 premiul Oscar pentru “Cel mai bun film strain”, cu pelicula “Falsificatorii”.

Festivalul de Film de la Locarno, care va avea loc intre 4-14 august, a fost fondat in anul 1946 si este unul dintre cele mai vechi si importante festivaluri europene, alaturi de cel de la Cannes si de la Venetia, iar de-a lungul timpului a fost o rampa de lansare pentru multe nume internationale si este un lucru important faptul ca nu e prezent doar un film romanesc, ci doua.

(sursa: http://www.stiridebine.ro)

Niciun comentariu: