luni, martie 14, 2011

Ion Besoiu, la 80 de ani primeşte premierul pentru întreaga carieră


Ion Besoiu, unul dintre cei mai apreciaţi actori români ai ultimelor decenii, va fi recompensat cu premiul Gopo pentru întreaga carieră la cea de-a cincea ediţie a galei Gopo, care va avea loc pe 28 martie, la Bucureşti.

http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/1/1706/8059854/1/ion-besoiu-andreea-balaurea.jpg?width=400
(Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)



http://static.cinemagia.ro/img/db/actor/00/24/05/ion-besoiu-551856l.jpg

Data nasterii: 11 martie 1931, Sibiu. A absolvit Academia de Teatru si Muzica din Sibiu.

A debutat în 1950, dar consacrarea a venit abia după turnarea filmului Toate pânzele sus, în regia lui Mircea Mureşan, în care a avut ca parteneri mari actori ca Ilarion Ciobanu şi Jean Constantin. Timp de 16 ani, a jucat pe scena Teatrului "Radu Stanca", din Sibiu, după care s-a mutat la Bucureşti, unde a jucat la Teatrul "Lucia Sturza Bulandra" şi a fost, ulterior, timp de 12 ani directorul acestui teatru.

Cele mai cunoscute roluri ale sale sunt Cloşca, în "Procesul lui Horia" (1967), Serebreakov, în "Unchiul Vanea" (1983), Polonius, în "Hamlet" (1985), Oronte, în "Mizantropul" (1989), Corifeu, în "Antigona" (1993), Ferapont, în "Trei surori" (1995), Senecus, în "Caligula" (1996), şi Muhoianov Ivan Matveevici, în "Oblomov" (2003). Activitatea sa cinematografică este şi ea impresionantă. Câteva dintre filmele în care a jucat Ion Besoiu sunt: "Furtuna", "Neamul Şoimărestilor", "Haiducii", "Răscoala", "Mihai Viteazul", "Ciprian Porumbescu", "Păcală", "Ion, blestemul pământului, blestemul iubirii", "Ultima noapte de dragoste", "Lumini şi umbre".

În 2002, a primit Premiul de excelenţă al Cinematografiei Române. În 2001, a fost declarat cetăţean de onoare al oraşului Sibiu, în care s-a născut. Ion Besoiu este preşedinte executiv al Fundaţiei "Sibiul Vechi. Sibiu - Hermannstadt", asociaţie care îi ajută pe tinerii talentaţi şi care oferă premii etnografilor.
(sursa: http://www.cinemagia.ro/actori/ion-besoiu-2405/)

4 comentarii:

Maximmouse spunea...

Buna Seara Stimate Biblio,

Nu te-am mai vazut de curand pe la AN ul, si am intrat la tine.Cred ca esti bine? DA?

ca sa vezi ca totul este de la Dumnezeu, intrand la tine vad tabloul lui Dali. Incercam zilele trecute sa explic unui talentat pictor roman , cam ce cred eu ca reprezinta o "marina". Si , deodata vad tabloul acesta al lui Dali.Minunat. :)

Bibliotecaru spunea...

Din păcate... deloc bine. Luminiţa nu se mai vede şi întunericul este din ce în ce mai de nepătruns.

Maximmouse spunea...

Stimate Biblio, sper ca nu te referi la sanatate...


Restul se rezolva. Cred ca acuma ar fi intelept , sa ne sfasiem vesmintele si sa ne punem cenusa in cap , apoi sa ne rugam...este singura speranta viabila.

haide, inima sus!

Bibliotecaru spunea...

:( Ba mai ales la sănătate mă refer.