luni, august 13, 2007

Ego nolo caesar esse


(Nu-mi doresc sa fiu Cezar)
Oare de ce puterea perveteste? Oare de ce simtitm nevoia unui mostenitor? Dupa ce acumulam o viata, sfarsim cocotati pe o gramada de galbeni si intrebandu-ne cine anume ne-a iubit mai mult, pentru a-i conferi statutl de castigator al mostenirii. Nu-i vorba, si mostenitorii muncesc pentru a castiga acest statut.
Bogatie! Bunastare... Cineva imi spunea ca bogatia te lipseste de griji. Cat imi doresc sa fiu lipsit de griji!, cu totii cred ca dorim asta. Nu am fost niciodata bogat dar cred ca lipsa grijilor este aparenta. Mai cred ca 10% din avere pierdere este mai importanta cand esti instarit.
Uneori insa mostenirea nu are de-a face cu bogatia ci cu puterea. Cine isi doreste sa ajunga Cezar?
Citeam in ziar:
"Liderul comunist de la Havana, Fidel Castro, implineste luni 81 de ani. Ceremoniile publice in cinstea sa vor fi putine, avand in vedere ca acesta se recupereaza inca, dupa operatia de intestin care l-a obligat sa-i cedeze puterea fratelui sau, Raul, in urma cu mai bine de un an."
Fidel Castro, nascut in 13 august 1926, este un revolutionar cubanez ce l-a "detronat" pe Fulgencio Batista si care a transformat Cuba in primul stat comunist din emisfera de vest. Titlul de premier a "rezistat" pana in 1976, cand a devenit presedintele Consiliului Statului si Consiliului Ministrilor. Fidel Castro Ruz a fost prim-secretar al Partidului Comunist Cubanez (PCC) de la formarea sa in 1965. Fratele sau Raul este al doilea oficial din tara si multi cred ca este desemnat succesorul lui Fidel Castro.
Oare El Lider Maximo va putea sa treaca puterea democratiei in mainile fratelui sau? Oare o sa asistam la prima "monarhie prezidentiala"? Inca o data rezulta ca regula sociala este prestabilita in om in concordanta cu trairile sale instinctuale.
Pe de alta parte, mai cred faptul ca in cazul Cubei avem de-a face cu o adaptare perfecta la conditiile dictatoriale. Exista deci ricul ca poporului cubanez sa-i mearga mult mai rau fara presedintele Castro decat cu acesta la putere. Voi spune deci: "La multi ani Fidel Alejandro Castro Ruz!"

Niciun comentariu: