joi, octombrie 09, 2008

România face eforturi disperate pentru ca românii să creadă băncile sigure


BNR - conferinţă de presă Stere Farmache Joi, 09 Octombrie 2008 11:22

Stere Farmache: ... transparente şi echitabile, a fost decisă suspendarea şedinţei de tranzacţionare la ora 11.08. Măsura a fost luată în condiţiile în care cele mai multe din acţiunile tranzacţionate la bursă înregistraseră scăderi peste 12%, sub pragul prevăzut în reglementările bursei pentru suspendarea şedinţei de tranzacţionare. Considerăm că măsura e fundamentată, în drept şi în fapt, pentru că ne bazăm pe prevederile regulamentare. În fapt într-adevăr am constatat că erau semne ale unei pieţe care nu se mai putea desfăşura în mod ordonat, ori bursele trebuie să asigure o tranzacţionare echitabilă şi ordonată. Am întrunit de urgenţă consiliul BVB pentru a lua o decizie cu privire la reluarea şedinţei de tranzacţionare, am avut consultări cu participanţii, cu SIF-urile, în urma consultărilor a rezultat că marea majoritate a intermediarilor financiari opinează ca şedinţa să nu mai fie reluată astăzi.

Totodată am analizat în acest context şi evoluţiile recente din pieţele interne şi internaţionale şi apreciem că volatilitatea ridicată e normală pentru o piaţă emergentă şi e manifestată pe BVB datorită volatilităţii ridicate şi mişcărilor abrupte care au loc pe pieţele financiare internaţionale. Şi apreciem că acesta e principalul motiv pentru care astăzi preţurile au înregistrat o scădere generalizată. La nivel intern credem că economia păstrează în continuare un potenţial ridicat de dezvoltare de care pot beneficia companiile cotate la bursă, de asemenea am urmărit în ultimele zile opiniile autorităţilor cu privire la evoluţia pieţei financiare şi a economiei româneşti şi am primit asigurări că sistemul financiar autohton e unul solid. De altfel dacă urmărim evoluţia pieţei bancare observăm că în momentul de faţă cursul valutar se află într-o poziţie favorabilă, cursul euro-leu a început să coboare ceea ce înseamnă că investitorii trebuie să ia în calcul aceasta ca un element privind evoluţia pieţei financiare. De aceea consiliul BVB apreciază că în condiţiile în care pieţele financiare au cunoscut volatilităţi ridicate în aceste zile, investitorii pe piaţă ar trebui să arate prudenţă dar nu mai mult decât cea care e necesară având în vedere că până la urmă datele fundamentale sunt cele care trebuie să domine decizia de investiţie. După consultarea cu intermediarii, am decis ca şedinţa să nu fie reluată astăzi. Deja asistăm în acest moment pe pieţele financiare internaţionale la unele decizii care au făcut ca să se schimbe trendul pe multe pieţe financiare internaţionale. Credem că un răgaz de câteva ore e bine venit pentru investitori şi credem că în această perioadă vor putea să evalueze mai clar situaţia economiei, perspectivele de investiţii, trebuie să urmărească în continuare evoluţiile de pe piaţa bancară. Cursul valutar a fost întotdeauna un reper important. Semnalele în acest moment de pe piaţa valutară nu sugerează o stare de panică şi credem că piaţa bursieră ar trebui să fie dominată de sentimente economice fundamentale şi nu de cele emoţionale.

Reporter: Astăzi mai multe bănci au decis micşorarea dobânzilor şi se observă pe pieţele europene o revenire a burselor. BVB e închisă. Ce explicaţii le daţi investitorilor?

Stere Farmache: Suspendarea s-a făcut, a fost o decizie fundamentată în drept şi fapt, între timp evoluţiile pe pieţele financiare par să se schimbe şi cred că investitorii au nevoie de acest răgaz ca să digere aceste informaţii, să vadă că chiar pe pieţele internaţionale volatilitatea e ridicată, să gândească de două ori decizia de investiţie şi credem că perioada care a mai rămas şi noaptea care urmează poate fi un bun sfetnic şi reluarea tranzacţionării în şedinţa de mâine să se facă în condiţii bune.

Reporter: ...

Stere Farmache: Da, decizia de astăzi a fost dacă şedinţa de tranzacţionare se reia astăzi sau dacă se amână pentru mâine. Reluarea în acest moment a şedinţei e decisă pentru data de mâine pentru programul normal de tranzacţionare.

Reporter: ...

Stere Farmache: Nu cred că aceasta e o decizie care corespunde principiilor după care funcţionează o bursă de valori. Sunt burse care au luat astfel de decizii dar mi se par decizii cu conotaţie administrativă profundă. Cred că o bursă trebuie să ia deciziile de suspendare şi de reluare la tranzacţionare urmărind regulile după care funcţionează. Şi cred că atât timp cât observăm aceste reguli lucrurile se situează într-o stare de normalitate şi în acest moment nu cred că o suspendare a şedinţei de tranzacţionare pe o perioadă mai mare, ar fi o decizie potrivită pentru BVB.

Reporter: Credeţi că evoluţiile din ultima perioadă pun în pericol sănătatea companiilor listate?

Stere Farmache: Tocmai am făcut o analiză la care am invitat şi presa care a vizat rezultatele financiare şi evoluţiile societăţilor cotate la BVB pe primele 8 luni din acest an. Rezultatele pe primele 8 luni din 2008 sunt în creştere faţă de 2007. Prin urmare, cred că ceea ce poate sugera investiţia stă în situaţiile financiare ale companiilor.

Reporter: ...

Stere Farmache : Cred că decizia BVB de a suspenda tranzacţiile trebuie privită ca o decizie normală, nicidecum nu e o decizie care să inducă un sentiment de panică, bursele îşi întrerup activitatea în situaţiile când condiţiile de piaţă o cer şi e decizia pe care BVB a luat-o astăzi, dar în nici un caz ea nu e menită să sugereze o situaţie de panică, dimpotrivă, decizia e menită să dea un răgaz investitorilor şi să evite momentele de panică, să privească mai mult şi în profunzime situaţia la nivel micro şi macro economic şi din acest punct de vedere credem că un răgaz de timp în care investitorii să perceapă realităţile de pe pieţele internaţionale, de pe piaţa locală, acest răgaz e bine venit.

Reporter: Există vreo măsură care ar putea să o ia Guvernul sau vreo altă autoritate pentru a ...?

Stere Farmache: Sigur că toate guvernele din lume au manifestat preocupări cu privire la evoluţia pieţelor financiare. Acolo unde bursele au atins un nivel de dezvoltare remarcabilă aceste decizii au fost foarte vizibile şi substanţiale. Cred că instituţiile financiare din România şi autorităţile din România s-au aplecat asupra acestor evoluţii ale BVB, deciziile cu privire la fiscalitatea pe piaţa de capital cred că reprezintă un semn de încredere pentru piaţa de capital, pentru evoluţia BVB şi pentru încurajarea investitorilor de a utiliza mecanismele pe care această piaţă le pune la dispoziţie. În plus, cred că prezenţa pe BVB a unor companii de o talie mai mare şi care să aibă o reprezentativitate mai mare ar fi redus mai mult volatilitatea pe care am văzut-o în aceste zile. Dar sunt parametri care în aceste momente pot fi văzuţi şi pe alte pieţe.

Reporter: Aţi luat în discuţie sau vi se pare oportună o ridicare a variaţiei de preţ, în loc de suspendarea şedinţei?

Stere Farmache: Cred că atâta vreme cât pragul la care se declanşează suspendarea şedinţei, e de 12%, măsura ridicării tunelului nu ar avea un efect practic. Pentru că ridicarea tunelului ar conduce la o forţare a acestui prag de 12%. Dar evident că în aceste zile bursa se uită la toţi parametri de funcţionare astfel încât să fim o piaţă flexibilă şi pe de altă parte şi o piaţă care să asigure mecanisme sigure, transparente şi clare pentru investitori. Schimbarea regulilor jocului şi parametrilor de funcţionare a bursei trebuie să se facă astfel încât investitorii să nu fie surprinşi şi bursa va lua orice decizie e necesară pentru ca piaţa să funcţioneze normal şi transparent în continuare.

Reporter: Regulamentele vă permit în acest moment o ridicare a variaţiei de preţ? Spre exemplu într-o anume şedinţă bursieră.

Stere Farmache: Regulamentele permit astfel de modificări, însă trebuie să fie nişte motive foarte bine circumstanţiate.

Reporter: ...

Stere Farmache: Cred că... în primul rând investitorii şi publicul larg nu trebuie să privească suspendarea tranzacţiilor la BVB ca o decizie care să creeze panică. Nu acesta e motivul, nu aceasta a fost cauza care a stat la baza acestei suspendări a şedinţei. Sunt, chiar şi pieţe dezvoltate care au prevăzute astfel de decizii în reglementările proprii. Deci în nici un caz nu aceasta e intenţia bursei şi nu acesta e motivul principal. Trebuie luată această decizie ca o măsură de normalitate, care să asigure o funcţionare normală a pieţelor, o funcţionare corectă în care investitorii să se poată exprima liber. Pe de altă parte, trebuie să înţelegem că BVB e o piaţă în creştere, e o piaţă emergentă şi e o piaţă care probabil resimte mai mult câteodată şocurile de pe pieţele internaţionale. Într-adevăr în perioada de până acum am văzut pe bursele străine volatilităţi foarte ridicate. Deci mesajul pe care noi îl dăm către investitori, e acela că nu trebuie să fie dominaţi de panică, trebuie să privească deciziile bursei, ca decizii care sunt menite să protejeze interesul public, decizii care să asigure o funcţionare eficientă a pieţelor. Faptul că BVB are o dimensiune mai mică, acesta e probabil unui din motivele pentru care resimte câteodată mai acut aceste şocuri. Dar BVB cred că e o bursă tânără, în maturizare, în dezvoltare şi cred că se va consolida şi pe măsură ce vom atrage la cota bursei companii de talie mai mare BVB va deveni din ce în ce mai solidă. În nici un caz perioadele prin care trac pieţele financiare şi inevitabil BVB, nu trebuie să descurajeze companiile financiare care doresc să atragă bani de pe piaţa de capital, pentru că în esenţă rolul pieţelor financiare este de a fi vehicule de investiţii şi de a asigura finanţări pentru companiile financiare. Dacă bursa traversează o perioadă mai interesantă, aceasta nu trebuie să descurajeze pentru că istoric şi tradiţional bursele şi-au îndeplinit cu succes misiunile pentru care s-au creat.

Reporter: ...

Stere Farmache: Nu, până în momentul de faţă nu am primit nici o aplicaţie de delistare de la cota bursei şi cred că dacă ar exista o astfel de intenţie, astfel de societăţi şi-ar reduce substanţial şansele de a se finanţa de pe piaţa de capital.

Reporter: Care din companiile listate la bursă are probleme destul de mari în momentul de faţă?

Stere Farmache: Nu avem astfel de informaţii.

Reporter: ...

Stere Farmache: Sigur că dincolo de aspectele tehnice care ţin de funcţionarea în mod ordonat a pieţelor, astfel de decizii au şi o astfel de componentă care până la urmă dau o perioadă de timp investitorilor să gândească de două ori atunci când ia o decizie pe pieţele financiare. În plus cred că în momentul de faţă investitorii având în vedere istoria recentă a bursei, nu sunt atât de căliţi, atât de rodaţi şi probabil că o astfel de decizie îi va ajuta să îşi consolideze mai bine deciziile. Vă mulţumesc.

(Prin Monitoring Media: Money Cheannel - Business Line , Ora: 14:00)
Transcript preluat de pe www.monitoring.ro

2 comentarii:

Unknown spunea...

loooooooool Io la banci am doar datorii, sa dea Domnu' sa falimenteze toaaaate ! loooool

Bibliotecaru spunea...

Nu vă faceţi iluzii. :)
Dacă banca dă faliment nu înseamnă că nu o să vă plătiţi datoriile. Dimpotrivă. :)