Ce este un Muzeu al Aurului? Păi să căutăm pe net. De exemplu cel de la Brad...
http://www.e-brad.ro/muzee.php
Un punct de atractie deosebit pentru cei care cãlãtoresc prin Muntii Apuseni este Colectia mineralogicã din Brad, cunoscutã sub numele de "Muzeul Aurului". Ea apartine Filialei Bradmin a Companiei nationale "MINVEST" SA din Deva si a fost fondatã în urmã cu mai mult de 100 de ani, timp în care s-au adunat peste 2000 de exponate din foarte multe tãri de pe toate continentele. Între acestea se remarcã în mod deosebit cele cu aur nativ, provenite din minele din Muntii Metaliferi, constituind din acest punct de vedere una din cele mai importante colectii din lume.
Desi a avut întotdeauna un caracter particular, cu un orar de vizitare limitat la programul de lucru al unitãtii care îl gestioneazã, colectia a fost vizitatã de un mare numãr de persoane. Elevi, studenti sau iubitori ai frumusetilor naturii, specialisti în domeniul geologiei si mineritului, personalitãti ale vietii culturale, politice si stiintifice din tarã si de peste hotare, care au rãmas impresionati de frumusetea deosebitã a exponatelor si de valoarea stiintificã a multora dintre ele. Mãrturie stau numeroasele impresii înscrise de acestia în registrele de vizitatori, cel mai vechi pãstrat fiind din anul 1912.
Colectia începe prin prezentarea unor obiecte arheologice descoperite în zona Brad-Criscior care dovedesc existenta omului în urmã cu 5000 de ani si a unei activitãti de extragere a aurului de 2000 de ani. Sunt expuse unelte si obiecte vechi folosite la extragerea si prelucrarea minereului aurifer, specifice ultimelor douã secole, precum si imagini fotografice sugestive privind aceste activitãti.
În sãlile muzeului vizitatorul are prilejul de a cunoaste aurul într-o ipostazã ineditã, aceea de minereu, în care el apare sub diverse forme: fin dispersat, liber sua concrescent cu alte minerale, lamele, filamente, dendrite, granule si rarele combinatii chimice naturale ale aurului cu telurul, între care silvanitul si nagyagytul s-au identificat pentru prima datã în lume în zãcãminte din Muntii Apuseni.
majoritatea zãcãmintelor de aur din România se regãsesc în muzeu cu exponate reprezentative pentru toate tipurile de mineralizatii. Zãcãmintele din zona Bradului sunt cel mai bine reprezentate, de aici provenind si cele mai spectaculoase foorme. Între acestea se remarcã unele care sugereazã vizitatorului plante, animale sau alte obiecte: frunze, flori, sarpe, cãtel, aripi de pasãre, tun, harta României.
Muzeul prezintã în continuare o colectie mineralogicã generalã, cu peste 800 exponate provenind din foarte multe tãri. Organizatã pe criterii stiintifice, ea începe cu notiuni generale despre minerale, geneza acestora, proprietãti fizice dupã care pot fi determinate, fiind expuse în continuare dupã criteriul compozitiei chimice.
se începe cu elemente native si continuã cu sulfuri metalifere, sãruri halogenate, oxizi, sãruri oxigenate (carbonati, sulfati, silicati, etc) si se încheie cu o interesantã vitrinã în care sunt prezentate câteva dintre mineralele care au fost identificate pentru prima oarã în lume în zãcãminte din România.
Prin varietatea formelor si a culorilor, aceste minerale încântã privirea si creeazã o stare de multumire pentru cei care doresc sã-si lãrgeascã orizontul cunostintelor despre naturã în general si lumea mineralã în special.
Colectia poate fi vizitatã în zilele lucrãtoare între orele 8,00 si 14,00, iar în celelalte zile, de grupuri organizate anuntate anticipat.
http://www.welcometoromania.ro/DN76/DN76_Brad_r.htm
Muzeul aurului
Localitatea Brad, renumită pentru exploatarea de cărbune brun şi minereu aurifer a fost menţionat documentar, pentru prima oară în anul 1445. A fost una dintre principalele centre ale Revoluţiei de la 1848-1849 din Transilvania. După o dominaţie austro-ungară de 100 de ani, în 1949 a fost eliberată de armata revoluţionară condusă de Avram Iancu. A devenit oraş în 1941 şi municipiu în 1995. Obiectivul cel mai atractiv pentru turişti este Colectia mineralogică din Brad, cunoscută sub numele de "Muzeul Aurului". Fondat de mai bine de 100 de ani, a adunat peste 2000 de exponate din ţările lumii.
Colecţia de aur nativ, provine din minele din Munţii Metaliferi, şi este una dintre cele mai importante colecţii din lume. Muzeul prezintă şi unele obiecte arheologice descoperite în zona Brad-Criscior care dovedesc existenta omului pe aceste meleaguri în urmă cu 5000 de ani si a unei activităţi de extragere a aurului de 2000 de ani. Sunt expuse unelte şi obiecte vechi folosite la extragerea si prelucrarea minereului aurifer. Aurul în minereu, apare sub diverse forme: fin dispersat, liber sau concrescent cu alte minerale, si rare combinaţii chimice naturale ale aurului cu telurul. Exponate au forme spectaculoase, sugerează imaginea unei plante, animale, tun, sau chiar harta României. Colectie mineralogică, are peste 800 exponate provenind din toată lumea, iar o vitrină prezintă câteva dintre mineralele care au fost identificate pentru prima oară în lume în zăcăminte din România.
În 2010 muzeul este închis pentru renovare!
Ei bine, muzeul s-a renovat. Un lucru bun aţi spune, sunt convins. De ce credeţi însă că s-a renovat, de ce credeţi că într-o lume a banilor "pe sponci" s-au găsit bani pentru renovarea unui muzeu?
http://www.financiarul.com/articol_39336/muzeul-aurului-a-fost-vandut-in-rate-la-pret-de-garsoniera.html
Muzeul Aurului a fost vandut in rate, la pret de garsoniera
Dupa ce statul a investit in reabilitarea acestuia cinci milioane de lei,
Dupa ce statul roman a investit in reconsolidarea Muzeului Aurului din localitatea hunedoreana Brad peste 50 de miliarde de lei vechi, cladirea a fost vanduta Centrului Ortodox Filocalia (COFB) cu doar 100.000 de lei. Mai mult, exponatele din aur nativ, adapostite aici de peste 2000 de ani, sunt noua tinta a COFB. Tranzactia a fost incheiata prin incalcarea Legii 422/18.07.2001, prin care Primaria Brad avea drept de preemptiune, si se afla in prezent pe masa procurorilor si a instantelor de judecata.Afacerea a inceput imediat dupa inchiderea prin HG 1008/2006 a ultimei exploatari de aur din zona hunedoreana Brad, mina Gura Barza, ce se afla in jurisdictia Companiei Nationale CAF Minvest Deva, filiala Bradmin. Cheltuielile aprobate de Guvernul de la acea vreme, atat pentru inchiderea obiectivului minier, cat si pentru ecologizarea zonei, insumau peste 14,6 milioane de lei. Din aceasta suma, Ministerul Economiei a repartizat, prin HG, suma de trei milioane de lei catre Minvest Deva, pentru consolidarea si reabilitarea cladirii Muzeului Aurului. Costul final al reparatiilor prin programul guvernamental de ecologizare s-a ridicat, potrivit conducerii Minvest, la aproximativ 50 de miliarde de lei vechi, lucrarile fiind finalizate la inceputul anului 2009.
http://www.jurnalul.ro/stire-miscarea-de-rezistenta/salvati-muzeul-aurului-din-brad-526509.html
Povestea presupusei vânzări a Muzeului Aurului din Brad este halucinantă. Auzind-o, ai impresia că trăieşti într-o ţară care nu mai are nimic sfânt. Muzeul a fost întotdeauna proprietatea minei, iar din 2001 această exploatare minieră a devenit filiala BradMin a companiei Minvest Deva, dar avea conducere şi răspundere juridică proprii.
2 comentarii:
E halucinant si infiorator ce se intampla:( Nu am stiut, nu-mi vine sa cred:((
Poate că totuşi se va rezolva.
Trimiteți un comentariu