Singurul lucru ce nu se va schimba probabil niciodată în teatru este că actorii, înainte de a ieşi în scenă, trec "pe la machiaj". Machiajul este esenţial actorului pentru expresia feţei obţinută din machiaj trebuie să accentueze starea din rol. Fie că vorbim despre un banal fond de ten care îndepărtează luciul feţei în faţa reflectoarelor, fie că vorbim despre machiaje sofisticate, puse în operă în mai multe ore, machiajul este parte a rolului dezvoltat de iscusinţa actoricească. Alegerea machiajului este o indicaţie a artei la fel de importantă ca şi costumul, prezenţa scenică...
Data viitoare când mergeţi la un spectacol de teatru, de exemplu la spectacol Venexia al teatrului Masca, găsiţi timp să admiraţi şi machiajul actorilor.
Gândiţi-vă că asta...
..a fost la început aşa:
(sursa: http://www.masca.ro/site/index.php?option=com_content&task=view&id=179&Itemid=49 , http://teatrulmasca.wordpress.com/2010/10/26/asa-arata-schitele-de-machiaj/)
2 comentarii:
Excelent, multumim!
Din pacate banii teatrelor nu ajung pt a angaja un profesionist si aceasta meserie a disparut din teatru. Sau ma rog, o intalnim foarte rar, pt ca un machiaj de teatru e altceva decat unul de "strada" sau de film. Asa cum ar fi extrem de util un hair stylist ,cum ii zice acum. Actorii se descurca singuri acum si fac ce, cum si cat pot si evident ca machiajul final depinde pana la urma doar de dexteritatea lor. Ne-ar fi foarte util un profesionist.
Când speranţa va începe să moară în România, artiştii vor redeveni zei. Oamenii au nevoie de artă mai ale în momentul când naţiunile trăiesc disperarea. Scara de valori se va reaşeza în curând. eu aşa sper.
Cursul de machiaj este destul de scump, cam 3000 de euro pentru 7 luni de şcoală. Dar poate aranjaţi ceva cu domnul Constantin Cotimanis, o reducere ca pentru actori, să aveţi unul sau doi actori specializaţi în machiaj de teatru. Profesionişti.
Trimiteți un comentariu