Am scris mai de mult timp despre restaurarea Muzeului Antipa.
Muzeul Antipa îşi închide, pentru o perioadă, porţile
Pentru lucrările de proiectare ale noilor expoziţii permanente, Ministerul Culturii a alocat suma de 600.000 de euro, a precizat Stănescu. Acesta a adăugat că lucrările vor fi finanţate integral de minister.Totodată, vor fi efectuate lucrări vizând consolidarea, restaurarea şi îmbunătăţirea funcţionalităţii clădirii, în valoare de circa 600.000 de euro, prin Unitatea de Management a Proiectului (UMP), instituţie din cadrul Ministerului Culturii.
Reabilitarea sediului Muzeului Antipa este inclusă în programul "Reabilitarea Monumentelor Istorice din România", desfăşurat de UMP şi finanţat printr-un împrumut de circa 200 de milioane de euro, acordat Guvernului României de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE).
Secretarul general al Ministerului Culturii, Virgil Niţulescu, a spus, pe 10 noiembrie 2008, la Conferinţa Europeană a Muzeelor de Istorie Naturală, găzduită de Muzeul Antipa, că ministerul va aloca suma de 14 milioane de euro pentru modernizarea expoziţiei permanente.
Mesaj Anonim împotriva celor care restaurează Muzeul Antipa
Iată că restaurarea s-a terminat şi a venit vremea tăierii de panglică.
Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa" s-a transformat dintr-o instituţie prăfuită într-una modernă, care se ridică la standardele oricărui muzeu european, a afirmat joi, la deschiderea oficială, ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Kelemen Hunor, care a tăiat panglica inaugurală la festivitatea de redeschidere a muzeului.
"Sunt convins că Muzeul Antipa va rămâne o instituţie foarte cunoscută, unde vor veni copii şi tineri interesaţi de cultură şi de ceea ce înseamnă istoria acestui muzeu", a spus ministrul Culturii. "Dacă avem, planuri concrete, dacă ştim ce vrem să facem şi dacă suntem consecvenţi, atunci vom reuşi şi în această perioadă de criză", a adăugat el.
Ministrul a accentuat că MCPN va trebui să iniţieze un program pentru reamenajarea muzeelor româneşti, pentru că altfel, "fără vizitatori, acestea vor rămâne instituţii singure". În context, ministrul a anunţat că la anul va fi redeschisă aripa Muzeului Naţional de Artă, aflată în ultimii ani în proces de refacere.
Directorul general al instituţiei, Dumitru Murariu, şi-a exprimat speranţa că numărul vizitatorilor care vor trece pragul Muzeului Antipa va creşte, astfel încât instituţia să-şi realizeze "dezideratul de a scuti din cheltuielile bugetare".
Cuvinte de salut la festivitatea de redeschidere a Muzeului Antipa au mai rostit profesorul Ioan Opriş, fondatorul Centrului Naţional de Cercetare şi Documentare în domeniul Muzeelor "Radu Florescu", şi Virgil Ştefan Niţulescu, directorul Muzeului Naţional al Ţăranului Român.
Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa" îşi va redeschide porţile pentru publicul larg începând de sâmbătă.
Muzeul a fost închis în februarie 2009 pentru a demara un amplu proiect de modernizare, instituţia fiind acum gata să-şi primească publicul "în haine noi, cu o expoziţie permanentă modernă, mai interactivă, plină de surprize şi culoare", prezentând spre expunere 2.500 de obiecte, selectate din cele peste 250.000 existente în patrimoniul muzeului.
În noua formulă, muzeul va avea cinci săli în care se vor proiecta documentare, 66 de infotouch-uri, proiecţii 3D, plasme şi sisteme interactive de prezentare a exponatelor.
Astfel, pe lângă expunerea sub lumini ori în cadre şi sisteme atrăgătoare, o modificare importantă este cea a conceptului de prezentare, ceea ce înainte era grupat în funcţie de clasificări ori grad de evoluţie fiind acum prezentat pe bioregiuni.
Vor exista spaţii destinate interactivităţii, săli multimedia şi compartimente amenajate ca laboratoare în care vizitatorii vor putea face sau asista la experimente ştiinţifice, demonstraţii şi lucrări de laborator.
În muzeu sunt amenajate o cafeterie, cu gustări şi băuturi nonalcoolice, o sală multimedia, două săli pentru activităţi cu copiii şi un magazin cu suveniruri.
Potrivit directorului muzeului, conducerea instituţiei se aşteaptă ca, în noua formulă, Muzeul Antipa să fie vizitat de circa 250.000 de persoane anual. El a informat că înainte de 1989 maximum de vizitatori pe an era de 350.000, numărul acestora scăzând drastic, la 60.000, după 1990 iar în 2008 s-au înregistrat 170.000 de vizitatori.
Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa" poate fi vizitat de marţi până duminică inclusiv, în intervalul orar 10,00 - 20,00 (la ora 19,00 intră ultimul vizitator), preţul unui bilet întreg fiind de 20 de lei. Lunea muzeul este închis.
Redeschiderea Muzeului Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa" din Capitală trebuia să aibă loc în luna iunie, evenimentul fiind amânat din cauza necesităţii aducerii câtorva piese, inclusiv exponate. Iniţial, redeschiderea muzeului a fost anunţată pentru toamna anului trecut, însă au existat probleme legate de prezervarea exponatelor, dar şi de firma care a câştigat licitaţia pentru lucrările de modernizare. Ulterior, redeschiderea a fost reprogramată pentru aprilie şi a fost iarăşi amânată, din cauza unor "decalaje de plăţi".
Lucrările de modernizare a muzeului au fost asigurate, în cea mai mare parte parte, din fonduri ale Ministerului Culturii, cheltuielile cu modernizarea ridicându-se la 13.030.000 euro. AGERPRES(http://www.agerpres.ro/media/index.php/cultura/item/82393-Kelemen-Hunor-Sunt-convins-ca-Muzeul-Grigore-Antipa-va-ramane-o-institutie-foarte-cunoscuta.html)
Poate că acum s-ar putea afla, în sfârşit, fără patimi, ce şi cum a fost cu restaurarea muzeului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu