Potrivit Aurorei Stănescu, şefa secţiei Relaţii publice, marketing cultural şi programe educaţionale din cadrul muzeului, instituţia urmăreşte o "revoluţionare a expunerii permanente", dar şi constituirea unor spaţii de relaxare şi divertisment pentru ca "o familie să îşi poată petrece o întreagă zi la Muzeul Antipa fără a se plictisi".
Pentru lucrările de proiectare ale noilor expoziţii permanente, Ministerul Culturii a alocat suma de 600.000 de euro, a precizat Stănescu. Acesta a adăugat că lucrările vor fi finanţate integral de minister.
Totodată, vor fi efectuate lucrări vizând consolidarea, restaurarea şi îmbunătăţirea funcţionalităţii clădirii, în valoare de circa 600.000 de euro, prin Unitatea de Management a Proiectului (UMP), instituţie din cadrul Ministerului Culturii.
Reabilitarea sediului Muzeului Antipa este inclusă în programul "Reabilitarea Monumentelor Istorice din România", desfăşurat de UMP şi finanţat printr-un împrumut de circa 200 de milioane de euro, acordat Guvernului României de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE).
Secretarul general al Ministerului Culturii, Virgil Niţulescu, a spus, pe 10 noiembrie 2008, la Conferinţa Europeană a Muzeelor de Istorie Naturală, găzduită de Muzeul Antipa, că ministerul va aloca suma de 14 milioane de euro pentru modernizarea expoziţiei permanente.
Aurora Stănescu a mai precizat că Muzeul Antipa îşi va continua anul acesta activitatea, prin programe educaţionale, în şcoli şi în alte instituţii. Cei care doresc să viziteze muzeul în 2009 o pot face printr-un tur virtual, care va fi, probabil, disponibil pe site-ul instituţiei, în trei săptămâni.
După ce clădirea a fost consolidată şi restaurată, între 1996 şi 2005, iar expoziţia refăcută, în 2000, Muzeul "Grigore Antipa" va avea, în 2009, o expoziţie permanentă adusă la zi, cu mijloacele tehnice actuale, a declarat pentru MEDIAFAX directorul instituţiei, Dumitru Murariu, la Conferinţa Europeană a Muzeelor de Istorie Naturală din noiembrie.
El a menţionat, printre altele, că vor fi folosite plasme, cu telecomenzi care vor fi manevrate de vizitatori, spoturi de lumini, pentru punerea în valoare a exponatelor, şi mijloace multimedia.
Inaugurarea oficială a Muzeului "Grigore Antipa" în actualul sediu a avut loc în prezenţa Regelui Carol I, a Prinţului Ferdinand şi a Prinţesei Maria. Cu această ocazie au fost deschise pentru vizitare 16 săli, dintre care una cuprinde patru diorame biogeografice, create de Grigore Antipa, printre primele realizate în lume şi care, datorită calităţii lor, au servit drept model pentru multe alte muzee din ţară şi străinătate.
Dioramele din muzeele de ştiinţele naturii sunt prezentări expoziţionale, ecologice şi biogeografice, în care speciile de plante şi animale sunt montate pe substraturi şi în decoruri care imită mediul lor natural de viaţă.
Actualul patrimoniu al muzeului este format din colecţii zoologice, de minerale şi roci, paleontologice şi etnografice. În urma colectărilor realizate de specialişti din ţară şi străinătate, a donaţiilor şi achiziţiilor, colecţiile muzeului au sporit permanent, astfel că, în prezent, ele cuprind peste 2 milioane de piese.
În 2004, campania de relansare a imaginii Muzeului "Grigore Antipa" ca instituţie publică de ştiinţă, educaţie, cultură şi divertisment - "Nu se uită uşor/ Hard to forget", realizată de agenţia Leo Burnett, a fost declarată campania anului la Festivalul de Publicitate Ad 'Or.
(sursa: http://www.mediafax.ro)
Un comentariu:
aflati adevarul oameni buni!!!: mincinosii de la antipa
mult trambitata inchidere si reamenajare a muzeului pare a trece neobservata. desi privind de afara pare frumos in realitate situatia este tragica, catastrofala pentru patrimoniul muzeului antipa.in primul rand ca firma care va exectua lucrarile, ARTEX, a fost numita fara licitatie contrar legilor, respectiva firma neavand experienta si pregatitrea necesara in a lucra cu piese de patrimoniu unele dintre ele catalogate la capitolul tezaur national. lucrarile anterioare facute de aceasta firma la muzeul de st naturale sibiu si craiova si nemultumirile celor de acolo fata de calitatea lucrarilor prestate de aceasta firma ar fi trebuit sa le dea de gandit celor din conducerea muzeului. din pacate conducerea, aceeasi, comunista dinainte de 89 a facut frumos in fata acestei firme cu pile in minister si ignorand orice bun simt si deontologia profesionala a dat mana libera lor. daca initial se discutase un plan la care si specialistii muzeului aveau un cuvant de spus in ceea ce priveste reorganizarea muzeului, fiecare pe grupul de animale pe care este specializat, ulterior, acum s a renuntat definitiv la parerea celor mai indreptatiti sa regandeasca muzeul si s a acceptat total parerea ARTEXULUI chit ca in colectivul acestora nu se afla nici macar un biolog. astfel daca o piesa de exemplu place celor de la ARTEX ramane daca nu baldabac cu ea afara, fara nici un fundament stiintific. in cadrul acestei reamenajari aceasta firma a venit cu idei marete si crete de a muta dioramele istorice facute de antipa de la parter la subsol lucru practic imposibil de realizat. de asemenea se ignora total ca spatiile din depozite si celelalte locuri propuse pentru depozitarea temporara a pieselor sunt total insuficiente si unele impropri. cat despre consolidare nu se pune problema. consolidarea muzeului a fost facuta de mult aceasta nefiind acum decat praf in ochii presei. promit sa revin cu mai multe detalii.
Trimiteți un comentariu