marți, ianuarie 27, 2009

Tichetele de vacanţă... un lux?


Doamna ministru Elena Udrea se bucură în aceste zile de o mare atenţie din partea presei româneşti. Cel mai mult s-a scris, de la terminarea campaniei "Bucureşti, capitală balneară", despre tichetele de vacanţă. Eu am înţeles că doamna Elena Udrea a cerut schimbarea primelor de vacanţă cu tichetele de vacanţă. Teoretic de la buget pleacă aceiaşi bani, numai că în loc să plece cash, pleacă prin aceste tichete care au valoare numai în unităţile de turism din România. Eu nu-i contrazic pe specialiştii din cadrul presei româneşti, dar nu prea înţeleg pe ce bază avansează ei asemenea sume "în plus"...

Udrea si Monica Ridzi, de acord cu restructurarile
Adevarul Online - Luni, 26 Ianuarie 2009

''De vreme ce este un semnal politic, suntem solidari cu decizia Guvernului. Lucram cu mai putini oameni, muncim mai mult pentru a acoperi toate activitatile, daca va fi cazul'', a spus ministrul Turismului.

Elena Udrea a precizat ca sunt in schema 210 persoane la acest minister, dar efectiv lucreaza in prezent mai putin de 70. Ministrul turismului a mai spus ca se vor infiinta in subordinea ministerului 10 structuri teritoriale, cu maxim cinci angajati fiecare, cu rol de control si avizare si pentru a tine legatura cu autoritatile locale in ceea ce priveste dezvoltarea turismului.

La randul sau, ministrul Tineretului si Sportului, Monica Iacob Ridzi, a declarat ca ministerul pe care il conduce s-a format prin comasarea a patru agentii si autoritati si in prezent ministerul se afla intr-un amplu proces de reorganizare.

Ministrul Tineretului si Sportului s-a aratat nemultumita de activitatea structurilor locale din cadrul fostei Agentii Nationala pentru Sprijinirea Initiativelor Tinerilor, care are si sase structuri teritoriale.

''Aceasta agentie nu stiu sa fi facut ceva vreodata'', a declarat Monica Ridzi, care s-a aratat decisa sa faca o reorganizare a tuturor cluburilor sportive si a structurilor teritoriale.

''Pentru a fi eficienti trebuie sa incercam sa avem structuri care mai degraba sa fie axate pe ceea ce trebuie facut, pentru ca sunt de parere ca mai putini oameni dar mai bine pregatiti pot sa faca mult mai mult decat foarte multi oameni care nu au dovedit pana in prezent ca au derulat proiecte importante. Poate imi spune-ti dumneavoastra daca ati auzit de vreun proiect derulat de Agentia Nationala pentru Sprijinirea Initiativelor Tinerilor, care are 99 de angajati'', a spus ministrul Tineretului si Sportului.
(sursa: Adevărul Online, http://www.infoportal.ro)

Vacanţele răsfăţatei Udrea, cea mai scumpă distracţie anticriză
25 Ian 2009 Ionut Tudorica
Între măsurile urgente anticriză avansate Guvernului s-a strecurat un proiect al ministrului Turismului de introducere rapidă a tichetelor de vacanţă: gaură bugetară de două miliarde lei.
Elena Udrea
Udrea şi colegii din Guvern vor să stingă şomajul cu apă termală . Sursa: Mediafax
Printre măsurile urgente anticriză centralizate de Guvern şi care au cel mai mare grad de probabilitate să intre la calculul bugetului, Guvernul a strecurat o cheltuială de două miliarde de lei pentru introducerea tichetelor de vacanţă.

Această măsură, promovată de Ministerul Turismului, este chiar pe al patrulea loc în topul cheltuielilor privind măsurile urgente împotriva crizei economice, depăşind finanţările acordate sectorului auto, sumele necesare pentru o eventuală sporire a salariilor bugetarilor (cu inflaţia) sau finalizarea capitalizării CEC.

Potrivit centralizatorului propunerilor din Platforma comună de măsuri anticriză, Guvernul ar urma să introducă, în procedură de urgenţă, tichetele de vacanţă.

Distracţia ar costa 2 miliarde de lei, după calculele Ministerului Finanţelor, sau 0,35% din PIB. Procedurile ar urma să fie derulate de Ministerul Muncii şi de Ministerul Finanţelor, potrivit actului, însă beneficiarul este chiar promotorul acestui proiect - Ministerul Turismului.

În fapt, ministrul Elena Udrea îşi afirma acum două săptămâni intenţia de a promova un proiect de lege referitor la acordarea de tichete de vacanţă, dar se lovea de lipsa unui acord al Finanţelor.

„Există ideea unui proiect de lege referitor la tichetele de vacanţă. Aşa cum mi-a fost prezentat, fără a avea un punct de vedere de la Ministerul Finanţelor, mi se pare util. Ar ajuta turismul românesc“, afirma Udrea pentru MEDIAFAX.

Ieri, ministrul a dezvoltat, pentru Cotidianul, efectele benefice pe care le vede de pe urma acestei măsuri. „Acum mă aflu la Sinaia şi am vorbit şi aici de acest proiect. De pe urma tichetelor de vacanţă s-ar aduce mai mulţi bani la buget. Să vă explic de ce. Ca măsură anticriză s-au scos primele de vacanţă (ale bugetarilor - n.r.). Angajaţii foloseau aceste prime să se ducă în vacanţă oriunde în lume. Tichetele se pot folosi numai în România.

Şi numai în unităţile înregistrate, care la rândul lor vor declara numărul real de turişti, nu cum se întâmplă acum. În plus, turiştii mai fac şi alte cheltuieli şi astfel se întorc şi mai multe taxe către buget”, ne-a explicat Udrea, al cărei soţ, Dorin Cocoş, este, întâmplător sau nu, şi patron de reţea hotelieră. Ministrul a cerut apoi răgaz să întrebe la Guvern dacă într-adevăr acest proiect a ajuns pe lista de măsuri anticriză, spunând că este „surprins” de această veste. După ce a primit confirmarea de la Guvern, Udrea a revenit declarând că „este o propunere a lui Bogdan Hossu”, preşedintele Cartel Alfa.

Potrivit proiectului legii promovate de Udrea, societăţile comerciale, regiile autonome şi ordonatorii de credite (pentru personalul contractual şi funcţionarii publici din sectorul bugetar) pot acorda la pachetul salarial prime de vacanţă şi sub formă de tichete de vacanţă. Tichetele constituie o cheltuială din bani publici pentru că, pe de-o parte, sunt deductibile la calculul impozitului pe profit, iar pe de alta, mult mai important, se pot transforma în bonificaţii pentru personalul bugetar. Aşa cum, până acum, primele de vacanţă sporeau consistent veniturile personalului de la stat.

În lista cu măsuri prioritare anticriză există şi propuneri reale anticriză, însă doar trei dintre ele se ridică peste valoarea ieşită din buget în contul tichetelor de vacanţă. Cap de listă în tabelul măsurilor anticriză este plata de la buget a datoriilor statului către firmele private. Guvernul vrea să stingă aceste datorii până cel târziu în martie. Ar fi vorba despre circa opt miliarde de lei (două miliarde de euro), restanţe acumulate de stat la plata facturilor, subvenţiilor din agricultură şi a TVA. A doua măsură ca importanţă este neimpozitarea profitului reinvestit, procedură care va fi reglementată în cel mai scurt timp prin ordonanţă de urgenţă a Guvernului.

Ministerul Finanţelor a calculat că această măsură de relaxare fiscală ar aduce un minus de 3,44 de miliarde de lei la bugetul statului, dar ar lăsa aceşti bani la dispoziţia firmelor care vor reuşi să obţină profit anul acesta. Pe al treilea loc în topul priorităţilor, pe criteriul sumelor necesare, este asigurarea finanţării pentru cumpărarea de îngrăşăminte chimice prin subvenţionarea producătorilor agricoli, pentru care Guvernul va aloca 2,4 miliarde de lei. Apoi vin tichetele de vacanţă ale ministrului Udrea, care cer un efort bugetar de două miliarde de lei.

Urmează cheltuieli foarte importante de natură să deblocheze economia sau să asigure protecţia socială, de altfel două axe prioritare în centralizatorul pe baza căruia se va adopta mâine planul naţional anticriză. Astfel, Guvernul ar putea mări ajutorul de şomaj la 75% din câştigul salarial mediu brut realizat în ultimele trei luni, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut pe economie la data plăţii. Această măsură ar costa bugetul circa 1,9 miliarde de lei.

Guvernul vrea să mai aloce 1,8 miliarde de lei pentru susţinerea producătorilor de autoturisme şi de componente auto pentru autoturisme.

Un ministru răsfăţat
Elena Udrea conduce unul dintre cele trei noi ministere inventate de premierul Emil Boc, pentru că, în vechea schemă, de turism se ocupa o agenţie. Mai mult, prima sa măsură în calitate de ministru a fost mutarea ministerului în Palatul Guvernului, pe motiv că spaţiul anterior (fostul Minister pentru IMM-uri, Comerţ Turism şi Profesii liberale) nu este potrivit. Turismul a devenit astfel singurul minister care are sediul în clădirea Guvernului. În plus, de când este Udrea ministru, la Turism a apărut un serviciu special, de protecţie a informaţiilor clasificate, care are şi atribuţii antiteroriste şi dreptul să solicite informaţii de la toate celelalte autorităţi publice, deci un mic serviciu secret.

Top 10 măsuri urgente anticriză (după sumele alocate)

1. Achitarea cu celeritate a obligaţiilor financiare certe - 8 miliarde

2. Neimpozitarea profitului reinvestit, reglementată prin ordonanţă de urgenţă a Guvernului - 3,44 miliarde

3. Asigurarea finanţării pentru cumpărarea de îngrăşăminte chimice prin subvenţionarea producătorilor agricoli - 2,40 miliarde

4. Introducerea în procedură de urgenţă a tichetelor de vacanţă -
2 miliarde

5. Mărirea ajutorului de şomaj la 75% din câştigul salarial mediu brut realizat în ultimele trei luni şi nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut la data plăţii - 1,9 miliarde
6. Susţinerea producătorilor de autoturisme şi de componente auto pentru autoturisme, pentru modernizarea producţiei şi tehnologiilor - 1,8 miliarde

7. Menţinerea prevederilor legale care stabilesc valoarea punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut anual - 1,5 miliarde

8. În sectorul bugetar, ajustarea salariilor în anul 2009 se va face ţinând cont numai de creşterea prognozată a preţurilor de consum - 1,36 miliarde

9. Reglementarea plăţii TVA la încasarea facturii - 938 milioane

10. Finalizarea procedurilor de capitalizare a CEC Bank, cu respectarea legislaţiei UE - 900 milioane

(sursa: Cotidianu, http://www.infoportal.ro/)

Udrea critica dezvoltarea "haotica" a statiunii Bran-Moeciu
Adevarul Online - Luni, 26 Ianuarie 2009

''Nu a existat un plan urbanistic care sa corespunda dezvoltarii turistice a zonei Bran. S-a investit foarte mult fara sa se tina cont de anumite reguli de urbanism specifice unei statiuni montane cu destinatia de eco-turism ceea ce a facut ca astazi Bran-Moeciu sa arate haotic'', a declarat Elena Udrea, citata de Agerpres.

Ministrul a mai spus ca, in calitatea de turist, nu agreeaza ''termopanele si aluminiul in zona montana, in culori care nu au legatura cu mediul si nu se integreaza in ambient''.

''Va trebui sa facem o vizita la Bran, sa verificam si avizarea structurilor de primire cazare pentru ca multe nu sunt clasificate si avizate de minister, functionand la negru. Exista multe sesizari depuse la minister in ceea ce priveste calitatea serviciilor din aceasta zona'', a aratat Elena Udrea.

Ministrul Turismului sustine ca isi doreste o ordonare a turismului din punct de vedere al legislatiei si a calitatii serviciilor oferite, printr-o colaborare cu autoritatile locale.

''Un alt exemplu similar pentru dezvoltarea turistica haotica, fara un plan urbanistic este cel al statiunii Vama Veche'', a mai declarat Udrea.
(sursa: Adevărul Online, http://www.infoportal.ro)

Festivalul Olimpic pentru Tineretul European va costa 83 de milioane de euro
Adevarul Online - Luni, 26 Ianuarie 2009

Organizarea in Romania, in anul 2013, a Festivalului Olimpic pentru Tineretul European (FOTE) va costa, conform estimarilor autoritatilor, 83 de milioane de euro, autoritatile locale de pe Valea Prahovei avand nevoie de cofinantare in cuantum de 50 la suta din aceasta suma.

Romania va organiza, in februarie 2013, Festivalul Olimpic al Tineretului European, iar pentru realizarea lucrarilor de infrastructura necesare organizarii acestei competitii este nevoie de aproximativ 83 de milioane de euro, au afirmat, duminica, in cadrul unei intalniri de lucru la Sinaia, autoritatile locale implicate, la intrunire luand parte ministrul Turismului, Elena Udrea si ministrul Tineretului si Sportului, Monica Iacob Ridzi.

Potrivit primarului orasului Sinaia, Vlad Oprea, care este si presedintele micro-regiunii turistice Bucegi, unde se va organiza, in anul 2013, FOTE, pentru realizarea lucrarilor de infrastructura necesare probelor din cadrul acestei competitii este nevoie de aproximativ 83 de milioane de euro.

Ministrul Turismului, Elena Udrea, prezenta la intalnirea de lucru cu autoritatile locale din Prahova si Brasov, a declarat, duminica, intr-o conferinta de presa sustinuta la Sinaia, ca rolul ministerului in organizarea acestei competitii sportive de nivel european trebuie sa fie "unul efectiv".

"Ne asumam sprijinirea in vederea obtinerii fondurilor de care este nevoie. (...) Suntem intr-un proces de monitorizare si neindeplinirea tuturor pasilor poate duce la retragerea statutului de tara organizatoare. Suntem dispusi ca partea de cofinantare sa o solicitam noi de la bugetul de stat si sa o asiguram catre autoritatile locale", a declarat ministrul Turismului.

Elena Udrea a adaugat ca ministerul pe care il conduce poate asigura, anual, pana la organizarea FOTE, suma de sase milioane de euro pentru lucrarile de infrastructura necesare bunei organizari a festivalului.

Romania a fost desemnata, la sfarsitul anului trecut, tara organizatoare a Festivalului Olimpic pentru Tineretul European, competitie care urmeaza sa se desfasoare pe Valea Prahovei si in Brasov in februarie 2013. La festival sunt asteptati, potrivit organizatorilor, 1.500 de sportivi din peste 45 de tari, insotiti de antrenori si staff tehnic, dar si 1.000 de jurnalisti din toata lumea si cateva mii de turisti.

Pentru organizarea acestui festival, autoritatile locale implicate au propus realizarea mai multor proiecte de infrastructura, printre care se numara construirea mai multor partii, amenajarea si omologarea internationala a partiilor deja existente, construirea unui stadion, a unor trambuline si a catorva poligoane pentru proba de biathlon.

Una dintre problemele cu care se confrunta autoritatile locale in acest sens este faptul ca, pentru a scoate din fondul forestier unele terenuri necesare amenajarii de noi partii de schi si a le trece in proprietatea autoritatilor locale, acestea trebuie sa plateasca, potrivit legii, taxe foarte mari. Ministrul Turismului a afirmat ca va face toate demersurile pentru modificarea legii, astfel incat terenurile care vor fi scoase din fondul forestier in vederea construirii de partii de catre autoritatile locale sa fie scutite de la plata acestor taxe.

(sursa: Adevărul Online, http://www.infoportal.ro)

Să nu le fie de deochi….
January 26, 2009


Oraşele de pe Valea Prahovei, alături de localităţile din zona Rucăr-Râşnov, vor contribui cu oameni şi logistică la crearea unui comitet executiv care să accelereze planurile de dezvoltare a turismului, este soluţia cu care s-au terminat duminică la Sinaia lucrările la întâlnirea dintre Elena Udrea, ministrul Turismului, şi oficialităţile locale. Faptul că România este ţara care va găzdui, în 2013, Festivalul Olimpic al Tineretului European reprezintă motivul principal pentru care se pune accent pe cofinanţarea unui telescaun de patru locuri (pe pârtia Valea Soarelui din Sinaia), amenajarea, omologarea internaţională şi montarea unei instalaţii de zăpadă artificială pe pârtia Carp şi Pârtia Nouă, achiziţionarea unor instalaţii de zăpadă artificială şi iluminat nocturn (Buşteni, Azuga- Pârtia Sorica), dar şi construirea unui stadion olimpic de 1500 de locuri (Buşteni). ”A fost o discuţie de aproape patru ore, la care am lăsat toţi politica deoparte şi am discutat cele mai bune soluţii de dezvoltare a zonei”, a declarat pentru PHonline.ro deputatul de Valea Prahovei, Cristian Burlacu. “Unii au discutat despre autostradă, alţii despre utilităţi, alţii despre politici de încurajare a turismului. Ce mă bucură pe mine este că toată lumea, indiferent de partid, a fost de acord că trebuie să contribuim la dezvoltarea zonei”, a mai spus Burlacu. La întâlnirea de duminică au venit, în premieră, toţi primarii de pe Valea Prahovei, plus un grup important de oficiali PSD, “conduşi” de Mircea Cosma. Următoarea întâlnire pe aceeaşi temă va avea loc pe 8 februarie, la Buşteni.

(sursa: PH Online, http://www.infoportal.ro)

Niciun comentariu: