miercuri, ianuarie 28, 2009

Noul patriarh nu este o surpriză


http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ec/St_Basils_Cathedral-500px.jpg
(sursa: wikipedia)

Biserica ortodoxa rusa isi alege patriarhul
Adevarul Online - Miercuri, 28 Ianuarie 2009

Consiliul extins, convocat de astazi pana joi in catedrala Hristos Mantuitorul din Moscova, include, in afara de demnitari, membri de rang inferior ai clerului si simpli credinciosi reprezentand parohiile lor, in total 711 persoane. Aceasta adunare poate desemna si alti pretendenti la conducerea Patriarhiei.

Kirill, care asigura interimatul la conducerea Bisericii, a obtinut de trei ori mai multe voturi duminica (97) decat principalul sau rival, mitropolitul de Kaluga si Borovsk, Kliment, cand circa 200 de demnitari au desemnat candidatii la functia suprema.

Mitropolitul de Minsk si Slutk, Filaret, a obtinut doar 16 voturi, fiind pe locul trei si ultim de pe lista, chiar daca analistii credeau ca el putea cistiga.

Omniprezent la televiziune - unde apare mai ales in compania premierului Vladimir Putin - Kirill este singurul responsabil de rang inalt al Bisericii cunoscut marelui public. Mitropolit de Smolensk si Kaliningrad, acest barbat in varsta de 62 de ani, care a condus diplomatia Bisericii, este considerat mai deschis asupra lumii decat rivalul sau, de pe locul doi.

http://static.infoportal.ro/files/stiri/815/814171.jpg

"Cu Kirill la conducere, Biserica ar putea avea in sfarsit o sansa de a fi un actor independent pe scena politica, de a nu ramane obiectul manipularilor statului", potrivit publicatiei Vlast.

El este preferat de rusi - trei din patru se declara ortodocsi, fata de un sfert in 1990 - dar libertatea de gandire a lui Kirill nu este vazuta cu ochi buni de Kremlin.

Kliment, care la 59 de ani este cel mai tanar dintre candidati, este descris ca un conservator, fara carisma, dar sustinut puternic de cler.

Cel de al 16-lea patriarh al Moscovei si al tuturor rusilor va fi primul ales, de la dizolvarea URSS, in 1991. Aleksei al II-lea a preluat acest post in 1990.

http://assets.adevarul.ro/assets/articles/2009/01/233890/highres_00000401615244.jpg

Kirill este noul patriarh al rusilor

Adevarul Online - Miercuri, 28 Ianuarie 2009

Un oficial al bisericii a anuntat in direct la televiziune ca sinodul Bisericii Ruse, din care fac parte peste 700 de inalti prelati, precum si reprezentanti de rang inferior ai clerului si simpli credinciosi reprezentand parohiile, l-a ales pe Kirill in defavoarea contracandidatului sau, conservatorul Kliment. Kirill a primit 508 voturi din totalul de 677.

Sinodul s-a reunit marti pentru a alege noul patriarh. Procedurile s-au derulat cu usile inchise in catedrala Hristos Mantuitorul din Moscova.

Mitropolitul de Smolensk si Kaliningrad Kirill, numit in decembrie patriarh interimar, era de sase saptamani omniprezent in mass-media. Considerat mai deschis asupra lumii decat concurentul sau, clericul, in varsta de 62 de ani, a condus in timpul lui Aleksei al II-lea diplomatia Bisericii ortodoxe ruse si este singurul demnitar cunoscut marelui public.

In comparatie cu el, mitropolitul de Kaluga si Borovsk, Kliment, in varsta de 59 de ani, este un conservator care conduce administratia Bisericii ortodoxe si dispune de sustinere puternica in randul clerului.

Noul patriarh va prelua conducerea unei Biserici care s-a intarit considerabil in timpul lui Aleksei al II-lea, patriarhul ales in 1990 si care era banuit de legaturi cu KGB-ul in timpul perioadei sovietice. De la sfarsitul URSS, numarul manastirilor a crescut de aproape 40 de ori, ajungand de la 19 in 1990 la 716 in 2008 si aproape trei rusi din patru se declara in prezent ortodocsi, fata de unul din patru in 1990, arata un recent sondaj al Institutului Vtiom.
(sursa: Adevărul Online, http://www.infoportal.ro/)

Niciun comentariu: