marți, ianuarie 20, 2009

Moartea eliberează iubirea


De ce oare ne încăpăţânăm să iubim oamenii abia după ce au murit? Poate pentru că nu ne întrebă nimeni nimic despre cineva care este în viaţă... deci... ce părere aveţi despre...

Scriitori şi critici literari regretă moartea poetului Grigore Vieru
Scriitori şi critici literari regretă moartea poetului Grigore Vieru
Scriitori şi critici literari care l-au cunoscut pe Grigore Vieru şi-au exprimat, duminică, regretul faţă de dispariţia poetului.

Păunescu: Grigore Vieru mi-a fost cel mai bun şi cel mai drag prieten

Adrian Păunescu a declarat pentru MEDIAFAX că poetul Grigore Vieru i-a fost "cel mai bun şi mai drag prieten".

"Grigore Vieru a fost omul care, cu toată fragilitatea sa, a adus Basarabia aproape de patria-mumă", a mai declarat poetul.

Nicolae Manolescu: Grigore Vieru a fost un poet notabil

Preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, Nicolae Manolescu, a declarat pentru MEDIAFAX că Grigore Vieru a fost "un poet notabil" atât pentru literatura basarabeană, cât şi pentru cea românească.

"A fost un poet bun, un poet cu multă originalitate", a adăugat Nicolae Manolescu.

"Înainte de 1989, a jucat un rol important în poezia din Basarabia (...) opţiunile sale postdecembriste au fost mai ciudate", a considerat criticul literar, referindu-se la afilierea lui Grigore Vieru la partide cu tentă naţionalistă din România. "În momentul acesta, asemenea opţiuni contează cel mai puţin, căci opţiunile lui Dumnezeu au fost mai puternice acum", a conchis Nicolae Manolescu.

Eugen Simion: Grigore Vieru a fost un spirit mesianic

Eugen Simion, Preşedintele Secţiei de Filologie şi Literatură din cadrul Academiei Române, a declarat pentru MEDIAFAX că Grigore Vieru a fost "un spirit mesianic".

"Grigore Vieru este perceput de către cei care vor să judece obiectiv nu numai ca un poet esenţial pentru literatura română din Basarabia, ci şi ca un simbol al luptei naţionale din Basarabia postbelică", a declarat academicianul.

"Era un om fragil, delicat, de o mare sensibilitate, cuviincios, aşa cum sunt cuviincioşi ţăranii români", şi-a amintit fostul preşedinte al Academiei Române.

"Avea un spirit tare. A fost un spirit mesianic, prieten cu Marin Sorescu şi Nichita Stănescu. A visat de la începutul până la sfârşitul vieţii sale ca românii să trăiască toţi la un loc", a mai spus Simion. "Esenin spunea 'Sunt ultimul poet cu satul în glas'. Grigore Vieru a trăit întotdeauna cu Basarabia şi România în glasul versului său. Grigore Vieru a fost un poet al lacrimilor, al luminii (...) moartea sa reprezintă o mare pierdere", a adăugat acesta.

Grigore Vieru era membru de onoare al Academiei Române, instituţie care, de altfel, l-a propus, în 1992 pentru Premiul Nobel pentru Literatură.

Răzvan Theodorescu: Cu moartea lui Grigore Vieru, pierdem una din conştiinţele româneşti autentice

Academicianul Răzvan Theodorescu, fost ministru al Culturii, a declarat pentru MEDIAFAX că moartea poetului Grigore Vieru înseamnă pierderea uneia dintre conştiinţele româneşti autentice.

"Grigore Vieru mi-a fost apropiat în perioada 2000-2004, când am fost ministru al Culturii iar el mi-a fost consilier pentru Basarabia", a mărturisit Răzvan Theodorescu. Acesta a spus că prima dată l-a văzut pe poet la Chişinău.

"Am rămas impresionat de fervoarea cu care el slujea limba română şi poporul român. Unitatea românească era o realitate pentru el aşa cum nu este pentru mulţi politicieni români", a adăugat academicianul.

"Grigore Vieru avea un ideal şi a slujit acest ideal cu nobleţe", a mai spus Răzvan Theodorescu.

Iorgulescu: Poetul Grigore Vieru va rămâne în galeria marilor poeţi români

Fostul ministru al Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că moartea poetului Grigore Vieru este o mare pierdere pentru cultura românească, menţionând şi că scriitorul a fost un susţinător al relaţiilor strânse între Republica Moldova şi România.

"Este o pierdere mare pentru cultura noastră scrisă. A fost un om care a făcut enorm pentru poezia românească şi pentru strângerea raporturilor culturale între Moldova şi România", a declarat Iorgulescu.

"Poate că nimeni, după 1989, nu a făcut la fel de multe ca Grigore Vieru pentru această relaţie. Grigore Vieru e un mare poet şi va rămâne în galeria marilor poeţi români. Poate întâmplător sau poate nu, s-a întâmplat asta (decesul poetului Grigore Vieru n.r) în preajma zilei de 15 ianuarie, când, în fiecare an, îl comemorăm pe poetul nepereche, Mihai Eminescu", a mai spus Iorgulescu.

Alex Ştefănescu: Poetul Grigore Vieru merita Premiul Nobel pentru poemele despre mamă

Criticul literar Alex Ştefănescu a declarat pentru MEDIAFAX că Grigore Vieru ar fi meritat un Premiu Nobel pentru poeziile sale dedicate mamei.

"Nimeni în lume nu a scris poeme atât de emoţionante despre mamă", a declarat Alex Ştefănescu. "Într-o poezie spunea că, atunci când era copil, mâna mamei i-a fost coroană (...) În alt poem a scris cum se ducea mama sa şi îngenunchea la mormântul tatălui. Când a îmbătrânit, mama nu mai putea îngenunchea şi el se întreba cine poate să ridice mormântul tatălui să poată aprinde o lumânare", a povestit criticul literar, care a apreciat că "trebuie să suferi de frigiditate estetică ca să spui că Vieru era depăşit".

"Toul era de o sensibilitate dureroasă, pe înţelesul românilor", a mai spus Alex Ştefănescu.

Criticul literar a povesti că s-a întâlnit cu poetul basarabean la Chişinău, pe 31 august, când acesta din urmă a fost distins cu un premiu de către Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova. "M-a primit cu foarte multă căldură. M-a impresionat că nu avea putere. Am ciocnit împreună un pahar cu şampanie şi a trebuit să îl ajut să ridice paharul", şi-a mai amintit criticul literar care a spus că, în ciuda problemelor fizice, Grigore Vieru îşi păstra umorul.

"Îmi spunea că el le cucereşte pe femei spunându-le că e slab şi neajutorat.... şi ele se emoţionau şi îl luau la pieptul lor (...) S-a uitat la mine şi m-a văzut mai mare aşa şi mi-a zis că la mine nu ar merge textul ăsta", a mai spus Alex Ştefănescu.

Vadim: După moartea lui Vieru, ar trebui să fie doliu naţional pe ambele maluri ale Prutului

Moartea poetului Grigore Vieru este "o pierdere uriaşă pentru cultura naţională", a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX preşedintele PRM Corneliu Vadim Tudor, care a spus că s-ar impune decretarea unei zile de doliu naţional pe ambele maluri ale Prutului.

"Eu n-am întâlnit un om mai delicat şi mai frumos din punct de vedere moral, cu o generozitate ieşită din comun, de la Nichita Stănescu încoace”, a spus Vadim Tudor despre Vieru.

C.V. Tudor a precizat că a fost bun prieten cu Grigore Vieru şi a remarcat faptul că destinul poetului a fost asemănător cu al lui Nicolae Labiş, ambii fiind născuţi în 1935 şi amândoi murind în urma unor accidente de circulaţie.

"Grigore Vieru repetă într-un fel destinul lui Nicolae Labiş. Despre Labiş se spune că a fost împins între vagoanele unui tramvai, care i-au zdrobit coloana vertebrală şi s-a stins pe un pat de spital. Despre Vieru se spune că accidentul său vine după o lungă «serie neagră» de accidente ale artiştilor unionişti din Basarabia”, a adăugat Vadim Tudor, dând ca exemplu accidentul mortal suferit de soţii Doina şi Ion Aldea Teodorovici şi accidentul poetului Dumitru Matcovski.

Vadim a mai spus că destinul a făcut ca Grigore Vieru să se stingă din viaţă în "perioada sacră" dintre ziua de naştere a lui Eminescu şi ziua Unirii Principatelor.

Vadim Tudor i-a dedicat şi versuri poetului moldovean: "Plângeţi flamuri tricolore/ Cea mai tristă dintre ore/ A murit Sfântul Grigore".

Băsescu l-a decorat post-mortem pe Grigore Vieru

Băsescu l-a decorat post-mortem pe Grigore Vieru
Preşedintele Traian Băsescu a semnat, luni, decretul privind conferirea post-mortem a Ordinului Naţional "Steaua României" în grad de Mare Cruce poetului Grigore Vieru, decedat în noaptea de sâmbătă spre duminică, într-un spital din Chişinău, unde fusese internat în urma unui accident rutier.

"Preşedintele României l-a decorat post-mortem pe Grigore Vieru «în semn de recunoştinţă şi înaltă apreciere pentru dragostea şi talentul cu care a militat, de-a lungul întregii sale vieţi, prin puterea cuvântului, pentru convieţuirea oamenilor în pace şi înţelegere, rămânând în sufletul tuturor românilor ca un simbol al legăturilor dintre fraţii de aceeaşi limbă»", se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Grigore Vieru a murit în noaptea de sâmbătă spre duminică, la vârsta de 73 de ani, în urma unui accident rutier.

Poetul s-a născut pe 14 februarie 1935, în satul Pererâta de pe malul stâng al Prutului, fostul judeţ Hotin, şi a debutat editorial în 1957. Grigore Vieru a avut o operă vastă, a fost premiat în numeroase rânduri şi a fost membru în diverse foruri de cultură, inclusiv membru de onoare şi membru corespondent al Academiei Române.

Poetul Grigore Vieru va fi înmormântat, marţi, la Cimitirul Armenesc din Chişinău.

(sursa: http://www.mediafax.ro)

Niciun comentariu: