luni, ianuarie 26, 2009

Avocatul poporului a interceptat legea interceptărilor


Mă bucur pentru cei de la Ziua că au avut o asemenea iniţiativă şi îi felicit. Desigur, s-ar putea să nu mai fie nevoie, pentru că rezolvare poate veni şi de la Bruxelles. Iată răspunsul pe care l-am primit de la inimosul euro-parlamentar, doamna Corina Creţu:

@Bibliotecaru:
Daca directiva pe care acest act normativ o transpune in legislatia romaneasca va fi anulata in urma deciziei Curtii Europene de Justitie si legea 298/2008, in mod logic, va fi abrogata. La fel si in celelalte 20 de state ale Uniunii Europene care au adoptat aceste masuri. Cred ca ar fi cazul sa fie elaborata o noua directiva in acest domeniu, care, repet, are nevoie de reguli foarte clare. Pentru a intelege exact climatul in care a fost elaborat textul directivei adoptate in primavara anului 2006, am sa va amintesc ca discutiile pe tema controlului comunicatiilor electronice au aparut dupa atentatele de la Madrid - 2004 si Londra - 2005, cand a devenit evident ca informatiile transmise prin telefon sau internet pot sa-i ajute pe anchetatori in activitatea lor.

Iată ce spune ziarul Ziua:

Legea interceptarilor la Avocatul Poporului
Ziua - Sambata, 24 Ianuarie 2009

-- ZIUA a solicitat acestei institutii care apara drepturile fundamentale ale romanilorsa sesizeze Curtea Constitutionala cu privire la abuzurile din Legea 298/2008
http://static.infoportal.ro/files/stiri/809/808738.jpg
Redactia ZIUA a depus joi, sub numarul de inregistrare 725 din 22.01.2008, o cerere la Avocatul Poporului (foto) pentru sesizarea Curtii Constitutio­nale. Aceasta priveste o exceptie de neconstitutio­nalitate ridicata asupra Legii 298/2008, actul normativ in baza caruia operatorii de telefonie si ser­vicii de Inter­net sunt obligati sa inre­gistreze automat, si sa sto­cheze vreme de sase luni, orice date despre convor­birile telefonice, localizare si trafic pe Internet. Speram ca prin acest demers civic sa reusim sa desfiintam aceasta lege profund nedemocratica, care ii pune pe cetatenii Romaniei sub lupa unei monitorizari permanente, tipica concursurilor de reality-show "Big Brothers". Publicam in continuare cererea ZIUA adresata Avocatului Poporului. Domnului Ioan Muraru - AVOCATUL POPORULUI Subsemnatii, jurnalisti ai cotidianului ZIUA (...) va solicitam ca in temeiul art. 1, punctul (1) si art. 13, litera f), din Legea nr. 35/1997 - republicata, sa sesizati direct Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a Legii nr. 298/2008 privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului sau de retele publice de comunicatii (...)
(sursa: Ziua, http://www.infoportal.ro)

(sursa foto: http://www.avp.ro)

Niciun comentariu: