vineri, ianuarie 23, 2009

Reinventarea apei calde


"Monitorul Oficial al României" va suporta din bugetul propriu publicarea actelor prevăzute de Constituţie

Cheltuielile de publicare a deciziilor primului-ministru şi a actelor a căror publicare este prevăzută de Constituţie vor fi suportate de Regia Autonomă “Monitorul Oficial al României”, din bugetul propriu, stabileşte o Ordonanţă adoptată astăzi de Guvern.
Acelaşi regim se va aplica şi actelor ce se publică în Monitorul Oficial al României, Partea a II-a.
Anterior acestor măsuri, cheltuielile de publicare erau suportate de către emitenţi.
Ordonanţa va intra în vigoare la trei zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României.

Emitent: Guvernul Romaniei – Biroul de presa

Data: 22.01.2009

Din câte se observă, Guvernul este pus pe economii şi decide ca anumite cheltuieli să fie la alţii. Eu mă întreb de unde ia banii Monitorul Oficial, dar asta deja este altă problemă. Monitorul Oficial este o instituţie foarte, foarte veche. Actual funcţionează conform legii nr. 202* din 9 noiembrie 1998 privind organizarea Monitorului Oficial al României.

Ce spune această lege:

Secţiunea a 3-a
Cheltuielile de publicare

Art. 16. - În cazul actelor a căror publicare este prevăzută de Constituţie, precum şi în cazul actelor ce se publică în Partea a II-a, cheltuielile de publicare sunt suportate de Regia Autonomă „Monitorul Oficial” din bugetul propriu.
Art. 17. - Cheltuielile determinate de publicarea celorlalte acte se suportă de către emitenţi, pe baza tarifelor aprobate anual de Biroul permanent al Camerei Deputaţilor, la propunerea Regiei Autonome „Monitorul Oficial”.

Evident, acum mai este necesar să văd ce acte sunt prevăzute în Constituţie...

ARTICOLUL 78 - Intrarea in vigoare a legii
Legea se publica in Monitorul Oficial al Romaniei si intra in vigoare la 3 zile de la data publicarii sau la o data ulterioara prevazuta in textul ei.

ARTICOLUL 100 - Actele Presedintelui
(1) In exercitarea atributiilor sale, Presedintele Romaniei emite decrete care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei. Nepublicarea atrage inexistenta decretului.

ARTICOLUL 108 - Actele Guvernului
(4) Hotararile si ordonantele adoptate de Guvern se semneaza de primul-ministru, se contrasemneaza de ministrii care au obligatia punerii lor in executare si se publica in Monitorul Oficial al Romaniei.

ARTICOLUL 115 - Delegarea legislativa
(5) Ordonanta de urgenta intra in vigoare numai dupa depunerea sa spre dezbatere in procedura de urgenta la Camera competenta sa fie sesizata si dupa publicarea ei in Monitorul Oficial al Romaniei.

ARTICOLUL 115 - Delegarea legislativa
(5) Ordonanta de urgenta intra in vigoare numai dupa depunerea sa spre dezbatere in procedura de urgenta la Camera competenta sa fie sesizata si dupa publicarea ei in Monitorul Oficial al Romaniei.

ARTICOLUL 147 - Deciziile Curtii Constitutionale
(4) Deciziile Curtii Constitutionale se publica in Monitorul Oficial al Romaniei.

ARTICOLUL 156 - Republicarea Constitutiei
Legea de revizuire a Constitutiei se publica in Monitorul Oficial al Romaniei in termen de 5 zile de la data adoptarii

Şi iată că apa caldă a fost reinventată prin încălzire de apă rece.

Mesajele statului în materie de publicare a legilor şi a mezaturilor, în special, vor lua forma Buletinului. Gazetă administrativã, Bucureşti, 1832, şi a Buletinului. Foaie ofiţială, Iaşi, 1833. În Muntenia, publicitatea oficială apărea după ce, la 16 Noiembrie 1832, „Sfatul administrativ extraordinar luându-sã în băgare de samă trebuinţa ce este de a întocmi un buletin pă seama Statului, prin care sã să publicuiască toate cele din partea oblăduirei acestui Prinţipat, puneri la cale, mãsuri, orânduiri de slujbe, hotărâri de judecăţi şi porunci ce vor eşi dela fieşcare ramură de dregătorie care trebuesc a fi ştiute de obşte, precum şi legiurile ce să va face ca după acele sa să povtuească fieşcare [...]

Pe seama statului au zis cei din 1932, dar dai bani ca să te abonezi la un abonament cu transmiterea lui pe email.
Mă întreb de ce accesul la forma electronică a monitorului nu este gratuită, aici poate ar trebui să răspundă domnul Emil Boc.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Daca emitentii actelor plateau publicarea insemna ca trebuia sa cheltuiasca bani de la bugetul de stat. Pana aici am spune ca uite ce masura buna a luat Boc.
Dar cum Monitorul Oficial e o regie autonoma tot profitul acestei regii se duce la bugetul de stat pana la ultimul banut. Daca profitul regiei va fi afectat de cheltuielile cu publicarea - bugetul lui BOC tot pierde banii respectivi.
Ce avantaje aduce Ordonanta lui BOC ?

PS: Monitorul oficial ia bani din vanzarea abonamentelor si a monitoarelor pe suport hartie - deci ati inteles de la popor.

Bibliotecaru spunea...

Eu spuneam de fapt că legea spunea deja ce spune ordonanţa.

Regia autonomă Monitorul Oficial nu publică numai Monitorul Oficial, ci şi multe alte publicaţii, cărţi...

Monitorul Oficial ar trebui pus însă gratuit la dispoziţie. Dacă mergi la ei, îl poţi consulta gratuit sau poate fi multiplicat, contra cost, astfel încât să-l poţi lua acasă. Emailul nu costă însă nimic, textul este oricum cules electronic, singurul efort ar fi un send to all. Este de neînţeles de ce se cer bani pentru asta.
Din câte ştiu eu, Potrivit legii, profitul net al regiei autonome este alocat fondului de participare a salariaţilor la profituri (5%) şi bugetului de stat central sau local. Dacã însã, regia autonomã înregistreazã pierderi, se pot contracta credite sau primi subvenţii de la bugetul de stat. Deci, chiar dacă ar ar fi fost această trecere, până la urmă tot Bugetul de Stat ar fi fost păgubit.