Reducerile pe care Guvernul le tot anunţă încep să semene cu cotele raportate la economii de pe vremea întrecerilor socialiste. Economia, strângerea materialului refolosibil ajunsese să fie mai importantă decât chiar producţia. Iată că şi Guvernul Boc face economii, şi alte astfel lucruri de fineţuri, încă de dinainte de a face ceva. Este ca şi cum ai intra în biroul în care singura sursă de lumină este un bec în tavan şi ţi-ai începe lucru stingând becul pentru a economisi curent. La salarii înţeleg raţiunea scăderii lor, la dat afară, nu prea. Cei daţi afară oricum vor intra în şomaj, statul le va da în continuare nişte bani, în timp ce sectorul respectiv va avea de suferit. Chestia înţeleaptă nu este să dai afară oamenii, un deştept ar căuta să modifice instituţia astfel încât să se optimizeze şi apoi ar elimina oamenii de prisos. Eu unul cred că toate aceste economii sunt de fapt epurări politice.
Iată ce spune ziarul Gândul despre acest subiect:
Tăieri Berceanu promite „cincinalul“ concedierilor, Udrea lucrează „la minima rezistenţă“
Boc le-a cerut miniştrilor să taie 20% din administraţia centrală, el va renunţa la 40% din Cancelarie
Elena Udrea, întrebată de ce s-a mai înfiinţat ministerul pe care-l conduce, dacă acum se dau afară funcţionari, a explicat pentru Gândul că instituţia este o prioritate de guvernare şi că „poate ar trebui desfiinţate agenţiile care nu au nici un rol“. Şefa de la Turism susţine că „ministerele s-au umflat foarte mult pe perioada guvernării Tăriceanu“, iar instituţia pe care o conduce lucrează „din punct de vedere al personalului la minima rezistenţă“ cu 200 de angajaţi. De pe margine, liderul PD-L Theodor Stolojan a comentat şi el pentru Gândul situaţia, spunând că personal în exces este şi în administraţia centrală, dar şi în cea locală: „Unele instituţii sunt adevărate ciupercării. Unele sunt create pentru un singur om. I-au pus în mână o ştampilă şi sub el s-au adunat cu miile.“
Ionuţ Popescu: „Tăierea” nu are însă nicio legătură cu posturile vacante
Tăcerea premierul Emil Boc, care le-a solicitat membrilor Cabinetului să analizeze la câte posturi pot renunţa, a fost „spartă” numai de propriul consilier pe probleme economice, Ionuţ Popescu. Contactat de Gândul, Ionuţ Popescu a explicat de ce este necesară reducerea posturilor, în ciuda faptului că noul Guvern a creat noi ministere (precum al Turismului şi Sportului) sau a reorganizat vechile ministere. „Fiecare Guvern vine cu o anumită amprentă proprie. Aşa se pune problema de ce s-a despărţit Economia (ministerul Economie - n.r.) de Finanţe (ministerul Finanţelor - n.r.). Oricum, era o nebunie să aibă un minister-mamut. Un consilier juridic îmi spune că e o nebunie când se duce la procese în care trebuie să-l reprezinte şi pe cel care e o companie care ţinea de ministerul Economiei, dar trebuie să reprezinte şi ministerul Finanţelor.Dar doar ca să le strângi pe astea două la un loc ca să ai un minister mai puţin asta nu înseamnă să fie şi mai eficient, ba dimpotrivă”, a spus Ionuţ Popescu. Întrebat câte posturi ar trebui să fie „tăiate” din administraţia centrală, Popescu a explicat că „undeva în jur de 2.000 de posturi, cam 20%”, subliniind că la nivelul întregului aparat birocratic, inclusiv autorităţi şi agenţii. „Fiecare ministru va face analizele lui şi vor veni cu propuneri”. „Tăierea” nu are însă nicio legătură cu posturile vacante (140.000), „e o altă discuţie”, ne-a mai spus consilierul pe probleme economice al premierului.
Berceanu promite să facă „cincinalul în patru ani şi jumătate“
Reducerile de posturi în administraţa centrală vor „lovi” chiar şi Cancelaria Prim-ministrului, unde aproximativ 40% din angajaţi ar urma să fie „restructuraţi”, au declarat, pentru „Gândul”, surse guvernamentale. Unii dintre miniştrii chiar promit cu exces de zel să concedieze mai mult de 20% din personal. „La Ministerul Transporturilor vom face, ca să zic aşa, cincinalul în patru ani şi jumătate şi vom concedia mai mult de 20% din angajaţi. De când am plecat din minister şi până m-am întors, am constatat o creştere semnificativă a numărului de salariaţi şi mă gândesc că şi clădirea asta poate avea unele slăbiciuni structurale. Nu uitaţi că, atunci când eram ministrul Economiei, am redus personalul Companiei Naţionale a Huilei de la 42.000 la 14.000 şi după restructurare s-a scos mai mult cărbune”, a spus ministrul Transporturilor, Radu Berceanu.
Elena Udrea lucrează „la minima rezistenţă“
„Ne-am creat, ca minister, într-o perioadă de criză, şi lucrăm din punct de vedere al personalului la minima rezistenţă”, a declarat pentru Gândul ministrul Turismului, Elena Udrea, care are în subordine 200 de angajaţi. Întrebată de ce s-a mai înfiinţat ministerul pe care-l conduce, dacă acum se dau afară funcţionari din aparatul central, Udrea a explicat că instituţia s-a născut deoarece domeniul este o prioritate de guvernare. „Poate ar trebui desfiinţate agenţiile care nu au nici un rol”, a mai comentat ministrul, explicând că Turismul a mai adăugat foarte puţine costuri de personal. Tot Udrea a explicat motivul deciziei luate de Executiv: „S-a văzut că ministerele s-au umflat foarte mult pe perioada guvernării Tăriceanu”. Udrea spune că, spre exemplu, Cabinetul primului ministru a crescut cu peste 100 de persoane. Acolo, indică oficialul, se vor face tăieri mai mari, „premierul a dispus ca numărul de persoane să scadă cu 40%”, susţine ministrul Turismului.
Dragnea se mai gândeşte la cifre, Bazac asigură că spitalele nu vor fi afectate
Ministrul Administraţiei şi Internelor, Liviu Dragnea, a explicat că a evitat să se pronunţe în şedinţa de Guvern dacă în Ministerul Administraţiei şi Internelor este posibilă reducerea numărului de posturi.
El a mai spus, după prezentarea bilanţului Jandarmeriei Române, că va stabili, împreună cu colegii, care sunt compartimentele din care se pot face diminuări de personal, „dacă acestea pot fi făcute”. Ministrul a menţionat că există două, trei ministere cu statut special - Ministerul Administraţiei şi Internelor, Ministerul Apărării şi într-o oarecare măsură Ministerul Justiţiei - unde abordarea va fi puţin diferită, pentru că nu îşi pot asuma riscul de a rămâne cu personal mai puţin în cadrul acestor instituţii. Pe de altă parte, ministrul Sănătăţii, Ion Bazac a asigurat, ieri, că reducerea cu 20 la sută a numărului de posturi din administraţia centrală vizează Ministerul Sănătăţii şi Autorităţile de Sănătate Publică şi nu va afecta spitalele.
Videanu nu comentează, Stolojan: „Se creaseră ciupercării!”
Ministrul Economiei Adriean Videanu a confirmat pentru Gândul decizia privind concedierea a 20% dintre angajaţii administraţiei centrale, refuzând să facă alte comentarii.
Cel care a comentat, în schimb, decizia, a fost liderul PD-L, Theodor Stolojan. „Eu ştiu un singur lucru: în ultimii ani s-a produs o adevărată aglomerare a personalului angajat peste tot, de la administraţia centrală până la cea locală”, a declarat în exclusivitate, pentru Gândul, liderul PD-L, Theodor Stolojan.Stolojan mai spune că există „posibilitatea de a face organizare raţională şi o astfel de măsură ar fi chiar necesară”. „Avem unele instituţii care sunt adevărate ciupercării. Unele sunt create pentru un singur om. I-au pus în mână o ştampilă şi sub el s-au adunat cu miile”, explică Stolojan, decizia Guvernului.
Întrebat dacă partidul din care face parte nu se teme de consecinţele sociale pe care le-ar presupune decizia concedierii în masă a angajaţilor din sistemul bugetar, Stolojan a declarat că „milioane de români înţeleg că suntem în criză. Ei pot înţelege. Problema e ca efortul să nu-l facă numai unii.”
maria.toader@gandul.info
(sursa: http://www.gandul.info)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu