joi, ianuarie 22, 2009

Vâtaf peste universul mioritic


VĂTÁF, vătafi, s.m. 1. (În evul mediu, în Ţara Românească şi Moldova) Supraveghetor al slugilor de la curtea unui boier sau de la o mănăstire; logofăt. 2. Conducător al unui anumit grup de curteni, de slujbaşi sau de oşteni ai domniei. ♢ Vătaful divanului = boier însărcinat cu convocarea divanului. Vătaf de agie = şeful poliţiei. Vătaf de plai = şef al plăieşilor care păzeau un plai sau o trecătoare. Vătaf de hotar = şef de străjeri, de grăniceri. Vătaf de plasă = funcţionar administrativ care conducea o plasă. 3. P. gener. Persoană având sub ordinele sale un anumit număr de oameni; conducător, şef. ♦ Spec. Conducător al unei bresle, al unui grup de meşteşugari. ♦ Spec. Căpetenie a căluşarilor, a colindătorilor etc.; persoană care conduce alaiul unei nunţi. [Var.: (reg.) vătáş, vătáv s.m.] – Cf. ucr. vataha, pol. wataha, bg. vatah.
Sursa: DEX '98

VĂTÁFUL s. art. v. lucifer, satana, scara-oţchi, tartor.
Sursa: Sinonime

Am simţit nevoia acestor definiţii pentru a înţelege mai bine următorul articol:

Iliescu: Băsescu să nu facă pe vătaful
Iliescu: Băsescu să nu facă pe vătaful
Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, miercuri, la Antena 3, că şeful statului, Traian Băsescu, nu trebuie să facă pe "jupânul" sau "vătaful" căruia i se supune echipa guvernamentală dacă doreşte să joace un rol de factor constructiv în susţinerea Executivului.

Iliescu a arătat că ceea ce deranjează în privinţa lui Traian Băsescu, şi poate fi factorul care să dăuneze unei bune funcţionări a coaliţiei, rezidă în amestecul politic al acestuia.

"Sper să nu persevereze în această tentaţie, în acestă tendinţă. Asemeneaa tentaţii riscă să submineze unitatea de acţiune a Guvernului", a spus Iliescu.

El a menţionat că PSD a decis să meargă în coaliţie cu PDL pentru asigurarea unei majorităţi parlamentare ştiind că "factorul cel mai nociv" ţine de preşedinte, "ca om politic legat nemijlocit de PDL".

"Am acceptat să mergem cu riscurile corespunzătoare. Ne-am asumat răspundere şi riscuri. De aici nu trebuie să se înţeleagă că PSD trebuie să devină vasalul PDL sau, mai mult, vasalul preşedintelui Băsescu", a adăugat Iliescu.

"Şi în primul rând preşedintele Băsescu trebuie să înţeleagă acest lucru şi, dacă vrea ca să joace rolul său de factor constructiv în susţinerea acestei guvernări, să ţină seama de acest lucru: să nu facă pe stăpânul, pe vătaful căruia trebuie să i se subordoneze cei care sunt în echipa guvernamentală", a spus preşedintele de onoare al PSD.

Iliescu a arătat, totodată, că reprezentanţii PDL trebuie să înţeleagă care este raportul de "conlucrare" cu PSD, iar PSD, la rândul său, să înţeleagă că trebuie să asigure succesul guvernării, dar acest lucru să nu echivaleze cu o lipsă de poziţie critică faţă de actul guvernării. (sursa: http://www.mediafax.ro)

Niciun comentariu: