marți, ianuarie 20, 2009

Art. 13 a fost fără noroc

Art. 13. - Fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid sau într-o formaţiune politică, într-un sindicat ori într-o asociaţie fără scop lucrativ sau fundaţie şi care foloseşte influenţa ori autoritatea sa în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani.

Adrian Nastase, deferit justitiei
InfoPortal - Marti, 20 Ianuarie 2009
Procurorii anticoruptie l-au trimis in judecata, mati, pe Adrian Nastase, in dosarul "Trofeul calitatii in constructii", fiind acuzat de folosirea influentei sau autoritatii functiei de presedinte al unui partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase, transmite MEDIAFAX.

Adrian Nastase va fi judecat, alaturi de alte cinci persoane, de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Acuzele aduse de DNA sunt:

Adrian Nastase, fost presedinte al Partidului Social Democrat - infractiunea prevazuta de art. 13 din Legea 78/2000 privind fapte de coruptie - folosirea influentei sau autoritatii functiei de presedinte al unui partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, in forma continuata;

Irina Paul Jianu, fost inspector general de stat in cadrul Inspectoratului de Stat in Constructii - abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata si continuata; spalare de bani in forma continuata; fals in inscrisuri sub semnatura privata, sub forma participatiei improprii si in forma continuata; fals intelectual la Legea contabilitatii, savarsite sub forma participatiei improprii si in forma continuata; folosirea creditului societatii intr-un scop contrar intereselor societatii sub forma participatiei improprii si in forma continuata;

Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct in cadrul ISC - complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata si continuata;

Mihail Cristian Vasile, director general al SC EUROGRAFICA SRL - complicitate abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma continuata si calificata; spalare de bani in forma continuata; fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata;

Bogdan Popovici - spalare de bani in forma continuata; complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma continuata si calificata; fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata;

Marina Ioana Popovici - spalare de bani in forma continuata; complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma continuata si calificata, fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata.

Potrivit rechziitoriului, in cursul anului electoral 2004, Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC), sub conducerea inculpatei Irina Jianu, "a initiat organizarea unui simpozion intitulat «Trofeul calitatii in constructii». In realitate, simpozionul reprezenta un cadru in care, prin instituirea unor taxe de participare, se masca strangerea unor sume de bani pentru campania electorala prezidentiala a inculpatului Adrian Nastase", sustine DNA.

Evenimentul a fost organizat ca urmare a exercitarii de catre inculpat a influentei si autoritatii decurgand din functia de presedinte al Partidului Social Democrat (PSD) asupra lui Jianu (persoana ce a fost numita in functia de inspector general in cadrul Inspectoratului de Stat in Constructii urmare a legaturilor apropiate cu persoane marcante din cadrul PSD), asupra inculpatului Popovici Bogdan (fost membru al CFSN si apropiat al familiei Nastase), asupra inculpatei Popovici Marina Ioana (persoana care, impreuna cu Popovici Bogdan controla un grup important de firme), asupra inculpatului Vasile Mihail Cristian, administrator al SC Eurografica SRL (societate care beneficiase de contracte importante cu PSD pentru tiparirea unor materiale electorale si care avea legaturi cu persoane importante din cadrul PSD), precum si asupra altor persoane.

Persoanele respective erau fie membri PSD cu functii importante in cadrul unor institutii publice (Agentia Nationala pentru Protectia Consumatorului, Regia Nationala a Padurilor Romsilva, Agentia Nationala Sanitar Veterinara, Compania Nationala a Lignitului, Complexul Energetic Turceni, Societatea Nationala de Imbunatatiri Funciare), fie lideri de partid locali, primari si presedinti de consilii judetene. Acestia au impus achitarea unor importante sume de bani sub forma de taxe de participare pentru un simpozion irelevant pentru activitatea institutiilor respective. Asupra unui alt grup de participanti - reprezentanti de societati comerciale in constructii - s-a exercitat constrangere morala prin aceea ca inspectorii de specialitate care le avizau lucrarile le transmiteau invitatiile de participare le solicitau apoi copia ordinului de plata.

Taxele de participare au fost de 5 milioane de lei vechi, pentru persoane fizice si 15 milioane de lei vechi, pentru persoane juridice. Banii stransi din taxe, in valoare de 67.463.972.430 ROL ar fi trebuit, potrivit legii, sa se constituie venituri la bugetul ISC care era institutie publica. Insa, inculpata Jianu, cu sprijinul inculpatei Gasparovici, incalcand prevederile legale, au dispus ca aceste taxe sa fie incasate direct de patru societati comerciale controlate de inculpatii Popovici Bogdan si Popovici Marina Ioana (SC MEDIAGLOBE INVEST SRL, SC URBAN CONSULT SRL, SC AXA MANAGEMENT SRL, SC CONTUR MEDIA SRL). ISC nu a urmarit modul de utilizare a sumelor incasate din taxele de participare si nu a intocmit "Decontul de cheltuieli" astfel ca nicio cheltuiala efectuata pentru Trofeul Calitatii nu a fost decontata in mod legal.

Societatile implicate in organizarea evenimentului au colectat taxele de participare si au subcontractat executarea serviciilor de organizare a simpozionului. Pentru acoperirea diferentei dintre suma incasata de la participanti si cheltuielile efectiv realizate, cele patru societati mai sus mentionate au incheiat contracte cu o alta societate, SC AROND SRL, controlata tot de inculpatii Bogdan si Marina Popovici, societate avand ca obiect in principal servicii de "conceptie" si "organizare". Respectivele contacte erau menite sa justifice 92 la suta din totalul cheltuielilor pentru o serie de servicii care in realitate nu au fost efectuate.

Ulterior, pentru a se disimula provenienta banilor, prin operatiuni de spalare de bani (cesiune de actiuni, majorare de capital, contracte false de vanzari de terenuri si prestari servicii) desfasurate prin intermediul societatilor MEDIA ON SA, FORUM INVEST SA, Fundatia Invest, toate controlate de sotii Popovici, suma de 53.256.338.838 de lei vechi a fost transferata din conturile firmei AROND SRL in cele ale SC Eurografica SRL.

Din aceasta suma, inculpatul Vasile Mihail Cristian a platit 33.841.734.455 de lei vechi, reprezentand contravaloarea materialelor de propaganda electorala (caiete, fulare, tricouri, calendare, pliante, brichete personalizate cu numele si imaginea inculpatului Adrian Nastase).

"Pentru a disimula destinatia ilicita a banilor proveniti din organizarea simpozionului „Trofeul calitatii in constructii” si pentru a ascunde infractiunea prevazuta de art. 13 din Legea 78/2000 retinuta in sarcina inculpatului Adrian Nastase, inculpatul Vasile Mihail Cristian a intocmit, atat personal cat si prin interpusi, documente comerciale si financiar-contabile false. Sub aparenta unor cheltuieli efectuate cu activitati de publicitate pentru SC. Eurografica SRL, prin falsificarea inscrisurilor sus-mentionate, inculpatul Vasile Mihail Cristian a achizitionat, livrat si platit contravaloarea materialelor de propaganda electorala pentru inculpatul Adrian Nastase", explica DNA.

http://static.infoportal.ro/files/stiri/804/803647.jpg

In acelasi mod, inculpatul Adrian Nastase a obtinut foloase necuvenite si de la SC VERTCON SA Bacau (societate controlata de inculpata Irina Paula Jianu) in cuantum de 382.172.020 de lei vechi, reprezentand contravaloarea unor materiale de propaganda electorala si alte cheltuieli efectuate in acelasi scop.

DNA a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra sumei de 118.650 de dolari apartinand inculpatului Adrian Nastase in vederea confiscarii speciale cu referire la foloasele necuvenite primite de acesta; s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile si imobile ale inculpatilor Irina Jianu, Diana Gasparovici, Bogdan Popovici, Marina Ioana Popovici, Cristian Vasile Mihail, Vasile Cristian pana la concurenta sumei de 64.813.844.913 de lei vechi; a fost indisponibilizat imobilul proprietatea inculpatului Mihail Vasile, situat in Bucuresti; a fost indisponibilizat imobilul proprietatea invinuitilor Bogdan si Marina Popovici, situat in Bucuresti; a fost indisponibilizat imobilul proprietatea inculpatei Diana Gasparovici, situat in Braila; a fost indisponibilizat imobilul proprietatea inculpateiIrina Jianu, situat in Bacau.

Potrivit rechizitoriului, prejudiciul total cauzat ISC prin faptele inculpatilor este de 69.611.552.132 de lei vechi, constituit din neincasarea taxelor de la participanti (61.549.713.021 de lei vechi) si din cheltuieli nelegale efectuate de ISC din fonduri proprii (8.061.839.111 de lei vechi).

Inspectoratul de Stat in Constructii s-a constituit parte civila in cauza.
(sursa, http://www.infoportal.ro/)

Niciun comentariu: