Ce altceva aş putea crede când văd că doamna Turcan în loc să sesizeze că preşedintele forţează limita maximă a sistemului instituţional, în loc să i se pară ciudat că preşedintele Traian Băsescu vizitează Palatul Victoria la fel de des ca Palatul Cotroceni, domnia sa vede oportunitatea modificării Constituţiei astfel încât să confere puteri sporite preşedintelui. Începe să-mi fie frică.
Vicepreşedintele PDL Raluca Turcan, a declarat, vineri, la Sibiu, că actuala Constituţie are carenţe serioase, PDL şi PSD trebuind să facă în acest an paşii concreţi pentru "modificarea serioasă şi coerentă" a acesteia şi că şeful statului ar trebui să fie "factorul principal al puterii executive".
"Consider că în mandatul 2008-2012 se poate face, în sfârşit, o modificare serioasă şi coerentă a Constituţiei României. Este evident că actuala Constituţie are carenţe serioase, nereuşind să reglementeze eficient raporturile dintre principalele instituţii ale statului – Parlament, Guvern, preşedinte. Dezbatarea pentru modificarea Constituţiei poate fi considerată deschisă, odată cu prezentarea Raportului Comisiei Prezidenţiale create în acest scop. Eu şi colegii din PDL considerăm că România are nevoie de clarificarea modelului de republică în sensul unei republici semiprezidenţiale consolidate", a spus deputatul PDL Raluca Turcan, într-o conferinţă de presă.
Turcan a precizat că preşedintele ar trebui să fie "factorul principal al puterii executive" având în vedere că este ales prin vot direct şi are cea mai mare ligitimitate.
"E nevoie ca preşedintele ţării – în calitate de persoană aleasă prin vot popular la nivel naţional – să fie factorul principal al puterii executive. Actuala situaţie, în care preşedintele ţării nu are pârghii constituţionale pentru a influenţa activitatea guvernului este incorectă, ţinând cont de gradul uriaş de legitimitate a preşedintelui. Cred că un lider ales este mai important decât un lider numit. De asemenea, este nevoie ca Parlamentul să poată şi el să fie dizolvat în condiţiile în care se ajunge în blocaj politic. Şi guvernul şi preşedintele îşi pot pierde poziţiile în urma acţiunii Parlamentului – prin moţiune de cenzură sau prin suspendare. Parlamentul însă este practic imposibil de dizolvat şi imposibil de cenzurat", a afirmat Turcan.
Deputatul PDL a emis şi ipoteza unui Parmalent unicameral, care s-ar plia mai bine pe necesităţile României, dar şi cea a reducerii numărului de judeţe.
"De asemenea, ar trebui introdus Parlamentul unicameral. Formula este potrivită pentru un stat unitar cum e România, se întâlneşte în toate statele vecine României (Ungaria, Ucraina, Bulgaria, Serbia, Republica Moldova, Grecia) şi ar reduce mult din birocraţia parlamentară şi din costuri. În fine, cred că trebuie să ne gândim serios la reducerea numărului de judeţe, cel mult 20 de judeţe (dar pot fi şi 10 sau 12), pentru ca structurile administraţiei locale să fie mai eficiente", a spus Turcan.
Raluca Turcan a precizat că PSD şi PDL ar trebui chiar din acest an să înceapă să facă paşii concreţi pentru modificarea Constutuţiei, precizând că este "un test de solidaritate al majorităţii parlamentare PDL-PSD" şi că cele două partide nu au motive să tergiverseze lucrurile.
(sursa: http://www.mediafax.ro)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu