miercuri, ianuarie 21, 2009

Lemnul Gorjean prezentat la Venţia


http://museum.ici.ro/muzee_rurale/oltenia/mimages/7.jpg
(sursa: http://museum.ici.ro)

Arta bisericilor din lemn din Gorj, prezentata la Venetia
Adevarul Online - Miercuri, 21 Ianuarie 2009

Astazi, la Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia, va avea loc o dezbatere, precum si o expozitie de fotografie, avand ca tema bisericile de lemn romanesti din judetul Gorj.

Scopul acestei manifestari este acela de a facilita restaurarea si conservarea celor 116 biserici de lemn din Judetul Gorj, un patrimoniu cultural inestimabil. Tot pe aceasta tema, va fi propus spre vizionare un documentar tradus special in limba italiana.

Manifestarea va fi incheiata prin inaugurarea unei expozitii de fotografie intitulata "Crampeie de cer", cu fotografii apartinand albumului cu acelasi titlu, aparut la Mitropolia Olteniei.

Evenimentul va fi organizat de catre fundatia "Cuvantul care zideste", in colaborare cu Mitropolia Olteniei, Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Gorj si Agentia Fondului Cultural National de pe langa Ministerul Culturii si Cultelor.
(sursa: http://www.infoportal.ro)

Poate ar trebui să adaug că patrimoniul cultural eclezial este reprezentat de 116 biserici de lemn înregistrate în Lista Monumentelor Istorice, dintre cele aproximativ 150 care supravieţuiesc peste veacuri. În anul 1900 erau înregistrate 263.

BISERICA DE LEMN CU PRIDVOR "SFÂNTUL VASILE"

Localitatea: Pieptani
Adresa: sat Pieptani, com. Câlnic
Conducere: BOR
Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice): GJ-II-m-B-09346



Scurtă descriere

Biserica de lemn „Sfântul Vasile” din satul Pieptani, com. Câlnic, a fost ridicata în 1810 sau 1815 de Tache Iorganoiu din Pesteana Vulcan, probabil pe structura uneia mai vechi, din secolul XVII. Planul e tipic pentru bisericile de lemn, nava cu altarul în cinci laturi, cu temelia formata din doua bârne asezate direct pe pamânt. Remarcabil e ca satenii au îngrijit-o mereu – în 1881, în 1912 refacând-o din ruine si, recent, în 2004 când au i-facut din nou acoperis din sita.


BISERICA DE LEMN "SFÂNTUL IOAN BOTEZĂTORUL"

Localitatea: Fărcăşeşti
Adresa: sat Fărcăşeşti, cătun Broşteniţa, comuna Fărcăşeşti
Conducere: BOR
Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice): GJ-II-m-B-09300







Scurtă descriere
Biserica Sfântul Ioan Botezatorul din Farcasesti, catun Brostenita ridicata în 1848 , renovata în 1876, a folosit probabil si elemente ale uneia mai vechi, din secolul XVIII. Planul este tipic pentru constructiile de acest tip din zona de nord a Olteniei – nava cu altarul decrosat poligonal, retras pe laturile de nord si sud pentru obtinerea proscomidiei si diaconiconului, fara turla cu acoperisul din sita pastrat în aceeasi maniera si astazi


BISERICA DE LEMN "SFÂNTUL NICOLAE"

Localitatea: Negomir
Adresa: sat Negomir, cătun Curtişoara, comuna Negomir
Conducere: BOR
Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice): GJ-II-m-B-09336











Scurtă descriere

Biserica de lemn Sfântul Nicolae din Negomir, catun Curtisoara a fost ridicata pe locul uneia mai vechi (din 1678) în 1800 si a fost terminata în 1815. Ctitorii, Dumitrascu Grivei, Ion Ceausu si protopopul Dinca Negomireanu, au construit o biserica de lemn tipica, în forma de nava din bârne mari de stejar acoperita cu blani de stejar, la vremea aceea batute în cuie de lemn. Lacasul de cult e impresionant prin temelia înalta, care are capetele iesite în afara un metru, precum si prin plastica arhitecturala a consolelor care sunt taiate în forma de cap de cal.



BISERICA DE LEMN "SFINŢII ÎMPĂRAŢI"

Localitatea: TÂRGU CĂRBUNEŞTI
Adresa: CURTEANA, TÂRGU CĂRBUNEŞTI
Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice): GJ-II-m-B-09399



Scurtă descriere
Biserica de lemn cu hramul Sfintii Împarati ridicata în secolul XVIII dupa cum dovedesc toate elementele sale constructive: acoperis de sita (astazi tabla) fara clopotnita, peretele plin dintre naos si pronaos, scaunul de judecata de pe latura de sud precum si altarul poligonal decrosat la registrul inferior pentru a realiza diaconiconul (locul de pastrare al vesmintelor si obiectelor liturgice) si proscomidia (locul de pomenire al ctitorilor si de pastrare a sfintei impartasanii).

BISERICA DE LEMN "SFINŢII ARHANGHELI", Ceauru

Localitatea: sat Ceauru, comuna Băleşti
Adresa: Sat Ceauru, cătun Arhoţi, com. Băleşti
Conducere: BOR
Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice): GJ-II-m-B-09273



Scurtă descriere
Biserica “Sfintii Arhangheli” din Ceauru, com Balesti, ridicata în 1679 este una dintre bisericile de lemn de mare valoare arhitecturala si una dintre cele mai vechi de acest tip pastrate pe plaiurile Gorjului. Construita tipic, în forma de nava, cu altarul decrosat poligonal, impresioneaza prin modul în care s-au obtinut proscomidarul si diaconiconul, prin decoratiile ce folosesc motive pline de simboluri – frânghia, dintele de lup, linia în zig-zag.

(sursa: http://www.gorj.djc.ro)

Niciun comentariu: