Este absolut incredibil anti-liberalismul acestui guvern. Absolut întreaga clasă politică s-a gândit acum doi ani la viitorul pensionarilor din România, dar şi la transferul treptat al efortului bugetar de la Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat la firmele private de asigurări. Un an de zile ni s-a împuiat tuturor capul cum că beneficiul firmelor private de asigurări de pensii va fi atât de mare şi investiţiile cu grad moderat de risc al acestora vor proteja banii, dar vor fi foarte, foarte profitabile... încât toţi cetăţenii trebuie să se asigure un 2% la privat.
Bani pentru pensionari. Guvernul ia în calcul blocarea contributiei la pensiile private
26-01-2009
Sindicatele propun ca acel 2% din veniturile salariale, virat catre fondurile de pensii sa fie directionat doar la sistemul de pensii de stat. Premierul Emil Boc a promis sindicatelor ca va lua în calcul propunerea acestora, astfel incat nivelul contributiei virate catre fondurile de pensii private obligatorii sa fie mentinut la 2% din salariu în acest an, pentru a sustine bugetul public de pensii, a spus pentru NewsIn vicepresedintele CNS Cartel Alfa, Petru Dandea. Masura a fost propusa de catre confederatia sindicala pentru a sustine bugetul public de pensii din acest an. „Noi am cerut o înghetare pentru 2009 a nivelului contributiei virate catre fondurile de pensii private obligatorii, deoarece sistemul public de pensii se confrunta cu probleme foarte mari“, a explicat vicepresedintele Dandea. Liderul de sindicat a incercat sa demonstreze ca, în 2009, din banii sistemului public s-ar lua aproximativ 150 milioane euro, în cazul în care nivelul contributiei creste cu 0,5%, adica pâna la 2,5% din venitul brut al salariatilor.
Dandea a mai precizat ca sindicalistii au facut aceasta propunere pentru a nu pune în pericol plata lunara a pensionarilor, prin cresterea cu 0,5% a contributiei la fondurile de pensii private pe parcursul unui an. In fata acestei propuneri, premierul Boc a promis sindicatelor ca guvernul este de acord sa blocheze pentru anul acesta cresterea cuantumului acestei contributii, daca se constata ca exista probleme în sistemul public de pensii. Initiativa are drept cauza concedierile temporare ale angajatilor, precum si închiderile temporare ale companiilor, care reduc masa salariala si, implicit, contributiile platite la bugetul public de pensii. Potrivit legii, începând cu 1 ianuarie a fiecarui an, cota de contributie la sistemul pensiilor obligatorii creste anual cu 0,5%, pâna ajunge la 6% din venitul brut al salariatilor, într-un interval de opt ani. Dupa legea actuala, contributia virata catre fondurile de pensii private obligatorii va creste de la 2% la 2,5% din venitul brut al participantilor la sistem.
Pamfilia Bilt
(sursa: Gardianul, http://www.infoportal.ro/)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu