luni, ianuarie 26, 2009

Hai la mine la o cafea...


Domnul Dan Nica visează, ziua în amiaza mare, la acest tip de personal excedentar în instituţii:


Ei bine, numai aparent acest tip de abordare a unui slujbaş la stat este bună, domnului Dan Nica nu-i plac invitaţiile la o cafea... Iată şi abordarea pe larg:

Dan Nica, despre reducerile de personal: Cei care au ca unica ocupatie sa bea cafeaua, vor pleca acasa
InfoPortal - Luni, 26 Ianuarie 2009

Vicepremierul Dan Nica estimeaza ca aproximativ doua mii de persoane vor fi afectate de reducerea numarului de angajati din ministere, fiind vorba de "personalul excedentar", transmite MEDIAFAX.

http://static.infoportal.ro/files/stiri/812/811388.jpg

"Este vorba de personalul excedentar, care a fost angajat fara niciun fel de motivatie economica si care a dus la dublarea sau triplarea cifrei din aparatul ministerelor, au salarii foarte mari si nu-si justifica activitatea in niciun fel. (...) Cei care au ca unica ocupatie sa bea cafeaua, vor pleca acasa", a precizat Dan Nica.

Nica a spus totodata ca una dintre prioritatile planului anticriza este oferirea de sprijin pentru cei cu venituri mici. "Cei cu salariile mari si pensiile foarte mari se mai pot descurca", a declarat vicepremierul.

"Am avut o discutie foarte serioasa despre absorbtia fondurilor europene. Tot personalul administratiei romanesti care este implicat direct in absorbtia fondurilor europene va fi salarizat in functie de performantele individuale. Pana acum, cei aproape 20.000 de oameni care lucreaza in domeniu au avut un grad de absorbtie zero in 2007 si 2008 si au primit si salariile si sporurile de 75%", a adaugat Dan Nica.

Guvernul Boc a anuntat ca bugetul pentru 2009 va fi adoptat joi, dupa o serie de negocieri si discutii atat intre membrii coalitiei, cat si intre reprezentantii Executivului si sindicate si patronate. De asemenea, saptamana trecuta, Guvernul a decis reducerea cu 20% a personalului din aparatul central. (sursa: http://www.infoportal.ro)

Declaraţie vicepreşedinte PSD Dan Nica - 26 ianuarie 2009
Postat la 2009-01-26

Vreau să vă spun că ne-am concentrat pe stabilirea priorităţilor pentru investiţiile care vor fi în bugetul de stat. Şi vă spun de pe acum că vom avea ca prioritate principală finalizarea marilor lucrări de infrastructură în domeniul infrastructurilor. Vom avea ca prioritate principală finalizarea lucrărilor care sunt începute de priorităţile locale: alimentări cu apă, canalizare şi celelalte proiecte pe care comunităţile locale din România le derulează în acest moment, reparaţia şi construcţia şcolilor şi, de asemenea, modernizarea spitalelor. Pot să vă spun că, din punct de vedere al finanţării acestor lucrări, avem 3 componente principale. Una este cea a bugetului de stat, şi avem un procent de peste 6% din PIB care este alocat de la bugetul de stat pentru aceste investiţii şi priorităţile pe care vi le-am enunţat. De asemenea, am luat în calcul un grad de absorbţie şi o mobilizare generală la nivelul tuturor agenţiilor guvernamentale pentru ca fondurile europene să intre efectiv în România în acest an. De asemenea, am discutat şi câteva elemente de program pentru sprijinirea economiei româneşti, sprijin care trebuie acordat şi în câteva domenii cheie ale industriei şi pentru mediul de afaceri. Pot să vă spun că, din punct de vedere al determinării politice, anul 2009 va fi un an care va fi marcat de decizii foarte ferme în ceea ce priveşte un climat economic care să permită ca traversarea acestei crize de către România să nu se facă în condiţii foarte rele. Şi, de asemenea, un sprijin pentru ca cei care au venituri mici, fie că sunt pensionari, fie că sunt familii tinere cu mulţi copii, fie că sunt agricultori, să nu fie afectaţi de efectele acestei crize care vedem că se generalizează şi apar puseuri, din păcate, tot mai numeroase şi de tot mai mare amplitudine în multe ţări europene. Întrebări.

Reporter: V-aţi decis dacă şi cum, sub ce formă veţi majora salariile şi pensiile?

Dan Nica: Nu. Nu am ajuns la acest punct. Vom mai avea în zilele următoare discuţii şi pe alte subiecte, cum ar fi acest capitol. Vreau să vă menţionez că vom avea întâlniri şi cu sindicatele pentru a avea un punct de vedere comun pe cât posibil, urmând ca joi, varianta finală să fie supusă aprobării Guvernului. Ceea ce pot să vă spun este că unul din termenii principali ai planului anticriză îl constituie protejarea categoriilor sociale cu venituri mici, fie că este vorba de pensionari, fie că este vorba de salariaţi, fie că este vorba de agricultori sau de familii cu mulţi copii.

Reporter: O majorare din aprilie şi în pas cu inflaţia, adică undeva pe la 5%? Cam asta este ideea pe care mergeţi?

Dan Nica: Vom anunţa exact care este şi procentul şi care este principiul. Principiul pe care mergem, în mod evident, este acela că trebuie să acordăm sprijin celor care au salarii mici şi pensii mici. Cei cu salariile mari şi pensiile foarte mari se mai pot descurca.

Reporter: Aţi luat vreo decizie? Veţi modifica în vreun fel legea?

Dan Nica: Nu am ajuns. Este un subiect care nu l-am discutat. Toate aceste lucruri se află pe agendă, inclusiv mai multe măsuri care am dori să le luăm pentru că am decis pentru ca industria românească să poată să primească un balon de oxigen în această perioadă grea.

Reporter: Domnule ministru, în legătură cu funcţiile deconcentrate?

Dan Nica: Nu am avut această discuţie.

Reporter: Procentul de 20% reducerea din aparatul de lucru de stat? S-a discutat? Se negociază?

Dan Nica: Ministerul Finanţelor aşteaptă în cursul zilei de astăzi propunerile pentru ca personalul excedentar angajat fără nici un fel de discernământ în ultimii 2 ani de zile şi care a dus la o triplare sau cvadruplare a numărului de personal din aparatul central al ministerelor să se întâmple. Şi joi, în bugetul de stat, să putem să avem cifra corectă. De asemenea, pot să vă spun că am avut o discuţie foarte serioasă despre absorbţia fondurilor europene. Şi aici o idee care s-a degajat, şi o spun în premieră, este aceea că tot personalul administraţiei româneşti, care este implicat direct în acest proces de atragere a fondurilor europene, va fi salarizat în conformitate cu performanţele individuale. Până acum cei aproape 20 de mii de oameni care lucrează în acest domeniu au avut un grad de absorbţie 0 în 2007, 0 euro în 2008 şi au primit bine mersi şi salariile, plus sporul de 75%. Dorim ca acest lucru să nu se mai perpetueze şi începând cu bugetul de stat să stabilim foarte clar că cei care lucrează şi îşi fac treaba şi banii ajung la beneficiari, fie că este vorba de ţărani, fie că este vorba de firma care aplică, îşi va primi şi salariul şi sporul. Cei care nu, nu.

Reporter: Câţi oameni vor fi daţi afară în urma acestei...?

Dan Nica: Probabil nu avem o cifră. Estimarea este în jurul cifrei de 2.000. Şi vă repet, este personal excedentar care a fost angajat fără nici un fel de motivaţie economică şi care a dus la dublarea sau triplarea cifrei din aparatul ministerelor. Au salariul foarte mare şi nu-şi justifică activitatea nici într-un fel, decât consumul de cafea.

Reporter: Pe ce criterii?

Dan Nica: Păi pe criteriul că cei care au ca unică ocupaţie să bea cafeaua, pleacă acasă. Cei care au ceva de făcut în minister vor rămâne. Vă mulţumesc.

Niciun comentariu: