marți, ianuarie 20, 2009

"Ştirea Zilei" - 19.01.2009 - invitat: Mircea Geoană


Marţi, 20 Ianuarie 2009 09:53

stireazilei_19012009Gabriela Vrânceanu Firea: Bună seara, bine v-am regăsit. PSD joacă tare. Partidul l-a ales în unanimitate pe Liviu Dragnea pentru funcţia de ministru de Interne, rămasă vacantă în urma scandalului Oprea - Vulpea. Între timp, Emil Boc a instaurat starea de fair-play în privinţa relaţiilor cu PSD. Liderii democrat-liberali şi-au stabilit strategia de colaborare cu social-democraţii în acest an marcat de două alegeri: europarlamentare şi prezidenţiale. Aceasta este, după cum îl citează ziarele de azi pe Vasile Blaga, „ciocul mic şi strângeţi din dinţi până la prezidenţiale". Deja democrat-liberalii se întreabă ce vor face dacă Mircea Geoană va candida în acest an la alegeri împotriva lui Traian Băsescu? De aici pornim dezbaterea în această seară la Ştirea Zilei. Invitatul meu este domnul Mircea Geoană, preşedintele PSD, preşedintele Senatului, bună seara, domnule Mircea Geoană.

Mircea Geoană: Sărut mâna şi La mulţi ani! Nu ne-am văzut anul acesta.

Gabriela Vrânceanu Firea: La mulţi ani pentru 2009. Ce înseamnă unanimitate la PSD în legătură cu desemnarea domnului Dragnea pentru a fi viitorul ministru de Interne?

Mircea Geoană: Are două semnificaţii. În primul rând, un sprijin clar şi de necontestat, domnul Dragnea este un profesionist, un om politic cu experienţă şi eu cred că va fi în cadrul Guvernului României un campion al descentralizării. Provine din administraţia locală, este preşedintele Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene şi sunt convins că aportul său în Guvern va fi foarte important. Mai este un semnal legat de dorinţa noastră de a termina discuţiile despre funcţii, împărţeli. Am impresia că populaţia riscă să vadă la noi, şi în general la această coaliţie, o preocupare mai degrabă pentru împărţirea puterii decât pentru problemele reale din societate. Şi slavă Domnului, sau din păcate sunt foarte multe. Deci într-un fel astăzi, unanimitatea pe care a primit-o propunerea pe care am făcut-o cu domnul Dragnea la Interne reprezintă şi sprijin pentru domnul Dragnea, este şi o lecţie pe care cred că toată lumea a învăţat-o după episodul Oprea, dar şi dorinţa noastră de a ne întoarce cât mai repede la problemele cu adevărat importante pentru ţară. Avem în faţa noastră o criză economică cu costuri sociale importante şi într-un fel noi suntem azi la guvernare pentru că ne-am luat angajamentul să încercăm ca pentru categoriile mai vulnerabile de populaţie această criză să fie traversată în condiţii cât mai bune. Deci eu îi urez succes domnului Dragnea, vreau să spun că sunt plăcut impresionat de viteza cu care şi premierul Boc şi preşedintele Traian Băsescu au acceptat propunerea noastră. Eu sper ca de mâine să se intre în dispozitiv complet la Guvern.

Gabriela Vrânceanu Firea: Ce au însemnat acele ştiri de pe perioada week-end-ului? Erau sau nu dezinformări?... care relatau faptul că domnul Liviu Dragnea nu ar fi tocmai susţinut de preşedintele Traian Băsescu pentru acest portofoliu şi că varianta de back-up era ca domnul Nica, vicepremier, să preia acest portofoliu. Şi care este acum ministru interimar.

Mircea Geoană: Nu. Era o anumită posibilitate ca domnul Nica să cumuleze cele două portofolii. Evident, noi avem mulţi colegi care pot să acopere astfel de funcţii importante, dar din punct de vedere al economiei guvernării era mai important să putem să avem în domnul Nica un vicepremier de foarte bună calitate şi portofoliul de Interne acoperit de un alt coleg. Observaţi că în Guvern este o paritate absolută şi ar fi fost un dezechilibru la nivelul Guvernului. Eu vă spun că cea mai mare dificultate nu a fost acceptul cuiva din afara partidului, cât dialogul prelungit pe care l-am avut cu domnul Dragnea, cu Liviu, pentru că el a avut destul de mari ezitări. Nu pentru că funcţia nu-i importantă sau nu i s-ar potrivi...

Gabriela Vrânceanu Firea: Din cauza funcţiei pe care o părăseşte? E ataşat de gorjeni?

Mircea Geoană: La judeţ. De teleormăneni.

Gabriela Vrânceanu Firea: De teleormăneni. La gorjeni e domnul Victor Ponta.

Mircea Geoană: Vă spun că pentru domnul Dragnea, şi aici încerc, dacă se uită cumva şi colegi din Teleorman sau cetăţeni din Teleorman, am să spun că eu l-am convins, aseară târziu, pe domnul Dragnea. E un sacrificiu, dar sper ca cei care l-au ales şi care-l apreciază în Teleorman să înţeleagă că e un sacrificiu pentru o cauză mai bună şi sper că va face şi pentru cei din Teleorman şi pentru toată ţara un lucru foarte bun.

Gabriela Vrânceanu Firea: La fel l-aţi convins şi pe primarul de Voluntari, Florian Pandele, să renunţe la demisie? A fost ieri un comunicat, după ce spusese că nu v-a găsit la telefon şi a considerat că există o anumită răceală a dumneavoastră, ieri lucrurile s-au schimbat puţin. Ne puteţi da dumneavoastră detalii?

Mircea Geoană: M-a deranjat profund acea acţiune de forţă aşa-zis spontană, pe care au încercat unii s-o facă la sediul partidului. Şi nu-mi plac chestiile astea. Şi chestiile acestea trebuie foarte clar pedepsite, pentru că până la urmă nu-i o junglă, e un partid, e o ţară, o democraţie. Dar când e vorba de oameni care au câştigat alegerile cu 91%, cum e cazul domnului Pandele, când e vorba de Anghel Iordănescu, un prieten, eu cred că ei au înţeles foarte bine, cazul Oprea este un caz legat de greşeala severă pe care a făcut-o domnul Oprea şi n-are nimic a face cu organizaţia de la Ilfov ca entitate. De aceea eu sunt convins că aceşti colegi au învăţat ceva din acest episod. Eu doresc să-i avem în continuare în echipă şi sunt mulţumit de faptul că şi-au reconsiderat poziţia.

Gabriela Vrânceanu Firea: La acest moment, preşedintele PSD Bucureşti, domnul Marian Vanghelie, mai trebuie să restructureze ceva în acea organizaţie sau organizaţia rămâne aşa cum este? Poate că reorganizându-se din interior? Oarecum pe alte baze pornind şi de la acest incident.

Mircea Geoană: Acum, domnul Marian Vanghelie şi alţi colegi din conducere au primit azi în coordonare, ca vicepreşedinţi sau în forul de conducere al partidului, diverse organizaţii. Noi avem oricum, începând cu 15 februarie, alegeri interne în partid, deci va fi o ocazie foarte bună ca în toate judeţele ţării, inclusiv la Ilfov, să existe alegeri interne şi să putem găsi o formulă de conducere care să reflecte atât experienţa pe care am avut-o în acest episod nefericit, dar şi să respectăm primarii noştri, aleşii noştri locali. Şi sunt convins că vom găsi o formulă de conducere care să reprezinte interesele Ilfovului şi interesele PSD în general.

Gabriela Vrânceanu Firea: Aţi plecat puţin în SUA şi s-au întâmplat multe lucruri. Presa a relatat...

Mircea Geoană: Dacă vreţi eu mai plec în străinătate. Că văd că atunci când plec...

Gabriela Vrânceanu Firea: Păi puteţi pleca mâine că se instalează Obama la Casa Albă. Era un bun prilej.

Mircea Geoană: M-a bătut gândul să mă duc.

Gabriela Vrânceanu Firea: Şi v-aţi gândit că cine ştie ce giumbuşlucuri mai face vreun ministru PSD?

Mircea Geoană: Nu. Chiar am vrut să mă duc, am vorbit acolo şi m-a bătut gândul să particip. E o frumoasă manifestare şi Obama e un fenomen. Dar din păcate e atât de mare agitaţia şi aglomeraţia, încât n-aş fi putut avea contacte politice cu noua administraţie la nivelul pe care cred că România îl are. Aşa că o să mă uit de la televizor, o să-i urez succes şi voi încerca să organizez o vizită în februarie pentru a lua contact cu noua administraţie. Foarte mulţi din Administraţia Clinton se află acum în Administraţia Obama şi cred că e o ocazie foarte bună să recuplăm cu noua administraţie americană.

Gabriela Vrânceanu Firea: Spunea, aseară, Obama faptul că unitatea SUA nu se simte neapărat în vremuri de pace, ci atunci când sunt probleme, nu neapărat războaie. Putem transfera acest mesaj şi către România? Dacă atunci când sunt vremuri liniştite ne putem permite să nu fim foarte prieteni între noi, partidele să se atace, preşedintele să atace Guvernul şi poate invers, atunci când există un moment de răscruce, cum este acest an din punct de vedere economic, ce ar trebui să facă naţiunea noastră? Ce ar trebui să facă politicienii pentru a ne da un mesaj? Nu putem toţi gândi la fel, dar putem măcar merge către aceeaşi direcţie.

Mircea Geoană: Sunt foarte preocupat de perioada care ne pândeşte. Şi într-un fel cred că şi campania electorală, care s-a încheiat acum 2 luni, a picat prost din punctul ăsta de vedere. Şi fostul Guvern a recunoscut foarte târziu că această criză va lovi şi România, din păcate ne uităm acum la un deficit bugetar imens, mult mai mare decât cel prognozat de 5,2%. Dar lăsând la o parte cifrele, eu cred că această criză reprezintă un test pentru clasa politică românească. Eu sunt absolut convins că doar în câteva luni de zile ierarhii şi opinii ale cetăţeanului obişnuit faţă de liderii politici români, indiferent că sunt pesedişti, penelişti, pedelişti, de la UDMR, oricine, de la preşedinte la preşedintele Senatului, oricine, acest clasament, această ierarhie oarecum stabilizată astăzi se poate schimba în mod dramatic, pentru că lumea ne va judeca cu foarte multă asprime. Dacă noi vom continua metehnele clasei politice româneşti în care se (...) tot timpul pe termen scurt... evident că sunt alegeri, iar cele prezidenţiale sunt extrem de importante în acest an. Şi cele europarlamentare sunt importante. Dar eu vă spun, aşa o simt din contactul cu oamenii, că dacă nu reuşim să găsim un minim viitor comun şi în cadrul acestei majorităţi importante pe care am creat-o la guvernare, dar şi în sistemul politic românesc, în relaţia cu sindicatele, patronatele, cu cetăţeanul obişnuit şi dacă vom continua să fim percepuţi că noi ne-am cocoţat la putere doar de dragul de a ocupa nişte portofolii, că ne batem pentru Interne, pentru Externe, pentru nu ştiu ce agenţie, în clipa respectivă riscăm ca cetăţeanul român să se uite la clasa politică cu o foarte mare dezamăgire. Eu unul sper şi cred că acest lucru este important. Să încercăm să vedem pe termen scurt ce este de făcut cu depăşirea acestei situaţii economice şi să încercăm să avem câteva jaloane pe termen mediu. Pentru că dacă gândim doar pe termenul anului electoral 2009 combinat cu criza care este deja aici, la noi, e o reţetă explozivă. Pentru că niciodată o soluţie pe termen scurt, combinată cu campanie electorală, nu dă rezultate obişnuite.

Gabriela Vrânceanu Firea: Dar cum se vor împăca cele două tipuri de politici în cadrul Executivului, având în vedere, de exemplu, dacă este să luăm un caz punctual. Reprezentantul nostru la FMI, domnul Mihai Tănăsescu, un fost lider marcant al PSD, putea fi chiar ministru de Finanţe lejer, o somitate în acest domeniu, a dat interviuri, a făcut declaraţii, în ideea că România are nevoie în acest moment de un acord cu FMI pentru deficit, pentru curs, pentru relansarea Bursei, pentru tot atâtea motive importante. Iar de cealaltă parte, atât domnul Boc, cât şi domnul Traian Băsescu afirmă că România nu are nevoie în acest moment de un acord cu Fondul. Cum se va ajunge la acel numitor comun despre care vorbeam şi care nu mai reprezintă un orgoliu, ci chiar o decizie importantă pentru noi toţi?

Mircea Geoană: Sunt două paliere. În primul rând, cred că e nevoie de o discuţie extrem de serioasă aici, în România, nu numai în interiorul coaliţiei şi a Guvernului. Eu am participat acum câteva zile la o întâlnire cu patronatele, vreau să-i mulţumesc şi domnului ministru Marian Sârbu, ministrul Muncii, care a început un nou dialog cu sindicatele, şi eu cred că trebuie să avem o discuţie extrem de sinceră cu opinia publică despre calea de urmat în acest an. Avem un buget de adoptat, avem un Cod Fiscal de adoptat în următoarele câteva săptămâni. De aceea eu cred că în acest moment este bine să evităm orice fel de definiţie în care să spunem nu o să fie acord cu Fondul, o să fie acord cu Fondul. Eu aş porni de la realităţile economice şi macroeconomice, de la respectarea obligaţiilor noastre faţă de pensionarii cu pensii mici, faţă de angajaţii cu salarii mici, faţă de întreprinderile mici şi mijlocii care sunt într-o criză imensă de lipsă de creditare, de finanţare şi se sufocă în acest moment.

Gabriela Vrânceanu Firea: Aici iarăşi a ieşit preşedintele peste mesajul premierului, anunţând populaţia ceea ce ziarele economice spuneau deja din toamna trecută, şi anume că statul nu-şi mai plăteşte dările către privaţi. Şi ei intraseră într-un fel de blocaj. Practic, dădeam criza de la unul la celălalt. A fost o avalanşă de activităţi făcute pe ultimele luni ale vechiului Guvern şi facturi scadente pe care Guvernul central sau local va trebui să le onoreze de undeva spre două sau trei miliarde euro. Şi pe bună dreptate, Guvernul spune, dom'ne, nu trebuie noi să blocăm economia prin neachitarea acestor facturi. De aceea plata acestor facturi pentru lucrări efectuate, achitate, facturate...În cadrul unor contracte legale şi la termen...

Mircea Geoană: Aici n-ai ce face. Statul român, nu contează că-i guvernul liberal sau e un guvern de coaliţie de după alegeri. Ce vreau să spun, este că în acest moment discuţia despre construcţia bugetului, pe care am avut-o şi dimineaţă, un dialog între PSD şi PD-L trebuie să aibă, pe lângă girul specialiştilor de la Finanţe şi ai miniştrilor, în mod obligatoriu reflectarea unei dezbateri publice importante. Eu nu cred că este normal să mergem înainte, chiar dacă va trebui să adoptăm rapid bugetul, fără să avem o discuţie serioasă cu mediul de afaceri, o discuţie serioasă cu mediul sindical şi o discuţie la fel de serioasă cu partenerii noştri internaţionali. Eu nu spun că este nevoie de un acord cu Fondul. Dar pot să vă spun că, din punctul nostru de vedere, o sursă de finanţare a deficitului extern va trebui să găsim. Vorbeam cu...

Gabriela Vrânceanu Firea: Aici e şi cererea şi oferta. Depinde cine ne poate oferi condiţii mai bune, cât şi un tratament ulterior, şi nu o supraveghere, că nu mai este cazul. Suntem stat membru al UE. Dar o consultanţă nu strică nimănui, cu atât mai puţin nouă.

Mircea Geoană: Avem acum o consultare de tip...

Gabriela Vrânceanu Firea: Că oricum ni s-a amânat şi anul de aderare la euro, nu mai e 2014, e 2015, deci oricum nişte dificultăţi ni se recunosc pe plan internaţional.

Mircea Geoană: Eu cred că trebuie să încercăm să păstrăm 2014 ca dată de intrare în zona euro. Uitaţi-vă cât de bine au mers ţările din zona euro în criză şi cât de dificil a fost pentru ţările care nu sunt în zona euro. Există în acest moment un început de gândire chiar şi la FMI, şi la UE, în care se poate găsi o relaţie cu instituţiile finanţatoare internaţionale, dar în absenţa unui acord stand-by cu FMI, pentru că preocuparea pe care noi o avem - şi este legitimă - este că în schimbul unui sprijin financiar potenţial din partea FMI ar putea să vină din nou cămaşa de forţă, corsetul acela extrem de strâmt pe care România azi ar trebui să încerce să-l evite. Deci avem de găsit o soluţie şi aici e vorba de lobby internaţional. De exemplu, Brazilia, o ţară care are o reputaţie de bună guvernanţă, primeşte de la FMI un anumit tip de sprijin pentru poziţia sa externă, dar fără să aibă un acord stand-by care reprezintă o ingerinţă a Fondului...

Gabriela Vrânceanu Firea: Matricea cu FMI poate fi negociată de noi. Pentru că aşa cum spuneam, nu mai suntem în poziţia de acum câţiva ani. Suntem stat membru al UE.

Mircea Geoană: Eu cred că trebuie să dăm încrederea noastră şi guvernatorului BNR, domnului Isărescu. Pentru că în acest moment şi domnia sa spune, hai să vedem ce buget putem să facem. Iar eu unul cred că ideea acordului cu FMI este o ultimă opţiune. Nu poate fi exclusă din start, dar e o ultimă opţiune. Şi eu unul aş prefera să folosim relaţiile noastre în străinătate ca în eventualitatea în care ajungem acolo ea să nu fie însoţită, această eventuală colaborare, de un acord care din nou să sufoce partea socială sau un anumit tip de investiţii publice în România. Eu cred că, în acest moment, cel mai bun lucru este transparenţa şi sinceritatea. Discutat cu sindicatele, discutat cu patronatele, discutat cu străinătatea, spunând ce vrem să facem, ca şi nouă guvernare. Iar după aceea să tragem linie şi să vedem unde suntem.

Gabriela Vrânceanu Firea: Aveţi idee la acest moment dacă s-a materializat într-o formă sau alta, poate chiar incipientă, dorinţa premierului Boc exprimată faţă de guvernatorul BNR în legătură cu formarea unui comitet - mă feresc de cuvântul comisie pentru că atunci când vrei să îngropi o problemă faci o comisie şi ai terminat cu orice subiect - un fel de comitet de instanţă economică ce ar putea să dea anumite sfaturi, să consilieze Guvernul pe probleme economice, având în vedere că domnul Boc nu este economist şi are nevoie de nişte sfaturi şi pe urmă când taie, ca un chirurg, să nu facă precum domnul Ciomu, să facă bine? S-a mai format acel comitet de înţelepţi în ale economiei?

Mircea Geoană: Eu cred că un grup de înţelepţi în probleme economice şi macroeconomice este necesar. Indiferent de numele primului-ministru sau de calificare. Cred că, în acest moment, acest Guvern ar trebui să facă apel la cei mai buni specialişti pe care-i are în România. Indiferent că sunt înregimentaţi politic sau nu. Pentru că momentul e atât de complicat. Şi vreau să vă spun că soluţiile clasice nu funcţionează. Uitaţi-vă în străinătate. Am văzut acum un studiu făcut de o firmă de avocaţi din România, englezească cu reprezentare în România, care a făcut o analiză comparativă a soluţiilor anticriză adoptate pe plan internaţional. Este aşa o mare diversitate de soluţii, sunt atât de multe formule de sprijinire a sistemului bancar, de sprijinire a regimului de construcţii, de sprijinire a celor care sunt mai vulnerabili în perioadă de criză. Eu cred că trebuie să înţelegem că reţetele clasice nu mai funcţionează azi.

Gabriela Vrânceanu Firea: Şi în orice caz şabloanele nu mai funcţionează. Fiecare stat îşi are propria istorie şi propria experienţă.

Mircea Geoană: Uitaţi-vă la UE, care era foarte strictă cu deficitele bugetare. Astăzi a acceptat o creştere la 3,5% a limitei maxime...

Gabriela Vrânceanu Firea: Care era de neimaginat.

Mircea Geoană: Era de neimaginat pentru ortodoxia macroeconomică tradiţională. În condiţii de criză, fiecare ţară are obligaţia să-şi găsească o soluţie care să răspundă propriilor sale realităţi, dar în acelaşi timp într-o relaţie simbiotică cu partenerii noştri europeni. Eu unul cred că fără nici un fel de... să ne cadă cumva nasul sau trufia...

Gabriela Vrânceanu Firea: Sau galoanele celor care le au.

Mircea Geoană: Nimeni nu are o reţetă magică în acest moment. Uitaţi-vă cum bâjbâie ţări cu mai mare experienţă decât România. În Marea Britanie, ieri, s-a intrat cu a doua încercare de salvare a sistemului bancar britanic. Pentru că primul nu prea a reuşit. De aceea, eu unul cred că în acest moment, lăsând la o parte orice formă de rivalitate politică, dacă sunt oameni de bună-credinţă şi buni specialişti, poate şi români care lucrează în străinătate, oameni care au acumulat experienţă în centrele mari financiare internaţionale, eu unul cred că această idee de a avea un grup de înţelepţi, oameni aşezaţi care să sfătuiască Guvernul, Parlamentul şi să vină cu soluţii, ar fi un lucru extraordinar de pozitiv şi încurajez cu toată tăria Guvernul să apeleze la un astfel de instrument.

Gabriela Vrânceanu Firea: În afară de cazul Oprea - Vulpea, aţi mai avut mici dificultăţi cu miniştrii PSD trimişi la guvernare?

Mircea Geoană: Nu, nici una. Sunt mulţumit de modul în care s-au antrenat. De exemplu, ministrul Sănătăţii, domnul Bazac, în ultimele zile a fost extrem de activ, îmi face plăcere să văd tineri care se afirmă în mod spectaculos pe arena politică. Vreau să vă spun că e o atmosferă de bună colegialitate. Acum, ca să spunem lucrurilor pe nume, noi avem mai multe experienţe în partid şi uneori eram acuzaţi că partidul devine anexa guvernării, când eram la guvernare, acum riscăm să fie invers, ca ministeriabilii PSD să fie percepuţi ca fiind tot timpul la ordinul partidului. Evident că ordinul politic vine de la partid, dar avem încredere, sunt oameni profesionişti, sunt oameni ca domnul Nica, ca domnul Marian Sârbu, ca domnul Ilie Sârbu, doamna Andronescu, sunt oameni care au mai trecut prin guvernare, oameni de mare experienţă şi eu am toată încrederea în faptul că-şi vor pune toată priceperea în interesul general al ţării.

Gabriela Vrânceanu Firea: Pentru ultima oară, cel puţin în ceea ce mă priveşte, foarte pe scurt, ce s-a întâmplat, practic, ce s-a defectat în relaţia cu domnul Oprea? Eraţi în SUA, aţi lăsat lucrurile aranjate din punct de vedere politic, oficial, omeneşte până la urmă, şi ceva s-a întâmplat pe parcurs. E acea întreagă discuţie cu Monitorul care a fost ţinut până la o oră târzie, cu faptul că domnul Oprea a considerat că are întreaga autoritate pentru a numi secretarii de stat şi şefii de agenţii...

Mircea Geoană: Vă spun că nu ştiu ce s-a întâmplat cu domnul Oprea.

Gabriela Vrânceanu Firea: Şi ce învăţăminte trage PSD din această întâmplare?

Mircea Geoană: Învăţămintele către ceilalţi colegi sunt simple. În primul rând, în clipa în care mergi într-un guvern ai un mandat politic. În clipa în care mergi într-un guvern trebuie să înţelegi că există o disciplină faţă de ierarhia guvernului şi faţă de ierarhia politică. Şi în al treilea rând, am impresia că acest episod a învăţat pe toată lumea, şi nu numai de la PSD, că în clipa în care există atât de mari probleme în România, orice fel de orgoliu personal nu-şi are locul. Eu consider acest episod închis, cred că cine a avut ceva de învăţat, a învăţat din acest episod. Vreau să-i asigur pe cei care sunt interesaţi de viaţa guvernamentală şi de modul în care este administrată ţara că astfel de întâmplări nu se vor mai întâmpla. De azi intrăm în dispozitiv normal, avem treabă de făcut, lumea ne aşteaptă să vedem cum răspundem preocupărilor pe care oamenii le au şi vreau să vă spun încă o dată, menirea prezenţei PSD ca forţă de stânga în acest Guvern este că această criză să nu fie făcută pe buzunarul şi pe spatele omului obişnuit. Şi când spun obişnuit nu mă refer doar la pensionar şi la cei care sunt foarte necăjiţi. Mă refer la începutul de clasă mijlocie, mă refer la muncitorii industriali, mă refer la ceea ce reprezintă IMM-urile, coloana vertebrală a economiei româneşti. Sunt extrem de preocupat de situaţie de pe marile platforme industriale. Am fost acuzat la un miting sindical acum câteva zile, de cei de la Mioveni, dom'ne, a fost Geoană, a fost şi Traian Băsescu doar în campanie la noi. Am fost la Mioveni în noiembrie. Şi după asta, sunt la guvernare sau oricum sunt partidele respective la guvernare şi au uitat de noi. Vreau să vă spun că va trebui să găsim o soluţie pentru marile platforme industriale. Poate o modificare a Legii ajutorului de stat. Cei de la Renault şi cei de la Ford au venit către statul român şi Guvernul României cu câteva propuneri pentru a relansa activitatea industriei de autoturisme. La Oltchim, la Râmnicu Vâlcea sunt probleme dramatice. De aceea eu cred că episoade de-astea, Oprea, nu mai contează. A fost, a trăit decât două săptămâni, să fie sănătos. Echipa guvernamentală are o treabă de făcut pentru această ţară şi scopul nostru este ca să fim siguri că această criză va fi depăşită în condiţii cât de cât corecte pentru omul obişnuit. Eu sunt foarte preocupat şi de costurile care cresc acum, şi cu devalorizarea leului. Aţi văzut şi jocul ăsta cu gazele pe care îl fac şi ruşii, şi ucrainenii, şi ţările europene. De aceea va trebui să ne gândim foarte serios la modalităţi de a scădea cât putem presiunea facturii pe cetăţenii obişnuiţi. Pentru că în condiţiile în care a scăzut dramatic preţul la petrol pe plan internaţional, nu mai este 180 de dolari barilul, acum este doar 38, în condiţiile în care am fost obligaţi să pompăm mai mult gaz de la intern, poate că a venit clipa, şi sunt convins că ministrul de resort şi ministrul Finanţelor vor găsi o soluţie, ca familiile obişnuite din ţară să plătească o factură obişnuită. Am văzut ieri la Cluj, într-un bloc de două camere, o factură de 8 milioane lei pentru un apartament de 2 camere. Păi cine poate să plătească 8 milioane pe o iarnă care se anunţă destul de friguroasă?

Gabriela Vrânceanu Firea: Dar deocamdată cei doi miniştri invocaţi de dumneavoastră tac, probabil sunt foarte preocupaţi cu realizarea bugetului, care înţeleg că va fi anunţat săptămâna viitoare. Punem şi noi punct capitolului Oprea. (...) Vom afla în 50 de ani sau în mai puţini ani ce a gândit domnul Gabriel Oprea, atunci când a mizat pe o carte care s-a dovedit a fi necâştigătoare? Cât aţi fost plecat, analiştii, care poate altădată nu aveau toţi cuvinte de laudă în legătură cu activităţile sau atitudinile pe care le aveaţi dumneavoastră, şi domnul Ion Cristoiu, şi domnul Pârvulescu, şi domnul Bogdan Teodorescu v-au felicitat pentru că aţi gestionat foarte bine această criză din cadrul partidului, o primă criză guvernamentală care, dacă nu ar fi avut acest final drastic, ar fi avut urmări în toată perioada guvernării.

Mircea Geoană: Într-un fel e mai bine că s-a întâmplat la început, bine era să nu se întâmple deloc. Încă o dată, nici nu mă interesează prea tare care au fost calculele fostului nostru coleg. Este un exemplu clar că atunci când joci pocher politic şi-ţi iei riscuri să joci în afara şi împotriva partidului, asta păţeşti. E o lecţie simplă ca bună ziua. E transparentă şi fără nici un fel de acoperire. Am spus extrem de clar. Vrea cineva să reprezinte PSD într-o funcţie importantă în statul român? Are obligaţie faţă de acest partid. Punct. De aceea, eu sunt convins că într-un fel tot răul spre bine, domnul Dragnea este un om care va duce acest minister în forţă şi în condiţii foarte bune, şi sunt convins că şi modul în care a fost acceptat şi de premier, şi de preşedinte, şi de colegii noştri reprezintă o recunoaştere a faptului că e o alegere bună.

Gabriela Vrânceanu Firea: Înţeleg că au fost speculaţii de presă cele referitoare la faptul că domnul Dragnea nu ar fi un favorit al preşedintelui Traian Băsescu.

Mircea Geoană: Nu cred că-i vorba să fie favorit sau să nu fie favoritul cuiva.

Gabriela Vrânceanu Firea: Să-l accepte până la urmă în această funcţie.

Mircea Geoană: Eu vă spun că în acest moment toată lumea e interesată ca guvernarea să meargă bine. Au apărut şi alte speculaţii apropo de presă. Presa în mod firesc trebuie să...

Gabriela Vrânceanu Firea: Să preia ştirile pe surse de la politicieni.

Mircea Geoană: Trebuie să facă rating, are multe alte chestiuni.

Gabriela Vrânceanu Firea: Tiraj ziarele...

Mircea Geoană: Dar vreau să vă spun un lucru. Pentru că au apărut şi alte comentarii şi poate suspiciuni. Că noi pesediştii am intrat în această guvernare cu intenţia de a face un fel de joc dublu, un joc la offsaid. În sensul că, pe de-o parte, sprijinim cu anumite voci guvernarea şi cu alte voci criticăm guvernarea. Vreau să spun încă o dată extrem de clar, suntem disciplinaţi, suntem consecvenţi şi loiali acestui parteneriat. Pentru că nu-i vorba de PSD şi PD-L. Este vorba de un Parteneriat pentru România. Că avem alegeri prezidenţiale anul ăsta? Evident că avem. Crede cineva că PSD nu-şi va pune un candidat puternic pentru câştigarea prezidenţialelor? Înseamnă că n-au înţeles nimic din politică. Dar repet, în acest an, dacă ar fi să mă întrebaţi pe mine ce e mai important, campania pentru prezidenţiale sau traversarea crizei în condiţii cât de cât corecte pentru oamenii obişnuiţi din România, eu aş spune că traversarea crizei este adevăratul obiectiv.

Gabriela Vrânceanu Firea: Pedeliştii vă invită pe dumneavoastră să candidaţi.

Mircea Geoană: Nu ştiu ce invită...

Gabriela Vrânceanu Firea: Uitaţi: „Dacă PSD vine cu domnul Mircea Geoană sau cu cineva din Executiv, vom avea într-adevăr probleme" - Mircea Toader, secretar executiv al PD-L.

Mircea Geoană: Nu mă interesează discuţiile de la PD-L. În acest moment evident că-i un an electoral şi ne pregătim pentru el, dar vă spun - şi nu-i nici un fel de emfază sau de gargară politică la TV - vă spun că sunt extrem de preocupat de modul în care economia şi societatea românească vor fi afectate de această criză. Şi dacă noi în loc să ne apucăm să dăm răspunsul pentru problemele care sunt aici... oamenii îşi pierd locurile de muncă, oamenii au probleme în agricultură, oamenii au probleme în întreprinderile româneşti...

Gabriela Vrânceanu Firea: Aşa e. Dar v-a deranjat faptul că Guvernul Boc a început uşor cu stângul şi asta aduce o umbră şi asupra PSD? Spre exemplu, cum a gestionat acea ordonanţă de urgenţă în legătură cu pensii versus salarii sau cum s-a spus, salarii plus pensii egal scandal. Pentru că au fost câteva categorii socio-profesionale incluse pe acea listă pe nedrept. E vorba de actori, despre îngrijitorii persoanelor cu handicap şi asistenţii maternali. Şi a fost o întreagă bâlbâială şi declaraţii de la o zi la alta care mai de care mai incomplete, ca, într-un final, imaginea în ansamblu a Guvernului să aibă de suferit. Şi Guvernul nu-i făcut doar de PD-L. Suferă şi PSD.

Mircea Geoană: Eu ştiam că luna de miere a noului Guvern va fi atâtica. Dar zău dacă am crezut vreo secundă că nu o să existe deloc. E Ligia, producătoarea dumneavoastră, şi Marian Sârbu a pomenit-o cu alocaţia pentru copil, eu spun că rar am văzut ca o nouă guvernare să fie luată...

Gabriela Vrânceanu Firea: Păi dacă aveţi 70% în Parlament?...

Mircea Geoană: Poate asta-i reacţia firească când vin doi coloşi politici şi se duc...

Gabriela Vrânceanu Firea: Dacă eraţi mai firavi, şi societatea civilă era mai îngăduitoare.

Mircea Geoană: Eu vreau să vă spun că eu unul cred că într-un moment atât de dificil n-ar trebui să căutăm în orice cuvânt scris de Guvern sau scos de Guvern atât de multe păcate, pentru că oamenii sunt la început. Eu în continuare cred că...

Gabriela Vrânceanu Firea: Dar asta nu presa vede. Cei afectaţi. Au ieşit Victor Rebengiuc, Florin Piersic, Ileana Stana Ionescu... să-i vezi la TV spunând, dom'ne, am 10 milioane de acolo şi 10 de acolo, o amărâtă de pensie şi un amărât de salariu...

Mircea Geoană: În mod evident, din punctul meu de vedere, principiul iniţial al dezbaterii din Guvern care a spus, dom'ne, nu-i normal ca cineva să cumuleze pensii şi salarii imense...

Gabriela Vrânceanu Firea: De la stat.

Mircea Geoană: Aici e un principiu corect. Poate că o anumită nuanţare ar fi fost necesară. Poate că acest proiect de lege care va veni acum în Parlament ne va permite găsirea unui echilibru corect în această zonă. Dar nici nu vreau să facem un proces de intenţie şi să demolăm complet Guvernul pentru că, pentru un gest care, repet, dezbaterea iniţială din Guvern a fost una corectă. Nu e normal ca cineva să aibă sute de milioane de lei pe lună, cumulând şi pensie cu salariu, revenind în poziţii extrem de bine plătite. Poate cu mai multă atenţie s-ar fi putut evita situaţii care evident sunt sensibile.

Gabriela Vrânceanu Firea: La extrem de bine plătite nu era cazul pentru cei trei nominalizaţi.

Mircea Geoană: Nu.

Gabriela Vrânceanu Firea: Erau alte categorii.

Mircea Geoană: Sunt convins că în procesul legislativ aceste lucruri vor putea fi corectate.

Gabriela Vrânceanu Firea: De fapt acesta e cel firesc. În dezbaterea parlamentară se află cele mai multe detalii...

Mircea Geoană: Aşa cum vreau să vă mai spun ceva. Uneori, o majoritate atât de mare riscă să dea senzaţia celor din Guvern, care au sprijinul celor două mari partide şi cu acest bloc parlamentar foarte masiv în Parlament, că nu mai e nevoie de Parlament în dezbaterea deciziilor importante ale Guvernului. Eu cred că, dimpotrivă, faptul că e o aşa de mare majoritate ar trebui să reprezinte pentru Guvern şi pentru legislativ, pentru majoritatea de susţinere din Parlament o ocazie de a demonstra cum ar trebui făcute lucrurile în mod corect. E o pauză parlamentară, trebuie ordonanţă de urgenţă, trebuie ordonanţe simple, mai ales la început de guvernare. Dar eu sper din tot sufletul ca mesajul pe care l-am dat şi eu, mesajul pe care l-am dat şi în campanie... vreau să vă spun o cifră. În 2005-2008, în 4 ani, dar în special în ultima parte a guvernării, s-au aprobat mai multe ordonanţe de urgenţă, deci mai multe legi s-au aprobat de către Guvern decât de către Parlament. 890 la 850. Asta nu-i normal. De aceea, eu am toată încrederea că pe dezbaterea pe Codul Fiscal, de ce nu, poate şi Codurile astea de procedură penală, codurile de natură, din zona justiţiei, care trebuie să fie, e o tentaţie de a merge foarte repede. E o tentaţie de a arde etapele. Dar cred că-i mai prudent şi mai sănătos tocmai pentru a nu crea...

Gabriela Vrânceanu Firea: Atunci se fac cele mai multe greşeli.

Mircea Geoană: ... pentru a nu crea şi un început de resentiment. Nu din partea opoziţiei neapărat, dar din partea societăţii. Măi, ăştia sunt atât de puternici... când eşti foarte puternic trebuie să-ţi foloseşti forţa cu extrem de multă delicateţe pentru că altfel rişti să creezi o contrareacţie şi să se spună măi, până la urmă ăştia au impresia că pot face orice în România? Închid subiectul şi deschid celălalt subiect. În acelaşi timp, dacă această mare majoritate nu-şi propune lucruri ambiţioase pentru România şi e doar o majoritate ca să ne aflăm într-o formulă oarecum confortabilă pentru criză, nici asta nu-i suficient. Pentru că rareori s-a întâmplat în România să ai două blocuri atât de mari politice şi dacă reuşim să avem un calendar de transformare din temelii a României, de modernizarea României, de mers accelerat către o Românie care într-adevăr să treacă criza bine şi după aia să înceapă din nou să crească economic şi să fie mai corectă din punct de vedere social, asta pentru mine e principala miză a acestei majorităţi. O să fie multe speculaţii cu candidaţi la preşedinţie etc. O să fie timp şi pentru alegerile acestea. Dar pentru mine e important...

Gabriela Vrânceanu Firea: Iar unele nu vor fi speculaţii.

Mircea Geoană: Apropo de PSD? Că o să mă întrebaţi. Eu unul sper...

Gabriela Vrânceanu Firea: V-am întrebat... Dacă aveţi măcar ipotetic acest gând, ca chiar dumneavoastră să intraţi în cursă, nu aşa cum se spunea, altcineva din cadrul partidului.

Mircea Geoană: Eu am un gând extrem de serios şi sper să fie la noi în partid ca întotdeauna o competiţie internă. Eu cred că în perioada următoare va trebui să avem în interiorul partidului o discuţie foarte serioasă şi să fie o competiţie internă în partid. Pentru că până la urmă trebuie văzut ce doreşte partidul, care-i cel mai bine plasat, care sunt şansele, care sunt traiectoriile politice pe care le avem. Şi avantajul PSD este că are un număr foarte mare de lideri importanţi.

Gabriela Vrânceanu Firea: Acum, după acest moment Oprea - Vulpea nu cred că aveţi contracandidat.

Mircea Geoană: Dar n-are de-a face.

Gabriela Vrânceanu Firea: Pentru că a fost o lecţie în care partidul a înţeles ceea ce poate altădată nu reuşea sau trebuia să i se explice de două ori. Înţelegeţi unde bat, dar sunt, aşa, mai subminimală.

Mircea Geoană: Înţeleg unde bateţi. Aţi bătut foarte bine. Eu sunt educat într-un mod interesant. Pe de-o parte, taică-miu e militar. Dacă se uită la televizor îi urez sănătate, e la spital cu o mică problemă, sper să se facă bine foarte repede. Deci am undeva o disciplină de natură militară şi foarte serioasă din punct de vedere al respectării ierarhiei. Dar am avut, de asemenea, şi o educaţie, mai ales după '90, în afară de ce am făcut eu înainte de '90, în zona diplomatică. Şi într-un fel lumea a început să se uite la Mircea Geoană că de prea multe ori e prea mult balet diplomatic. Amână deciziile, nu ia decizii ferme şi lumea a confundat uneori dorinţa mea de a asigura un climat de echilibru în partid cu ezitarea şi cu lipsa de determinare. Iar la cazul Oprea eu am fost pus în faţa alegerii celor două instrumente. Fie instrumentul militar în care spui cineva a greşit şi în clipa respectivă îi tai capul pentru că a greşit şi varianta pe care eu o prefer în continuare, de armonizare, de echilibru, de dialog, echipă, de construcţie. Dar vin momente în viaţa unui partid şi în viaţa unui lider când spui, măi, cu diplomaţia mai domol, suntem acum într-o altă etapă, suntem la guvernare şi cine face greşeli deliberate plăteşte preţul.

Gabriela Vrânceanu Firea: Folosind aceste caracteristici pe care nu avem cum să le contestăm, pentru că ele au fost dovedite, cum veţi reuşi să vă influenţaţi partenerii de guvernare să atingeţi cele două obiective majore ale PSD, pentru care probabil electoratul dumneavoastră v-a şi găsit înţelegere să intraţi într-o alianţă cu duşmanul, nu de clasă, ci tradiţional, PD-L, condus din umbră de Traian Băsescu, şi anume majorarea pensiilor după calendarul anunţat în campania electorală şi de asemenea creşterea salariilor profesorilor?

Mircea Geoană: În primul rând, noi avem obligaţia ca şi noi, cei de la PSD, şi partenerii de la PD-L, să încercăm să respectăm programul de guvernare. Acolo noi am prevăzut şi a fost o discuţie importantă în faza de construcţie a acestei coaliţii, cu principiul respectării celor 45% punctul de pensie din salariul mediu brut pe economie. Evident, acelaşi lucru legat de creşterea salariilor profesorilor, de creşterea salariilor mici şi în general de sprijinirea categoriilor mai vulnerabile. Evident că nici nu poţi să fii absurd. Şi ar fi necinstit să spui că într-un moment în care deficitul bugetar e imens, în condiţiile în care criza economică ne afectează veniturile de la buget, am putea să facem tot ce ne-am propus sau tot ce am promis. Deci asta ar fi nesincer din partea noastră. Dar pot să-i asigur pe cei care îşi pun speranţa în PSD şi în general speranţa în această mare coaliţie şi vreau să spun că aici nu avem diferenţe de opinie faţă de cei de la PD-L. Că în acest buget, pe care-l vom definitiva în următoarele câteva săptămâni, tot ce înseamnă resurse disponibile pentru social vor fi prinse acolo. În condiţiile în care spun şi eu, se poate întâmpla să nu fie bani suficienţi pentru creşterea de sus până jos a tuturor pensiilor, atunci trebuie să avem curajul să spunem celor cu pensii mai mari că trebuie să dăm o anumită preferinţă celor cu pensii mai mici. Dacă se întâmplă cumva în sistemul de educaţie să spunem, dom'ne, nu sunt bani pentru creşterea cu 50% a tuturor salariilor din sistemul de educaţie, să spunem la fel, cei cu salarii mai mari mai pot să stea puţin mai domol, mai etapizat, dar să creştem salariile mai mici. De aceea, eu cred că o discuţie extrem de transparentă şi de sinceră trebuie să aibă loc. Nu cred că putem să spunem că tot ce ne-am angajat în campanie poate fi realizat 100%, dar vreau să cred că ceea ce am propus în programul de guvernare poate fi realizat în condiţii corecte, transparente, în care să avem şi protecţie socială şi resurse pentru investiţii pentru a scoate economia din criză. Eu am încredere în faptul că acest Guvern va putea să găsească o soluţie echilibrată şi corectă la aceste subiecte.

Gabriela Vrânceanu Firea: Şi dacă nu, ce atitudine va avea PSD, ce veţi face dumneavoastră atunci când vă veţi vedea visele năruite?

Mircea Geoană: Vă spun că ne vom bate. Şi nu ne vom bate cu partenerii din coaliţie sau cu cineva din afara acestei majorităţi.

Gabriela Vrânceanu Firea: Cred că bătălia principală este pentru acumularea resurselor, nu cu cineva anume. Aici cred că ar trebui să se implice fiecare în măsura posibilităţilor.

Mircea Geoană: Eu am avut o discuţie prelungită şi cred importantă cu liderii PD-L. Şi le-am spus următorul lucru. Celor care sunt miniştri economici. Finanţe, Economie, oameni cu multă experienţă. Şi domnul Pogea, şi domnul Videanu. Şi le-am spus un lucru care este foarte simplu. Şi aici nu vorbeşte social-democratul din mine, vorbeşte pragmaticul din mine. Şi spun, măi oameni buni, atunci când vorbeşti de un pachet de stimulare a economiei, de repornire a consumului intern, şi cel privat şi cel guvernamental, şi când vorbeşti de un pachet de soluţii economice, a da mai multe resurse românilor cu venituri mici nu reprezintă doar o formă de protecţie socială, ci este o formă de stimulare a consumului intern. Din punct de vedere al soluţiilor prezentate în alte ţări europene, toată lumea a găsit o formulă de sprijinire şi de creştere a veniturilor populaţiei cu venituri modeste. Pentru că acest lucru este şi social corect, este şi economic un lucru inteligent. De aceea, din punctul nostru de vedere, nu aş vrea să avem o viziune în Guvern în care pesediştii sunt strict pe social şi nu au nicio treabă cu economia, iar pedeliştii sunt strict pe economic şi n-au nicio treabă cu socialul.

Gabriela Vrânceanu Firea: Se creează deja această senzaţie. Azi mai multe ziare au dat ca sigură informaţia că purtătorul de cuvânt al Guvernului pe teme economice va fi Ionuţ Popescu din partea PD-L şi că va mai exista un purtător de cuvânt al Guvernului din partea PSD, nespunându-se direct, dar lăsându-se să se înţeleagă faptul că va fi preocupat mai degrabă de zona socială, Ionuţ Popescu fiind deja îndreptat către domeniul economic. Ştiţi de acest lucru?

Mircea Geoană: Eu unul cred că va trebui să existe o comunicare coerentă a Guvernului.

Gabriela Vrânceanu Firea: Şi va fi coerentă cu doi purtători de cuvânt? Mi se pare că, dimpotrivă, va fi ambiguă.

Mircea Geoană: Eu n-aş sfătui segregarea în acest Guvern. Pentru că ideea că sunt două guverne, unul PD-L şi unul PSD, în aceeaşi structură guvernamentală este prost pentru eficacitatea Guvernului.

Gabriela Vrânceanu Firea: În primul rând, vă demontează discursul dumneavoastră şi al domnului Boc, şi anume că sunteţi o entitate, sunteţi doi preşedinţi de partide, aveţi un comitet al coaliţiei, gândiţi unitar pentru un rezultat bun, necesar oamenilor. Aşa, dacă splitaţi, înseamnă că vă devoalaţi anumite secrete care poate că există într-un plan, nu ştiu, mai coborât, dar nu-l văd şi la nivel înalt. Poate aşa gândesc unii directoraşi de prin ministere.

Mircea Geoană: Treaba lor. Faptul că noi suntem mai sensibili la dimensiunea socială nu înseamnă că suntem autişti pe dimensiune economică.

Gabriela Vrânceanu Firea: Şi poate că invers. Aşa vor afirma şi liderii PD-L. Că au şi ei grijă de domeniul social.

Mircea Geoană: Sunt convins că vor avea şi dânşii o preocupare legitimă. Până la urmă pensionarii României n-au vreo vină sau cei cu salarii mici, IMM-urile din România n-au nicio vină pentru faptul că este ministerul X, să spunem de Finanţe... putea să fie bine merci la PSD Ministerul de Finanţe. Deci cred că trebuie să creăm o anumită coerenţă a guvernării. Iar din punct de vedere a poziţiei pe care o am eu, într-un fel rolul pe care mi l-am asumat şi pe care mi-l asum în condiţiile în care nu particip ca persoană la această guvernare, va fi într-un fel un rol de veghe, ca dincolo de problemele practice, mai mici sau mai mari ale guvernării, există o anumită limpezime a modului în care această acţiune politică se răsfrânge în acţiuni practice. Şi nu vreau să ne substituim noi, cei care nu suntem în Guvern, acţiunii Guvernului, dar nici nu vreau să dăm senzaţia că acest Guvern este de fapt un Guvern făcut din două bucăţi distincte, în care faptul că noi suntem rivali vechi şi duşmani electorali tradiţionali, asta e una, şi D-zeu ştie ce va fi în viitor, dar atâta vreme cât suntem în această construcţie avem o obligaţie de loialitate, de disciplină şi de consecvenţă. Lumea ne va judeca şi pe noi şi pe pedelişti dacă reuşim să facem ceva cu această guvernare.

Gabriela Vrânceanu Firea: După rezultate. Ne oprim pentru o scurtă pauză publicitară. Când ne întoarcem vreau să vă întreb dacă sunteţi de acord cu punctele din decalogul lui Traian Băsescu în ce priveşte modificarea Constituţiei? Ne-am întors. Ultima întrebare, un răspuns foarte scurt, emisiunea este aproape de sfârşit. În legătură cu decalogul lui Traian Băsescu de modificare a Constituţiei. Vi se pare că este o prioritate pentru România modificarea legii fundamentale a ţării, sau nu?

Mircea Geoană: Evident că prioritatea priorităţilor este planul anticriză şi adoptarea bugetului. Nu e nici un fel de ierarhizare. E prioritatea absolută a României. Acum, dacă te uiţi un pic la subiectul modificării Constituţiei, eu unul l-aş pune într-un plan puţin mai larg. Pentru că nu doar problema Constituţiei e problema statului român modern şi a lipsei de încredere a românului în modul în care funcţionăm. Eu aş pune această dezbatere în planul de dezbateri mai largi, despre reforma statului, despre reforma modului în care guvernăm România, despre a treia generaţie de reforme în statul român. Noi în continuare avem nevoie de reformarea serviciilor publice esenţiale: sănătate, educaţie, justiţie, descentralizare. De aceea, într-un fel, această dezbatere care în mod cert este o dezbatere care trebuie să aibă loc, ea trebuie pusă într-un context mai larg. Există un risc, şi trebuie să spun că şi comentariile din presă dau senzaţia iniţiatorului dumneavoastră de dezbateri că o faci oarecum pentru tine şi e un risc ca ea să pară cumva mai degrabă într-un context electoral. Eu unul sunt adeptul unei gândiri serioase şi prudente cu privire la modificarea Constituţiei, dar, repet, într-un pachet mai larg de reformare a statului. Dacă mă întrebaţi pe mine care sunt preferinţele mele, eu unul sunt mai degrabă către o republică ceva mai parlamentară decât una semiprezidenţială.

Gabriela Vrânceanu Firea: Deci uşor diametral opus chiar. Fără uşor. Dar e de discutat şi aici.

Mircea Geoană: Dezbaterea publică sănătoasă este cea mai sfântă. Hai să-i întrebăm pe oameni ce doresc, o dezbatere ca lumea...

Gabriela Vrânceanu Firea: Puteţi să-mi daţi un răspuns prin da sau nu acum la final? Rămâne DNA sub tutela PD-L sau nu?

Mircea Geoană: Eu unul sper să iasă complet din sfera politicului. Că dacă vom avea în continuare măcar percepţia că justiţia românească e influenţată de factorul politic n-am câştigat nimic.

Gabriela Vrânceanu Firea: În 4 ani, PSD a fost hărţuit de DNA. Şi n-avem nici un vinovat.

Mircea Geoană: De aceea aşteptăm ca tot ce înseamnă progresul nostru în relaţia cu UE să continue, dar de asemenea vrem să fim convinşi de faptul că ingerinţa politicului în actul de justiţie dispare definitiv din România.

Gabriela Vrânceanu Firea: Mulţumesc foarte mult, o seară frumoasă, la revedere!

(Prin Monitoring Media: Antena 3 - Ştirea zilei, Ora: 20:10)
(sursa: http://www.monitoring.ro)

Niciun comentariu: